Connect with us
Publicitate

Eveniment

AUR Botoșani: PSD și PNL duc România în prăpastie, cu cele mai mari prețuri la energie din Europa

Publicat

Publicitate

AUR Botoșani a transmis într-un comunicat că sub conducerea dezastruoasă a lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, România a atins un nou record rușinos: cel mai mare preț la energie din Europa.

Iată comunicatul AUR:

În loc să gestioneze eficient această situație, guvernarea PSD-PNL a adus sistemul energetic național într-o stare critică, iar românii vor resimți din plin povara acestei crize în lunile ce urmează. Cu prețuri care frizează absurdul și care contribuie din plin la o inflație galopantă, viața pentru milioane de cetățeni s-a degradat, iar competitivitatea firmelor autohtone este distrusă.

Pe 2 septembrie 2024, România a înregistrat o premieră nedorită: prețul energiei a depășit 1000 de euro/MWh, nu pentru o oră, ci pentru două ore consecutive. Așa ceva este inacceptabil într-o țară care ar trebui să aibă resurse energetice suficiente pentru a asigura un preț rezonabil pentru consumatori. Prețurile au explodat începând cu ora 17: 167 euro/MWh, apoi 464 euro/MWh la ora 18, culminând cu peste 1000 de euro/MWh între orele 20 și 21.

Cum am ajuns aici? Simplu. Din 2019 încoace, guvernele PSD și PNL au închis mai multe capacități de producție pe cărbune, înlocuindu-le cu panouri fotovoltaice, care produc energie doar în anumite momente ale zilei și pentru un număr limitat de ore pe an. În lipsa capacităților de producție continuă și a unor soluții de stocare, sistemul energetic a devenit instabil și extrem de vulnerabil la fluctuațiile pieței. Iar rezultatul? Românii plătesc facturi astronomice, în timp ce companiile noastre își pierd competitivitatea.

Mai grav, acest dezastru energetic nu este doar o problemă de moment. Prețurile vor continua să crească, iar de la 1 aprilie 2025, românii vor începe să plătească facturi în baza prețurilor de la acel moment, care, dacă se păstrează ritmul actual, vor fi asemănătoare sau mai mari decât cele din 2021. În timp ce guvernul tace, cetățenii vor resimți și mai puternic impactul acestei crize, în condițiile în care deja avem cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.

Publicitate

Guvernul Ciolacu poate redresa situația?

Desigur, dar nu face nimic. În loc să prioritizeze investițiile în infrastructura energetică, guvernul a preferat să ignore realitatea și să se afunde în politici populiste și ineficiente.

De ce nu se iau măsuri? Simplu, pentru că prioritatea acestui guvern nu este binele românilor, ci menținerea puterii și accesul la resursele publice. În loc să creeze un mix energetic stabil și să reducă dependența de importuri, guvernul alege să plătească sume exorbitante, cum s-a întâmplat cu prețul din piața de echilibrare de energie electrică de la București, din 2 septembrie, când, pentru intervalul de decontare 22.00-22.15, s-a plătit 67.983 de lei/MWh, adică circa 13.600 de euro/MWh. Acești bani îi primește un producător sau mai mulți pentru a produce și debita în SEN mai puțină energie, nu mai multă.

Publicitate

Pentru români, mesajul este clar: sărăcirea continuă. Într-o țară cu potențial energetic considerabil, plătim cel mai mult pentru energie, iar acest lucru nu este o coincidență, ci rezultatul unor guverne incompetente și corupte, care au distrus sistemul energetic național.

Este imperativ ca aceste probleme să fie rezolvate de urgență, prin măsurile propuse de AUR:

  1. a) Finalizarea și punerea în funcțiune, până la finalul acestui an a celor două centrale pe gaze de la Iernut și de la Brăila, rămase într-un stadiu avansat de construcție;
  2. b) Demararea, în regim de urgență, a lucrărilor de finalizare a hidrocentralelor din bazinul Jiului;
  3. c) Demararea, de către Hidroelectrica, a lucrărilor de realizare a centralei cu pompaj invers de la Tarnița-Lăpuștești, singura care poate atenua dezechilibrele din sistem;
  4. d) Începerea neîntârziată a lucrărilor la centralele pe gaze de la Mintia și din Complexul Energetic Oltenia, în paralel cu demararea lucrărilor de modernizare a liniilor electrice de transport a energiei electrice, care să permită preluarea producției de electricitate de la aceste noi unități de producție;
  5. e) Cuplarea într-un holding a diverșilor producători deținuți majoritar de stat, pentru a putea comercializa un mix energetic, cu preț constant rezonabil, care să reducă ponderea electricității corespunzătoare Pieței zilei următoare (PZU).

Dacă nu acționăm acum, românii vor fi condamnați la sărăcie energetică, iar economia noastră va fi pusă în genunchi. Hai să oprim această prăbușire cât încă nu este prea târziu!

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Zboruri regulate între București și Suceava, lansate de Bees Airlines

Publicat

Publicitate
Începând cu 11 octombrie 2024, compania aeriană #BeesAirlines (România) va opera zboruri comerciale regulate între București și Suceava, cu aeronave de tip Airbus A320. 
Zborurile vor fi disponibile în fiecare zi de luni și vineri, oferind pasagerilor o nouă opțiune de călătorie între cele două orașe.
Prețurile biletelor încep de la doar 35 euro/sens, iar acestea pot fi rezervate direct de pe site-ul companiei: https://beesromania.aero/en

Citeste mai mult

Eveniment

Fetiță de 13 ani, căutată de familie! Sunați la 112, dacă aveți informații

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani.

Minora a părăsit domiciliul în această după amiază, fără a preciza unde merge, iar din acel moment nu a mai putut fi contactată și nici ea nu a luat legătura cu familia.

Podariu Anastasia Alexandra are următoarele semnalmente: aproximativ 1,70 m înălțime, 50 de kg, ochi căprui, ochi căprui, păr șaten lung.

Vestimentație: blugi de culoare neagră, hanorac lung de culoare neagră,.adidași albi cu inscripția “Nike”.

“Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!”, au transmis polițiștii de la Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Iulius Mall Suceava va avea cea mai mare suprafață de retail din nordul țării. Branduri de fashion, centru de fitness

Publicat

Publicitate

Iulius Mall Suceava va avea cea mai mare suprafață de retail din nordul țării, de peste 60.000 mp, după lucrările de extindere începute recent. Noua zonă comercială va completa actualul shopping mall cu branduri internaționale de modă în premieră regională, restaurante, cafenele, gelaterii, locaţii de tip drive thru, un centru de fitness, spaţii verzi şi mai multe locuri de parcare. Investiţia este estimată la 40 de milioane de euro şi va fi finalizată în prima jumătate a anului viitor, scrie newsbucovina.ro.

Iulius Mall Suceava, parte a reţelei naţionale operată de companiile IULIUS şi Atterbury Europe, îşi reconfirmă statutul de cel mai mare centru de shopping şi timp liber din nordul ţării printr-o nouă zonă comercială, aflată acum în plin proces de amenajare. Mall-ul este o destinație pentru întreaga familie, loc de cumpărături, socializare şi distracție.

Proiectul va aduce noutăţi de retail pe o suprafaţă de 14.500 mp şi presupune atât crearea de spaţii suplimentare, cât şi reconfigurarea şi reamenajarea unor zone existente ale mall-ului deschis în anul 2008. Clienţii Iulius Mall Suceava vor descoperi aici mai multe concepte moderne de shopping și dining, printre care department stores şi branduri de fashion accesibile, unele cu primele lor magazine din regiune, restaurante şi terase în aer liber, cafenele, gelaterii şi un centru de fitness.

„Iulius Mall Suceava este, de 16 ani, alegerea preferată a numeroşi locuitori din nordul ţării în materie de cumpărături şi petrecere a timpului liber. Prin acest nou demers suntem convinşi că ne vom menţine în topul preferinţelor pentru că ne concentrăm să includem în noul mix brandurile pe care ştim că sucevenii şi le doresc în oraşul lor. În curând, vom anunţa şi primele nume mari. Totodată, adăugăm noi profile şi servicii, cum sunt centrul de sport şi fitness şi locaţiile de tip drive thru. Extinderea va amplifica statutul mall-ului ca destinație regională, va atrage mai mulți vizitatori și noi afaceri, stimulând economia locală”, a declarat Eduard Marcu, Shopping Center Manager Iulius Mall Suceava.

Proiectul prevede şi suplimentarea locurilor de parcare de la 1.350 la peste 2.400, precum şi amenajarea a 25 de staţii duble de încărcare pentru maşini electrice. De asemenea, se vor adăuga noi zone de acces în mall conectate la locurile de parcare create, dar şi amenajări peisagistice ambientale şi spaţii verzi. Lucrările de construcţie şi amenajare urmează a fi finalizate în prima jumătate a anului 2025.

Iulius Mall Suceava face parte din reţeaua naţională cu acelaşi nume, deţinută de companiile IULIUS şi Atterbury Europe. Inaugurat în anul 2008, mall-ul include peste 170 de magazine, cel mai mare multiplex cinema din nordul țării, cu 8 săli, food court cu peste 1.200 de locuri, locuri de joacă pentru copii, hypermarket, club de bowling și biliard.

Publicitate
, scrie

Citeste mai mult

Eveniment

Modificări la indemnizația de hrană a bugetarilor: A fost exclusă din baza de calcul a indemnizației de concediu

Publicat

Publicitate

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, că indemnizaţia de hrană nu trebuie inclusă în baza de calcul a indemnizaţiei de concediu de odihnă a personalului contractual plătit din fonduri publice şi a funcţionarilor publici, scrie alba24.ro.

Instanţa supremă a admis un recurs în interesul legii formulat de Curtea de Apel Braşov.

„Indemnizaţia de hrană reglementată de art.18 din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu intră în baza de calcul al indemnizaţiei de concediu de odihnă cuvenită personalului contractual plătit din fonduri publice şi funcţionarilor publici. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă”, se menţionează pe site-ului Instanţei supreme.

Curtea de Apel Braşov a solicitat ICCJ să se pronunţe asupra următoarei probleme de drept, soluţionată diferit de instanţe: „Dacă – în interpretarea şi aplicarea art.150 din Codul muncii, art.7 din HG nr.250/1992, art.22 din OG nr.6/2007, art.23 din OG nr. 10/2008 – indemnizaţia de hrană, reglementată de art.18 din Legea nr. 153/2017, intră în baza de calcul a indemnizaţiei de concediu de odihnă cuvenită personalului contractual plătit din fonduri publice şi funcţionarilor publici”.

Problema de drept a creat practică judiciară divergentă la nivelul instanţelor naţionale, inclusiv la nivelul secţiilor civile şi de contencios administrativ ale Curţii de Apel Braşov, scrie Agerpress.

Publicitate

Punctul de vedere al Colegiului de conducere al Curţii Braşov a fost în sensul că indemnizaţia de hrană nu trebuie inclusă în baza de calcul a indemnizaţiei de concediu de odihnă a personalului contractual plătit din fonduri publice şi a funcţionarilor publici.

Ca urmare, a sesizat ICCJ cu recursul în interesul legii pentru clarificarea problemei de drept.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending