Connect with us

Educație

Au început înscrierile pentru instituțiile militare de învățământ postliceal pentru anul de învățământ 2023-2024

Publicat

Publicitate

Centrul Militar Județean Botoșani, prin Biroul Informare-Recrutare , structura specializată în domeniu a Ministerului Apărării Naționale care se ocupă de promovarea profesiei militare și recrutarea (înscrierea) candidaților – băieți și fete – pentru cariera militară, aduce la cunoștință celor interesați că au început înscrierile pentru instituțiile militare de învățământ postliceal pentru anul de învățământ 2023-2024, după cum urmează:

  1. ÎNVĂȚĂMÂNT POSTLICEAL – pentru formarea SUBOFIȚERILOR cu durata studiilor 1 an – 1031 de locuri, astfel :

Termenul limită de înscriere a potențialilor candidați este de 02 iunie 2023.

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” din Pitești (1 an): – 614 de locuri pentru subofițeri;

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” din localitatea Boboc, județul Buzău (1 an):  –  95 de locuri pentru subofițeri;

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică din Sibiu (1 an): – 178 de locuri pentru subofițeri;

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr ” din Chitila, județul Ilfov (1 an): – 126 de locuri pentru subofițeri.

Publicitate

            Se pot înscrie elevii care sunt înmatriculați în clasa a XII-a și candidați cu diplomă de bacalaureat care nu depășesc vârsta de 28 de ani în cursul anului 2023.

  1. ÎNVĂȚĂMÂNT POSTLICEAL – pentru formarea MAIȘTRILOR MILITARI cu durata studiilor 2 ani – 444 de locuri, astfel :

Termenul limită de înscriere a potențialilor candidați este de 02 iunie 2023.

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” din Pitești (2 ani): – 86 de locuri pentru maiștri militari ;

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” din localitatea Boboc, județul Buzău (2 ani): – 91 de locuri pentru maiștri militari;

– Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral I. Murgescu” din Constanța, județul Constanța (2 ani): – 129 locuri pentru maiștri militari;

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică din Sibiu (2 ani): – 97 de locuri pentru maiștri militari;

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr ” din Chitila, județul Ilfov (2 ani): – 41 de locuri pentru maiștri militari.

                          Se pot înscrie elevii care sunt înmatriculați în clasa a XII-a și candidați cu diplomă de bacalaureat care nu depășesc vârsta de 28 de ani în cursul anului 2023.

Ordinea etapelor pe care le vor parcurge potențialii candidați este următoarea:

  1. Înscriere –  pe platforma destinată înscrierii online a candidaților, în rețeaua INTERNET pe website-ul : www.recrutaremapn.ro(prin crearea conturilor de utilizator – pe numele candidatului, introducerea datelor personale ale candidatului, încărcarea documentelor personale ale candidatului în format JPG sau PDF și transmiterea acestora către biroul informare-recrutare)sau la sediul biroului informare-recrutare, astfel:

– Învățământul postliceal militar (maiștri militari și subofițeri) – până la data de 02 iunie 2023;

  1. Selecție– în cadrul Centrului zonal de selecție și orientare Câmpulung Moldovenesc:

– Învățământul postliceal militar (maiștri militari și subofițeri) – până la data de 09 iunie 2023;

  1. Finalizarea dosarului de candidat– numai după parcurgerea tuturor etapelor anterioare – la sediul biroului informare-recrutare:

– Învățământul postliceal militar (maiștri militari și subofițeri) – până la data de 10 iulie 2023;

  1.  Media de admitere va fi calculată pe baza rezultatelor obținute la examenul de bacalaureat.

Ierarhizarea candidaților se realizează strict în ordinea descrescătoare a mediei examenului de bacalaureat și a opțiunilor acestora exprimate în cererea de înscriere, în conformitate cu datele specificate:

– Învățământul postliceal militar – sesiunea I:

– 03 august 2023  – pentru categoria subofițeri (toate instituțiile de învățământ);

– 09 august 2023  – pentru categoria maiștri militari (toate instituțiile de învățământ).

– Învățământul postliceal militar – sesiunea a II-a:

– 31 august 2023  – pentru ambele categorii de personal – maiștri militari și subofițeri (toate instituțiile de învățământ).

Candidații care au întocmit dosarele în perioadele stabilite pentru învățământul postliceal din subordinea Ministerului Apărării Naționale vor efectua vizita medicală obligatorie și cea specifică în funcție de ierarhizare, iar informarea acestora va fi efectuată de către instituția de învățământ militar pentru care au întocmit dosarul de candidat și au susținut examenul de admitere.

Chiar dacă foarte mulți tineri consider că mai este suficient timp până la termenul de finalizare a dosarului de candidat pentru anul de învățământ 2023-2024, recomand celor interesați să ne viziteze cât mai curând la sediul biroului informare recrutare sau pe pagina de socializare – facebook a Centrului Militar Județean Botoșani , situat în strada Sucevei, nr. 2, în zilele lucrătoare de luni, miercuri, joi, vineri între 08.00-16.00, și marți între orele 10.00-18.00 iar informațiile suplimentare se pot obține la telefoanele 0231-518 086, 0231-512 495, 0231-512 850, int. 104, 106, pentru a se informa din timp privind criteriile ce trebuie îndeplinite dar și cu privire la etapele ce trebuie urmate până la ierarhizarea candidaților.

Detalii suplimentare se găsesc și pe internet, pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naționale, la adresa www.mapn.ro , www.recrutare.mapn.ro sau pagina de facebook a Centrului Militar Județean Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Raed Arafat susține că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici

Publicat

Publicitate

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la Focșani, că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici.

‘A fi pregătit nu înseamnă că noi știm că va fi ceva. Dar există riscuri. Există riscul inundațiilor, există riscul fenomenelor meteo extreme, există riscul cutremurului, există riscul incendiilor, există riscul infecțiilor și există și riscul unui conflict, pentru că suntem lângă o zonă de conflict, dar asta nu înseamnă că există și probabilitatea mare să se întâmple. Probabilitatea rămâne și sperăm să rămână foarte mică. Chiar dacă probabilitate e mică, este obligatoriu să avem adăposturi’, a declarat Raed Arafat.

Oficialul a atras atenția asupra stării actuale a adăposturilor de protecție civilă din România, precizând că numărul acestora este insuficient, iar multe nu sunt funcționale.

‘Numărul lor este mic. Multe dintre ele nu sunt puse la punct. Și trebuie puse la punct. Dacă luăm ultimul control făcut de IGSU numai anul trecut, au fost date amenzi de peste 380.000 de lei, pe lângă avertismente, pe lângă recomandări și așa mai departe. Deci există preocupare și această preocupare nu este numai acum, este tot timpul. Este una din sarcinile IGSU să facă în continuu verificări pe adăposturi. Acum vine rolul celor care le au în proprietate sau celor care le administrează. Ei trebuie să se asigure că adăposturile sunt puse la punct, fie că vorbim de autorități locale, fie că vorbim de asociații de proprietari. Mai mult decât atât, ei pot să identifice locuri suplimentare care pot fi folosite ca adăposturi. Legislația noastră prevede ca sub blocuri să fie adăpost, la orice bloc, deci există legislație care a impus aceste reguli’, a susținut Arafat.

El a menționat că Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), pe care îl conduce, a solicitat Curții de Conturi un audit pentru a evalua situația actuală a adăposturilor la nivel național.

‘Departamentul pentru Situații de Urgență este cel care a solicitat Curții de Conturi să facă un audit în regim de urgență. Să vedem cum stăm. (…) După acest audit, vom putea lucra pe baza recomandărilor’, a spus șeful DSU.

Publicitate

Raed Arafat a punctat că România nu este singura țară care tratează cu seriozitate chestiunea adăposturilor de protecție civilă.

‘Nu suntem singurii care spunem asta, sunt țările nordice, țările baltice, Polonia și alte țări europene, care toate au acest lucru în inventarul lor, adăposturile de protecție civilă. Și-l au de mult timp și dintotdeauna, și înaintea războiul din Ucraina’, a afirmat Arafat.

Raed Arafat a fost prezent sâmbătă, la Focșani, la inaugurarea noului sediu al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea, alături de Alanna Simpson, specialist coordonator în managementul riscului de dezastre – Banca Mondială, inspectorul general al IGSU și adjunctul inspectorului general al IGSU general Dan-Paul Iamandi. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Actul care te lasă fără moştenire, în 2025. Ce trebuie scris pe document exact

Publicat

Publicitate

În România, legislația privind moștenirea poate părea simplă, dar realitatea din teren ne arată că un detaliu trecut cu vederea, o semnătură lipsă sau chiar o exprimare greșită într-un document pot duce la pierderea definitivă a dreptului de a primi o moștenire. Iar în 2025, aceste aspecte devin cu atât mai importante, mai ales în contextul intensificării controalelor și digitalizării actelor notariale, scrie playtech.ro.

.

Care este termenul de acceptare a moștenirii

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știe orice potențial moștenitor este că acceptarea moștenirii trebuie făcută într-un termen legal clar stabilit: 1 an de la decesul persoanei. Acceptarea poate fi expresă, printr-o declarație notarială, sau tacită, prin acte care arată intenția clară de acceptare (de exemplu, plata impozitelor aferente bunurilor moștenite, locuirea în imobilul respectiv etc.). Însă dacă acest termen este depășit fără niciun fel de manifestare, dreptul de a moșteni se pierde irevocabil.

Un alt aspect critic ține de conținutul declarației de acceptare. Actul trebuie să includă datele de identificare corecte ale moștenitorului, mențiunea clară că moștenirea este acceptată fie cu titlu universal, fie sub beneficiu de inventar și data exactă a întocmirii actului, semnată în fața unui notar public. Orice lipsă sau formulare ambiguă poate duce la nulitatea documentului.

Cetățenia și capacitatea legală
Una dintre condițiile fundamentale este ca moștenitorul să aibă cetățenie română sau dreptul legal de a moșteni în România. Există situații în care cetățenii străini, mai ales din afara UE, pot întâmpina restricții privind moștenirea terenurilor sau a altor bunuri, dacă nu există un tratat de reciprocitate între state.

Publicitate

Fals sau fraudă
Dacă în cadrul procesului succesoral se descoperă fals în acte sau alte forme de fraudă, actele pot fi anulate prin hotărâre judecătorească, iar moștenitorii implicați pot pierde tot, inclusiv dreptul de a mai revendica ceva în viitor.

Moștenirea cu datorii
Codul Civil oferă moștenitorului trei variante:

Acceptarea pură și simplă, caz în care acesta preia și bunurile, și datoriile defunctului;
Acceptarea sub beneficiu de inventar, unde moștenitorul va plăti datoriile doar în limita valorii moștenirii, protejându-și propriile bunuri;
Renunțarea la moștenire, printr-o declarație notarială explicită. Aceasta trebuie să cuprindă fraza clară: „Renunț în mod expres și irevocabil la moștenirea ce mi s-ar cuveni de pe urma defunctului…”.
În concluzie, odată cu întărirea verificărilor și informatizarea registrelor succesorale, o simplă omisiune într-un act succesoral sau depășirea termenului de un an pot echivala cu pierdera definitivă a unei moșteniri. Așadar, dacă te afli în postura de moștenitor, primul pas este să te adresezi unui notar public autorizat, care îți poate redacta și autentifica documentele corect. Un act succesoral complet, semnat și cu toate mențiunile legale necesare, este singura garanție că nu vei fi lăsat în afara moștenirii care ți se cuvine.

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat care căuta ciuperci în pădure la Băiceni a dat peste un proiectil în perfectă stare de funcționare

Publicat

Publicitate

Un element de muniție rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fost descoperit, în această dimineață, într-o pădure din localitatea Băiceni, de un bărbat care era la cules ciuperci. Realizând pericolul acesta a chemat în sprijin pirotehnicienii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoșani.

 

Echipa pirotehnică a constatat faptul că este vorba de un proiectil perforant trasor, cal. 57 mm, în perfectă stare de funcționare și care putea exploda la orice atingere mecanică.

 

Elementul de muniție a fost ridicat și transportat în poligonul militar de la Copălău, în vederea distrugerii la o dată ulterioară.

 

Publicitate

Informare preventivă

 

Dacă se întâmplă să găsiți obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce seamănă cu elemente de muniţie neexplodată trebuie să respectați următoarele reguli:

 

✅ să nu le mișcați de pe locurile pe care se află;

 

✅ să nu le desfaceți şi să nu le predați operatorilor economici;

 

✅ să nu le introduceți în clădiri, încăperi sau locuinţe;

 

✅ să nu le folosiți pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;

 

✅ să nu le loviți, să nu le tăiați şi să nu le demontați;

 

✅ să nu folosiți focul deschis în apropierea acestora.

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Conturi false pe TikTok, prezentate ca fiind pagini oficiale ale MAI. Avertismentul Ministerului Afacerilor Interne

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne a avertizat vineri, 4 aprilie, asupra existenței unui ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, conturi care sunt prezentate ca fiind ale unor agenți sau ofițeri de poliție sau chiar ca fiind pagini oficiale ale MAI sau structurilor din minister, scrie alba24.ro.

„Postările de pe aceste conturi sunt special concepute pentru a induce în eroare cetățenii și pentru a aduce prejudiciu de imagine Ministerului Afacerilor Interne și angajaților instituției noastre.

Pentru a câștiga credibilitate, pe aceste conturi sunt preluate fotografii, clipuri video, sau postări publicate de paginile instituționale ale structurilor ministerului”, au transmis reprezentanții MAI.

 

Potrivit acestora, conturile identificate ca făcând parte din acest ecosistem sunt următoarele: @emiemiemi84, acesta fiind și contul principal, @politisti_ro.fp, @politia.romana66, @politia.roman, @politiaromanaofficial, @jandarmeria_romana_112, @_mai.romania, @politisti.romania, @politisti112, @politistui_ro, @denis_politia_romana.

Publicitate

„Reiterăm faptul că aceste conturi sunt false, nu aparțin Ministerului Afacerilor Interne, iar cei care le gestionează postează conținut care contravine eticii profesionale și care aduc atingere intereselor cetățenilor români.

Evitați să comentați la postările acestor conturi, să urmăriți conturile, ori să distribuiți postările promovate în ecosistemul prezentat”, au mai precizat reprezentanții MAI.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending