Connect with us
Publicitate

Economie

Au apărut condițiile pentru noul program de casare a mașinilor ”Rabla local”. Nu mai poți cumpăra mașini vechi timp de 3 ani

Publicat

Publicitate

Condițiile pentru derularea programului ”Rabla local”, prin care se oferă finanțare pentru casarea mașinilor mai vechi de 15 ani au fost puse în consultare la începutul acestei luni, de către Ministerul Mediului, relatează alba24.ro. Una dintre aceste condiții este ca beneficiarul finanțării să nu cumpere timp de trei ani o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai veche.

Prin Programul privind casarea autovehiculelor uzate, se acordă finanţare nerambursabilă din Fondul pentru mediu, pentru fiecare autovehicul uzat cu o vechime egală sau mai mare de 15 ani, în schimbul predării spre casare a acestuia.

Potrivit ghidului de finanțare, AFM poate acorda solicitanților suma de 1.500 lei, cu titlu de finanțare, pentru un autovehicul uzat care îndeplinește condițiile de eligibilitate.

Publicitate

Suma se acordă solicitantului:

  • după încheierea contractului de finanţare cu AFM
  • după virarea/plata, din surse proprii, a unui stimulent pentru casare în cuantum de 3.000 lei către proprietarul autovehiculului uzat inclus în cererea de finanțare aprobată
  • după casarea și radierea din circulație și din evidența fiscală a UAT a autovehiculului uzat, care trebuie realizate ulterior aprobării cererii de finanțare.

Finanțarea se acordă numai pentru autovehiculul uzat aflat în proprietatea unei persoane fizice care:

  • îndeplinește condițiile de eligibilitate
  • se angajează că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 4 și/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare
  • se angajează să predea spre casare autovehiculul uzat cu care participă în Program și să îl radieze din circulație
  • are domiciliul/reședința pe raza teritorială a UAT-ului solicitant de finanțare.

Cei ce vor casa și radia din circulație mașini vechi poluante, adică cu normă de poluare mai mică de Euro 3 și mai vechi de 15 ani, vor putea primi, de la primăria de domiciliu, un stimulent financiar în valoare de 3.000 de lei.

Publicitate

În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate obține finanțare pentru cel mult:

  • 100 autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie ≤ 1.000 locuitori
  • 500 autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 1.001-5.000 locuitori
  • 1.000 deautovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 5.001-10.000 locuitori
  • 5.000 autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 10.001-50.000 locuitori
  • 20.000 autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 50.001-200.000 locuitori
  • 50.000 autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie ≥200.001 locuitori.

În cadrul unei sesiuni de înscriere, unui solicitant i se poate aproba o singură cerere de finanțare, prima transmisă la AFM care este selectată pentru finanțare.

Criterii de eligibilitate a proprietarului de autovehicul uzat

Este considerat eligibil proprietarul de autovehicul uzat care îndeplineşte următoarele condiţii la data solicitării stimulentului pentru casare:

Publicitate
  • este persoană fizică cu domiciliul/reședința în România
  • are domiciliul/reședința pe raza teritorială a UAT-ului solicitant de finanțare
  • deţine în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său și se află în evidențele fiscale ale UAT-ului solicitant de finanțare
  • nu este înregistrat cu obligaţii restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și bugetul local, conform prevederilor legale în vigoare
  • nu a obţinut şi nu este pe cale să obţină finanţare prinproiecte ori programe finanţate din alte fonduri publice, fonduri comunitare, inclusiv prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020-2024 și Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, pentru același autovehicul uzat cu care participă în Program
  • nu este condamnat pentru infracţiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Criterii de eligibilitate a autovehiculului uzat

Este considerat eligibil autovehiculul care îndeplineşte cumulativ următoarele:

  • este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant
  • la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației
  • are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară
  • este înmatriculat în România de cel puțin 3 ani.

Depunerea cererii de finanțare

În vederea aprobării cererii de finanțare, în cadrul sesiunii de înscriere, solicitantul depune următoarele documente:

  • cererea de finanțare
  • împuternicire administrativă, prin care persoana care va semna cererea de finanțare este mandatată de către reprezentantul legal în acest sens, după caz
  • actul de identitate al reprezentantului legal sau, după caz, al împuternicitului solicitantului
  • documentul doveditor al deschiderii de către solicitant, la Trezoreria Statului, a contului de venituri încasate de la Fondul pentru mediu. Contul va avea cod/indicator bugetar„21.43.02.20- alte subvenții primite de la administrația centrală pentru finanțarea unor activități”.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

sursă: mmediu.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânăr din Flămânzi, săltat de polițiști și dus la ÎNCHISOARE după ce a condus fără permis

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Flămânzi a fost săltat de polițiști și dus la închisoare la finele acestei săptămâni după ce a condus fără permis și a fost prins în trafic de polițiștii rutieri.

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au identificat la data de 26 aprilie 2024 un bărbat, din orașul Flămânzi pe numele căruia era emis de către Judecătoria Botoșani un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

Acesta a fost condamnat la 3 ani și 7 luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere fără permis și punerea în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

Publicitate

“Bărbatul a fost identificat în localitatea de domiciliu, fiind reținut și ulterior escortat către Penitenciarul Botoșani în vederea încarcerării”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA la Botoșani: Peste 100 de sancțiuni aplicate de polițiști în ultimele 24 de ore. 7 permise de conducere reținute

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au desfășurat în ultimele 24 de ore mai multe activități preventive pe raza întregului județ, în cadrul planului de activitate BLOCADA.

Astfel, au fost organizate 8 acțiuni punctuale, cu sprijinul jandarmilor, prilej cu care s-a acționat atât pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, cât și pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 130 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 50.000 de lei și au fost reținute 7 permise de conducere și 3 certificate de înmatriculare.

Publicitate

“Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Educație

Săptămâna verde la Școala Gimnazială Nr. 1 din Știubieni: Creativitate și zeci de activități pentru elevii din comună

Publicat

Publicitate

La fel ca în sute de școli din județul Botoșani, zeci de activități au avut loc în săptămâna care tocmai s-a încheiat în Știubieni, la Școala Gimnazială Nr. 1 și unitățile arondate.

Sute de copii au fost prinși într-un amplu program care s-a desfășurat sub titulatura “Săptămâna verde”, activități care au debutat luni și care au avut punctul final vineri, la orele amiezii.

Zeci de excursii în aer liber sau chiar în alte localități, pentru cei mai măruți din gimnaziu, activități manuale creative și chiar o paradă ECO au stârnit interesul micuților din școlile din comună care nu s-au dat în lături și au trecut la experimente creative care i-au încântat cu adevărat pe privitori.

Publicitate

Printre multe alte activități planificate de cadrele didactice din Știubieni, în zi de sărbătoare, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, clasa a VIII-a și a  a-VII-a a Școlii Gimnaziale Nr.1 Știubieni au făcut chiar un pelerinaj pedestru la Mănăstirea Sfânta Treime din Știubieni și chiar o vizită la un loc de poveste, “casa pictorului Sandu Octav”.

Iată și câteva fotografii surprinse în această săptămână cu elevii școlilor din Știubieni și Negreni:

      

Publicitate

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bogdan Andone, antrenorul FC Botoșani, SUSPENDAT pentru două meciuri după scandalul cu Dinamo

Publicat

Publicitate

Antrenorul echipei FC Botoșani, Bogdan Andone, a fost suspendat pentru două meciuri de către Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal (FRF), în ședința desfășurată luni, în urma primirii unui cartonaș roșu în meciul cu Dinamo (2-1), din etapa a șasea a fazei play-out a Superligii. În plus, tehnicianul a primit o amendă în valoare de 6.500 de lei, conform informațiilor furnizate de site-ul LPF.

De asemenea, și Attila Marius Suller, antrenorul secund al echipei din Botoşani, a fost sancţionat şi el cu o suspendare de două meciuri şi cu o penalitate sportivă de 4.500 de lei, conform Agerpres.

”AFC Botoşani vs. SC Dinamo 1948 SA – Eliminare Andone Bogdan Ioan şi Suller Attila Marius (gazde) – În temeiul art. 53.1 din RD, se sancţionează antrenorul Andone Bogdan cu suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 320 lei. În temeiul art.65. a din RD, se sancţionează antrenorul Andone Bogdan cu suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 6.500 lei. În conformitate cu prevederile art. 45.1 din RD, va executa sancţiunea pentru abaterea cea mai gravă prevăzută de art. 65.a din RD, respectiv suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 6.500 lei. În temeiul art. 53.1 din RD, se sancţionează antrenorul secund Suller Attila Marius cu suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 320 lei. În temeiul art. 65.a din RD, se sanctionează antrenorul secund Suller Attila Marius cu suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 4.500 lei. În conformitate cu prevederile art. 45.1 din RD, va executa sancţiunea pentru abaterea cea mai gravă prevăzută de art. 65.a din RD, respectiv suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 4.500 lei”, se arată în comunicat.

Publicitate

Fotbalistul Ricardinho, de la FC Voluntari, a primit o suspendare de un meci şi a fost amendat cu 740 de lei, pentru cartonaşul roşu cu care a fost sancţionat la partida cu FCU 1948 Craiova (0-0), din etapa a şasea a fazei play-out a Superligii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending