Connect with us

Administratie

Atenționarea de COD GALBEN a pus în alertă autoritățile de la Botoșani. Prefectul Sorin Cornilă a băgat șefii în ședință

Publicat

Publicitate
Având în vedere atenționarea Administrației Naționale de Meteorologie -COD Galben nr. 94/21.07.2023, care vizează instabilitate atmosferică – interval de valabilitate 21.07.2023, ora 15:00 – 22.07.2023, ora 10:00 și a preconizărilor de creștere a regimului de temperatură pentru zilele următoare și a depășirii pragului critic de confort termic, prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, în calitate de președinte, a convocat astăzi Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
CJSU a adoptat în ședința de astăzi mai multe măsuri:
1.Membrii și consultanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani vor dispune măsuri pentru punerea în aplicare a prevederilor Planului de măsuri pentru prevenirea și reducerea riscului de manifestare a situațiilor de urgență, având în vedere fenomenele meteorologice determinate de creșterea temperaturilor și a altor fenomene meteorologice periculoase ce se pot produce pe perioada sezonului cald, pe teritoriul județului Botoșani, aprobat prin Ordin al Prefectului Județului Botoșani nr. 247/19.06.2023, anexă la prezenta hotărâre.
Art. 2. Președinții Comitetelor Locale vor dispune măsuri pentru punerea în aplicare a prevederilor planului menționat la art. 1, în vederea evitării posibilelor situații de urgență generate de caniculă și disconfort termic.
Art.3. Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani va intensifica activitățile de control la instituțiile și operatorii economici, care își desfășoară activitatea în spații deschise, în vederea preîntâmpinării unor situații nefavorabile.
Art.4. La nivelul U.A.T. -urilor din județul Botoșani se vor identifica și stabili spații închise, dotate cu aer condiționat și apă care vor permite accesul populației în vederea evitării expunerii la temperaturi ridicate. În acest sens, se va evita amplasarea de corturi în aer liber având ca scop acordarea de prim ajutor (datorită producerii efectului de seră).
Art. 5.La nivelul U.A.T. -urilor din județul Botoșani se vor identifica persoanele vulnerabile și se vor monitoriza.
Art. 6. Unitățile spitalicești din județul Botoșani vor pune la dispoziție persoanelor afectate de caniculă, spații special amenajate, dotate cu aer condiționat, dozatoare de apă, medicamente, echipamente medicale, dar și mobilier adecvat pentru odihnă.
Aceste măsuri completează Planul de măsuri pentru prevenirea și reducerea riscului de manifestare a situațiilor de urgență, având în vedere fenomenele meteorologice determinate de creşterea temperaturilor și a altor fenomene meteorologice periculoase ce se pot produce pe perioada sezonului cald, pe teritoriul judeţului Botoşani, aprobat prin Ordin al Prefectului Județului Botoșani nr. 247/19.06.2023 și Ordinul Prefectului Județului Botoșani nr. 251/22.06.2023 care aprobă măsurile care trebuie îndeplinite în vederea reducerii riscului de incendii la fondul forestier, miriști, vegetație uscată și resturi vegetale, transmise către toate cele 78 de U.A.T.-uri din județul Botoșani și tuturor instituțiilor.
Președinții comitetelor locale pentru situații de urgență vor disemina cele două ordine de prefect instituțiilor din subordine precum și fermierilor și agricultorilor pe bază de semnătură.
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani: ”Fac un apel la populație să se protejeze și să respecte recomandările specialiștilor. De asemenea, fac un apel la conducătorii instituțiilor publice cu atribuții în domeniu să trateze cu seriozitate avertizările meteorologilor și să dispună imediat toate măsurile necesare.”

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Zeci de elevi din Botoșani, duși de polițiști la ore

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au organizat o acțiune împreună cu cei din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale, investigarea criminalității economice, rutieră, transporturi precum și cu sprijinul polițiștilor de frontieră și al jandarmilor, scopul fiind creșterea siguranței elevilor și personalului didactic prin sporirea vizibilității elementului polițienesc.

Activitatea s-a desfășurat în municipiul Botoșani, în zonele din apropierea unităților de învățământ, prilej cu care au fost legitimate 138 de persoane, 34 dintre acestea fiind elevi care lipseau de la cursuri.

De asemenea, au fost controlați și instruiți nouă agenti economici și verificate zece autoturisme din zona unităților școlare, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale în valoare de 3.800 de lei.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Lebăda! Doi bărbați de 50 și 61 de ani, din aceeași mașină, au ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier care a avut loc pe E 85, în dreptul pădurii Lebăda, în urmă cu puțin timp. În eveniment au fost implicate două autoturisme.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere, una de descarcerare, ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD, o ambulanță SAJ și Poliția. Aceștia au constat faptul că una dintre mașini era în șanț și că nu erau persoane persoane încarcerate. Doi bărbați, de 50, respectiv 61 de ani, din același autoturism, au fost răniți, fiind preluați de echipajele medicale și transportați la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Burse școlare 2025: Cum vor fi calculate bursele și ce sume vor primi elevii în acest an. Cum se aplică modificările din lege

Publicat

Publicitate

Burse școlare 2025: Bursele de excelență calculate după prevederile din ordonanța” trenuleț” vor fi aplicate abia din anul școlar următor. Cel puțin așa prevede legea învățământului, scrie alba24.ro.

Acestea sunt calculate în funcție de salariul minim. Acesta a fost majorat de la 1 ianuarie 2025 la 4.050 lei (de la 3.700 lei).

Plafonarea acestor burse stabilită prin ordonanța ”trenuleț” ar urma să fie aplicată doar din 1 septembrie, potrivit edupedu.ro.

Legea educației 198/2023, la articolul 10, stabilește că orice modificare sau completare la legea educației se aplică din anul școlar care urmează celui în care sunt făcute schimbările. Este vorba în acest caz de anul școlar 2025-2026, care ar urma să înceapă la 1 septembrie 2025.

Burse școlare 2025: Ce prevede ordonanța ”trenuleț”
Pentru anul școlar 2025 – 2026, cuantumul minim al burselor este stabilit după cum urmează:

bursă de merit – 450 lei/lună
bursă de reziliență – 300 lei/lună
bursă socială – 300 lei/lună
bursă tehnologică – 300 lei/lună.
Burse școlare 2025. Cuantumul burselor de excelență olimpică pentru anul școlar 2025-2026
Cuantumul lunar al burselor de excelență olimpică I/ internațională și II/națională este diferențiat în funcție de nivelul distincției obținute, după cum urmează:

Publicitate

pentru locul I, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii noiembrie 2024
pentru locul al II-lea, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 75% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii noiembrie 2024
pentru locul al III-lea, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii noiembrie 2024
pentru mențiune, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii noiembrie 2024
bursa de excelență olimpică II/națională este în cuantum de 700 lei/lună.
În 2025, bursele de excelență ar urma să fie calculate în funcție de salariul minim de 4050 lei.

Burse școlare 2025. Cum se acordă bursele de excelență
Bursa de excelență olimpică I se acordă:

elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II, III sau mențiune ori medalii asimilate acestor distincții, la olimpiadele școlare internaționale
elevilor care obțin locurile I, II și III sau mențiune la campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației, la Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret.
lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției.
Bursa de excelență olimpică II se acordă:

elevilor de gimnaziu și liceu care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației.
lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției.
Prin excepție, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar; acest premiu îl primesc inclusiv elevii care beneficiau deja de bursă de excelență olimpică I sau II, de bursă de merit ori de bursă de reziliență, acordată în baza rezultatelor școlare din anul anterior.

Bursele de excelență olimpică se acordă elevilor pe baza unei cereri depuse de părinte/reprezentantul legal/elevul major în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar sau în termen de 15 zile calendaristice de la data obținerii premiului pentru elevii din anii terminali.

Citeste mai mult

Cultura

Expoziția „Anuala artiștilor botoșăneni”, la Galeriile de Artă Botoșani

Publicat

Publicitate

Muzeul Judeţean Botoșani găzduiește, în perioada 10-20 ianuarie 2025, în spațiul Galeriilor de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, expoziția ,,Anuala artiștilor botoșăneni”. Evenimentul este organizat de Societatea Culturală „Expo-Art” Botoșani și curatoriat de muzeograful Ana Coșereanu și artistul Liviu Șoptelea.

Expoziția reunește pe simeze peste 60 de lucrări realizate în diverse tehnici – pictură (ulei pe pânză, acrilic pe pânză) și grafică, sculptură, artă decorativă, fotografie – create de artiști botoșăneni, atât dintre cei bine-cunoscuți publicului iubitor de artă, cât și artiști care vin pentru prima dată în calitate de expozanți: Dănuț Aconstantinesei, Anca & Alina Albătoaie, Marcel Alexa, Larisa Apostoliu, Aurel Azamfirei, Claudia-Ionela Babii, Silviu Babii, Cristian Bîrzoieș, George Burlacu, Lush Burlacu, Rodica Cojocariu, Mihaela Croitoru, Florentina Dănilă, Mirela Anca Gavriloaie, Florin Grosu, Lila Lungulescu, Iuliana Mațoschi, Dan Mocrei, Carmen Nicolau, Gianina Iuliana Pralea, Florin Prodan, Anca Sofian, Carmen-Ștefania Suceveanu, Liviu Șoptelea, George Șpaiuc, Mihaela Timofte, Constantin Dorel Ungureanu, Hugo Constantin Ungureanu și Ioan Zobu.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 12 ianuarie 2025, ora 11.30. Expoziția poate fi vizitată zilnic, în perioada 10-20 ianuarie 2025, între orele 9.00-16.30. Intrarea este gratuită.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending