Connect with us
Publicitate

Eveniment

Atac brutal în fața unui bar din Roma. Doi bărbați au fost reținuți pentru amenințare, lovire și alte violențe

Publicat

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis o ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele a doi bărbați, de 41 și 27 de ani, din comuna Roma, cercetați sub aspectul comiterii infracțiunilor de distrugere, lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Polițiștii au anunțat astăzi că din cercetări, a reieșit faptul că la data de 1 octombrie 2022, cei doi bărbați, în timp ce se deplasau cu un autoturism, pe Drumul Județean D.J. 296 ar fi intrat în impact, în mod intenționat, în alt autoturism, în care se afla o persoană și care era staționat pe marginea părții carosabile, în fața unui local public, din comuna Roma.

Ulterior, ar fi distrus elemente de caroserie ale autoturismului respectiv, folosindu-se de obiecte contondente și ar fi lovit victima, care se afla în interior, un tânăr, de 22 de ani, din aceeași localitate, provocându-i acestuia leziuni fizice.

Cei doi bărbați au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea întregii situații de fapt, au mai adăugat polițiștii.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

A murit cântărețul George Nicolescu la vârsta de 74 de ani

Publicat

Cantautorul George Nicolescu, cunoscut pentru melodia “Eternitate”, a murit la vârsta de 74 de ani, a anunţat Andrei Păunescu pe Facebook. 

“S-a stins George Nicolescu. Familia rămasă aici mi-a permis să vă dau vestea. Abia împlinise 74 de ani pe 12 martie. „Viaţa noastră unde e, viaţa noastră ce-aţi făcut cu ea?”, a scris Andrei Păunescu pe Facebook.

“Vocea de aur care a lansat celebrul cantec “Eternitate”, de  George Grigoriu. Drum lin către stele, în eternitate, George!”, a scris compozitorul Ionel Tudor.

“Ca de la ploieştean la ploieştean, astăzi, când domnia sa a trecut la cele veşnice, las şi eu aici un fragment în memoria celui ce a fost interpretul şi artistul senzaţional al acestei capodopere muzicale, #GeorgeNicolescu!!!”, a scris Cezar Ouatu.

Asociaţia Nevăzătorilor din România: “Cu profund regret vă anunţăm că astăzi a plecat dintre noi îndrăgitul artist George Nicolescu (12 martie 1950-26 martie 2024), prezenţă de excepţie pe scena muzicii româneşti şi personalitate marcantă a comunităţii nevăzătorilor. Suntem cu sufletul alături de familia îndoliată. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Drum lin, dragul nostru prieten!”.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O mașină s-a dat peste cap la Avrămeni. Patru persoane implicate în accident

Publicat

Un accident rutier a avut loc în această dimineață pe DN 29, în apropierea localității Avrămeni. În eveniment au fost implicate două autoturisme în care se aflau patru persoane.

La fața locului au ajuns în cel mai scurt timp un echipaj din cadrul Stației Săveni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, echipajul de Terapie Intensivă Mobilă SMURD, un echipaj de prim ajutor SMURD și o ambulanță din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. La fața locului au fost evaluate patru persoane din cele două autoturisme, toate refuzând transportul la spital.

Pompierii au acționat și pentru înlăturarea pericolului de incendiu prin deconectarea bornelor autovehiculului.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Când se dă ceasul cu o oră înainte. O practică adoptată de multe țări din întreaga lume

Publicat

Scopul principal al orei de vară este de a economisi energie electrică prin reducerea utilizării iluminatului artificial în timpul serii, prin aceea că se utilizează mai multă lumină naturală după serviciu sau școală.

Concret, ceasul se dă cu o oră înainte, iar ora 03:00 devine ora 04:00, scrie Time & Date. Pentru că se schimbă ora, duminică devine cea mai scurtă zi din 2024, informează alba24.ro.

Astfel, în mod popular se spune că ”dormim mai puțin”.

Ora de vară este o practică adoptată de multe țări din întreaga lume, care constă în ajustarea orarului oficial al ceasului înainte cu o oră în perioada de vară, pentru a profita de lumina naturală a soarelui în timpul serii.

Când se schimbă ora: Ceasurile se dau cu o oră înainte în dimineața ultimei duminici din martie și se dau cu o oră înapoi în dimineața ultimei duminici din octombrie, pentru a se reveni la ora standard.
Istoria orei de vară poate fi urmărită până în secolul al XX-lea, când mai multe țări au adoptat această practică.

Decizia de a implementa sau de a renunța la ora de vară este luată la nivel național și poate varia în funcție de politici guvernamentale, preferințele populației și alte factori.

În unele țări, adoptarea orei de vară este controversată, iar unii oameni susțin că nu aduce beneficii semnificative sau că poate crea disconfort în ajustarea programelor personale și a ceasurilor.

În timp ce alții consideră că orele de vară pot îmbunătăți calitatea vieții și pot contribui la protejarea mediului prin reducerea consumului de energie electrică.

Ora de vară: statele UE amână o decizie
Statele membre ale UE trebuiau să notifice până în 2021 dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Deocamdată însă, discuția a rămas în aer.

Propunerea de renunțare la schimbarea orei a venit ca răspuns la câteva inițiative cetățenești.

În februarie 2018 Parlamentul a cerut Comisiei să evalueze directiva privind schimbarea sezonieră a orei și să facă propuneri de modificare a acesteia dacă este cazul.

În urma acestei evaluări, care a strâns 4.6 milioane de răspunsuri, dintre care 84% s-au pronunțat în favoarea renunțării la schimbările orare, Comisia a făcut propunerea.

Când se schimbă ceasul: Ora de vară 2024. Cum a fost propusă schimbarea orei

Omul de ştiinţă, scriitorul şi omul de afaceri american Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă într-o satiră, în care menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui.

Ideea folosirii orei de vară este atribuită neozeelandezului George Vernon Hudson, entomolog care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi care a venit cu această idee în 1895.

La 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă şi în Statele Unite. Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 şi 30 septembrie 1945.

La data de 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea orei de vară la nivel naţional („Daylight saving time” – DST sau „summer time”), din ultima duminică a lui aprilie, până în ultima duminică din luna octombrie.

Douăzeci de ani mai târziu, preşedintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu. Conţinea şi o prevedere care solicita conservarea energiei şi respectarea orei de vară. De atunci, ora de vară a rămas stabilită pe o perioadă cuprinsă între echinocţiul de primăvară şi cel de toamnă.

Ţările ecuatoriale şi tropicale nu aplică această oră, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Amenzile pentru lipsa RCA au explodat. Sumele pot fi și de 15 ori mai mari

Publicat

Senatul a adoptat luni, ca primă cameră sesizată, noile modificări la legea RCA, care introduc amenzi foarte mari în situațiile în care șoferii sunt prinși fără RCA sau cu asigurarea auto suspendată.

Șoferii care circulă fără RCA sau în perioada în care au asigurarea suspendată riscă amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 15.000 de lei în funcție de tipul de autovehicul, potrivit modificărilor la legea asigurării auto obligatorii, adoptate luni de Senat. În prezent, valoarea sancțiunilor nu trece de 2.000 de lei, informează realitatea.net.

.

Șoferii care circulă fără RCA sau care nu respectă obligația de a-și imobiliza mașina într-un spațiu privat ori circulă cu autovehiculul pe perioada cât asigurarea RCA este suspendată vor putea fi sancționati cu următoarele amenzi:

a) în cazul vehiculelor încadrate în categoria autoturismelor – 2000 lei;

b) în cazul vehiculelor de transport persoane, inclusiv tramvaie – 7000 lei;

c) în cazul vehiculelor de transport marfă, sau cu altă destinație:(i) având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone – 5000 lei;(ii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 12 tone – 7000 lei;(iii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 12 tone – 15000 lei;

d) alte vehicule decât cele prevăzute la lit. a) – c) – 1000 lei.

Amenda se reduce la jumătate dacă este achitată  în maxim 15 zile.

În plus, cei care circulă fără RCA sau cu o mașină pentru care asigurarea este suspendată riscă și reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare și retragerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, de către ofițerii și agenții de Poliție.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending