Connect with us

Eveniment

Astăzi: Ziua internațională a persoanelor vârstnice! Nu uitați să le spuneți “La mulți ani!” bunicilor și bunicuțelor

Publicat

Publicitate

La 1 octombrie este marcată Ziua internaţională a persoanelor vârstnice. Ziua marchează promovarea drepturilor acestora, dar şi a unei imagini pozitive a îmbătrânirii. Așa că nu uitați să le spuneți “La mulți ani!” bunicilor și bunicuțelor. Le veți aduce un strop de bucurie.

Această zi a fost instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în baza Rezoluţiei nr. 45/106. Sărbătoarea vârstnicilor a fost iniţiată în 1982 prin elaborarea unui Plan internaţional de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă, adoptat de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea şi aprobat de către Adunarea Generală a ONU, potrivit www.un.org.

În 2002, a doua Adunare Mondială privind Îmbătrânirea a adoptat Planul internaţional de acţiuni privind îmbătrânirea, pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă populaţia vârstnică în secolul al XXI-lea şi pentru promovarea dezvoltării unei societăţi pentru toate vârstele. Printr-o serie de rezoluţii ulterioare, Adunarea Generală a ONU şi Consiliul Economic şi Social au cerut guvernelor statelor membre ONU să elaboreze cu prioritate programe vizând sprijinirea persoanelor de vârsta a treia. În acest sens, în cadrul guvernelor statelor lumii au fost înfiinţate departamente specializate pe acest gen de probleme.

Populaţia de peste 60 de ani va ajunge la 1,4 miliarde în 2030

Potrivit ONU, la nivel mondial, populaţia de peste 60 de ani este estimată să ajungă la 1,4 miliarde în 2030. La nivel european, speranţa de viaţă atinge, în 2050, valoarea medie de 81 de ani la femei şi 75 de ani la bărbaţi.

Uniunea Europeană, în ansamblu, se confruntă cu o îmbătrânire a populaţiei, potrivit prognozelor până în anul 2080, aproape 30% din cetăţeni vor avea vârsta de 65 de ani sau peste acest prag. Mai mult, se estimează că procentul persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani va depăşi 12% din populaţia totală, după cum arată un studiu demografic publicat în anul 2015 de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit http://ec.europa.eu/.

Publicitate

Aproape 4 milioane de persoane peste 65 de ani în România

Şi în România, potrivit aceluiaşi studiu, segmentul populaţiei vârstnice va înregistra o tendinţă accelerată de creştere. Dacă în 1990, persoanele în vârstă de 60 de ani şi peste această vârstă reprezentau 10,3% din totalul populaţiei, pentru anul 2080 se preconizează un procent de peste 21,8%.

Conform raportului INSSE de la 1 ianuarie 2021, în România trăiesc peste 3,8 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani. Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 120,8, în ianuarie 2020, la 123,9 persoane vârstnice la 100 persoane tinere, în ianuarie 2021.

Măsuri pentru persoanele în vârstă

Fenomenul îmbătrânirii populaţiei implică necesitatea acordării unei atenţii sporite nevoilor speciale şi problemelor cu care se confruntă persoanele în vârstă, în special în ceea ce priveşte riscul sărăciei şi excluziunii sociale.

În România, persoanele vârstnice sunt beneficiare ale măsurilor de protecţie socială susţinute de sistemul de asigurări sociale care acoperă riscul de bătrâneţe prin pensii, şi de măsurile de asistenţă socială pentru situaţii de dificultate sau vulnerabilitate individuală, ca dizabilitatea, situaţiile de dependenţă, sărăcia, potrivit www.mmuncii.ro. Persoanele vârstnice dependente – care şi-au pierdut autonomia funcţională fizică, psihică, intelectuală – beneficiază conform Legii nr. 263/2010 cu modificările şi completările ulterioare, de servicii sociale de îngrijire şi asistenţă acordate la domiciliu, în centre de zi şi centre rezidenţiale – cămine pentru persoane vârstnice.

În vederea combaterii fenomenelor de izolare socială a vârstnicilor sau de singurătate, în ţara noastră a fost înfiinţată, în anul 2015, Asociaţia Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, cu sprijinul Fundaţiei Principesa Margareta a României şi „Les petits freres de Pauvres” (Franţa). Prin mobilizarea voluntară aceasta contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice, la conştientizarea şi responsabilizarea membrilor societăţii civile şi a instituţiilor publice şi la schimbarea percepţiei, atitudinii şi comportamentului societăţii asupra persoanelor de vârsta a treia, notează site-ul asociaţiei  www.niciodatasingur.ro.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

sursă: Agerpres

sursa foto ilustrativ: designuspro.com

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Mai multe localități din Botoșani vor primi apă cu porția. De vină ar fi o defecțiune tehnică la motorul unei pompe

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează consumatorii că, începând cu data de astăzi, 3 mai 2025, din cauza unei defecțiuni tehnice apărute la motorul unei pompe din cadrul stației de pompare Ștefănești, furnizarea apei potabile va fi realizată temporar după un program.

Astfel, în perioada estimată pentru remedierea defecțiunii, de aproximativ 72 de ore, până la data de 6 mai 2025, furnizarea apei potabile se va face zilnic, în următoarele intervale orare pentru localități:

  • 12:00- 01:00 (Călărași, Santa Mare, Răuseni, Hlipiceni și Dămideni, com. Românești);
  • 01:00-12:00 (Dângeni, Albești, Durnești, Trușești, com. Ungureni).

Programul poate suferi modificări în funcție de evoluția intervențiilor tehnice. Echipele noastre sunt deja mobilizate pentru repararea echipamentului afectat.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și asigurăm consumatorii afectați că se depun toate eforturile pentru repunerea în funcțiune a sistemului într-un termen cât mai scurt!

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Concești! O bucătărie de vară și acoperișul unei case au fost cuprinse de flăcări. Un vecin a dat alarma

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie din localitatea Concești. O bucătărie de vară și acoperișul unei alte anexe au fost cuprinse de flăcări. Deși era acasă, proprietara nu a observant flăcările. Un vecin a văzut că iese fum și a sunat după ajutor, la pompieri.

 

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Darabani și Concești, cu trei autospeciale de stingere, dar și o ambulanță SAJ.

 

Aceștia au constatat faptul că ardeau bucătăria de vară, dar și acoperișul unei anexe și au acționat rapid, astfel încât flăcările să nu se extindă la casă și celelalte construcții din gospodărie.

 

Publicitate

Proprietara, în vârstă de 83 de ani, a primit îngrijiri medicale la fața locului întrucât a suferit un atac de panică. Aceasta a refuzat transportul la spital.

 

Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

 

Pentru a preveni astfel de evenimente, facem un apel la responsabilitate din partea cetățenilor în ceea ce privește respectarea regulilor de utilizare a sobelor:

 

✔ nu așezați materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;

 

✔ nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

 

✔ nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

 

✔ nu puneți hainele la uscat, pe sobă;

 

✔ în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei deschisă;

 

✔ amplasaţi, în faţa sobelor cu lemne, o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

 

✔ focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor; ✔ stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

 

✔ nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;

 

✔ depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 30 de ani, din Vorona, dat jos de la volan după ce a fost prins beat

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public, din  comuna Corni, un autoturism condus de un tânăr de 30 de ani, din comuna Vorona.

În urma testării cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 53 de ani, din municipiul Botoșani, prins beat la volan, a refuzat să meargă la spital pentru probe de sânge. S-a ales cu dosar penal

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Botoșani – Biroul Rutier au oprit, vineri,  pentru control, pe strada General Gheorghe Avrămescu, un autoturism condus de un bărbat, de 53 de ani, din municipiul Botoșani.

 

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezutată fiind de 0, 67 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a refuzat să-i fie recoltate probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de refuz de prelevare de mostre biologice de sânge.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending