Pe 27 decembrie, credincioșii ortodocși și greco-catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, considerat primul martir creștin. Acesta a fost ucis pentru că mărturisise credința lui Iisus.
Este unul dintre cei şapte diaconi aleşi de Sfinţii Apostoli, din rândul evreilor elenişti, pentru a sluji la adunările Bisericii din primul veac. Era înrudit cu Saul, cel care mai târziu avea să devină marele apostol al neamurilor, Sfântul Apostol Pavel, şi era din părţile Ehiliehiei, din cetatea Tarsului.
Sfântul Apostol şi Arhidiacon Ştefan era un bărbat puternic în lucru şi în cuvânt, întărindu-i pe cei credincioşi şi mustrându-i pe cei necredincioşi, spunându-le din lege şi din proroci, că din ură şi din nedreptate a fost omorât Fiul lui Dumnezeu, Mesia cel aşteptat din veac.
Odată, într-o mare adunare la Ierusalim, la care participa şi Sfântul Ştefan, s-a făcut întrebare despre Iisus Hristos, unii dintre cei prezenţi spuneau că este proroc, alţii, amăgitor, iar alţii că este Fiul lui Dumnezeu. Atunci Sfântul Ştefan dintr-un loc înalt s-a adresat mulţimii, spunând:
„Bărbaţi, fraţi, aflaţi pentru ce s-au înmulţit răutăţile între voi şi s-a tulburat tot Ierusalimul; fericit este omul care a crezut în Iisus Hristos, pentru că Acesta este cel Care a plecat cerurile şi S-a pogorât pentru păcatele noastre şi S-a născut din Sfânta şi Preacurata Fecioară Maria, cea aleasă mai înainte de întemeierea lumii. Acesta neputinţele noastre le-a luat şi bolile noastre a purtat. Pe cei orbi i-a făcut să vadă, pe cei leproşi i-a curăţit şi dracii a izgonit” (Vieţile Sfinţilor).
Mulţi dintre cei de faţă, neputând a spune ceva împotriva adevărului, s-au tulburat şi cuprinşi de ură au tocmit nişte bărbaţi, care iubeau minciuna, să spună că ar fi auzit pe Ştefan grăind cuvinte de hulă împotriva lui Dumnezeu şi a lui Moise.
Publicitate
Sfântul Apostol Ştefan le-a arătat însă, cu dovezi din Scripturi, că Legea Veche s-a împlinit prin Hristos şi că El este Mântuitorul cel aşteptat şi prezis de proroci, mustrându-i totodată pentru împietrirea inimii şi lipsa lor de credinţă, potrivit Agerpres.
Ucis cu pietre
Fiind condamnat la moarte, Sfântul întâi Mucenic Ştefan a fost scos din cetate şi ucis cu pietre, devenind astfel primul martir creştin şi mărturisitor al lui Hristos.
Conform Noului Testament şi tradiţiei creştine, printre cei ce l-au judecat şi care au asistat la uciderea lui s-a aflat şi Sfântul Pavel. De departe, pe un deal, se afla Fecioara Maria şi Sfântul Ioan Teologul, care au asistat la acest prim martiriu pentru Fiul lui Dumnezeu şi s-au rugat pentru el în timp ce era omorât. Acest lucru a avut loc la aproximativ un an după Rusalii.
Când evreii l-au ucis cu pietre pe Sfântul Ştefan, i-au lăsat trupul la poalele oraşului timp de două zile pentru a fi mâncat de câini. Dar în a doua noapte, Gamaliel, învăţătorul apostolului Pavel, a venit şi i-a mutat trupul în propria ţară din Capharganda.
După mulţi ani, amintirea locului de înmormântare a Sfântului Ştefan a fost în mintea oamenilor, până în 415 când Gamaliel i-a apărut de trei ori părintelui Lucian, preot la Capharganda şi i-a dezvăluit pr. Lucian locul înmormântării sale şi totul despre asta. Pr. Lucian a primit binecuvântarea Patriarhului pentru a-i dezgropa pe sfinţii din mormântul lor, unde un parfum puternic şi dulce a umplut peştera.
Moaştele Sfântului Ştefan au fost traduse în Sion şi îngropate. Se spune că mulţi dintre bolnavi au fost vindecaţi de moaştele sale. Celelalte trei moaşte au fost aşezate în interiorul unei biserici din vârful peşterii de pe un deal. În cele din urmă, moaştele sale au fost duse la Constantinopol. Din anul 560, osemintele sale se află în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura”, din Roma.
Sfântul Ştefan diaconul este sărbătorit de creştinii romano-catolici, anglicani, reformaţi, evanghelici şi unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocşi şi greco-catolici pe 27 decembrie.
Sfântul Ștefan: tradiții, obiceiuri și superstiții
se spune că este bine să fie evitate deplasările, mai ales cele la munte sau în locuri izolate; ar fi pericol mai mare decât de obicei
persoanele certate trebuie să se împace; reconcilierile, împăcările sunt binevenite în această zi
se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice; pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan
obiceiuri pâinilor lui Ștefan (în Muntenia): dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde; amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan; se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci
se pregătesc și se împart mucenici cu miere şi nucă; amintesc de moartea lui Sfântul Ștefan
pentru cei bolnavi sau cei care se judecă de multă vreme: este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Nu se reia turul doi: Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul împotriva sentinței Curții de Apel Ploiești, care a suspendat hotărârea CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din 2024. Decizia ICCJ este definitivă, informează alba24.ro.
„Respinge cererea de suspendare a executării sentinţei nr. 135 din 24 aprilie 2025 pronunţate de Curtea de Apel Ploieşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal invocată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ca rămasă fără obiect.
Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active în recurs invocată din oficiu.
Respinge recursul declarat de Andrei Ştefan Mitrea ca fiind formulat de o persoană fără calitate procesuală activă.
Admite recursurile declarate de recurenta-pârâtă Curtea Constituţională a României şi recurentul Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti împotriva sentinţei nr. 135 din 24 aprilie 2025 pronunţate de Curtea de Apel Ploieşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal.
Casează în tot sentinţa recurată şi rejudecând: Admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti.
Publicitate
Respinge cererile de suspendare, respectiv de anulare a Hotărârii Curţii Constituţionale a României nr. 32 din 6 decembrie 2024, formulate de reclamanta Popescu Gheorghiţa, ca inadmisibile.
Definitivă. Pronunţată astăzi, 25 aprilie 2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei” se arată în minuta instanței, publicată de G4Media.
Vezi și Operațiunea ”Turul Doi Înapoi” la Curtea de Apel Alba Iulia: Instanța, asaltată de cereri pentru anularea deciziei CCR din 2024
Reamintim că judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești au acceptat contestația privind suspendarea deciziei Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale de la finalul anului 2024.
Vineri, în Săptămâna Luminată, se face cinstire unui praznic închinat Maicii Domnului care datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. În biserici şi mănăstiri, după Sfânta Liturghie, se săvârşeşte în această zi sfinţirea apei, dar şi la fântâni şi izvoare, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate. Credincioşii care participă la Sfânta Liturghie iau Aghiasma Mică, pe care o folosesc la stropirea caselor, grădinilor şi ogoarelor sau o consumă cu credință pentru sănătate.
Ziua de vineri, 25 aprilie 2025, a fost una cu totul specială pentru credincioșii Parohiei „Izvorul Tămăduirii” din Botoșani, care au sărbătorit cu multă bucurie duhovnicească hramul bisericii lor, prăznuirea Izvorului Tămăduirii, o zi dedicată Maicii Domnului – ocrotitoarea acestei comunități, sub ascultarea noului paroh, părintele Daniel Constantin Țăranu.
Sărbătoarea a debutat joi seară, cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de un sobor de preoți într-o atmosferă de profundă rugăciune și comuniune. Credincioșii au umplut biserica până la refuz, purtând în inimă recunoștință și nădejde. Mulți dintre ei au venit din colțuri îndepărate ale municipiului Botoșani, ca să se roage pentru sănătate trupească și sufletească, nădăjduind în ajutorul Maicii Domnului, așa cum spune tradiția legată de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.
Ziua de prăznuire a sărbătorii a adus emoție și pentru faptul că a fost primul hram principal prăznuit sub îndrumarea noului paroh, părintele Daniel Constantin Țăranu, venit să continue lucrarea pastorală începută de vrednicul de pomenire părintele Ioan Alupoaiei, trecut la cele veșnice în urmă cu câteva luni.
Biserica a fost gătită ca o mireasă, catapeteasma și icoana Maicii Domnului Portărița fiind acoperită aproape de flori de toate culorile, trimise cu multă dragoste de Florăria SOFIA DECOR din municipiul Botoșani, unde preoteasa Eusebia Alupoaiei, fiica Teofana și ginerele Ovidiu Costea împletesc rugăciunea cu dorul și arta florală.
Sărbătoarea a început cu Utrenia, Sfânta Liturghie și Sfințirea Mică a Apei, la care biserica a fost din nou plină până la refuz de credincioși veniți din toate colțurile municipiului Botoșani pentru a cinsti sărbătoarea închinată Maicii Domnului, ocrotitoarea săracilor, a văduvelor și copiilor orfani, cât și a celor nedreptățiți și împovărați de greutăți.
Publicitate
Sfânta Liturghie, clipa în care cerul coboară pe pământ și pământul se ridică spre cer, iar sufletul omului se întâlnește, tainic și adânc, cu Dumnezeu, a fost săvârșită în sobor, fiind prezent alături de părintele Daniel Țăranu părintele Ovidiu Lăzărescu de la Draxini și părintele diacon Ciprian Ștefan Rață de la Iași, fiu al satului Cristești.
Răspunsurile la strană au fost oferite în cel mai pur stil bizantin de cântărețul bisericii, Simon Petru, care a coordonat câțiva invitați cu voci care fac sufletul să vibreze de emoție duhovnicească.
În predica rostită cu multă căldură și înțelepciune, părintele profesor Partenie Apostoaie a adus mângâiere tuturor celor prezenți pe care i-a îndemnat să ceară ajutorul Maicii Domnului, ținând cu sufletul la gură creștinii prezenți la slujbă. În cuvântul său, părintele paroh al Bisericii Vovidenia, care continaă o tradiție slujind de hram în biserica din Parcul Tineretului, a adus un omagiu părintelui Ioan Alupoaiei, evocând râvna, blândețea și dragostea cu care a slujit comunitatea timp de atâția ani.
A urmat slujba de sfințire a apei, fiind luate măsuri suplimentare pentru a nu se crea haos la împărțirea apei cu proprietăți binefăcătoare.
„Mulțumim părintelui profesor Partenie Apostoaie, de la Biserica Vovidenia, care în tradiție, cu dragoste, a venit și în acest an să slujească și să ne împărtpșească un frumos cuvânt de învățătură, atât de necesar și de mângâietor și îndulcitor pentru noi toți. Mulțumim părintelui Lăzărescu Ovidiu de la Draxini, părintelui diacon Ciprian Ștefan Rață de la Iași , care este fiu al satului unde am slujit eu. Mi-a făcut o surpriză frumoasă, a venit cu mama lui și câteva enoriași de acolo și ne-am rugat împreună”, a spus părintele Daniel Țăranu.
La Biserica „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Botoșani a fost prilej de mare sărbătoare și bucurie. Zeci de credincioși au participat la slujbele specifice acestui mare praznic și la unison au cântat „Hristos a înviat din morți”, cu toată forța credinței, arătând că în inimile fiecăruia se află o biserică vie, cu altar pe care coboară în chip tainic Mântuitorul și revarsă liniște și iubire de aproapele. Cu toate că pelerinajul cu icoana Maicii Domnului, care marca această frumoasă sărbătoare, nu a mai avut loc de cinci ani, credincioșii păstrează vie amintire unor momente cu adevărat înălțătoare pe care le-au trăit atunci când icoana trecea pe sub balcoanele blocurilor din cartier și „convingea” credincioșii să se alăture mulțimii pentru împreună rugăciune.
Biserica Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani a fost ridicată cu cu „bănuțul văduvei” și este binecunoscută povestea „bisericii din tramvai”, care a ars din temelii. Lăcașul de cult, ridicat în zona săracă de la marginea orașul, cu oameni care, însă, tânjesc după Dumnezeu, a devenit acum un loc căutat de cei cu probleme mari și patimi grele care dau mărturie că li s-au împlinit rugăciunile.
Mulți credincioși au simțit ajutorul Maicii Domnului, odată cu venirea Sfintei icoane Portărița la Biserica Izvorul Tămăduirii.
Și chiar se întâmplă minuni….Oamenii care se roagă cu credință la icoana Maicii Domnului se întorc să mulțumească și mărturisesc tuturor din adâncul inimii minunea care li s-a întâmplat.
„Am o fată bolnavă de aproape 40 de ani și trebuia să merg cu ea la Iași pentru operație. Fiind așa de necăjită, am fost în fața Maicii Sfinte și m-am rugat cu credință, iar fata mea s-a simțit mai bine. Nu a mai fost necesară operația. M-am rugat și pentru fiul meu, că avea o neînțelegere în familie și s-au liniștit toate”, a spus Teodora B., credincioasă din parohie.
Biserica „Izvorul Tămăduirii” rămâne un loc al vindecării sufletești și trupești, o oază de credință în mijlocul orașului Botoșani, unde Maica Domnului continuă să reverse darurile Sale asupra celor care vin cu inimă curată.
După o agapă frățească, potrivit tradiției, credincioșii prezenți la slujbă s-au întors acasă mai întăriți în credință și încredințați că, prin rugăciunile Maicii Domnului, Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Parcul Tineretului rămâne un adevărat izvor de har și binecuvântare pentru întreg orașul.
Mai multe localități din județul Botoșani se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică, astăzi, între orele 15:05 – 16:00.
Sunt vizate orașul Bucecea și comunele Vlădeni, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Mihăileni, Cândești, Văculești, Lozna.
Se vor înregistra averse, iar în timp scurt sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15-25 l/mp. De asemenea, vor fi descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări de scurtă durată ale vântului.
Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;
✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ.
Publicitate
✔️ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
Curtea Constituțională a României a declarat recurs împotriva deciziei prin care Curtea de Apel Ploiești a admis o cerere în care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale.
Potrivit unor date comunicate vineri AGERPRES de către Curtea de Apel Ploiești, împotriva hotărârii a fost declarat recurs de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Curtea Constituțională a României, dar și de alte două persoane fizice care nu figurează ca părți în dosar.
‘Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public cu referire la situația acțiunilor prin care s-a solicitat suspendarea executării Hotărârii Curții Constituționale 32 din 6 decembrie 2024, până la soluționarea definitivă a cauzei, precum și anularea acestei hotărâri, facem precizarea că, la data de 10 aprilie, pe rolul Curții de Apel Ploiești – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal au fost înregistrate 11 dosare, având ca obiect acțiuni promovate de persoane fizice diferite, prin care s-a solicitat suspendarea executării actului administrativ contestat, până la soluționarea definitivă a fiecărui dosar, precum și anularea Hotărârii Curții Constituționale 32 din 6 decembrie 2024’, a informat Curtea de Apel Ploiești.
Conform sursei citate, în afara dosarului 301/42/2025, a fost soluționat și dosarul 300/42/2025, prin sentința 133/23.04.2025, pronunțată de un alt complet din cadrul Secției de Contencios Administrativ și Fiscal a Curții de Apel Ploiești, prin care a fost admisă excepția necompetenței generale, invocată din oficiu, cu consecința respingerii cererii de chemare în judecată, ca nefiind de competența instanțelor judecătorești, hotărâre ce este supusă recursului în termen de cinci zile de la pronunțare.
În ceea ce privește situația celorlalte nouă dosare, patru dintre acestea au fixate termene de judecată, la datele de 29 aprilie sau, după caz, 30 aprilie, iar cinci se află în faza procedurii prealabile, neavând încă stabilite termene de judecată, a precizat Curtea de Apel Ploiești.
Joi, un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a admis o cerere prin care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 de anulare a alegerilor prezidențiale.
Publicitate
”Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluționarea definitivă a cauzei. Admite acțiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunțare”, potrivit minutei deciziei. AGERPRES