Pe 27 decembrie, credincioșii ortodocși și greco-catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, considerat primul martir creștin. Acesta a fost ucis pentru că mărturisise credința lui Iisus.
Este unul dintre cei şapte diaconi aleşi de Sfinţii Apostoli, din rândul evreilor elenişti, pentru a sluji la adunările Bisericii din primul veac. Era înrudit cu Saul, cel care mai târziu avea să devină marele apostol al neamurilor, Sfântul Apostol Pavel, şi era din părţile Ehiliehiei, din cetatea Tarsului.
Sfântul Apostol şi Arhidiacon Ştefan era un bărbat puternic în lucru şi în cuvânt, întărindu-i pe cei credincioşi şi mustrându-i pe cei necredincioşi, spunându-le din lege şi din proroci, că din ură şi din nedreptate a fost omorât Fiul lui Dumnezeu, Mesia cel aşteptat din veac.
Odată, într-o mare adunare la Ierusalim, la care participa şi Sfântul Ştefan, s-a făcut întrebare despre Iisus Hristos, unii dintre cei prezenţi spuneau că este proroc, alţii, amăgitor, iar alţii că este Fiul lui Dumnezeu. Atunci Sfântul Ştefan dintr-un loc înalt s-a adresat mulţimii, spunând:
„Bărbaţi, fraţi, aflaţi pentru ce s-au înmulţit răutăţile între voi şi s-a tulburat tot Ierusalimul; fericit este omul care a crezut în Iisus Hristos, pentru că Acesta este cel Care a plecat cerurile şi S-a pogorât pentru păcatele noastre şi S-a născut din Sfânta şi Preacurata Fecioară Maria, cea aleasă mai înainte de întemeierea lumii. Acesta neputinţele noastre le-a luat şi bolile noastre a purtat. Pe cei orbi i-a făcut să vadă, pe cei leproşi i-a curăţit şi dracii a izgonit” (Vieţile Sfinţilor).
Mulţi dintre cei de faţă, neputând a spune ceva împotriva adevărului, s-au tulburat şi cuprinşi de ură au tocmit nişte bărbaţi, care iubeau minciuna, să spună că ar fi auzit pe Ştefan grăind cuvinte de hulă împotriva lui Dumnezeu şi a lui Moise.
Sfântul Apostol Ştefan le-a arătat însă, cu dovezi din Scripturi, că Legea Veche s-a împlinit prin Hristos şi că El este Mântuitorul cel aşteptat şi prezis de proroci, mustrându-i totodată pentru împietrirea inimii şi lipsa lor de credinţă, potrivit Agerpres.
Ucis cu pietre
Fiind condamnat la moarte, Sfântul întâi Mucenic Ştefan a fost scos din cetate şi ucis cu pietre, devenind astfel primul martir creştin şi mărturisitor al lui Hristos.
Conform Noului Testament şi tradiţiei creştine, printre cei ce l-au judecat şi care au asistat la uciderea lui s-a aflat şi Sfântul Pavel. De departe, pe un deal, se afla Fecioara Maria şi Sfântul Ioan Teologul, care au asistat la acest prim martiriu pentru Fiul lui Dumnezeu şi s-au rugat pentru el în timp ce era omorât. Acest lucru a avut loc la aproximativ un an după Rusalii.
Când evreii l-au ucis cu pietre pe Sfântul Ştefan, i-au lăsat trupul la poalele oraşului timp de două zile pentru a fi mâncat de câini. Dar în a doua noapte, Gamaliel, învăţătorul apostolului Pavel, a venit şi i-a mutat trupul în propria ţară din Capharganda.
După mulţi ani, amintirea locului de înmormântare a Sfântului Ştefan a fost în mintea oamenilor, până în 415 când Gamaliel i-a apărut de trei ori părintelui Lucian, preot la Capharganda şi i-a dezvăluit pr. Lucian locul înmormântării sale şi totul despre asta. Pr. Lucian a primit binecuvântarea Patriarhului pentru a-i dezgropa pe sfinţii din mormântul lor, unde un parfum puternic şi dulce a umplut peştera.
Moaştele Sfântului Ştefan au fost traduse în Sion şi îngropate. Se spune că mulţi dintre bolnavi au fost vindecaţi de moaştele sale. Celelalte trei moaşte au fost aşezate în interiorul unei biserici din vârful peşterii de pe un deal. În cele din urmă, moaştele sale au fost duse la Constantinopol. Din anul 560, osemintele sale se află în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura”, din Roma.
Sfântul Ştefan diaconul este sărbătorit de creştinii romano-catolici, anglicani, reformaţi, evanghelici şi unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocşi şi greco-catolici pe 27 decembrie.
Sfântul Ștefan: tradiții, obiceiuri și superstiții
- se spune că este bine să fie evitate deplasările, mai ales cele la munte sau în locuri izolate; ar fi pericol mai mare decât de obicei
- persoanele certate trebuie să se împace; reconcilierile, împăcările sunt binevenite în această zi
- se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice; pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan
- obiceiuri pâinilor lui Ștefan (în Muntenia): dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde; amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan; se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci
- se pregătesc și se împart mucenici cu miere şi nucă; amintesc de moartea lui Sfântul Ștefan
- pentru cei bolnavi sau cei care se judecă de multă vreme: este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News