Connect with us

Actualitate

Astăzi: Sfântul Ștefan. Tradiții, obiceiuri și superstiții, legate de sărbătoarea din 27 decembrie.

Publicat

Publicitate

Pe 27 decembrie, credincioșii ortodocși și greco-catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, considerat primul martir creștin. Acesta a fost ucis pentru că mărturisise credința lui Iisus.

Este unul dintre cei şapte diaconi aleşi de Sfinţii Apostoli, din rândul evreilor elenişti, pentru a sluji la adunările Bisericii din primul veac. Era înrudit cu Saul, cel care mai târziu avea să devină marele apostol al neamurilor, Sfântul Apostol Pavel, şi era din părţile Ehiliehiei, din cetatea Tarsului.

Sfântul Apostol şi Arhidiacon Ştefan era un bărbat puternic în lucru şi în cuvânt, întărindu-i pe cei credincioşi şi mustrându-i pe cei necredincioşi, spunându-le din lege şi din proroci, că din ură şi din nedreptate a fost omorât Fiul lui Dumnezeu, Mesia cel aşteptat din veac.

Odată, într-o mare adunare la Ierusalim, la care participa şi Sfântul Ştefan, s-a făcut întrebare despre Iisus Hristos, unii dintre cei prezenţi spuneau că este proroc, alţii, amăgitor, iar alţii că este Fiul lui Dumnezeu. Atunci Sfântul Ştefan dintr-un loc înalt s-a adresat mulţimii, spunând:

Bărbaţi, fraţi, aflaţi pentru ce s-au înmulţit răutăţile între voi şi s-a tulburat tot Ierusalimul; fericit este omul care a crezut în Iisus Hristos, pentru că Acesta este cel Care a plecat cerurile şi S-a pogorât pentru păcatele noastre şi S-a născut din Sfânta şi Preacurata Fecioară Maria, cea aleasă mai înainte de întemeierea lumii. Acesta neputinţele noastre le-a luat şi bolile noastre a purtat. Pe cei orbi i-a făcut să vadă, pe cei leproşi i-a curăţit şi dracii a izgonit” (Vieţile Sfinţilor).

Mulţi dintre cei de faţă, neputând a spune ceva împotriva adevărului, s-au tulburat şi cuprinşi de ură au tocmit nişte bărbaţi, care iubeau minciuna, să spună că ar fi auzit pe Ştefan grăind cuvinte de hulă împotriva lui Dumnezeu şi a lui Moise.

Publicitate

Sfântul Apostol Ştefan le-a arătat însă, cu dovezi din Scripturi, că Legea Veche s-a împlinit prin Hristos şi că El este Mântuitorul cel aşteptat şi prezis de proroci, mustrându-i totodată pentru împietrirea inimii şi lipsa lor de credinţă, potrivit Agerpres.

Ucis cu pietre

Fiind condamnat la moarte, Sfântul întâi Mucenic Ştefan a fost scos din cetate şi ucis cu pietre, devenind astfel primul martir creştin şi mărturisitor al lui Hristos.

Conform Noului Testament şi tradiţiei creştine, printre cei ce l-au judecat şi care au asistat la uciderea lui s-a aflat şi Sfântul Pavel. De departe, pe un deal, se afla Fecioara Maria şi Sfântul Ioan Teologul, care au asistat la acest prim martiriu pentru Fiul lui Dumnezeu şi s-au rugat pentru el în timp ce era omorât. Acest lucru a avut loc la aproximativ un an după Rusalii.

Când evreii l-au ucis cu pietre pe Sfântul Ştefan, i-au lăsat trupul la poalele oraşului timp de două zile pentru a fi mâncat de câini. Dar în a doua noapte, Gamaliel, învăţătorul apostolului Pavel, a venit şi i-a mutat trupul în propria ţară din Capharganda.

După mulţi ani, amintirea locului de înmormântare a Sfântului Ştefan a fost în mintea oamenilor, până în 415 când Gamaliel i-a apărut de trei ori părintelui Lucian, preot la Capharganda şi i-a dezvăluit pr. Lucian locul înmormântării sale şi totul despre asta. Pr. Lucian a primit binecuvântarea Patriarhului pentru a-i dezgropa pe sfinţii din mormântul lor, unde un parfum puternic şi dulce a umplut peştera.

Moaştele Sfântului Ştefan au fost traduse în Sion şi îngropate. Se spune că mulţi dintre bolnavi au fost vindecaţi de moaştele sale. Celelalte trei moaşte au fost aşezate în interiorul unei biserici din vârful peşterii de pe un deal. În cele din urmă, moaştele sale au fost duse la Constantinopol. Din anul 560, osemintele sale se află în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura”, din Roma.

Sfântul Ştefan diaconul este sărbătorit de creştinii romano-catolici, anglicani, reformaţi, evanghelici şi unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocşi şi greco-catolici pe 27 decembrie.

Sfântul Ștefan: tradiții, obiceiuri și superstiții

  • se spune că este bine să fie evitate deplasările, mai ales cele la munte sau în locuri izolate; ar fi pericol mai mare decât de obicei
  • persoanele certate trebuie să se împace; reconcilierile, împăcările sunt binevenite în această zi
  • se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice; pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan
  • obiceiuri pâinilor lui Ștefan (în Muntenia): dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde; amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan; se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci
  • se pregătesc și se împart mucenici cu miere şi nucă; amintesc de moartea lui Sfântul Ștefan
  • pentru cei bolnavi sau cei care se judecă de multă vreme: este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Prefectul de Botoșani a ordonat controale riguroase în perioada de dinaintea Paștelui. Planul de măsuri

Publicat

Publicitate

Astăzi, 4 aprilie 2025, Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a aprobat Planul de măsuri pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică, în perioada 7 – 21 aprilie 2025, premergătoare Sărbătorilor Pascale.
În această perioadă, instituțiile responsabile vor desfășura controale și verificări pentru:
• Verificarea legalității activităților comerciale;
• Asigurarea conformității produselor alimentare specifice sărbătorilor;
• Controlul provenienței și calității produselor alimentare de origine animală și non-animală;
• Respectarea normelor sanitare și de protecție a consumatorilor;
• Combaterea comerțului ilegal și a evaziunii fiscale;
• Prevenirea introducerii ilegale a produselor agro-alimentare la frontieră.
Instituțiile implicate sunt:
• Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani;
• Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor;
• Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor;
• Direcția de Sănătate Publică;
• Direcția pentru Agricultură Județeană;
• Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră;
• Inspectoratul de Jandarmi Județean.
Instituția Prefectului Botoșani face apel către toți operatorii economici să respecte prevederile legale și să desfășoare activitățile comerciale specifice Sărbătorilor Pascale în condiții de siguranță pentru cetățeni.

Prefectul Dan Nechifor reiterează faptul că menținerea ordinii și siguranței publice este o responsabilitate asumată ferm, zi de zi, printr-o colaborare eficientă între instituții și un respect constant față de lege. Siguranța cetățenilor este prioritate!

Citeste mai mult

Eveniment

Substanțe periculoase oprite la intrarea în țară prin Vama Stânca

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui ansamblu auto condus de un bărbat cu cetățenie română, șapte cutii ce conțineau butelii de freon de aproximativ 95,2 kg.

 

În data de 03 aprilie a.c., în jurul orei 16.00, în Punctul de Trecere a Frontierei StâncaITPF Iași, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat la controlul de frontieră un bărbat cu cetățenie română, în vârstă de 39 de ani, aflat la volanul unui ansamblu rutier format dintr-un microbuz, înmatriculat în Cehia și o remorcă.

Cu această ocazie, în urma controlului efectuat asupra mijloacelor de transport, în remorca destinată transportului bagajelor, au fost descoperite șapte cutii ce conțineau butelii cu freon cu greutatea netă de 13,6 kg fiecare.

Persoana în cauză nu deținea autorizație de transport pentru produse, iar acestea, în valoare de aproximativ 21.000 de lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor de către Biroul Vamal Stânca.

În cauză se efectuează cercetări sub pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la transportul și tranzitul de substanțe și preparate periculoase, cu încălcarea prevederilor legale în vigoare, urmând ca, la finalizarea acestora, să fie propuse soluții legale prin unitatea de parchet.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Pompierii botoșăneni au pierdut un OM, un COLEG, un COMANDANT – colonel (r) Ilie Bălăceanu

Publicat

Publicitate
Pompierii botoșăneni au pierdut un OM, un COLEG, un COMANDANT – colonel (r) Ilie Bălăceanu.
Pe tot parcursul carierei militare, acesta a fost un adevărat model pentru pompieri, apreciat, în egală măsură, de toți cei care l-au cunoscut.
Colonel (r) Ilie Bălăceanu a fost comandantul Grupului de Pompieri „Nicolae Iorga „al Judeţului Botoșani, în perioada 17.07.1985 – 15.11.1995.
„Ne este greu să vorbim la timpul trecut despre acest om de o aleasă ţinută morală, care a slujit, cu dragoste şi devotament, Arma Pompierilor.
 Tot ce putem face este să păstrăm în suflet amintirea sa și să ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să îi dea odihnă veșnică.
Transmitem sincere condoleanțe familiei și putere pentru a depăși aceste clipe grele.
Trupul neînsuflețit al col ( r ) Ilie Bălăceanu va fi depus mâine, începând cu ora 12:00, la capela Bisericii Militare din municipiul Botoșani”, au transmis pompierii.
Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 06 aprilie a.c., începând cu ora 12.00.

Citeste mai mult

Eveniment

ITM Botoșani: Sesiune de informare a angajatorilor care au străini angajați și a străinilor care vor să muncească în România

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani împreună cu Inspectoratul General pentru Imigrări Botoșani a organizat în zilele de 02 și 03 aprilie 2025, de la ora 12, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, o sesiune de informare a angajatorilor care au străini angajați și a străinilor care doresc să desfășoare activități lucrative în România. În cadrul acesteia, s-au discutat despre prevederile legale privind încadrarea în muncă și detaşarea străinilor pe teritoriul României, precum și despre ultimele modificări legislative din domeniile Relațiilor de muncă și Securității și sănătății în muncă. Aceste activități s-au desfășurat în cadrul planului comun de acțiune dintre IGI și Inspecția Muncii.

Obiectivele acestei întâlniri au fost:

– comunicarea condițiilor în care pot fi prestate activitățile lucrative pe teritoriul național și de a prezenta drepturile și obligațiile ce le revin în calitate de angajatori/angajați, respectiv prevederile legale referitoare la legislația muncii ;

– prevenirea și combaterea muncii nedeclarate a străinilor, prin informarea cu privire la condițiile în care angajatorii români pot angaja cu contract individual de muncă cetățeni străini și regimul juridic aplicabil acestora pe teritoriul țării noastre ;

– informarea angajatorilor referitor la trecerea de la Revisal la REGES-ONLINE; angajatorilor li s-a adus la cunoștință prevederile Hotărârii nr. 295/2025 privind Registrul general de evidență a salariaților, respectiv care sunt obligațiile pe care le au în legătură cu tranziția la REGES-ONLINE;

– informarea angajatorilor referitor la măsurile interne pe care trebuie să le aibă în vedere la revenirea fizică a salariaților la locul de muncă; importanța adoptării de către angajatori a unor măsuri interne pentru adaptarea salariaților la activitatea prestată în cadru organizațional ;

Publicitate

– informarea angajatorilor referitor la prevederile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social ;

– informarea angajatorilor  cu privire la riscurile psihosociale la locurile de muncă, consecințele aferente pentru sănătatea psihică și fizică și măsurile de prevenire necesare ;

Au avut loc dezbateri care au vizat cele mai importante și de interes teme din sfera domeniilor de activitate ale instituțiilor participante. Reprezentanții celor 8 societăți participante, prezenți la această întâlnire, au avut posibilitatea de a-și lămuri neclaritățile, de a-și prezenta problemele cu care se confruntă în aplicarea legislației muncii.

Dialogul constructiv dintre părțile participante a fost susținut din partea ITM Botoșani de către d-na Daniela Petronela Lozneanu- Inspector-șef, d-na Alina Pahone – Inspector-șef adjunct Relații de Muncă, d-l Dan Moldovanu – Inspector-șef adjunct Securitate și Sănătate în Muncă, precum și reprezentantul din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări al județului Botoșani- d-l Ioan Ioanașciuc- Șeful Biroului pentru Imigrări al Județului Botoșani .

Sesiunea de întrebări și răspunsuri a captat atenția participanților, care au prezentat interes în ceea ce privește aplicarea ultimelor modificări legislative și obținerea documentelor necesare de la IGI, precum și diferite spețe din domeniile Relațiilor de muncă și Securitate și sănătate în muncă.

Atât reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă, cât și reprezentantul IGI Botoșani, și-au arătat disponibilitatea de a oferi sprijin angajatorilor pentru aplicarea corectă a prevederilor legale și pentru soluționarea cât mai rapidă a solicitărilor venite din partea acestora.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending