Românii sărbătoresc astăzi Sfinții Constantin și Elena. Aproximativ 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica, cele mai multe fiind femei cu numele Elena, Ileana, Lenuţa, Constanţa, Constantina, Leana şi Nuţi.
Sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului. Datorită sfinților Constantin și Elena, creștinismul a devenit religie interzisă, jertfele sângeroase au fost interzise, iar duminica a devenit zi de odihnă în Imperiul Roman.
De unde provin numele Constantin și Elena
Numele Constantin este de origine latină şi vine de la constans, constantis („constant”, „ferm”).
Elena – străvechiul nume Helene este explicat de unii prin gr. helane („torţă”, „făclie”, dar şi „foc sacru”, la sărbătorile numite Heleneia, dedicate zeiţei Artemis), iar de alţii prin gr. hele „lumina arzătoare a soarelui”.
Sfânta Elena este şi ocrotitoarea arheologilor, datorită demersului ei de a căuta crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos.
Sfinții Constantin și Elena. Nume sărbătorite pe 21 mai
Nume sărbătorite pentru Sfântul Constantin: Constantin; Costea; Costel; Costache; Costin(a); Codin(a); Constanța; Constantiu; Costandin(a); Constantina; Dinu; Dina; Tinu; Tina; Costel(uș); Costelica; Costică; Costas; Tica; Ticu; Titi(șor); Titel(us); Dinicu; Dinică; Tinuț; Tinel; Tanța; Tănțică; Tanți.
Nume sărbătorite pentru Sfânta Elena: Elena; Elina; Eleni; Elenca; Ela; Eli; Eleonora; Helena; Helene, Helenca; Heleni; Helinca; Ilina; Ilinca; Ileana; Ilenuța; Ilenuș(a); Ilinuța; Leana; Lenuța; Lenuș(a); Leanca; Lena; Leni; Lina; Nora; Nuța; Nuți; Nuțica; Nuțisor.
Majoritatea bărbaţilor se numesc Constantin, în timp ce alţii poartă numele Costel, Costică, Costin, Costinel, Costi şi Costeluş.
Alte derivate ale numelui Constantin sunt Costache, Costea, Constandin, Constanţiu şi Costelică.
Tradiții și obiceiuri Sf. Constantin și Elena
În calendarul popular, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Citește tradițiile și obiceiurile sărbătorii creștine scrie libertatea.ro
Mulți agricultori nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului.
În unele regiuni ale țării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece, în popor, se vorbește că tot ce se seamănă după această zi se va usca.
Podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii.
Ziua de Sfântul Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului.
Femeile, pentru a alunga duhurile rele și necurate, tămâie și stropesc cu agheasmă.
Pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin fumul focului obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.
Obiceiuri românești de Sfinții Constantin și Elena
În România există o serie de obiceiuri şi superstiții în această zi. Din bătrâni se spune că aceia care vor munci pământul în această zi vor avea parte de o invazie a păsărilor dăunătoare.
În această zi nu se lucrează ogoarele, nu se dă cu sapa, nu se plivesc ierburile. Mai mult, în alte zone se spune că aceasta este ziua în care păsările îşi învaţă puii să zboare.
În calendarul popular, sărbătoarea Sf. Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. În această zi, era interzis să se muncească, iar prin odihna de la muncile câmpului, se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări. Ziua de Constantinul Puilor era ultima zi în care se mai semănau porumbul, ovăzul şi meiul.
În popor se spune că tot ce se seamănă după această zi se usucă. Este ziua în care păstorii hotărăsc cine va fi baci, unde se vor face stânele şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului. Se măsoară şi se înseamnă pe răboj laptele de la oile fiecăruia.
De Sfinții Constantin și Elena femeile dau cu tămâie și stropesc cu aghiasmă pentru a alunga duhurile rele și necurate.
Pentru sănătate și bunăstare, în ziua praznicului, unul dintre membrii familiei este bine să ducă la biserică trei bujori îmbobociți, flori de lămâiță, dulciuri făcute în casă și pâine.
Selecție de Mesaje, urări și felicitări de Sfinții Constantin și Elena
- La mulţi ani şi mult noroc în această zi specială. Îţi dorim să ţi se indeplinească toate dorinţele. Cu ocazia Sfinţilor Constantin si Elena, îţi dorim sanatate şi numai bucurii.
- La Mulţi Ani! Fie ca Sfântul Constantin al cărui nume îl porţi să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiasca fericirea dorită şi liniştea interioară.
- Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată inţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se împlinească!
- Florile din luna mai să îţi aducă multa iubire în suflet, sănătate, admiraţia celor dragi şi multe dorinţe împlinite. La mulţi ani de ziua numelui!
- Îţi doresc să ai parte de o zi de nume minunata şi să ştii că eşti şi vei fi mereu iubit/ă de toţi prietenii tai. Cu drag, …
- La zi aniversară, noi îţi urăm numai de bine, îţi dorim sănătate, împliniri, realizări şi îţi uram un sincer “La mulţi ani!”La mulţi ani! Sfinţii Constantin şi Elena să te călăuzească mereu!
- De ziua numelui tău, îţi doresc noroc, fericire şi sănătate. Să ţi se îndeplinească toate dorinţele. La mulţi ani, Constantin/Elena!
- Dragă Lena, eşti cea mai bună prietenă pe care o poate avea cineva. Primeşte asadar, din partea mea, multe gânduri bune, urări de sănătate şi un ‘La mulţi ani’ din suflet!
- E sărbătoare mare azi, pentru că tu, cea mai bună prietenă a mea, te bucuri de ziua numelui tău. Şi astfel mă bucur şi eu cu tine şi îţi spun că voi fi mereu alături de tine!
- Vreau să îţi urez toate cele bune, de „Constantin si Elena”! Sfântul căruia îi porţi numele să te ocroteasca mereu!
- Îţi doresc ca de ziua numelui tău să ţi se împlinească toate dorinţele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de raze de soare în viaţă şi îţi urez un sincer la mulţi ani!
- Să bem! Ziua de azi a început bine, pentru că este ziua numelui tău! Aşa că îţi reamintesc că ai lângă tine cei mai buni prieteni şi, bineînţeles, că azi dai de băut!
- Cu ocazia onomasticii, vreau să îţi spun că pentru mine reprezinţi totul în viaţă şi că sufletul meu îţi doreşte numai fericire şi împliniri!
- De ziua ta, sfinţii al căror nume îl porţi să îţi ocrotească paşii şi să îţi aducă zâmbetul pe buze! La mulţi ani!
- Zi de sarbatoare! E primăvara, e soare şi e ziua numelui tău! La mulţi ani drag prieten, să rămâi peste ani la fel cum eşti acum!
- E ziua ta, draga Elena! Îţi urez cele mai frumoase clipe, bucurie, speranţă şi multe, multe împliniri!
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News