Connect with us
Publicitate

Actualitate

Astăzi, încep înscrierile în clasa pregătitoare. Cum se completează cererea-tip

Publicat

Publicitate

Înscrieri la clasa pregătitoare 2022: de luni, 11 aprilie, părinții pot completa cererea-tip pentru înscrierea copiilor la școală. Documentul se poate depune sau trimite la școlile pe care le aleg.

Fișa de înscriere va fi disponibilă în perioada 11 aprilie – 10 mai, pentru înscrierile aferente etapei I, AICI, online.

Cererea-tip de înscriere se poate completa online, se poate transmite prin e-mail, prin poștă sau se poate depune la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului.

Dacă se completează online, se trimite prin e-mail sau poștă, părintele trebuie să completeze și declarația pe propria răspundere, privind veridicitatea informațiilor completate în cerere.

Este obligatorie și recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare, pentru copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2021.

Potrivit metodologiei, validarea cererii-tip de înscriere este obligatorie și se face la unitatea de învățământ la care părintele solicită înscrierea sau prin intermediul mijloacelor electronice. Se compară datele introduse în aplicația informatică cu documentele transmise de către părinte.

Publicitate

În situația în care cererea-tip de înscriere se completează la sediul unității de învățământ la care se dorește înmatricularea copilului, completarea datelor în aplicația informatică se face în prezența părintelui, de către un membru al comisiei de înscriere din școală.

Părintele depune, în momentul completării cererii-tip de înscriere la unitatea de învățământ, sau, după caz, în momentul validării acesteia, o copie a actului de identitate propriu și o copie a certificatului de naștere al copilului, certificate conform cu originalul de către secretariatul unității de învățământ, pe baza documentelor originale.

Reguli pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2022, inclusiv, trebuie să fie înscriși în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011.

Publicitate

La sediile inspectoratelor școlare județene și la avizierele sau pe site-urile unităților de învățământ (dacă există) trebuie afișate listele cu circumscripțiile școlare, iar părinții trebuie informați cu privire la conținutul activităților educaționale care se desfășoară în clasa pregătitoare, la abordarea didactică, la organizarea programului școlar etc.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Șofer de 51 de ani, beat criță și drogat, urmărit în trafic de un polițist aflat în timpul liber

Publicat

Publicitate

Astăzi, 5 octombrie a.c., în jurul orei 12:00, șeful Biroului de Ordine Publică, comisar șef de poliție Stărică Ionuț, din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, aflat în timpul liber, a observat în zona unei piețe, din Botoșani, o femeie care trăgea de portiera unui autoturism, încercând să convingă șoferul să nu plece, însă nu a reușit, iar conducătorul auto a accelerat, și femeia a căzut pe sol.

 

Ulterior, polițistul a aflat că persoana de la volan se afla sub influența alcoolului, motiv pentru care a pornit în urmărirea acestuia, concomitent solicitând intervenția patrulelor de poliție pentru oprirea sa.

 

În scurt timp, un echipaj de poliție a observat autoturismul pe Bulevardul Mihai Eminescu și s-a reușit blocarea sa în sensul giratoriu cu strada Octav Onicescu.

 

Publicitate

Conducătorul auto, un bărbat de 51 de ani, din municipiul Botoșani, a coborât din autoturism, fără a cupla în treapta de parcare autoturismul, ceea ce a condus la deplasarea acestuia înspre autospeciala de poliție, lovind-o în partea laterală. În urma impactului a rezultat avarierea autospecialei.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Publicitate

Mai mult decât atât, rezultatul a fost pozitiv și pentru substanțele psihoactive, indicând posibila prezență in organism a cocainei și canabisului.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO Acțiunea BARIERA: Punctele de frontieră din județ luate cu asalt de polițiști. Aproape o mie de persoane legitimate

Publicat

Publicitate

Astăzi, 5 octombrie, de la nivel central a fost declanșată acțiunea BARIERA 2. Aceasta reprezintă o continuare a activităților desfășurate weekendul trecut și urmărește creșterea gradului de conștientizare a societății în ceea ce privește nivelul de pericol social al diferitelor forme de criminalitate și prevenirea manifestării acestora.

În intervalul orar 8.00-13.00, la nivelul punctelor de trecere a frontierei Sânca-Costești, Racovăț și Rădăuț-Prut de la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași au fost organizate acțiuni care au vizat prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere și totodată descurajarea fenomenului infracțional în ceea ce privește traficul cu produse accizabile, în special țigări, precum și alte bunuri interzisVIDEO:  e la deținere – droguri, arme, bunuri ce aduc atingere dreptului de proprietate intelectuală care sunt transportate cu autocare sau autoutilitare.

În acțiunea derulată în punctele de frontieră au fost angrenați zeci de polițiști de frontieră, echipaje canine și tehnică specifică din dotarea structurilor teritoriale.

În cadrul acțiunii au fost verificate peste *320 mijloace de transport și aproximativ 900 persoane*. Totodată au fost aplicate mai multe sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regiumului străinilor în România.

Polițiștii de frontieră de la nivelul întregii țări urmează să desfășoare astfel de acțiuni în perioada următoare pentru combaterea infracționalității transfrontaliere și tragerea la răspundere a celor care încalcă legea.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Sfinții tămăduitori în istoria Bisericii: Trei cercuri pastorale vor avea loc duminică în Protopopiatul Botoșani

Publicat

Publicitate

Anul 2024, închinat Sfinților tămăduitori fără de arginți cinstiți în evlavia poporului român, este un moment favorabil de sporire a rugăciunii pentru vindecarea bolnavilor și de apreciere a celor care îi îngrijesc pe cei bolnavi la casele lor sau în spitale. În acest context, duminică, vor avea loc trei cercuri pastorale în Protopopiatul Botoșani.

Biserica Parohiei Drislea va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Nicolae” – Trușești, în cadrul căreia părintele Claudiu Vreme va susține conferința cu tema: Sfinții tămăduitori în istoria Bisericii;

Biserica Parohiei Bălușeni va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” Cristești, în cadrul căreia părintele Serghei Rață va susține conferința cu tema: Sfinții tămăduitori în istoria Bisericii;

-Biserica Parohiei Ciornei va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla” – Gorbănești, în cadrul căreia părintele Corneluș Anițulesei va susține conferința cu tema: Sfinții doctori fără de arginți din România.

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 300.000 de persoane sunt așteptate în pelerinaj la Sfânta Parascheva. Programul slujbelor

Publicat

Publicitate

Autorităţile din Iași au anunţat vineri că estimează că un număr de peste 300.000 de pelerini vor participa, în perioada 8-15 octombrie, la pelerinajul organizat cu prilejul prăznuirii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a nevoiaşilor. Totodată au anunțat și programul evenimentului.

„Suntem în procesul de pregătire a evenimentelor. Forţele din cadrul Grupării de Jandarmerie Mobilă Bacău vor veni la Iaşi gradual, începând de luni seara, pentru a primi pelerinii din Voluntari, urmând ca în ziua de vineri să funcţionăm la întreaga capacitate.

Vom primi şi sprijinul unei alte unităţi din zona de responsabilitate din Braşov. Până pe 15 (octombrie – n.r) vom asigura dispozitive în sistem integrat împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, şi alte instituţii din municipiul şi judeţul Iaşi”, a declarat comandantul Grupării de Jandarmerie Mobilă Bacău, generalul Ion Sandu.

Pe toată perioada desfăşurării manifestărilor religioase de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, echipe de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente în zonele de deplasare a pelerinilor şi vor sta la dispoziţia celor care vor avea nevoie de sprijin şi îndrumare.

 

„Ne aşteptăm la un număr mare de pelerini şi în acest an. (Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva – n.r) este o sărbătoare importantă nu doar pentru Iaşi, ci şi pentru credincioşii din toată ţara.

Publicitate

Aşteptăm la 7-8.000 de pelerini doar din Voluntari. Toate structurile din cadrul MAI au analizat foarte bine situaţiile care s-ar putea produce odată cu venirea pelerinilor la Iaşi, dar şi situaţiile legate de trafic, anumite restricţii de circulaţie care se vor impune în această zonă a Catedralei Mitropolitane.

Vom fi la datorie 24 de ore din 24 în vederea asigurării unui climat de siguranţă pentru toate persoanele prezente în aceste zile de sărbătoare la pelerinaj, prevenirea oricăror incidente ce pot perturba buna desfăşurare a manifestărilor religioase, acordarea de sprijin persoanelor care vor avea nevoie de asistenţă medicală, precum şi deplasarea în siguranţă a tuturor persoanelor în zonele adiacente Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, fără a se bloca căile de comunicaţie rutieră”, a declarat prefectul judeţului Iaşi, Felix Guzgă.

 

Publicitate

Pentru a fi evitate busculadele, autorităţile locale vor închide, sau restricţiona, circulaţia pe străzile din preajma Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pentru a fi realizat un culoar unic de acces destinat pelerinilor, pe traseul Catedrala Mitropolitană – str Arhitect G.M. Cantacuzino – str Iordache Lozonschi – str Cloşca – str Petru Movilă – str Uzinei – str Morilor – str Alexandru Ipsilanti Vodă – str Sfântul Andrei – str Iancu Bacalu – Blvd Regele Ferdinand I al României.

Pentru a evita producerea de evenimente nedorite, reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei recomandă atât pelerinilor cât şi ieşenilor să manifeste răbdare şi înţelegere faţă de măsurile luate de organizatori cu privire la regulile de acces în zonele respective.

De asemenea, coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, dr Diana Cimpoeşu, recomandă pelerinilor să fie atenţi la copiii şi persoanele vârstnice care vin în pelerinaj la Iaşi.

„Persoanelor care au probleme grave de sănătate şi care doresc să se roage la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi care au nevoie constantă de îngrijire medicală, recomandăm să nu călătorească neînsoţiţi şi să se informeze înainte de începerea pelerinajului cu privire la gradul de solicitare al serviciilor medicale de urgenţă din municipiul Iaşi”, a mai declarat dr. Diana Cimpoeşu.

Program Sfânta Parascheva 2024 – marți 8 octombrie

  • 6.00 – Citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva;
  • 6.30 – Plecarea în procesiune cu sfintele moaște;
  • 7.00 – Așezarea moaștelor spre închinare în baldachinul de pe platoul din fața Căminului preoțesc „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”;
  • 7.00 – 7.30 – Sfințirea apei (Agheasma mică) – lângă clădirea Bibliotecii „Dumitru Stăniloae”;
  • 7.00 – 11.00 – Miezonoptica, Utrenia și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană);
  • 16.00 – 18.00 – Vecernia, Litia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);

Program Sfânta Parascheva 2024, miercuri, 9 octombrie 2024

  • 7.00 – 11.00 – Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);
  • 16.00 – 18.00 – Vecernia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva;
  • 20.00 – Întâmpinarea moaștelor Sf. Mare Mucenic Pantelimon la Catedrala Mitropolitană;

 

Joi, 10 octombrie

În cadrul pelerinajului organizat cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, programul zilei este următorul:

– 7.00–11.00: Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);

– 16.00–16.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva;

– 18.00: Prezentarea lucrărilor dedicate Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și Sfinților Doctori fără de arginți (Librăria Doxologia);

– 19.00–23.00: Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (în Catedrala Mitropolitană).

În această zi, în Protopopiatul Paşcani vor avea loc întâlnirile a două cercuri pastorale:

– Biserica Parohiei Goeşti va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 9, în cadrul căreia părintele Mihai Răznovăţ va susține conferința cu tema: Rugăciunea Bisericii pentru bolnavi, izvor de putere;

– Biserica Parohiei „Sfinţii Voievozi” – Cristeşti va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 2 „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Cristești, în cadrul căreia părintele Ioan Irimia va susține conferința cu tema: Importanța predicii în slujirea și misiunea preotului.

Biserica Parohiei Şovoaia din Protopopiatul Roznov va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Nașterea Maicii Domnului” – Piatra Şoimului, în cadrul căreia părintele Bogdan Vasile va susține conferința cu tema: Îngrijirea bolnavilor – poruncă dumnezeiască, datorie socială și sufletească prin rugăciunile semenilor.

În această zi, în Protopopiatul Dorohoi vor avea loc întâlnirile a două cercuri pastorale:

– Biserica Parohiei Cândeşti va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 3 – „Sfântul Dumitru”, în cadrul căreia părintele Ilie Iulian Ivaniciuc va susține conferința cu tema: Sfinţii vindecători şi taumaturgi cinstiţi în mod special pe teritoriul României;

– Biserica Parohiei Cordăreni va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 6 „Pogorârea Duhului Sfânt” – Dumeni, în cadrul căreia părintele Tudor Aconstantinesei va susține conferința cu tema: Lucrarea pastorală a Bisericii şi slujitorilor ei pentru îngrijirea bolnavilor.

Biserica Parohiei Icușeni Vale, Protopopiatul Botoșani, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfinţii Împăraţi Constantin și Elena” – Vorona, în cadrul căreia părintele Andrei Anuşca va susține conferința cu tema: Depresia, cauze genetice și potențări dinspre mediul de viață.

Biserica Deleni 1, Protopopiatul Hârlău, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 2, în cadrul căreia părintele Nicolae Iacob va susține conferința cu tema: Citirea și interpretarea Sfintei Scripturi în viața creștinului.

Vineri, 11 octombrie

În cadrul pelerinajului organizat cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, programul zilei de astăzi este următorul:

– 7.00–11.00: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană);

– 16.00–16.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva;

– 17.00: Vernisajul expoziției de pictură Rugați-vă cu glas tare! – cu pensula în mână în urma Psalmilor lui David – pictor Horia Țigănuș (Muzeul Mitropolitan);

– 19.00–20.30: Pelerinajul „Calea Sfinţilor”. Procesiune cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon;

– 21.00–23.30: Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Mare Mucenic Pantelimon;

– 23.30: Concertul anual de muzică psaltică „Byzantion cântă pelerinilor” (în Catedrala Mitropolitană).

Biserica Parohiei „Înălțarea Domnului” din Botoșani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Spiridon”, în cadrul căreia părintele Florin Marcu va susține conferința cu tema: Despre suferință și răbdare.

Sâmbătă, 12 octombrie

În cadrul pelerinajului organizat cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, programul zilei de astăzi este următorul:

– 7.00–11.00: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană);

– 16.00–16.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva;

– 19.00–23.00: Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia glasului VII a Sfântului Apostol Andrei – aducerea sfintelor moaște la Iași (1996) (în Catedrala Mitropolitană).

 

Sfânta Parascheva, cunoscută și sub numele de Sfânta Parascheva de la Iași, este una dintre cele mai venerate sfinte în ortodoxie.

Ea a trăit în secolul al XI-lea și este considerată un exemplu de sfințenie și viață creștină. Deși viața ei este învăluită în legendă și tradiție, se crede că Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în orașul Epivat, care se află în prezent în Grecia.

Ea a trăit o viață de sfințenie și a fost cunoscută pentru rugăciunea sa, ascultarea evangheliei și ajutorul acordat celor săraci și suferinzi.

Sfânta Parascheva a devenit cunoscută pentru minunile atribuite ei în timpul vieții și după moartea sa.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending