Connect with us
Publicitate

Eveniment

Astăzi, Carnavalul Personajelor de Poveste în municipiul Botoșani. Defilarea eroilor din basme va începe de pe strada Cuza Vodă

Publicat

Publicitate

Copiii, însoțiți de familii și prieteni, sunt invitați să se alăture, pe data de 1 iunie, Carnavalului Personajelor de Poveste.
Alături de Mickey Mouse, Mica Sirenă, Cenușăreasa, cavaleri, prinți, etc., cei mici vor putea participa la defilarea eroilor din basme, care va începe de pe strada Cuza Vodă, de la ora 11:00 și va continua pe strada Marchian, Bulevardul Mihai Eminescu și va avea ca punct final Parcul Mihai Eminescu, ce se va transforma, pentru o zi, în Parcul Copilăriei.

Alături de personajele preferate, copiii vor putea participa, în parc, la diferite ateliere (desen cu cretă pe asfalt, confecționat figurine din baloane, pictură pe față, tir cu arcul, modelaj din plastilină, etc.).

„Deși abia la a II-a ediție, acest eveniment a devenit îndrăgit în rândul micilor botoșăneni. Atât cu Carnavalul Personajelor de Poveste cât și cu Parcul Copilăriei, ne dorim să creăm o atmosferă distractivă, creativă și educativă pentru copiii noștri”, a susținut primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.
Tot în Parcul Copilăriei, de la ora 12:45 va fi pus în scenă spectacolul „Elefănțelul curios”, oferit de Teatrul pentru Copii și Tineret Vasilache.

Publicitate

Evenimentele menționate sunt organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

România se pregătește să sărbătorească în fiecare an ZIUA Națională a Meșteșugarilor Tradiționali și Populari

Publicat

Publicitate

O propunere legislativă privind declararea zilei de 10 iunie ca Ziua Națională a Meșteșugarilor Tradiționali și Populari a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 28 octombrie, relatează alba24.ro.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PNL, meșteșugurile trediționale și populare din România reprezintă o parte importantă a patrimoniului cultural imaterial național, fiind expresii autentice ale creativității și identității comunităților locale.

Publicitate

În anul 2015, România a devenit una dintre puținele țări care au aderat la celebrarea Zilei Mondiale a Meșteșugurilor, marcată de UNESCO pe 10 iunie. Astfel, se recunoaște importanța acestor arte și meșteșuguri în păstrarea tradițiilor și valorilor culturale, precum și în dezvoltarea economiei locale și a turismului cultural.

În ciuda bogatei tradiții meșteșugărești, România nu dispune, până în prezent, de o zi naționala dedicată meșteșugarilor tradiționali și populari. Această zi ar avea rolul de a recunoaște
meritele mesteșugarilor, de a proteja și promova activitățile acestora și de a sublinia importanța păstrării acestor traditii vii, atât la nivel național, cât și internațional.

Publicitate

România va avea o Zi Națională a Meșteșugarilor Tradiționali și Populari

Inițiativa legislativă prevede instituirea zilei de 10 iunie ca Ziua Națională a Meșteșugarilor Tradiționali și Populari.

Potrivit proiectului, ziua de 10 iunie va fi marcată anual prin organizarea de activități specifice la nivelul flecarei unități administrativ-teritoriale, precum și la nivel național, prin sprijinul autorităților locale și centrale, al societății civile și al organizațiilor non-guvernamentale.

Publicitate

Autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile culturale, educaționale și de promovare a patrimoniului cultural imaterial, precum și Uniunea Națională a Mesteșugarilor Tradiționali din România vor organiza și sprijini activități specifice pentru a marca această zi.

Acțiunile dedicate Zilei Naționale a Meșteșugarilor Tradiționali și Populari vor include târguri meșteșugărești, expoziții, ateliere de creație, demonstrații de tehnici meșteșugărești tradiționale, precum și manifestări culturale care să evidențieze importanța și contribuția meșteșugarilor la păstrarea și promovarea tradițiilor românești.

Citeste mai mult

Eveniment

Paracetamolul şi Metforminul ar putea dispărea din farmacii

Publicat

Publicitate

Românii ar putea rămâne fără Paracetamol şi Metformin, cel mai utilizat tratament accesibil pentru diabet, din cauza blocajelor legislative şi administrative “persistente”, susţin producătorii de medicamente generice.

Producătorii români de medicamente generice atrag atenţia că, fără măsuri “urgente”, pacienţii vor rămâne fără acces la tratamente de bază sau vor plăti mai mult pentru ele, iar autorităţile vor pierde ocazia de a realiza optimizări bugetare semnificative în sistemul public de sănătate.

“Birocraţia nu poate justifica pierderi de vieţi sau de resurse financiare. Solicităm autorităţilor competente, Ministerul Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului, să ia măsuri pentru a modifica legislaţia, astfel încât pacienţii să aibă acces mai rapid la medicamentele generice şi biosimilare. În acest fel, resursele financiare existente vor putea fi utilizate mai eficient pentru a trata un număr cât mai mare de pacienţi. Într-un moment în care sănătatea publică este o prioritate şi în care bugetul pentru compensarea medicamentelor nu este suficient, optimizarea bugetelor prin facilitarea accesului pacienţilor la medicamente cu preţuri mai mici este o măsură necesară şi urgentă”, a declarat Simona Cocoş, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România – APMGR, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES.

Publicitate

Conform APMGR, Directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale este “cea mai nouă lovitură” dată producătorilor de medicamente generice şi, implicit, pacienţilor, din cauză că aceasta impune taxe noi.

“Cel mai probabil, ea va avea un impact devastator asupra unor fabrici de medicamente generice 100% româneşti şi/sau asupra unor linii de producţie şi va afecta grav securitatea aprovizionării cu medicamente generice, ameninţând disponibilitatea unor medicamente critice. De pildă, ar putea duce la dispariţia Paracetamolului şi a Metforminului – cel mai frecvent medicament prescris oral pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2. Ce se întâmplă, de fapt, este că această directivă impune taxe noi pentru producătorii de medicamente, care nu pot să gestioneze costurile prin majorarea preţurilor, deoarece acestea sunt strict reglementate de Ministerul Sănătăţii”, se explică în comunicat.

Astfel, afirmă APMGR, în cazul Paracetamolului, dat fiind că este un medicament cu preţ nereglementat, impactul directivei va fi o creştere a preţului cu 45% care va fi suportată integral de pacienţi.

Publicitate

De asemenea, în cazul Metforminului, “preţul ar trebui să crească cu 48%”, însă fiind vorba despre un medicament cu preţ reglementat de stat, “probabil va fi retras din piaţă”, nemaiputând fi sustenabil.

“În aceeaşi situaţie, se regăsesc cele peste 700 de medicamente generice compensate cu preţuri de până în 10 lei. (…) În România, preţurile la medicamente sunt stabilite folosind un sistem de referinţă, care ia în calcul cel mai mic preţ dintr-un coş de 12 state membre UE. Acest sistem pune în impas multe medicamente cu preţuri mici”, transmite APMGR.

Potrivit reprezentanţilor producătorilor de medicamente generice, începând din 2023, în România, taxa clawback pentru medicamentele generice este de 15%, “o valoare dificil de suportat” pentru medicamentele cu preţuri mici şi care face ca multe dintre acestea să devină nesustenabile.

Publicitate

APMGR susţine că, în perioada 2013 – 2020, peste 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă.

“În România, în contractele cost-volum dintre CNAS şi producătorii de medicamente intră în principal medicamentele inovative, iar când brevetele acestora expiră medicamentele generice ar trebui să intre automat în listele de rambursare. Realitatea însă arată diferit: accesul medicamentelor generice pe lista medicamentelor compensate se produce cu o întârziere şi de doi ani de la expirarea brevetului medicamentului inovativ ceea ce duce la cheltuieli importante şi pierde şansa de a trata mai mulţi pacienţi”, mai susţin reprezentanţii APMGR.

Medicamentele generice tratează “peste 70%” dintre pacienţi, intră pe piaţă cu preţuri mai mici decât medicamentul inovativ cu 40% (în primul an) – 70% (în al patrulea an), asigură medicamente esenţiale pentru un grup demografic mai larg.

“În ariile terapeutice unde au intrat medicamentele generice numărul pacienţilor trataţi a crescut de până la 3 ori (studiu IQVIA). În perioada 2016 – 2023, prin intrarea pe piaţă a medicamentelor generice s-a realizat peste 1 miliard euro optimizare bugetară, prin urmare, CNAS poate trata mai mulţi pacienţi. În perioada 2023 – 2028 se estimează peste 500 milioane euro optimizare bugetară ca urmare a intrării medicamentelor generice în urma pierderii brevetelor medicamentelor inovative”, se mai explică în comunicatul APMGR. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

(P) PSD îl va susține pe primarul Cosmin Andrei dacă se va organiza un referendum local privind evacuarea chiriașilor scandalagii din Centrul Vechi

Publicat

Publicitate

PSD Botoșani va desfășura o campanie în sprijinul primarului Cosmin Andrei dacă acesta va organiza un referendum local pe tema evacuării chiriașilor recalcitranți din Centrul Istoric.

 

Este evident că acțiunea avocatei PNL de a bloca în instanță evacuările dispuse de primarul municipiului are o miză electorală prin care PNL speră să obțină voturile chiriașilor din Centrul Vechi.

Publicitate

 

PSD Botoșani consideră că aceste acțiuni ale PNL contravin interesului public al celorlalți cetățeni din oraș care se comportă civilizat, dar care au fost terorizați de scandalul și violența unora dintre chiriașii din Centrul Vechi.

 

Publicitate

Ca atare, PSD Botoșani va susține o campanie prin care îi va îndemna pe botoșăneni să participe la un eventual referendum local și să răspundă DA la întrebarea anunțată de edilul municipiului: „Sunteți de acord ca primarul să continue să-i evacueze din locuințele Primăriei pe chiriașii care încalcă repetat normele de conviețuire socială?

 

Consultarea publică a locuitorilor municipiului are loc în urma acțiunii în instanță a avocatei Ionela Aiftincă, prin care a fost suspendată temporar evacuarea unor chiriași din Centrul Vechi, amendați în mod repetat pentru tulburarea liniștii publice. Președintele PNL Botoșani, Valeriu Iftime, a propus-o pe avocata Ionela Aiftincă pe locul 2 în lista PNL pentru Senatul României în circumscripția Botoșani.

Publicitate

 

https://www.facebook.com/share/p/18JVw4AaH1/

 

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

„Mingile de foc” și Super-Luna vor asigura spectacolul pe cerul nopților de noiembrie. Când pot fi observate din România

Publicat

Publicitate

Tauridele, Leonidele și Super-Luna vor asigura spectacolul pe cerul nopților de noiembrie. În următoarea perioadă, se vor manifesta două evenimente ce pot fi observate și pe cerul României. Este vorba despre curenții de meteori  Tauridele de nord și Leonidele, scrie alba24.ro. Tauridele sunt o ploaie de meteori anuală, renumită pentru meteori mai luminoși și uneori chiar pentru bolizi spectaculoși (meteori foarte strălucitori), cunoscuți și ca „mingi de foc.”

Tauridele se împart în două roiuri principale, denumite Tauridele de Nord și Tauridele de Sud, care au surse diferite, dar care produc împreună acest spectacol ceresc, potrivit Earth Sky.

Tauridele provin din rămășițele cometei 2P/Encke, al cărei nucleu s-a dezintegrat parțial în timpul trecerilor sale prin apropierea Soarelui, și din alte obiecte mici asociate.

Publicitate

Această cometă a lăsat în urmă un nor de particule care, atunci când Pământul trece prin el, generează această ploaie de meteori.

Tauridele sunt active în aceste zile și au un maxim din 5 noiembrie încolo. Un alt maxim d vizibilitate vor înregistra Tauridele de Nord, în jurul datei de 11-12 noiembrie.

Tauridele sunt cel mai bine observate în orele târzii ale nopții și în zori, când radianții lor – punctele de pe cer din care par să vină meteoriții – sunt mai sus pe cer. Radianții pentru Tauride se află în constelația Taur, de unde și numele.

Publicitate

Tauridele sunt vizibile cu ochiul liber, și cu puțin noroc, pot fi observate în condiții de cer senin și fără prea multă poluare luminoasă.

În anii în care particulele de dimensiuni mari din roiul Tauridelor intră în atmosferă, este posibil să apară mai multe mingi de foc decât de obicei, oferind un spectacol impresionant pe cer.

Evenimente astronomice ale lunii noiembrie: Super-Luna și Leonidele

Publicitate

A patra și ultima super-lună din 2024 apare pe 15 noiembrie. Satelitul va apărea mai strălucitor și mai mare decât de obicei.

Super-luna va îngreuna însă observarea Leonidelor (pe lângă cea a Tauridelor de Nord), care sunt la apogeu în aceeași perioadă. Meteorii mai slabi nu se vor vedea, din cauza luminii Lunii aflate în această fază.

Leonidele vor fi active de la începutul lunii, însă noaptea de 17 noiembrie va fi cel mai bun moment pentru a le observa. Un al doilea vârf de activitate va fi noaptea de 19 noiembrie. Atunci se pot vedea 10-15 meteori pe oră.

Curentul de meteori Leonide este cunoscut mai ales pentru producerea furtunilor de meteori în anii 1833, 1866, 1966, 1999 şi 2001. Este activ din 6 noiembrie până în 30 noiembrie 2024.

Leonidele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, care a trecut la periheliu în 1998.

În perioada 1998-2002, Pământul a trecut, în fiecare an, printr-o regiune plină de praful lăsat de nucleul cometei, astfel s-au produs adevărate furtuni de meteori, cu rate de 1.000 de meteori pe oră.

Începând cu 2003, maximum atins de acest curent a fost de cel mult 10 meteori pe oră.

Din păcate, s-a estimat că Pământul nu va mai întâlni nori denși de resturi până în 2099.

Prin urmare, când cometa va reveni în 2031 şi 2064, nu vor fi furtuni de meteori, dar este aşteptată o activitate mai crescută ce ar putea depăşi 100 meteori / oră, la trecerea pe lângă un conglomerat de resturi ale cometei Temple-Tuttle.

Calendar fenomene astronomice până la finalul anului 2024
17 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)

17 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)

7 decembrie – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea)

13 decembrie – ocultaţie Luna cu roiul de stele Pleiadele (seara)

14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)

21 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending