Connect with us
Publicitate

Economie

Asigurări auto, reguli actuale. Calculator pe piața polițelor RCA

Publicat

Publicitate

Polița RCA acoperă eventualele pagube produse cu mașina altor persoane prin accidente de circulație. În cazul în care nu dețin o astfel de poliță, șoferii nu doar că sunt amendați, dar rămân și fără certificatul de înmatriculare a mașinii.

Orice persoană ce are înmatriculată sau vrea să înmatriculeze în România o mașină e obligată de legislația în vigoare să aibă o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).

În anul încheiat recent s-a stabilit ca asigurații să poată obține mai mulți bani de la fondul de garantare în caz de insolvență a asigurătorului, iar doi asigurători au ieșit de pe piața polițelor RCA scrie avocatnet.ro

Potrivit Codului rutier (OUG 195/2002), vehiculele înmatriculate sau înregistrate (cu excepția celor cu tracțiune animală) care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare RCA în caz de pagube produse altora prin accidente de circulație.

RCA 2022: Calculator prețuri

În 2021, piața polițelor RCA de la noi a rămas fără doi dintre asigurători. Mai exact, City Insurance a intrat în insolvență, iar Uniqa Asigurări s-a retras voluntar. Astfel, acum, cei interesați își mai pot asigura mașina la următoarele companii:

  •  Calculator RCA la Allianz Țiriac: AICI;
  •  Calculator RCA la Asirom AICI;
  • Calculator RCA la Generali AICI;
  • Calculator RCA la Groupama AICI;
  • Calculator RCA la Euroins AICI;
  • Calculator RCA la Grawe AICI;
  • Calculator RCA la Omniasig AICI.

Prețul unei polițe RCA este diferit de la un asigurător la altul. Toți asigurătorii ce activează pe piața RCA au calculatoare de prețuri prin care pot fi stabilite, cel puțin de principiu, costurile implicate de cumpărarea unei astfel de polițe. Calculatorul de preț al fiecărui asigurător în parte sau mai multe informații despre tarifele practicate pot fi accesate prin link-urile din lista de mai sus.

Publicitate

Preţurile asigurărilor RCA sunt influențate de vârsta şoferului, tipul şi marca autovehiculului, cilindree. Unii asiguratori iau in consideratie si judetul sau localitatea in care locuieste soferul autovehiculului, existand statistici ale zonelor cu accidente frecvente, deci risc ridicat pentru asigurator.

Astfel, avocatnet.ro a calculat prețul RCA pentru un șofer  în vârstă de 40 de ani, care are o mașină cu o capacitate cilindrică între 1.801 și 2.000 și vrea să încheie o poliță RCA la Generali trebuie să plătească aproximativ 2.500 de lei, potrivit tarifelor publicate de asigurător. La aceeași capacitate cilindrică, un șofer de până la 30 de ani va trebui să plătească peste 3.600 de lei.

Reduceri la RCA 2022. Cum poți obține prețuri mai mici la Asigurarea de Răspundere Civilă Auto

Tot în 2021 s-a stabilit că asigurații pot obține mai mulți bani de la fondul de garantare în caz de insolvență a asigurătorului și că polița RCA este obligatorie atâta timp cât mașina nu a fost radiată din circulație, chiar dacă-i nefuncțională.

Publicitate

Chiar dacă era anunțată la începutul lui 2021, apariția polițelor RCA cu decontare directă obligatorie n-a avut loc până acum.

La încheierea unei asigurări de răspundere civilă auto (RCA), în funcție de istoricul privind accidentele rutiere apărute din vina lor sau de lipsa lui, șoferii pot fi penalizați sau se pot bucura de o reducere a prețului acesteia (sistemul bonus-malus).

Sistemul bonus-malus permite șoferilor care nu au provocat daune cu mașina proprie în anul anterior să beneficieze de o reducere a prețului pe care aceștia îl plătesc pentru o poliță RCA.

Pe de altă parte, șoferii care au avut totuși evenimente rutiere în anul anterior vor fi nevoiți să plătească un preț mai mare pentru cumpărarea unei asigurări RCA. În funcție de numărul evenimentelor neplăcute, aceștia vor plăti din ce în ce mai mult.

RCA 2022: Sancțiuni pentru lipsa unei polițe RCA valabile

În cazul în care un șofer nu încheie o poliță RCA pentru mașina pe care o conduce, amenzile pe care le pot aplica polițiștii sunt cuprinse, potrivit Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, între 1.000 și 2.000 de lei.

Suplimentar, se va aplica și măsura reținerii certificatului de înmatriculare sau înregistrare și retragerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare.

Dacă șoferul nu face dovada asigurării mașinii în 30 de zile de la reținerea certificatului de înmatriculare, autoritățile vor radia din evidență autovehiculul, potrivit Codului rutier.

Verificare online RCA 2022

RCA poate fi verificat online AICI:

Șoferii pot verifica existența unei polițe RCA valabile pentru mașina deținută pe site-ul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România. Pe de altă parte, din 2020, asigurarea RCA poate fi dovedită, la controlul rutier, și prin prezentarea ei pe telefon.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Directorul Seminarului Teologic Botoșani, pr. prof. dr. Daniel Dascălu, va conferenția în județul Arad

Publicat

Publicitate

Marți, 20 august 2024, începând cu ora 17:00, Episcopia Daciei Felix din Serbia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului și Consiliul Județean Arad, va organiza conferința-dialog cu titlul: „Între curaj și responsabilitate: tinerii în Biserică”, relatează timpulcredinței.ro.

Va conferenția pr. dr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani, slujitor al Sfântului Altar și cadru didactic cu multă experiență în activitățile desfășurate cu tinerii.

Evenimentul, care se adresează deopotrivă tinerilor și părinților, se înscrie între manifestările prilejuite de a II-a ediție a „Taberei Bucuriei”, organizată de Episcopia Daciei Felix și se va desfășura în localitatea Căsoaia, județul Arad, în cadrul Centrului pentru tabere de tineret.

Intrarea este liberă. Conferința va fi transmisă live, pe canalul de Facebook al Trinitas TV.

Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA Botoșani: 147 de amenzi, 11 permise reținute, în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și au intervenit la 54 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 147 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 96.815 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 11 permise de conducere.

Citeste mai mult

Eveniment

Doi suceveni au rămas fără lemnele pe care le transportau după ce au tranzitat zona Dorohoi

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul județean DJ 298, din comuna Cordăreni, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 31 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei.

De asemenena, materialul lemnos pe care îl transporta a fost supus confiscării.

În aceeași zi, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul județean DJ 298, din comuna George Enescu, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 32 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 3  metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancționat contravențional, iar materialul lemnos pe care îl transporta a fost supus confiscării.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Copiii din Parohia „Izvorul Tămăduirii” – Siliștea au trăit bucurii de neuitat în „Tabăra din pridvorul satului – 2024”

Publicat

Publicitate

În perioada 22-24 Iulie, în Parohia„ Izvorul Tămăduirii” – Siliștea , prin binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan, în parteneriat cu Departamentul Misiune pentru Tineret al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, s-a organizat „Tabăra din pridvorul satului – 2024”.

Un sondaj creat de Fundația World Vision arată că în România doar 12% dintre copii ajung în copilăria lor într-o tabără. Pentru ceilalți 88% adulții trebuie să facem ceva. Prin „Tabăra din pridvorul satului”, se aduce o tabără de 3 zile în satele copiilor care nu au parte niciodată în viața lor de o astfel de oportunitate, o excursie sau orice altceva care le-ar face copilăria mai frumoasă. Situația satelor românești nu este tocmai una fericită din acest punct de vedere. Pentru cei mai mulți din cei 8000 de copii beneficiari ai proiectului, „Tabăra din pridvorul satului” este singura vacanță de care se bucură în decursul unui an. Biserica a luat ca pe o datorie această grijă față de copiii care nu au posibilitatea materială de a avea parte de altceva decât trăirea vacanței de vară în propriul sat, eventual la muncile câmpului sau prin gospodărie. Dacă pentru noi, a pleca în concediu a devenit o normalitate, pentru acești copii, a avea parte de altceva a devenit un vis. Acest vis al lor a devenit și visul celor care au avansat proiectul de tabere. Iar visul sună așa: Niciun copil fără vacanță!

Zeci de copii din Parohia „Izvorul Tămăduirii” – Siliște au petrecut trei zile să fie pline de bucurie, zile în care au creat noi prietenii și au așezat în suflet amintiri de neuitat. În mijlocul lor a stat cu blândețe și iubire părintele paroh Alexandru Coșofreț, care a fost responsabil de risipirea cu folos a energiei copiilor, de manifestarea dragostei unul pentru celălalt, respect unul față de altul și înțelegere pentru a se simți cât mai bine împreună. Principalul vector a fost îndemnul Mântuitorului nostru Iisus Hristos este :„Lăsați copiii să vină la Mine” (Luca 18,16).

Programul activităților a debutat luni, 22 Iulie începând cu orele 09:00, la Biserica „Izvorul Tămăduirii” – Siliștea și s-a încheiat pe 24 iulie.

„Dorim să mulțumim întâi de toate Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru susținerea acordată, Departamentului Misiune pentru Tineret al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei dar și voluntarilor din cadrul proiectului Tabăra din pridvorul satului care ne-au bucurat inimile cu prezența lor.
Alese mulțumiri domnului Primar Epuras Cozmin pentru sprijinul acordat prin oferirea de spațiu de cazare pentru voluntari, spațiu de desfășurare a activităților, focul de tabără, dar și multe altele.
De asemenea, mulțumim tuturor credincioșilor care ne-au sprijinit activitatea prin oferirea mesei de prânz copilașilor, tuturor celor care au donat băuturi răcoritoare, înghețată, pepene verde, porumb fiert, cornuri, fursecuri, bănuți pentru tort, etc.
Au fost 3 zile în care s-au legat prietenii ce nădăjduim că vor dura o veșnicie, s-au creat amintiri de neuitat și toate acestea în timp ce îl aveam pe Dumnezeu în mijlocul nostru. Fiecare zi a început și s-a terminat cu rugăciune, iar legătura prieteniilor a devenit atât de strânsă încât nimic nu o va putea rupe. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate!”, au transmis organizatorii.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending