Connect with us

Actualitate

Asigurarea obligatorie pentru LOCUINȚE, mai SCUMPĂ din 11 noiembrie. Amenzile, încasate de primării

Publicat

Publicitate

Asigurarea obligatorie pentru locuințe este mai scumpă din 11 noiembrie. Prețul a crescut pentru casele cu structuri de rezistență din beton armat, metal, lemn, piatră sau cărămidă, relatează alba24.ro.

Românii vor fi obligați să plătească de astăzi, mai mulți bani pentru polița de asigurare obligatorie a locuinței. Totodată, clădirile cu bulină roșie pot fi asigurate facultativ, iar asigurarea obligatorie poate fi făcută și pe mai mulți ani.

Până acum, sumele asigurate, dar și prima de asigurare ce trebuie plătită pentru încheierea unei polițe PAD sunt exprimate în euro. Acest lucru se schimbă din 11 noiembrie, sumele fiind exprimate de atunci în lei, potrivit Legii 115/2023, care a apărut în primăvară, potrivit avocatnet.ro.

Tipurile de locuinţe pentru care se încheie asigurări obligatorii

• Tip A – construcţia cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic ;

Locuință tip A, are o sumă asigurată de 100.000 lei și o primă de asigurare de 130 lei /an.

• Tip B – construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic ( de exemplu chirpici).

Publicitate

Locuință tip B, are o sumă asigurată de 50.000 lei și o primă de asigurare de 50 lei/an.

Document: Ghidul ASF pentru asigurările de locuințe

Scumpirea este cauzată de aplicarea noii legi care reglementează emiterea polițelor de asigurare împotriva dezastrelor naturale.

Pentru locuințele construite din materiale rezistente, cum ar fi beton sau cărămidă, asigurarea obligatorie costă 130 de lei, cu 30 de lei față de până acum.

Despăgubirea este de 100.000 de lei.

În ceea ce privește locuințele care nu sunt construite din materiale rezistente, cum ar fi chirpici, asigurarea obligatorie rămâne 50 de lei pe an.

Printre motivele acestor scumpiri, se numără inflația, dar și creșterea costurilor cu reasigurarea.

Modificări la cartea funciară condiționate de asigurarea pentru locuință

Nu doar prețul este modificat prin această nouă legislație, de asemenea, cei care nu au o astfel de asigurare nu vor putea să facă modificări la cartea funciară, de exemplu, în cazul unei moșteniri.

Pentru a crește accesibilitatea, asigurările pentru locuințe vor putea fi cumpărate și de la primării.

Sumele asigurate nu mai sunt exprimate în euro ci în lei: 50.000 de lei, față de 10.000 de euro, respectiv 100.000 de lei, față de 20.000 de euro cât era prevăzut până la data intrării în vigoare a noii legi.

Asigurarea de locuințe se poate emite pe perioade mai lungi de un an

Asigurarea obligatorie se va putea emite și pentru perioade mai lungi de un an, în condițiile stabilite între asigurător și asigurat, dar numai în multiplu de 12 luni.

Din moment ce nu este trecut un termen maxim, rezultă că locuințele pot fi asigurate și pe cinci sau zece ani, de exemplu, cu plata anuală a primei de asigurare.

Amenzi pentru cei ce nu își fac asigurarea de locuințe

Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei.

Pentru a stimula punerea în aplicare a sancțiunilor, amenzile contravenționale pentru neasigurarea locuințelor se vor duce integral la bugetul autorităților locale din localitatea de domiciliu a contravenientului.

În România, doar 1 din 5 locuințe este asigurată obligatoriu, adică împotriva celor trei dezastre: cutremur, inundații și alunecări de teren.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Concursul național „Culinariada” organizat de Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni

Publicat

Publicitate

Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni, a organizat miercuri, 2 aprilie 2025, etapa națională a Concursului național de nutriție și alimentație sănătoasă din cadrul Proiectului „Culinariada”, ediția a VI-a, concurs cu expoziție gastronomică-secțiunea II „Preparate tradiționale locale și zonale” cu participare directă a echipelor și profesorilor coordonatori. Concursul a fost aprobat prin OMEC nr. 3.026/14.01.2025, Anexa 2, poziția 60, în Lista proiectelor de educație extrașcolară naționale și internaționale, fără finanțare, care se desfășoară în România în anul școlar 2024-2025.

Au concurat 11 județe: Alba, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Cluj, Iași, Olt, Sălaj, Suceava și Tulcea  cu 22 preparate din 14 unități de învățământ și 17 profesori coordonatori, de la Colegiul Economic Dionisie Pop Marțian Alba Iulia, Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău, Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” Bacău, Liceul Tehnologic nr.1 Salonta, Școala Profesională „Tiberiu Morariu” Salva, Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani, Liceul Dimitrie Cantemir Darabani, Liceul Tehnologic „Vlădeasa” Huedin, Liceul Tehnologic Hârlău, Liceul Economic „Petre S. Aurelian” Slatina, Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” Șimleul Silvaniei, Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuți, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, Colegiul Economic „Delta Dunării” Tulcea. Ne-am bucurat și de prezența echipei de robotică North East Dynamics a Liceului „Regina Maria” Dorohoi.

Echipele au celebrat tradiția culinară românească printr-un preparat reprezentativ pentru zona sau tradiția lor, aducând cu ei nu doar ingrediente, ci și povești ale satului, ale străbunicilor, ale obiceiurilor care au fost transmise din generație în generație. Competiția a fost strânsă, iar fiecare farfurie a fost o adevărată operă de artizanat culinar, în care ingredientele locale au fost folosite cu măiestrie pentru a crea gusturi de neuitat.

Juriul, cu expertiză culinară și culturală, a evaluat preparatele în funcție de autenticitatea rețetelor, tehnica de preparare, aprecierea din punct de vedere gustativ (aromă, frăgezime, consistență), aprecierea rețetei preparatului ca fiind specifică zonei de proveniență, rețeta preparatului-ingrediente, mod de obținere, povestea preparatului și  a fost format din: președintele juriului, Chef  Radu Constantin Zărnescu, Președintele Euro-Toques România, șef lucrări universitar doctor inginer  Anca Mihaela Gâtlan, Prodecan la Facultatea de Inginerie Alimentară din Suceava, prof. Marcel Dupu, director al  Clubului Copiilor Dorohoi și directorul Festivalului Internațional „Mugurelul”, economist/administrator  SC EDEN 2000 SRL Dorohoi, Adina Grosu, administrator SC G&G AGRO SRL-Popas Cucorăni Cojocaru Ilona.

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a fost reprezentat de inspectorul școlar general, prof. Bogdan-Gheorghe Suruciuc, de inspectorul școlar pentru învățământ profesional și tehnic, prof. ing. Alina Daniela Badea și de inspectorul școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare, prof. Gina Florentina Zală.

Câștigătorii acestei ediții a „Culinariadei” sunt echipele de la Liceul Tehnologic Hârlău, județul Iași, pentru preparatul de bază, iar la desert echipa câștigătoare este cea de la Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” Bacău.

Publicitate

Toți concurenții  au demonstrat pasiune pentru gastronomie, talent, atitudine profesionistă, dar mai ales apreciere a tradițiilor culinare românești, au înțeles că trebuie sa se perfecționeze constant, că sunt o generație de tineri cu mult potențial.

Citeste mai mult

Eveniment

Când va fi deschisă în întregime autostrada Sibiu-Pitești

Publicat

Publicitate

Tronsonul 5 din autostrada Sibiu-Pitești va fi deschis în întregime circulației în primăvara acestui an, cu câteva luni mai devreme față de termenul prevăzut pentru 31 august 2025. Și pe centura de sud a Capitalei se va putea circula integral în regim de autostradă, tot din această primăvară, infrmează ADEVĂRUL.

Tronsonul 5 are 30,35 kilometri FOTO CNAIR

Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a prezentat în cadrul unui interviu pentru „Adevărul” detalii în premieră privind finalizarea celor două proiecte importante de infrastructură din sudul României.

Proiect esențial pentru infrastructura rutieră din România, sectorul sudic al Autostrăzii de Centură București, ce va lega autostrăzile A1 și A2, avansează spectaculos în ultimele luni.

„Dinspre nodul rutier de la DN6 s-au început să realizeze chiar marcajele rutiere, adică aplicarea acestora pe stratul de uzură. A început și semnalizarea rutieră verticală. La sfârșitul lunii mai este posibilă darea în trafic a acestui sector, în așa fel încât să avem închis inelul sudic al Bucureștiului”, spune Irinel Scrioșteanu.

Sectorul sudic al Autostrăzii de Centură a Bucureștiului are în total 51,19 kilometri și doar pe 33,3 kilometri se circulă în regim de autostradă la ora actuală.

Publicitate

Lotul 1 – Glina – Vidra (16,93 kilometri) a fost finalizat în vara anului trecut. Lotul 2 Vidra – Bragadiru (16,30 kilometri) a fost deschis circulației rutiere în regim de autostradă, începând cu luna aprilie 2024, la peste trei ani și jumătate de la începerea lucrărilor.

În fine, Lotul 3 Bragadiru – Joița (17,965 kilometri), este singurul încă neterminat, în condițiile în care autoritățile au anunțat în repetate rânduri că termenul de deschidere a circulației este până la finalul lui 2024. Cu ajutorul sectorului sudic al Autostrăzii de Centură a Bucureștiului, șoferii din Argeș, ca și cei din Vâlcea, Dâmbovița și Giurgiu, vor putea evita traficul aglomerat din Capitală și să ajungă pe litoral doar circulând pe autostradă.

Și tronsonul 5 al autostrăzii Sibiu-Pitești, în lungime de 30,35 kilometri, va fi finalizat în primăvara acestui an.

„Nu va fi gata în aprilie tronsonul 5 Pitești-Curtea de Argeș, așa cum se estimase inițial, ci tot spre sfârșitul lunii mai va fi deschis în totalitate, așa cum va fi și centura de sud a Capitalei. Sfârșitul lunii mai e cel mai realist termen pentru acest tronson”, precizează secretarul de stat Irinel Scrioșteanu

Pe 13 decembrie 2024 s-a deschis circulația pe mai bine de jumătate din tronsonul 5 (Curtea de Argeș-Pitești) al autostrăzii Sibiu-Pitești. Concret, este vorba de 15,77 kilometri, cuprinși între nodurile rutiere de la Bascov și Băiculești.

Lucrările la tronsonul 5 al autostrăzii Sibiu-Pitești, în lungime de 30,35 kilometri, au început pe 1 septembrie 2021.

Conform secretarului de stat Irinel Scrioșteanu, în acest an s-a putea deschide 250 de kilometri de autostradă și drum expres.

„Noi vrem să ajungem la un număr de 1000 de kilometri de autostradă și drum expres cu contract de execuție și să păstrăm această mie indiferent de cât dăm în trafic să avem și contracte noi în acel an.De exemplu, anul ăsta dacă dăm în trafic 250 de kilometri de autostradă, să contractăm cel puțin pe atât să ajungem la 1000 de kilometri cu contract de execuție în așa fel încât să ne atingem țintele propuse în programul investițional până în 2030, anul când vom ajunge undeva la 2600-2800 de kilometri de autostradă și drum expres în trafic”, mai spune Irinel Scrioșteanu.

Citeste mai mult

Economie

Câți bugetari sunt în România: situația pe ministere. Numărul lor a crescut față de anul trecut

Publicat

Publicitate

Câți bugetari sunt în România: Numărul bugetarilor a crescut. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2025, de 1.311.451. Sunt cu 4.558 mai multe comparativ cu finele anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF), scrie alba24.ro.

Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administraţia publică centrală, respectiv 841.259 (plus 2.936 faţă de decembrie 2024), iar dintre acestea 621.809 erau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat (plus 2.690 angajaţi, comparativ cu decembrie 2024), arată datele consultate de Agerpres.

Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra la Ministerul Educației, respectiv 308.442 (plus 898 comparativ cu decembrie 2024), Ministerul Afacerilor Interne – 125.001 (plus 484), Ministerul Apărării Naționale – 80.746 (plus 1.902), Ministerul Finanțelor – 24.558 (plus 16) și Ministerul Sănătății -18.386 (plus 66).

Potrivit sursei citate, în instituțiile finanțate integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 8.980 de posturi (minus 234 comparativ cu decembrie 2024), în cele subvenționate din bugetul de stat și din bugetul asigurărilor pentru șomaj un număr de 43.594 (minus 745), în timp ce în instituțiile finanțate integral din venituri proprii erau 166.876 de posturi ocupate (plus 1.225).

Câți bugetari sunt în România, în administrația locală

În administrația publică locală lucrau, în februarie 2025, 470.192 de persoane (plus 1.622 comparativ cu ultima lună din 2024), dintre care 287.790 în instituții finanțate integral din bugetele locale (plus 768) și 182.402 în instituții finanțate integral sau parțial din venituri proprii (plus 854).

Publicitate

Ordonanța de urgență nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025 prevede că, anul acesta, numărul maxim de posturi care se finanțează din fonduri publice, pentru instituțiile și autoritățile publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, se stabilește de către ordonatorii de credite astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condițiile legii, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget.

Totodată, conform ordonanței, începând cu 1 ianuarie 2025 a fost suspendată ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritățile și instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii. De la această prevedere sunt exceptate posturile unice vacante.

De asemenea, prevederile nu se aplică posturilor a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum până la data intrării în vigoare a OUG, concursului de admitere în rezidențiat, celor necesare a fi ocupate de medici care au încheiat rezidențiatul, medici rezidenți care au promovat examenul de specialitate în anul 2024, precum și posturilor vacante aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și plătite din fonduri europene și posturilor aferente proiectelor naționale de cercetare plătite din fonduri publice.

”Prin excepție de la prevederile alin. (1), ordonatorii principali de credite, în cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maximum 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, numai în condițiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget, la nivel de ordonator principal de credite, pe fiecare sursă de finanțare în parte”, se menționează în OUG.

Încadrarea în procentul de 15% nu se aplică în situația în care ocuparea posturilor vacante nu duce la majorarea numărului total de posturi ocupate, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, la nivelul ordonatorului principal de credite, în cazul ocupării posturilor vacante corespunzătoare: categoriei înalților funcționari publici; funcțiilor publice de conducere, funcțiilor publice de conducere cu statut special și posturilor militare de conducere.

Citeste mai mult

Educație

Calendarul celei de a doua simulări județene a examenului de Evaluare Națională pentru clasa a VIII-a s-a modificat

Publicat

Publicitate

În vederea evitării suprapunerii cu perioada de desfășurare a Olimpiadei Naționale de Informatică pentru Gimnaziu, care va avea loc la Botoșani, vă comunicăm calendarul modificat al celei de a doua simulări județene a examenului de Evaluare Națională pentru elevii cl. a VIII-a, în anul școlar 2024-2025, după cum urmează:

  • Limba și literatura română – miercuri, 16 aprilie 2025;
  • Matematică – joi, 17 aprilie 2025.

Menționăm că, în calendarul inițial, probele erau planificate a se desfășura în zilele de 14 și 15 aprilie 2025.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending