Connect with us

Actualitate

Armata României are nevoie de soldați. Centrul Militar Județean Botoșani recrutează rezerviști voluntari

Publicat

Publicitate

Centrul Militar Județean Botoșani, prin biroul informare-recrutare, desfășoară o campanie de recrutare pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar în Armata României, până pe data de 18 noiembrie 2022.

Astfel, pentru seria suplimentară – 2022 sunt disponibile 417 de posturi de rezerviști voluntari (ofițeri – 30 posturi, maiștri militari – 59 posturi, subofițeri – 80 posturi, gradați și soldați – 248 posturi), în unități militare din municipiul București și județele – Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov ,Brăila, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Vaslui și Vrancea.

Procesul de recrutare și selecție se desfășoară în baza Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari cu modificările și completările din Legea nr. 115/2021 și a Ordinul Ministrului Apărării Naționale nr. M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015 cu modificările și completările ulterioare.

Se pot înscrie persoanele de cetățenie română cu domiciliul stabil în România de cel puțin 6 luni la data depunerii cererii de înscriere, cu vârsta minimă de 18 ani și care nu împlinesc vârsta de 51 ani (pentru soldați gradați) înainte de data semnării primului contract și 55 ani (pentru maiștri militari și subofițeri) înainte de data depunerii cererii de înscriere la biroul informare-recrutare.

         Pentru categoria soldat gradat rezervist voluntar potențialii candidați trebuie să fie  absolvenți cel puțin al ciclului inferior liceal (în conformitate cu Legea nr. 1/2011 – Legea educației naționale cu modificările și completările ulterioare).

        Pentru categoria maistru militar rezervist voluntar potențialii candidați trebuie să fie absolvenți ai învățământului liceal cu diplomă de bacalaureat și ai studiilor postliceale de profil corespunzător armei/specialității militare pentru care candidează.

Publicitate

      Pentru categoria ofițer rezervist voluntar potențialii candidați trebuie să fie absolvenți ai învățământului liceal cu diplomă de bacalaureat și ai studiilor universitare de licență sau de master de profil corespunzător armei/specialității militare pentru care candidează.

****

Odată cu adoptarea Legii nr.115/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 468, Partea I, din 05.05.2021, respectiv republicarea Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari în Monitorul Oficial al României nr. 603, Partea I, din 17.06.2021, au intrat în vigoare o serie de măsuri care au ca scop creșterea atractivității serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, dintre care cele mai semnificative sunt:

– creșterea cuantumului remunerației acordate în perioada în care rezerviștii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni, de la 10% la 30 % din solda de funcție, la care se adăugă solda gradului deținut;

– creșterea cuantumului indemnizației de instalare, prin adăugarea la solda de funcție, a gradațiilor și a soldei de comandă, pe lângă solda de grad;

– eliminarea obligației privind restituirea cheltuielilor de recrutare și selecție, în situația nesemnării/ nefinalizării contractului;

– eliminarea limitărilor privind plecarea rezerviștilor voluntari în străinătate;

– crearea posibilității repartizării în funcție, fără a mai susține probele de selecție, a rezerviștilor proveniți din cadre militare în activitate și soldați/gradați profesioniști, în primul an de la trecerea în rezervă.

****

Candidații trebuie să îndeplinească o serie de criterii de recrutate generale și specifice. Pentru o informare detaliată privind criteriile dar și documentele necesare întocmirii dosarului de candidat, botoșănenii interesați sunt așteptați la sediul biroului informare-recrutare din cadrul Centrului militar județean Botoșani, situat în strada Sucevei nr. 2, în zilele lucrătoare de luni, miercuri, joi și vineri între orele 08.00-16.00 și marți între orele 10.00-18.00.

Informațiile suplimentare se pot obține la telefoanele  0231-518 086, 0231-512 495, 0231-512 850, int. 104, 106  .

La înscriere, cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României vor completa o cerere de înscriere.

Totodată, vor avea asupra lor următoarele documente, astfel:

 

  1. certificatul de naștere, în original și fotocopie;
  2. actul de identitate, în original și fotocopie;
  3. certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim 6 luni înainte de data depunerii, în original ;
  4. acte de studii și/sau alte documente care atestă alte competențe dobândite în viața civilă, în original și fotocopie;
  5. permisul de conducere (categoriile B, C) , în original și fotocopie, pentru candidații care optează pentru posturile pentru care presupune conducerea autovehiculelor/tehnicii militare specifice;
  6. livretul militar, în original și fotocopie,dacă este cazul, numai pentru cei care dețin calitatea de rezervist.

La înscriere, candidatul are nevoie de documentele mai sus menționate – la punctele 1) – 6), iar formularele tipizate necesare sunt oferite gratuit de personalul biroului informare-recrutare.

Pentru a participa la concursul de repartizare pe funcții, candidații vor parcurge următoarele etape:

o    prezentarea la sediul biroului informare-recrutare din cadrul Centrului militar județean Botoșani în vederea recrutării (înscrierii) candidaților și întocmirea dosarului de candidat – până la data de 18 noiembrie 2022;

o    susținerea a două teste aptitudinale, care sunt apreciate cu „Admis” sau „Respins” (de evaluare psihologică și de evaluare a aptitudinilor fizice) la Unitatea Militară 01564 Iași, str. Aeroportului nr.2 – în perioada: 07 noiembrie 2022 – 25 noiembrie 2022;

o    efectuarea unui examen medical la o clinică militară – cea mai apropiată fiind Spitalul Clinic de Urgență Militar „Doctor IACOB CZIHAC” – IAȘI – str, Berthelot Henri Mathias, nr. 7 – 9- IAȘI – în perioada: -14 noiembrie 2022 – 09 decembrie 2022;

o    finalizarea dosarului de candidat – numai după parcurgerea tuturor etapelor anterioare la sediul biroului informare-recrutare – până la data de 23 decembrie 2022;

o    repartizarea pe unități militare, funcții, arme și specialități militare – în perioada: – 04 ianuarie 2023 – 13 ianuarie 2023;

o    perioadă de instruire a candidaților repartizați în centrele de instruire/unități militare a soldaților gradați rezerviști voluntari – fără pregătire militară anterioară – în perioada 20 februarie 2023 – 07 aprilie 2023.

De asemenea, candidații proveniți din rândul cetățenilor fără pregătire militară vor fi consiliați în ceea ce privește exprimarea opțiunilor, în sensul orientării către arme/servicii și specialități militare pentru care aceștia prezintă abilități și aptitudini.

Detalii suplimentare se găsesc și pe internet, pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naționale, la adresa www.mapn.ro  sau pagina de facebook a Centrului Militar Județean Botoșani.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO Final de competiție la Botoșani: Peste 150 de pompieri voluntari și privați din județele Moldovei au cules laurii

Publicat

Publicitate

Final de competiție la Botoșani: SVSU Lespezi și SPSU Egger România – Rădăuți, câștigătorii etapei interjudețeane a Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.

Peste 150 de pompieri voluntari și privați din județele Botoșani, Iași, Suceava, Vaslui, Bacău, Neamț, dar și din Republica Moldova, au participat, în ultimele trei zile, la etapa interjudețeană a Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.

 

Organizat de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, concursul s-a desfășurat pe Stadionul Municipal Botoșani și pe Stadionul „Mecanex”.

 

La start s-au aliniat șase echipaje formate din membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de la Săbăoani (Neamț), Rebricea (Vaslui), Văculești (Botoșani), Târgu Ocna (Bacău), Cârlibaba (Suceava) și Lespezi (Iași), dar și patru echipaje aparținând Serviciilor Private pentru Situații de Urgență ale Egger România – Rădăuți, SSG Fire & Rescue – Tașca, Neamț, Antibiotice S.A. – Iași și Dedeman – Bacău.

Publicitate

 

La această etapă, au participat, în calitate de invitați speciali, pompieri voluntari din Republica Moldova, care au impresionat prin pregătirea lor exemplară și spiritul de echipă.

 

Concurenții au avut de susținut trei probe practice, respectiv „Pista cu obstacole pe 100 m”, „Ștafeta 4 x 100 m” şi „Dispozitivul de intervenţie”, toate contracronometru.

 

Lupta pentru locul I a fost una extrem de strânsă, iar fiecare secundă a contat în clasamentul final.

 

În urma desfăşurării competiţiei, la categoria SVSU, locul I a fost obţinut de echipajul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Lespezi din județul Iași.

 

Pe a doua treaptă a podiumului a urcat echipajul SVSU Săbăoani din județul Neamț, iar pe cea de-a treia Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Cârlibaba din județul Suceava.

 

La categoria SPSU, locul l a fost ocupat de echipajul Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă Egger România – Rădăuți. Locul II a fost adjudecat de SPSU SSG Fire & Rescue – Tașca, Neamț, iar locul III de SPSU Antibiotice S.A. Iași.

 

În calitate de câştigători ai etapei interjudețene, pompierii voluntari de la Lespezi și privați de la Egger România – Rădăuți vor participa la faza națională a concursului, care se va desfăşura în județul Mehedinți, în luna august.

 

Activitatea s-a încheiat cu o festivitate de premiere.

 

Prin desfășurarea acestor concursuri se urmărește dezvoltarea și perfecționarea aptitudinilor și a deprinderilor specifice, necesare îndeplinirii acțiunilor de intervenție în situații de urgență, precum și evaluarea nivelului de pregătire a capacității de intervenție a serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.

 

Competiția s-a desfășurat cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, Primăriei Municipiului Botoșani și a Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din Constanța, Brăila, Galați, Tulcea, Ialomița și Călărași.

 

Felicitări tuturor echipelor participante pentru determinarea, disciplina și fair-play-ul de care au dat dovadă în toate probele.

Citeste mai mult

Eveniment

Categoriile de persoane scutite de plata CASS de la 1 septembrie. Cine va avea asigurare de sănătate fără achitarea contribuției

Publicat

Publicitate

Categoriile de persoane scutite de plata CASS de la 1 septembrie. Noua lege de măsuri fiscale prevede situațiile în care persoane pot beneficia de asigurare de sănătate de stat, fără să fie necesară achitarea contribuției, scrie alba24.ro.

Guvernul a restrâns categoriile de persoane exceptate de la plata CASS, însă a păstrat anumite condiții.

Potrivit măsurilor pregătite de Guvern, ce se vor aplica de la 1 septembrie, va fi aplicat CASS pensiilor ce depășesc pragul de 3000 de lei. Contribuția se calculează în procent de 10% și se plătește pentru suma ce depășește acest prag. Măsura se aplică din 1 august 2025 până în 2028.

Categorii de persoane ce nu mai sunt scutite de plata CASS

Următoarele categorii de persoane nu vor mai fi exceptate de la plata CASS:

persoane aflate în întreținerea unei persoane asigurate, respectiv soț/soție/părinți fără venituri proprii

  • persoane persecutate în perioada comunistă
  • beneficiari de indemnizație de șomaj
  • persoane aflate în concediu creștere copil
  • persoane cu venitul minim de incluziune
  • personalul monahal
  • bolnavi incluși în programele de sănătate (cu excepția celor cu afecțiuni oncologice).

Aceștia vor putea depune declarație și achita contribuția la sănătate calculată la nivelul a șase salarii minime pe economie.

Plata CASS în tranșe

În cazul coasiguraților (soț, soție, părinți fără venituri proprii), pentru dobândirea calității de asigurat, se propune ca plata CASS prin depunerea unei declarații de venit prin care se exercită opțiunea, cu plata contribuției în două tranșe după cum urmează:

Publicitate
  • a) 25% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declarației prin care se exercită opțiunea
  • b) 75% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-a exercitat opţiunea.

Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, în toate situațiile în care se exercită opțiunea începând cu data de 1 august 2025, inclusiv în cazul persoanelor care exercită opțiunea potrivit art. 180 alin. (1) din Codul fiscal, începând cu aceeași dată, se efectuează în 2 tranșe:

  • 50% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declarației prin care se exercită opțiunea
  • 50% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-a exercitat opțiunea

Categoriile de persoane scutite de plata CASS de la 1 septembrie

Potrivit legii cu măsuri fiscale, vor beneficia în continuare de asigurare de sănătate de stat, fără plata CASS:

  • persoanele diagnosticate cu afecțiuni oncologice beneficiari de programele naționale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecțiuni, în condițiile Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului, cu modificările și completările ulterioare
  • persoanele cu handicap

La sfârșitul anului 2024, potrivit evidențelor CNAS, 10,3 milioane de persoane erau scutite de plata contribuției și 6,3 milioane de persoane plăteau CASS.

Citeste mai mult

Eveniment

ATENȚIE! Tentative de înșelăciune telefonică în numele Poliției de Frontieră

Publicat

Publicitate

În ultimele zile, mai mulți cetățeni au sesizat că au fost apelați de pe numere necunoscute în care un robot le spune în limba engleză că sunt implicați într-un dosar al Poliției de Frontieră, că le-au fost furate datele personale. Li se cere să apese o tastă pentru a vorbi cu un „ofițer de caz”, iar apoi încearcă să obțină date cu caracter personal.

❗️ESTE O ÎNȘELĂTORIE❗️

Vă informăm că:
Poliția de Frontieră NU APELEAZĂ NICIODATĂ persoane pentru a le aduce la cunoștință implicarea într-un dosar penal și nu solicităm niciodată date personale prin telefon;
În cazul în care primiți astfel de apeluri, nu oferiți nicio informație! Închideți imediat apelul! Sesizați imediat autoritățile, la cea mai apropiată unitate de poliție!

Distribuiți acest mesaj și anunțați-vă cunoștințele pentru a preveni înșelătoriile și pentru a-i proteja pe cei dragi!
Poliția de Frontieră Română este alături de cetățeni și acționează pentru siguranța tuturor! Nu deveniți victima înșelătoriilor!

Citeste mai mult

Eveniment

Când ar putea crește din nou pensiile și salariile. Termenul anunțat de vicepremierul Tanczos Barna

Publicat

Publicitate

Când ar putea crește din nou pensiile și salariile. Măsurile de îngheţare și neindexare a salariilor şi pensiilor sunt temporare, a afirmat vicepremierul Tanczos Barna, marți seara, la Antena 3 CNN. Potrivit acestuia, o posibilă indexare ar putea avea loc în a doua jumătate a anului 2026, în cazul în care România se echilibrează financiar.

În ceea ce privește eliminarea sporurilor, vicepremierul susţine că este vorba despre o decizie definitivă.

Când ar putea crește din nou pensiile și salariile

Salariile și pensiile nu vor fi indexate cu rata inflației în 2025, prioritatea fiind asigurarea plății lor până la sfârșitul anului.

„Din punctul meu de vedere, și în decembrie, și în ianuarie, când am făcut bugetul, aceasta a fost prioritatea numărul unu: să asigurăm până la sfârșitul anului, fără niciun risc, plata tuturor salariilor și tuturor pensiilor și să nu ajungem în acea incapacitate de plată, să nu avem perturbări pe plățile lunare la zi, fără întârziere în aceste zone”, a spus Tanczos Barna, la Antena 3 CNN.

Vicepremierul a declarat că înghețarea și neindexarea salariilor și pensiilor este clar o măsură temporară.

„În cazul în care lucrurile se echilibrează în 2026, văd posibilă o indexare undeva în doua parte a anului. Dar România are nevoie, cel puțin de un an de zile, de reașezare a echilibrului fiscal-bugetar, cu condiția să avem și măsuri de susținere a economiei”, a mai precizat Barna.

Publicitate

Eliminarea unor sporuri, o „măsură definitivă”

Tanczos Barna a declarat că eliminarea unor sporuri „este o măsură definitivă”.

Pentru ca măsurile de austeritate să nu afecteze și creșterea economică, Barna spune că România trebuie să susțină în continuare și investițiile și măsurile de stimulare.

„Aceste măsuri de stimulare a economiei trebuie să vină în paralel cu măsurile de creștere a venitorilor statului. Altfel, intrăm în acea scădere economică din care nu mai ieșim. În același timp, acest pachet este fundamentul pentru o creștere de următorii 10 ani. (…)

Dar, din păcate, au mers pe o creștere bazată pe consum, în condițiile în care consumul și cererea au crescut mult mai repede decât producția internă. Decalajul dintre cele două a fost acoperit de importuri și atâta timp cât produsele au venit din afară a țării, practic valoarea adăugată produsă în România s-a dus afară. Noi trebuie să avem grijă ca și producția internă să crească suficient de mult, să avem capacitate de export, să echilibrăm și balanța comercială”, a spus Barna.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending