Connect with us

Eveniment

Arhimandritul Ciprian Grădinaru va sluji Sfânta Liturghie la Biserica Sf. Spiridon, din municipiul Botoșani, în ziua hramului

Publicat

Publicitate

Sfântul Spiridon este cinstit de Biserică pe data de 12 decembrie. Spiridon este sfântul care pleacă periodic din raclă, pentru a-i ajuta pe oamenii care îl cheamă în rugăciune, cu credință și cu dragoste. Astfel, precum se cunoaște îndeobște, Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, ale cărui Sfinte Moaște se păstrează în catedrala cea mare din insula Corfu, Grecia, este un mare făcător de minuni.

Biserica „Sfântul Spiridon” din municipiul Botoșani, situată pe Strada Independenței nr. 8, Botoșani, își serbează hramul.

Invitat este Arhimandritul Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului și originar din Botoșani.

Programul slujbelor:

Miercuri, 11 decembrie

Ora 17:00 – Vecernia Mare a hramului și Litia cu sobor de preoți

Publicitate

JOI, 12 decembrie

Ora 08:00 – Utrenia

Ora 09:40 – Sfânta Liturghie

Ora 11:00 – Pomenirea ctitorilor bisericii

Istoricul Bisericii „Sfântul Spiridon” Botoșani

 

Biserica „Sf. Spiridon” din municipiul Botoşani este înscrisă în Lista Monumentelor istorice şi de artă a Direcţiei Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii din România.

Biserica  a fost construită „din nou” în anul 1789 pe urmele altei biserici de lemn şi a fost sfinţită la 8 noiembrie 1801, în timpul vrednicului de pomenire preot iconom Iftimie Bâţgan de către Mitropolitul Iacob Stamate.

Biserica este construită în plan trilobat având altar, naos, pronaos, pridvor închis, turlă deasupra naosului, boltă cilindrică deasupra pronaosului şi pridvorului, cafas şi un mic pridvor în latura de sud. Fundaţia este executată cu piatră de râu şi mortar de var, zidurile din cărămidă şi mortar de var, iar acoperişul din tablă galvanizată, turla în stil baroc cu tabla în solzi.

Din cercetarea fizică şi sondajele efectuate pe monument, precum şi din datele furnizate de documentele istoriografice, s-a constatat în mod cert că biserica „construită din nou” în anul 1789 a suferit modificări, după cum urmează:

– în anul 1834, septembrie 13, s-a confecţionat actuala catapeteasmă cu cheltuiala lui Ioan Vasiliu Machedon şi soţia Zanfira.
–  în anul 1868 s-a prelungit spre vest cu pridvorul închis, apoi altarul, naosul şi pronaosul au fost supraînălţate peste cornişa din zimţi de cărămidă (cornişa zimţată fiind din 1789);

–  în anul 1909 s-a modificat turla de deasupra naosului, s-a zidit pridvorul mic în latura de sud şi s-a construit actualul cafas;

Bolţile interioare şi turla de deasupra naosului sunt executate din lemn şi tencuite.
Faţadele sunt tencuite, inclusiv soclul, cu profil peste soclu, brâu median cu patru rânduri de cărămizi în zimţi. Între brâu şi cornişă există un motiv de arcaturi frânte în relief, cornişa cu profil clasic.

Turla are formă octogonală şi cornişă cu profil clasic. Are două baze: cea de jos pătrată, iar cea superioară este octogonală. Turla are 8 ferestre, nu are firide.

Prima pictură în stil clasic a fost executata în ulei cu motive decorative între anii 1913 – 1916 de către Galin şi Livescu şi a fost sfinţită în timpul preotului iconom stavrofor Grigore Deliu de către Mitropolitul Pimen Georgescu. Din cauza fumului, a efectelor seismice şi tasarii inegale a zidurilor tencuiala şi acoperişul s-au stricat iar pictura   s-a degradat iremediabil.

Clopotniţa este separată de biserică şi a fost construită în anul 1817 prin silinţa epitropului Gheorghe Paiu şi a preotului Iftimie. A fost reparată în anul 1860, când a fost supraînălţată cu încă un nivel – cel actual al clopotelor – cu coloane angajate şi cornişă.

Între anii 2002 – 2005 s-a construit un Centru pastoral cu parter şi etaj având 400 mp utilizabili cu toate dotările necesare.

Între anii 2007 – 2009 biserica a fost resraurată din temelie aplicându-se tencuială nouă la exterior şi interior, acoperişul confecţionat din nou iar in anii 2010-2011 s-a  executat o nouă pictură în tehnica fresco de către pictorii Magda-Augustina şi Robert Cârciumaru.

Toate lucrările efectuate intre anii 2002 – 2011 s-au realizat la iniţiativa şi strădania preotului paroh iconom stavrofor Vasile Acatrinei şi au fost sfinţite la data de 2 septembrie 2012 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan Mitroplitul Moldovei şi Bucovinei.

Atât ctitorii, cât şi preoţii acestui sfânt locaş sunt vrednici de pomenire. Primii ctitori şi întemeietori ai acestei biserici au fost: Th. Spînu, I. Sofian, N. Sofian, V. Călin, V. Nicolescu, C. Emanoil, Ioniţă Herescu, Petru Cristea etc. Preoţii care au slujit în acest sfânt locaş: preotul Darie, preotul Iftimie Bîţgan, preotul Niculai, preotul V. Uncescu, preotul Gh. Gheorghiescu, preotul Gh. Dimitriu, preotul V. Aftanasie, preotul N. Leontinescu, preotul V. Păun, preotul Gr. Deliu, preotul Ioan Buhaciuc, preotul Aurel Ciofu, preotul Gheorghe Airimiţoae, preotul Aristotel Vieru, preotul Vasile Acatrinei și, în prezent, preotul Pavel Vitel.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Femeie de 43 de ani din Vârfu Câmpului, dată dispărută. Polițiștii cer sprijinul populației

Publicat

Publicitate

Notă: IJP Botoșani a anunțat că persoana a fost identificată în județul Dolj. Nu a fost victima vreunei infracțiuni.

Știrea inițială:

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei în vârstă de 43 de ani, Cutic Daniela, din comuna Vârfu Câmpului, care a fost dată dispărută după ce a plecat de acasă pe 13 mai pentru a se deplasa în județul Buzău.

După ce a ajuns la destinație, femeia nu a mai putut fi contactată și nu a luat legătura cu familia, motiv pentru care apropiații au alertat autoritățile.

Cutic Daniela are 1,67 metri înălțime, aproximativ 90 de kilograme, păr brunet, drept, ochi căprui și un tatuaj pe antebrațul stâng cu inițialele „S” și „D”.

Polițiștii solicită sprijinul cetățenilor. Oricine poate oferi informații despre locul în care s-ar putea afla Cutic Daniela este rugat să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Părinții care nu își duc copiii agresori la consiliere psihologică ar putea face închisoare. Proiect de lege depus în Parlament

Publicat

Publicitate

Un proiect de lege depus recent în Parlament propune înăsprirea sancțiunilor pentru părinții minorilor care comit acte de violență și nu respectă obligația de a-i duce la consiliere psihologică. Conform inițiativei legislative, aceștia ar putea fi pedepsiți cu închisoare de la 1 la 3 ani.

În prezent, singura măsură aplicabilă părinților era o simplă amendă, însoțită de recomandarea consilierii psihologice pentru copilul agresor – o recomandare care, în multe cazuri, rămânea neaplicată. Deputatul PNL Florin Roman, inițiatorul proiectului, a subliniat că legislația trebuie să fie mult mai clară și fermă pentru a combate eficient fenomenul delincvenței juvenile.

„Este nevoie de măsuri dure, astfel încât părinții minorilor violenți să înțeleagă că, dacă nu își supraveghează copiii, riscă viitorul întregii familii”, a declarat parlamentarul. El a adăugat că, în cazul în care un minor comite o faptă cu violență, dar nu răspunde penal din cauza vârstei, se poate dispune măsura plasamentului într-un centru rezidențial specializat.

Proiectul prevede și obligativitatea direcțiilor județene de asistență socială și protecția copilului de a înființa cel puțin un astfel de centru în fiecare județ. Acestea ar urma să ofere consiliere și sprijin pentru reintegrarea socială a copiilor care au săvârșit fapte penale, dar nu pot fi trași la răspundere penală.

Inițiativa vine pe fondul creșterii numărului de cazuri de violență în rândul minorilor, semnalate în spațiul public, și reflectă o preocupare tot mai accentuată pentru responsabilizarea părinților și consolidarea cadrului legal de prevenție. Proiectul urmează să fie dezbătut în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Pericol invizibil în mediul online: DNSC avertizează că noi programe Infostealer fură date personale fără a lăsa urme

Publicat

Publicitate

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează cu privire la o nouă amenințare informatică gravă: proliferarea programelor malware de tip Infostealer, care fură date personale fără a lăsa urme vizibile.

Aceste aplicații periculoase acționează discret, fără să afecteze performanțele dispozitivului, dar reușesc să sustragă parole, date bancare, documente și alte informații sensibile, fără ca utilizatorii să conștientizeze pericolul.

Specialiștii explică faptul că acest tip de malware ajunge pe telefoane sau computere prin intermediul fișierelor descărcate de pe platforme nesigure, al linkurilor sau atașamentelor primite prin email sau aplicații de mesagerie, ori chiar prin simpla accesare a unor site-uri compromise. Infecția se produce fără semnale vizibile, ceea ce face detectarea extrem de dificilă în lipsa unor soluții de securitate performante.

Pentru a evita compromiterea datelor, DNSC subliniază importanța prudenței în mediul digital. Utilizatorii ar trebui să evite instalarea de programe din surse neoficiale, să fie atenți la mesajele primite de la expeditori necunoscuți și să folosească aplicații de securitate actualizate. Totodată, activarea autentificării în doi pași pentru conturile personale adaugă un nivel suplimentar de protecție împotriva accesului neautorizat.

Amenințările informatice de tip Infostealer sunt greu de detectat, dar extrem de eficiente în extragerea datelor. DNSC reamintește că siguranța în mediul digital nu este o opțiune, ci o necesitate.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Sorin Grindeanu preia interimatul la conducerea PSD, după demisia lui Marcel Ciolacu

Publicat

Publicitate

Marcel Ciolacu a anunțat, marți, că și-a încheiat mandatul de președinte al Partidului Social Democrat ‘cu inima plină de recunoștință și respect’ față de toți cei care i-au fost alături în acest proiect.

‘Azi am făcut un pas dificil, dar necesar: mi-am încheiat mandatul de președinte al Partidului Social Democrat, cu inima plină de recunoștință și respect față de toți cei care mi-au fost alături în acest proiect. A fost o onoare să conduc partidul care a dus România în NATO. Partidul care a deschis ușile către Uniunea Europeană. Partidul care a pus, recent, și ultimul punct pe harta integrării europene, prin intrarea în spațiul Schengen. Nicio altă forță politică din această țară nu are în istoria sa realizări legate atât de solid de progresul național. De aceea, PSD rămâne cel mai puternic brand politic românesc de care noi, social-democrații, și toți cei care ne susțin trebuie să fim mândri și de care să nu ne îndoim vreodată’, a scris Ciolacu, pe Facebook.

El le-a mulțumit colegilor, menționând că PSD are oameni ‘extraordinari’ și are toată încrederea că partidul va continua ‘să fie forța principală a echilibrului și progresului în România’.

‘Fiecare dintre cei cu care am stat de vorbă în acești ani m-a învățat ceva și m-au făcut mai bun. Avem oameni extraordinari în partid. Oameni curajoși, uneori tăcuți, dar neobosiți. Mă înclin în fața fiecăruia. Voi sunteți sufletul acestui partid. Nu sigla, nu funcțiile – ci voi! Am trăit împreună ani plini. Am avut parte de succese, dar și de momente în care, cu siguranță, am greșit. Dar, niciodată nu am vrut să fac rău țării mele și românilor. Asta a fost și va rămâne credința mea. Am pus pe primul loc stabilitatea țării și interesele cetățenilor, chiar și atunci când am fost criticat pentru compromisuri dificile. Au fost decizii grele, dar necesare pentru a evita derapaje periculoase și pentru a păstra o direcție clară, europeană și democratică pentru țară, într-o perioadă cu război la graniță și multiple crize suprapuse’, a afirmat Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, este timpul ca alți colegi să preia conducerea, să ducă PSD mai departe, spre un partid modern, mai adaptat realității actuale, dar care să rămână aproape de oameni.

Publicitate

‘Cei care vin trebuie încurajați și susținuți cu toate forțele. Viitorul acestui partid stă în mâinile celor care cred cu adevărat în valorile solidarității, echității și justiției sociale. Trebuie să ne reamintim că PSD este România profundă. Este vocea celor mulți. Este speranța celor care nu strigă și nu apelează la violență pentru a se face auziți, dar care așteaptă soluții pentru viața lor. Este puterea celor simpli, a mamelor care își cresc copiii, a pensionarilor care au clădit această țară și a tuturor celor care muncesc zi de zi pentru familiile lor și pentru un viitor demn. Iar dacă uneori am uitat asta, dacă uneori ne-am pierdut busola și am uitat cine suntem cu adevărat, atunci trebuie să ne întoarcem la valorile noastre autentice. Am ales să mă opresc aici, dar nu plec nicăieri. Voi rămâne toată viața mea un om de stânga. Rămân aproape de voi, ca membru al acestei mari familii politice, cu toată încrederea că Partidul Social Democrat va continua să fie forța principală a echilibrului și progresului în România’, a transmis Ciolacu. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending