Connect with us

Eveniment

Aproximativ 13 tone de furaje s-au făcut scrum într-o gospodărie din comuna Havârna

Publicat

Publicitate

Depozitați furajele numai după ce au fost uscate în prealabil! În condiții de umiditate ridicată există pericolul de încălzire și autoaprindere.

Ieri, din această cauză, aproximativ 13 tone de furaje au ars, într-o gospodărie din localitatea Gârbeni.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Darabani și Havârna, cu trei autospeciale cu apă și spumă, dar și un buldoexcavator. Aceștia au constatat că ardeau două stoguri de furaje și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la construcțiile din gospodărie.

Intervenția a durat mai bine de cinci ore.

Pentru prevenirea incendiilor de furaje, vă mai recomandăm:

🔹 nu depozitați furajele sub rețelele electrice, aproape de căile ferate, de drumurile publice sau pădurile aflate la distanțe mici față de acestea;

Publicitate

🔸 amplasați nutrețurile la distanțe de siguranță, astfel încât eventualele incendii să nu afecteze vecinătățile (cât mai departe de casă, de bucătăriile de vară, de adăposturile animalelor, de cuptoare sau magazii);

🔹îngrădiți și curățați de vegetația uscată terenul pe care îl folosiți pentru depozitarea furajelor;

🔸amplasați depozitul de furaje cât mai aproape de o sursă de apă;

🔹nu fumați și nu folosiți flacără deschisă în apropierea locurilor în care aveți depozitate furajele.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânăr de 31 de ani, din Todireni, reținut după ce a fost prins beat la volanul unei mașini neînmatriculate

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Hlipiceni au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 31 de ani, din comuna Todireni, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis, conducere sub influența alcoolului și punerea în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 1 mai a.c., ar fi condus pe drumul public din comuna Sulița, un autovehicul, fără a deține permis de conducere și fiind sub influența alcoolului, valoarea indicată de aparatul alcooltest fiind de 0,80 mg/l în aerul expirat.

 

Mai mult decât atât, autovehiculul pe care îl conducea nu era înmatriculat, conform prevederilor legale.

 

Publicitate

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru infracțiunile menționate mai sus.

Citeste mai mult

Eveniment

2 mai – Ziua națională a tineretului

Publicat

Publicitate

La 2 mai 2025 este marcată Ziua națională a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004.

Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost inițiat în 2004, de 15 deputați din formațiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților, for decizional, la 5 octombrie 2004. Legea nr. 425 privind instituirea Zilei naționale a tineretului a fost adoptată la 25 octombrie 2004.

Pentru marcarea acestei zile, sunt organizate și promovate activități sociale, culturale, artistice și sportive, care vizează domeniile de interes ale tineretului. Autoritățile administrației publice centrale și locale care au atribuții în domeniul tineretului se implică în sprijinirea materială, financiară și organizatorică a evenimentelor dedicate acestei zile.

Începând cu 2016, anual, un oraș din România reprezintă Capitala Tineretului din România, similar titulaturii Capitala Europeană a Tineretului. Este vorba despre un program național destinat tinerilor, ce are drept scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și din mediul urban, în mod special. Desemnarea acestui oraș se face în urma unui concurs de concepte, potrivit capitalatineretului.ro. Primul oraș desemnat Capitala Tineretului din România a fost Timișoara în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017.

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025, orașul Vaslui a fost desemnat capitala tineretului din România, selecția având loc cu prilejul Gala Tineretului din România, organizată la Târgu Jiu – Capitala Tineretului 2023 în cadrul Summitului Tinerilor 8.0, conform https://capitalatineretului.ro. Conceptul orașului Vaslui – #întinerEȘTI este o mișcare inițiată de către tineri, pe mai mulți ani, și are ca scop principal sincronizarea și tratarea, sub aceeași umbrelă, a intereselor mai multor categorii sociale din oraș. Programul este pregătit în jurul conceptului ACCED, denumire pentru o mișcare în Vaslui, conturată din dorința accentuată a tinerilor de a face din orașul lor și din județ un loc mai bun și plin de oportunități. Acest program este compus din cinci linii directoare generale, ce au la bază cinci domenii de activitate de profesionalizare sau re-profesionalizare. Fiecare dintre ele, în mod individual, trebuie privite ca o oportunitate de descoperire vocațională pentru orice tânăr din Vaslui, în anul 2025: A – antreprenorial, C – cultura, C – civico-politic, E – ecologie, D – digitalizare, indică portalul dedicat https://www.capitalatineretului.ro/.

Pentru anul 2026, Alba Iulia a câștigat, în octombrie 2024, competiția cu orașul Brașov pentru titlul Capitala Tineretului din România cu programul #yoUthNITED, succedând astfel orașul Vaslui, potrivit https://capitalatineretului.ro/. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Forest Run Botoșani”. Concurs de alergare în Pădurea Rediu din Botoșani 

Publicat

Publicitate

FOREST RUN BOTOȘANI este un concurs de alergare organizat de Work Tape Medical, având prima ediție programată pentru sâmbătă, 17 mai 2025, în Pădurea Rediu din Botoșani. Evenimentul își propune să promoveze un stil de viață sănătos și protejarea mediului înconjurător.

 

Categorii de concurs:
• Cursa principală: 15 km (10 ture de Rediu) – destinată participanților de peste 18 ani, cu categorii de vârstă separate.
• Cursa copiilor: 3 km (2 ture) – pentru copii până la 17 ani, împărțiți pe grupe de vârstă.

 

Taxe de înscriere:
• Copii: Participare gratuită.
• Adulți: 70 lei (100 lei în ziua cursei). O parte din fondurile strânse va fi direcționată către plantarea de copaci în zonele defrișate din Botoșani.

Programul evenimentului
Vineri, 16 mai 2025:
• 07:30-21:00: Înscrieri și ridicare kit-uri la Centrul de recuperare medicală Work Tape Medical Botoșani.

Publicitate

 

Sâmbătă, 17 mai 2025:
• 08:00: Deschiderea înscrierilor la fața locului și ridicarea kit-urilor în Pădurea Rediu.
• 09:00: Închiderea înscrierilor la fața locului.
• 09:45: Încălzire pentru cursa copiilor.
• 10:00: Start cursa copiilor.
• 10:40: Încheierea timpului limită pentru cursa copiilor.
• 10:45: Încălzire pentru cursa adulților.
• 11:00: Start cursa adulților.
• 14:00: Încheierea timpului limită pentru cursa adulților.
• 14:10: Festivitatea de premiere.

Înscrierile sunt deschise, iar cei interesați se pot înregistra online pe site-ul cronometrajonline.ro.

Evenimentul reprezintă o oportunitate excelentă pentru comunitatea locală de a se reuni în jurul valorilor sănătății și protecției mediului.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Prezidențiale 2025: Vineri, prima zi de vot în diaspora

Publicat

Publicitate

Vineri este prima zi de vot în diaspora la alegerile prezidențiale din acest an.

Prima secție de votare din străinătate s-a deschis la ora locală 7:00 (joi seara, ora 22:00, ora României) la Auckland în Noua Zeelandă.

În diaspora votul se desfășoară pe parcursul a trei zile:
* vineri, 2 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);
* sâmbătă, 3 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);
* duminică, 4 mai, între 7:00 (ora locală) și 21:00 (ora locală a României).

În cele 965 de secții de votare din diaspora organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an pot vota cetățenii români care se află în străinătate în ziua scrutinului, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării.

***

Cele mai multe secții de votare sunt în Italia și Malta – 161, Spania – 147, Marea Britanie – 108, Franța și Principatul Monaco – 69, Republica Moldova – 64, SUA – 50, Belgia – 29, Țările de Jos – 23.

Publicitate

Comparativ cu localitățile în care au fost organizate secții de votare în străinătate la alegerile prezidențiale și parlamentare din anul 2024, pentru alegerile din acest an, 29 de secții au fost relocate în localități sau zone apropiate, fie ca urmare a consultărilor cu reprezentanții comunităților de cetățeni români, fie pentru o mai bună acoperire a comunităților din diverse zone, în scopul facilitării accesului acestora la secțiile de votare, arată Ministerul Afacerilor Externe.

MAE precizează că în cazul a cinci secții de votare din Franța, Marea Britanie și Spania vor fi utilizate adrese diferite între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe menționează că, la fel ca în cazul alegerilor din 2024, din motive obiective, nu vor fi organizate secții de votare în următoarele zone: Afganistan (militarii români au fost retrași din teatrele de operațiuni), Rostov-pe-Don (oficiu consular închis), Odesa (activitatea oficiului consular este suspendată temporar), Sudan (activitatea misiunii este preluată de AR Addis Abeba), Venezuela (misiune închisă), Libia (misiunea este relocată la Tunis) și Phenian (activitatea misiunii este temporar suspendată).

***

Duminică, 4 mai, majoritatea secțiilor de votare din străinătate vor fi deschise între orele 7:00 – 21:00, orele locale ale țării în care se află secția de votare, cu excepția unor state din Europa, Africa, America de Sud, SUA și Canada, în care secțiile se vor închide la ora locală a României 21:00. Pentru alegătorii care se află la sediul secției la închiderea acesteia, există posibilitatea prelungirii votării cu încă trei ore, potrivit AEP.

Astfel, în Algeria, Austria, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Maroc, Muntenegru, Nigeria, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria – urnele se închid la ora 20:00 (ora locală), existând posibilitatea prelungirii pentru cei aflați la rând până la ora 22:59 (ora locală).

* în Islanda, Irlanda, Portugalia, Senegal – urnele se închid la ora 19:00 (ora locală); votarea se poate prelungi până la ora 21:59 (ora locală);

* în Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay – votarea se încheie la ora 16:00 (ora locală), la ora 18:59 (ora locală) dacă se prelungește pentru cei aflați la rând;

* Canada (Dieppe) – votarea se încheie la ora 15:00 (ora locală); prelungire până la ora 17:59 (ora locală);

* Canada (Ottawa, Toronto, Montreal, Quebec), Columbia, Cuba, Peru, SUA (Washington, Miami, New York) – alegerile se termină la ora 14:00 (ora locală); prelungire până la ora 16:59 (ora locală);

* Canada (Winnipeg), SUA (Chicago, Houston, Dallas) – votarea se încheie la ora 13:00 (ora locală); se poate prelungi până la ora 15:59 (ora locală);

* Canada (Calgary, Edmonton) – votarea se finalizează la ora 12:00 (ora locală), cu posibilitatea prelungirii până la ora 14:59 (ora locală);

* SUA (San Francisco, Los Angeles), Canada (Vancouver) – secțiile se închid la ora 11:00 (ora locală); cei aflați la rând pot să voteze până la ora 13:59 (ora locală).

***

Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani dintre cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni.

AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending