Connect with us

Eveniment

Aproape patru mii de fermieri din Botoșani, care au depus cereri pentru campania 2022, au fost autorizați la plată

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură–Centrul Județean Botoșani vă informează că, din totalul cererilor depuse pentru campania 2022 (29.318 cereri)), la nivelul Județului Botoșani au fost deja autorizați la plată un  număr de 13.801 fermieri  cu suma totală de 17.845.399,07  euro.

Precizăm că avem în lucru un număr de 5788 dosare care vor intra la plată în perioada imediat următoare. Dosarele/cererile care, momentan nu pot fi autorizate pentru plată sunt cele eșantionate la controlul prin teledetecție, existând astfel un un număr 497 fermieri selectați pentru acest control.

De asemenea, vă comunicăm că un număr de 2970 fermieri care nu au fost selectați la teledetectie, dar care fac parte din site-l pentru control vor fi autorizați la plată doar după finalizarea controlului fermierilor esantionati. Există și un număr de 48 fermieri  selectați pentru controlul clasic pe teren  scop ECO – GAEC IARNA, prin care 20%  din suprafața terenului arabil a exploatației trebuie însămânțată cu lucerna, culturi de toamnă sau lăsat nearat.

La momentul prezent Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură–Centrul Județean Botoșani se situează pe locul 5 la nivel național, în ceea ce privește soluționarea dosarelor pentru subvenții raportat la numărul de cereri înregistrate.

Pe această cale, în scopul eficientizării și optimizării procedurii de autorizare la plată, APIA transmite către fermieri ca, atunci când aceștia sunt contactați de către angajații instituției, să prezinte în timp util documentația necesară astfel încât să nu existe întârzieri la plată.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Vreme frumoasă în mini-vacanța de 1 Mai, în întreaga țară. Averse de scurtă durată în zonele de deal și de munte

Publicat

Publicitate

Vremea va fi în general frumoasă în mini-vacanța de 1 Mai, cu zile mult mai calde pentru această perioadă, în unele zone, însă vor apărea și fenomene de instabilitate atmosferică temporare, pe arii restrânse, la deal și la munte, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, meteorologul de serviciu al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Alina Șerban.

„În această mini-vacanță putem spune că vremea va fi, în general, frumoasă și mai caldă pentru unele zone, chiar cu mult mai calde decât în mod normal pentru această perioadă, astfel încât, dacă ne raportăm la aspectul termic, putem spune că temperaturile maxime se vor situa, în marea lor majoritate, între 18 și 20 de grade, în zona Litoralului, în depresiunile din estul Transilvaniei, și până spre 25 – 26 de grade, în mod deosebit în partea de vest, de centru și de sud a teritoriului. Mai mult decât atât, duminică pare că vom avea temperaturi destul de ridicate, în jumătatea de sud a țării, cu maxime spre 27, 28, poate chiar 29 de grade, în condițiile în care vor apărea și ploile. Vor fi fenomene de instabilitate atmosferică, acest lucru însemnând averse care foarte probabil să aibă și caracter torențial, descărcări electrice, chiar și intensificări de scurtă durată ale vântului. Astfel de fenomene vor fi pentru perioade scurte de timp, pe arii relativ restrânse. În mod deosebit se vor manifesta după-amiaza și seara, în zonele de deal și de munte. Vor fi mai frecvente joi și în partea de sud a teritoriului, apoi cu precădere în jumătatea nordică, însă nu ar fi de speriat nici acest lucru, pentru că nu sunt de lungă durată. Seara se pot forma nori convectivi, ce vor aduce averse și descărcări electrice”, a spus Șerban.

Potrivit specialistei ANM, duminică, 4 mai, vremea va intra într-un proces de răcire treptată, începând din jumătatea nordică a teritoriului, unde se va înregistra o scădere a temperaturilor față de sâmbătă, precum și fenomene de instabilitate atmosferică pe arii mai extinse, care pot deveni și mai intense.

‘Cam în fiecare după-amiază vom avea instabilitate atmosferică, deci mare atenție că va trebui să ne pregătim și pentru ploi de după-amiază, pentru cei care aleg ca destinație turistică zona montană, oricare ar fi ea, din orice parte a teritoriului. Temperaturile vor fi destul de ridicate. Aș spune temperaturi în funcție de altitudine, pornind de la 20 – 21 de grade, în zona mai joasă, montană, până la 2 -3 grade, la altitudini de 2.000 și peste 2.000 de metri’, a punctat meteorologul.

Pentru zona de Litoral, este prognozat un regim termic mai rece decât în restul țării, pe parcursul mini-vacanței de 1 Mai.

‘Pe Litoral, vremea va fi ușor mai rece decât în restul țării, cam în toată perioada. Temperaturi maxime de 16 până la 19, 20, cu indulgență 21 de grade, în condițiile în care vântul va avea intensificări cam pe tot intervalul, nu cu rafale mari, de cel mult 45 – 50 km/h, dar va avea intensificări. Temperaturile minime vor fi de 13, poate chiar 14 grade, dar în general va fi o vreme frumoasă ca aspect, cu multe perioade de cer senin. Deocamdată, nu se estimează precipitații în zona Litoralului’, a menționat Alina Șerban.

Publicitate

În ceea ce privește Capitala, estimările meteorologice relevă o vreme mai caldă decât în mod normal pentru perioada din calendar, cu maxime ce vor ajunge și la 29 de grade, duminică.

‘În Capitală, vreme în general frumoasă, mult mai caldă decât în mod normal. Temperaturile maxime vor fi de 23, până la 25 – 26 de grade, Duminică, foarte probabil va fi mult mai cald, cu 28 – 29 de grade, iar minimele se vor încadra între 10 și 13 grade. Pot apărea fenomene de instabilitate, joi, pe 1 mai, însă, cel mai probabil, după aceea scade probabilitatea pentru ploi’, a subliniat Șerban.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Ședință de Colegiu Prefectural, la Botoșani: Măsuri pentru prevenirea incendiilor și sprijin pentru agricultori

Publicat

Publicitate

Miercuri a avut loc ședința Colegiului Prefectural al Județului Botoșani, în cadrul căreia autoritățile au discutat măsuri esențiale pentru siguranța publică și buna funcționare a activităților administrative și economice.

Unul dintre subiectele centrale a fost prevenirea incendiilor în contextul lucrărilor de igienizare a terenurilor agricole. Reprezentanții ISU au atras atenția asupra responsabilității autorităților locale și a cetățenilor în gestionarea riscurilor, mai ales în contextul unei veri secetoase, prognozată de meteorologi. Prefectul Dan Nechifor a cerut vigilență sporită pentru a evita incendiile de vegetație.

Totodată, au fost analizate măsuri de prevenire a incendiilor în spitale și centre de asistență socială, fiind subliniată necesitatea respectării stricte a normelor de siguranță, mai ales în instituțiile care găzduiesc persoane vulnerabile.

Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană, a prezentat o informare privind starea culturilor înființate în toamna anului 2024 și pregătirile pentru campania agricolă de primăvară. Prefectul a solicitat intensificarea campaniilor de informare privind programele de sprijin pentru fermieri, inclusiv ajutoarele de minimis programate pentru 2025.

Ședința a inclus și informări din partea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, privind controalele din perioada sărbătorilor pascale, și a Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor, referitoare la verificările efectuate înainte de Paște.

Prefectura Botoșani a reiterat angajamentul de a colabora strâns cu toate instituțiile județene pentru a asigura un mediu sigur, stabil și bine administrat pentru toți cetățenii.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Atenție la pasta de dinți: Cercetătorii au găsit substanțe toxice precum plumb și arsenic

Publicat

Publicitate

Pasta de dinți, chiar și cea pentru copii sau etichetate ca „eco”, poate conține plumb și alte metale grele toxice, arată un studiu recent. Cercetarea, realizată de organizația Lead Safe Mama și citată de The Guardian, a identificat substanțe periculoase în majoritatea mărcilor testate, relatează alba24.ro.

„Este inadmisibil – mai ales în 2025. Ce mi se pare cu adevărat interesant este că nimeni nu a considerat că aceasta ar fi o problemă”, a declarat Tamara Rubin, fondatoarea Lead Safe Mama.

Substanțe toxice, detectate în pasta de dinți

Plumbul poate provoca deteriorări cognitive la copii, poate afecta rinichii și poate cauza boli de inimă, printre alte probleme. Plumbul, mercurul, cadmiul și arsenicul sunt toate substanțe cancerigene.

Rubin a aflat pentru prima dată că ingredientele contaminate cu plumb erau adăugate în pasta de dinți în urmă cu aproximativ 12 ani, în timp ce lucra cu familii cu copii care aveau niveluri ridicate ale acestui metal în sânge. Numitorul comun dintre acestea era o marcă de pastă de dinți, Earthpaste, care conținea plumb.

Anul trecut, ea a detectat niveluri ridicate de plumb în unele paste de dinți folosind un instrument XRF de detectare a plumbului. Nivelurile erau suficient de ridicate pentru a genera îngrijorare, așa că a strâns fonduri prin crowdfunding cu ajutorul cititorilor pentru a trimite mărcile populare la un laborator independent pentru testare.

Publicitate

sursa: theguardian.com, tamararubin.com, leadsafemama.com

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Atenție, EXERCIȚIU! Ample acțiuni de salvare la Agafton: Cutremur, explozie, incendiu, asanare muniție, accident

Publicat

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter s-a produs, ieri dimineață, în zona seismică Vrancea. Acesta a fost resimțit în mai multe localități din județul Botoșani. 12 clădiri din zona metropolitană a municipiului Botoșani (Centrul de Agrement „Codrii de Aramă” Agafton – zonă urbană fictivă) s-au prăbușit sau au fost grav avariate. 26 de persoane au fost surprinse sub dărâmături.

În urma cutremurului, în sediul administrativ al Centrului de Agrement „Codrii de Aramă” Agafton s-a produs o explozie la centrala termică. Deflagrația a fost urmată de un incendiu violent, existând pericolul de propagare la rezervorul de combustibil și pădurea din apropiere.

Un element de muniție rămas neexplodat din timpul conflictelor armate a fost descoperit în apropierea centrului de agrement.

 

În timp ce încerca să părăsească zona afectată cu mașina, un bărbat a provocat un grav accident de circulație. În eveniment au fost implicate două autoturisme, în care erau două persoane.

Profitând de neatenția forțelor de intervenție, o persoană a încercat să sustragă mai multe bunuri dintr-o locuință afecatată de cutremur.

Publicitate

Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe și mijloace în teren, ce s-a desfășurat, în ultimele 24 de ore, în Centrul de Agrement „Codrii de Aramă” Agafton.

Pentru gestionarea situațiilor de urgență, a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Pe timpul exercițiului, au fost constituite echipe de căutare-salvare, de extragere a victimelor din zonele de pericol și de acordare a primului ajutor medical răniților. La fel ca în situațiile reale, echipajele SMURD au intervenit pentru salvarea persoanelor, trierea și acordarea primului ajutor în Postul Medical Avansat și transportarea acestora la spital.

S-a mai acționat pentru stingerea incendiului, înlăturarea efectelor produse de explozie, protejarea pădurii din apropiere și a depozitului de carburant.

Pentru asanarea terenului de muniția rămasă neexplodată, a acționat echipa pirotehnică a ISU Botoșani. Pirotehnicienii au constatat faptul că proiectilul avea atașat un dispozitiv improvizat și au solicitat sprijin structurii pirotehnice din cadrul Direcției Regionale de Informații Moldova Nord, care a înlăturat pericolul.

56 de persoane printre care și 16 copii nu mai unde să locuiască, după ce casele au fost distruse în urma cutremurului, precum și a replicilor acestuia.

Prefectul județului Dan Nechifor, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, a dispus organizarea unei tabere de sinistrați pe terenul de sport al obiectivului. Aceasta este compusă din punctul de primire, evidență și repartiție a sinistraților, punctul de triaj și prim ajutor, punctul de distribuire a ajutoarelor, depozitul pentru bunurile sinistraților, sectorul de cazare, infirmerie/punctul medical și izolatorul, depozitul de alimente și bucătăria, sala de mese, rezerva de apă potabilă și sectorul tehnic.

S-a impus și intervenția jandarmilor pentru asigurarea măsurilor de securitate și pază, restabilirea ordinii publice, la nevoie, dar și pentru imobilizarea unei persoane care încerca să sustragă bunuri materiale dintr-o locuință afectată de cutremur. La misiune a participat și echipajul canin.

Fluidizarea traficului și asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică pe traseele de deplasare a forțelor de intervenție, pe timpul desfășurării exercițiului, au fost asigurate de către polițiști.

La misiunile de căutare-salvare au participat și reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” București, care au monitorizat zona cu ajutorul unei drone, transmițând imagini, în timp real, către Punctul de Comandă Mobil.

Fiind abordate situații tactice de o complexitate ridicată, în exercițiu au fost angrenat echipaje și reprezentați din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, Direcției de Sănătate Publică Botoșani, Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, Unitatea de Primiri Urgențe Botoșani, Inspectoratul Județean de Stat în Construcții Botoșani, Direcției Regionale de Informații Moldova Nord, Direcția Județeană pentru Sport și Agrement Botoșani și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Botoșani.

Exerciţiul a urmărit testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns a forţelor implicate, creșterea gradului de pregătire a personalului, precum şi verificarea modului de cooperare între structurile cu atribuţii în managementul tipurilor de risc.

 

Succesul unei astfel de misiuni nu se bazează doar pe eforturile pompierilor, ci și pe colaborarea strânsă cu celelalte structuri de intervenție. Mulțumim tuturor celor implicați și Centrului de Agrement „Codrii de Aramă” Agafton care ne-a sprijinit în organizarea acestui exercițiu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending