Connect with us

Eveniment

Aproape 600 de botoşăneni au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţe cuprinse de flăcări sau accidente. Bilanț 2023

Publicat

Publicitate

576 botoşăneni au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţe cuprinse de flăcări, autoturisme implicate în accidente rutiere sau din alte situații care le puneau viața sau sănătatea în pericol. Alte 4852 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns, la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.

Anul trecut, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în 7 786 cazuri, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 21 de misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu anul 2022, numărul botoșănenilor care au apelat la ajutorul pompierilor a scăzut cu aproximativ 12%.

Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 426 incendii (75 incendii de vegetație uscată), 4 962 intervenţii SMURD și 2 398 alte situații de urgență (înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, salvarea animale, asanarea muniţie neexplodată, degajarea persoanelor blocate în apartamente sau alte medii ostile vieții, imobilizate la pat ori înecate, deblocarea unor uşi, transportul unor persoane bolnave, înlăturarea pericolului de incendiu în urma unor accidente rutiere, misiuni de recunoaștere și educare preventivă a populației, misiuni de sprijin a refugiaților din Ucraina etc.).

În 388 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

 

40% mai puține incendii în 2023, față de anul anterior

Publicitate

 

În 2023, forțele de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 426 incendii din care 75 de vegetație uscată, cu 40% mai puține decât în anul precedent (716 incendii în 2022, din care 278 de vegetație uscată).

Mai bine de jumătate au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

51 persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, zece dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale. În urma incendiilor şi-au pierdut viaţa 13 persoane.

Cele mai frecvente cauze stabilite pentru incendiile produse anul trecut în gospodării și locuințe sunt:

– coș de fum defect/ necurățat de funingine sau neprotejat termic – 99;

– instalații și aparate electrice defecte – 92;

– foc deschis în spații deschise – 43;

– mijloacele de încălzire nesupravegheate sau improvizate – 26;

– fumatul în locuri nepermise – 26;

– cenușa/jar/scântei – 15;

– acțiune intenționată – 15;

– autoaprindere – 10;

– jocul copiilor cu focul – 7;

– scântei mecanice – 6;

– scurgeri de produse inflamabile – 5;

– alte cauze (defecțiuni tehnice în exploatare, împrejurări nedeterminate) – 7.

Valoarea bunurilor salvate în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani se ridică la aproximativ 34.500.000 lei, în timp ce pagubele provocate sunt de cca. 4.500.000 de lei.

Majoritatea incendiilor s-au produs în mediul rural, la gospodăriile cetățenești.

O analiză privind situaţia incendiilor produse pe teritoriul judeţului Botoşani arată că cele mai multe evenimente au fost înregistrate în municipiile Botoșani și Dorohoi câte 69 respectiv 30, urmate de Flămânzi cu 18 și Ștefănești cu 15.

Cauzele care au generat cele 75 de incendii de vegetație uscată sunt: foc deschis în spații deschise (57), fumatul în locuri nepermise (11), acțiune intenționată (3), scântei mecanice (3) și jocul copiilor cu focul (1).

 

4 852 de botoșăneni salvați/asistați de echipajele SMURD Botoșani

 

Anul trecut, 4 852 de botoşăneni, dintre care 332 copii, au fost salvaţi/asistaţi de medicii, asistenţii şi paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani. Personalul medical care deserveşte ambulanţele SMURD (echipaje de prim ajutor, echipajul de terapie intensivă mobilă și echipajul de pe autospeciala de transport personal și victime multiple) a avut în medie 13 intervenţii pe zi.

Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a salvat, anul trecut, 452 de persoane, dintre care 56 copii.

Principalele motive pentru care botoșănenii au cerut ajutorul SMURD sunt: intoxicații, afecțiuni cardiace, traumatisme, arsuri, stop cardiorespirator, afecțiuni neurologice sau psihiatrice, accidente rutiere și transport persoane supraponderale.

Anul trecut, ca urmare a solicitărilor medicilor, 71 botoşăneni în stare gravă au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la diferite centre medicale de specialitate din ţară.

Peste 300 de angajați MAI și CFR instruiți în domeniul acordării primului ajutor.

 

Misiuni pirothnice

 

În 2023, echipa pirotehnică a avut 19 misiuni de asanare a teritoriului de muniția rămasă neexplodată din care patru de distrugere în mod controlat.

Proiectile explozive, grenade de mână defensive și ofensive sau cartușe de infanterie, bombe de aruncător, bombă de aviație, precum și alte elemente de muniție, toate ar fi putut deveni periculoase dacă cei care le-au găsit nu ar fi sunat la 112 și nu ar fi cerut ajutorul pirotehnicienilor. 4877 astfel de obiecte au fost găsite, anul trecut, pe raza județului Botoșani.

La fiecare caz, echipa pirotehnică a ISU Botoșani a intervenit în cel mai scurt timp pentru detectarea, identificarea, ridicarea, transportul și depozitarea muniției în condiții de siguranță până la distrugerea acesteia.

Au fost ridicate 11 proiectile explozive, o bombă de aruncător, o bombă de aviație de 50 kg exploxivă, trei grenade de mână defensive, o grenadă de mână ofensivă, și 4860 alte muniții și elemente de muniție din localitățile Botoșani, Ungureni, Ripiceni, Ipotești, Coșula, Stâncești, Cândești, Văculești și Bucecea.

 

 

949 controale desfășurate de Inspecția de Prevenire

 

În anul 2023, cadrele Inspecției de Prevenire a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani au efectuat 949 controale la instituții și operatori economici.

Pe timpul desfășurării acțiunilor de contol au fost constatate peste 2.500 de încălcări ale legislației din domeniul situațiilor de urgență. Au fost aplicate 2 495 sancțiuni contravenționale, din care 310 amenzi în cuantum de aproximativ 1.200.000 lei.

Anul trecut au fost primite aproximativ 1.300 de cereri pentru acordarea de avize/autorizații/ acorduri privind securitatea la incendiu și protecție civilă. Mai bine de jumătate dintre solicitări au fost soluționate favorabil. Celelalte au primit adrese de neîncadrare, completare documente sau au fost respinse.

În anul 2023, activitatea de informare și educare preventivă s-a concretizat într-un număr total de peste 600 de instruiri la operatori economici, instituții publice și localități, puncte de informare preventivă, lecții deschise și acțiuni de informare și educare preventivă, la care au participat peste 23.000 de persoane.

 

Intervenții în urma fenomenelor meteo periculoase

 

 

În anul 2023, au fost transmise către populația din zonele afectate 178 avertizări/ atenționări meteorologice și hidrologice de tip cod galben, portocaliu și roșu.

În urma vântului puternic, ploilor torențiale, ninsorilor abundente și viscolului, pompierii militari au intervenit în sprijinul populației pentru înlăturarea copacilor și a stâlpilor rupți de vânt de pe mașini, clădiri sau drumuri, evacuarea apei din locuințe, anexe și gospodării și salvarea persoanelor din autoturismele rămase înzăpezite.

Cele mai dificile misiuni s-au derulat la începutul lunii aprilie, când județul Botoșani a fost afectat de ninsori abundente și viscol puternic.

Din această cauză, au fost închise toate drumurile naționale și județene, 26 localități au rămas fără curent electric, 304 autovehicule au rămas blocate în trafic, iar 644 persoane au avut nevoie de ajutor.

La acestea se adaugă și transportul la spital a opt persoane dializate din localitățile Adășeni, Liveni, Drăgușeni, Săveni, Gulioaia, Mihălășeni și Ungureni, a unei gravide aflată în ultimul trimestru de sarcină intrată în travaliu, a unui bărbat în vârstă de 41 de ani, din localitatea Darabani cu o plagă tăiată la antebrațul stâng.

De asemenea, un număr de 97 de persoane surprinse în trafic, au necesitat cazare temporară în spațiile puse la dispoziție de unitățile administrative teritoriale din județul Botoșani

 

Împreună cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale, ambulanțieri, drumari și furnizori de energie electric și gaz au fost destionate peste 200 de situații de urgență.

Activități desfășurate de pompierii voluntari

 

Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au participat, în anul 2023, la un număr de 458 de intervenții, dintre care 269 de intervenţii în cooperare cu structurile profesioniste, iar la 189 de intervenţii au acţionat singure. Din cele 458 de intervenții: 189 au fost la incendii, 57 au fost la incendii de vegetație uscată și 212 alte situații de urgență.

Pompierii voluntari au desfășurat, anul trecut, 1954 de acțiuni de informare și educare preventivă și au organizat 257 de exerciții de intervenție/evacuare în caz de incendiu și cutremur la unități de învățământ. Pe parcursul anului 2023, SVSU –urile din județ au executat aproximativ 32.000 de controale la gospodăriile populației.

Și în anul 2023, personalul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă a continuat să ofere sprijin cetățenilor ucraineni.

Pompierii voluntari au intervenit și în urma manifestării unor fenomene meteorologice periculoase (vânt, ploi abundente, înzăpeziri) pentru înlăturarea arborilor căzuți, a stâlpilor sau acoperișurilor doborâte de vânt peste case, autovehicule sau drumuri, respectiv pentru evacuarea apei din curți, case sau beciuri sau pentru salvarea unor persoane rămase cu autoturismele în zăpadă.

În 2023, voluntarii din cadrul programului național „Salvator din pasiune” au participat la un număr de 76 intervenții și 20 acțiuni de informare și educare preventivă.

 

Misiunile desfășurate de pompierii botoșăneni în anul 2023 au fost prezentate într-o ședință festivă, la care a participat subprefectul județului, Elena – Paula Cojocariu – Berențan, și în sistem de videoconferiță, adjunctul inspectorului general al IGSU, general maior Benone – Gabriel Duduc.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Dar din dar se face rai”: Solidaritate la Botoșani. Sute de familii primesc ajutor la Căsuțele „Sf. Irina” de la Biserica Pacea

Publicat

Publicitate

În fiecare joi și vineri după-amiază, la Căsuțele „Sf. Irina” de la Biserica Pacea din Botoșani e forfotă mare. Sacii plini de haine, încălțăminte, jucării sau pături sunt descărcați cu grijă, sortați, aranjați și apoi împărțiți cu inima deschisă celor care au nevoie. Zeci de familii din tot județul vin aici să își aleagă ceva de îmbrăcat, o pereche de pantofi pentru copil sau o jucărie care să-i facă ziua mai senină.

Pentru voluntarii care organizează aceste acțiuni, totul se reduce la un principiu simplu: dar din dar se face rai. O mână de ajutor oferită la timp poate schimba nu doar o zi, ci o viață întreagă.

„Nu cerem nimic în schimb. Ne bucurăm doar să vedem oamenii plecând cu ce au nevoie și cu un zâmbet în plus”, spun cei care sortau azi peste 120 de saci cu haine și încălțăminte. Donațiile nu se opresc niciodată, iar efortul e uriaș. Fiecare articol trebuie verificat, aranjat, etichetat, iar totul se face cu migală și răbdare.

Voluntarii sunt inima acestui loc, iar între ei este mereu sufletul acestei acțiuni, preoteasa Anamaria Macuc. Mulți vin după serviciu, alții își iau din timpul liber. Unii sunt pensionari, bolnavi, dar nu lipsesc – pentru că știu cât contează să fii acolo pentru cel de lângă tine. „Lucrăm și pe caniculă, și în frig. Ne obosim, dar nu ne lăsăm. Așa trebuie să fie”, povestește Anamaria Macuc, ștergându-și fruntea.

Ajutorul oferit nu se limitează doar la haine și încălțăminte. Familiile primesc alimente neperisabile, lapte praf pentru bebeluși, scutece, pătuțuri, cărucioare, saltele antiescare pentru bolnavi. Tot ce poate aduce puțină alinare în viața celor care nu au nimic.

„Ne străduim să dăm totul cât mai repede, să ajungă unde trebuie. Și vrem ca cei care primesc să fie oameni care chiar au nevoie și știu să prețuiască ce primesc”, spun organizatorii.

Publicitate

Dar vara aceasta e mai aglomerată ca niciodată. Biserica Pacea e încă în șantier, iar în perioada 1–15 august acolo va funcționa gratuit o Școală de vară pentru peste 100 de copii. Spațiul e limitat și trebuie eliberat și organizat cât mai bine.

Din acest motiv, între 15 iulie și 15 august, Căsuțele „Sf. Irina” vor accepta doar donații punctuale – pentru cazuri sociale grave sau nevoi urgente, cum sunt alimentele, scutecele, laptele praf sau echipamentele medicale.

„Nu vrem să refuzăm pe nimeni, dar nu mai avem loc să le primim pe toate. Avem nevoie de înțelegere și sprijin. Nu e ușor să organizăm în același timp ajutor pentru copii din orfelinate, mame singure, bătrâni din azile, oameni bolnavi, tineri care se căsătoresc și n-au cu ce se îmbrăca”, mărturisesc voluntarii.

Deși e greu, nu renunță. Pentru că aici s-a înțeles un lucru simplu și profund: dar din dar se face rai. Și raiul se construiește cu mâinile și inimile oamenilor care nu rămân indiferenți.

Citeste mai mult

Economie

De ce plătesc românii prețuri URIAȘE pentru energia electrică? Ce spune ministrul Energiei. Din august vom avea prețuri duble

Publicat

Publicitate

Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a explicat joi, la Antena 3 CNN, de ce românii plătesc unele dintre cele mai mari prețuri pentru energie din UE, relatează mediafax.ro.

„Șantajul Rusiei” care i-a afectat pe europeni, în special pe cei din Europa de Est, a fost primul element evidențiat de ministrul român.

A doua problemă este „liberalizarea haotică făcută de un guvern iresponsabil” care pe alocuri a dus la o triplare a prețului energiei, a mai spus Ivan.

De asemenea, România și-a asumat să renunțe prin PNRR la 3.700 megawați oră pe gaz si pe cărbune, iar „acum căutăm soluții pentru a prelungi producția de energia de cărbune ”, a mai spus Bogdan Ivan.

El a cerut o analiză la ANRE. „Scopul este să scădem prețurile”, a adăugat ministrul Energiei.

Ministrul Ivan a mai arătat că aproape patru milioane de gospodării vor avea facturi la electricitate aproape duble în august. Ne-am gândit la o formulă de compensare pentru 2 milioane de gospodării, a precizat Ivan.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Secretul „Metodei Botoșani”: Strategia care a urcat promovabilitatea la Evaluarea Națională în județ cu peste 10% în 2025

Publicat

Publicitate

O metodă implementată de specialiștii în educație din județul Botoșani a dus la o creștere semnificativă a rezultatelor elevilor la Evaluarea Națională. Rata de promovare a urcat cu 10%, iar școlile din mediul rural, unde mulți elevi obțineau note sub 5, au înregistrat progrese remarcabile, relatează adevărul.ro.

A primit deja un nume, „Metoda Botoșani”, și a fost aplicată tuturor elevilor de clasa a VIII-a din județ. Aceasta a dat rezultate spectaculoase inclusiv la școlile din mediul rural unde de obicei mulți elevi nu reușeau să obțină nici măcar nota 5. Deși la Botoșani nu a fost înregistrată nicio medie de 10, anul acesta, rezultatele elevilor de nivel mediu și slab au crescut, ceea ce este un plus extraordinar pentru învățământul de masă. Botoșaniul a reușit să urce un loc în clasamentul pe Moldova și să se apropie de județele cu rezultate foarte bune.

„Trebuiau luate neapărat măsuri”

Județul Botoșani a avut o rată modestă de promovare a Evaluării Naționale. Adică avea un procent destul de mic de elevi care reușeau să obțină nota cinci sau peste nota cinci la probele de examen. Mai ales în mediul rural erau școli cu mulți elevi cu note de 2 și 3. În anul 2024, de exemplu, s-a aflat pe penultimul loc în Moldova cu 65.3% elevi cu medii peste 5 la Evaluare Națională.

Rezultatele slabe i-au determinat pe cei de la Inspectoratul Școlar Județean să caute metode de a remedia situația. După analize și consultări prelungite s-a găsit o soluție care a fost aplicată pe tot parcursul anului școlar 2024-2025, ce îmbină metode tradiționale de tipul „repetiția este mama învățăturii”, cu cele moderne de tipul analizelor și strategilor educaționale, inclusiv cu procese de follow-up. „Trebuiau luate neapărat măsuri. A fost o muncă de un an de zile, începută cu o analiză a ultimilor doi ani la Evaluare Națională și elaborare unei strategii. A fost un efort colectiv, inspectorat, profesori, elevi, părinți”, spune Bogdan Suruciuc, inspector școlar general la Botoșani. Așa s-a născut un soi de „metodă Botoșani”, un demers unic în perioada acesta, în România. Aparent, metoda este simplă.

A fost vorba despre un test inițial standardizat, cu subiect unic, la nivelul județului Botoșani, dat de toți elevii de-a VIII a la începutul anului școlar. Mai apoi au fost adăugate alte două simulări ale Evaluării Naționale, la nivel județean, pe lângă cea națională. Adică în total a fost vorba despre trei simulări, două județene și una națională, dar și un test standard, tot la nivel județean. „Ne-am gândit să implementăm următoarele măsuri în sistemul de învățământ botoșănean la nivelul clasei a VIII a. Este vorba despre testarea standardizată la clasa a VIII a cu subiect unic o dată la începutul anului școlar. Au urmat apoi două examene de simulare, la nivel județean, pe lângă simularea de la nivel național. A presupus un efort consistent”, adaugă Bogdan Suruciuc.

„S-a putut indentifica nivelul real al elevilor”

Această metodă a presupus nenumărate analize, planuri și măsuri. S-a început metodic cu testul inițial standardizat pentru a se afla nivelul real al elevilor. Subiectele au fost unice la nivelul întregului județ, iar testele nu au fost corectate de profesorii de la clasă, ci de cadre didactice din tot județul. Tocmai pentru a avea parte de o analiză obiectivă a rezultatelor și a nivelului de pregătire.

Publicitate

„S-a făcut o evaluare obiectivă a nivelului de pregătire al elevilor. Lucrările nu au fost corectate de profesorul de la clasă, ci de alți profesori. Și atunci se poate identifica nivelul real al copiilor. În baza rezultatelor care s-au obținut au putut fi identificate o serie de puncte slabe și puncte tari care să poată fi analizate și de aici să se poată desprindă o serie de planuri și măsuri care să ducă la îmbunătățirea nivelului de pregătire al elevilor”, precizează Mihaela Filip, director al Școlii Gimnaziale Numărul 13, Botoșani. După testul inițial, profesorii au putut vedea unde trebuie să insiste cu pregătirea elevilor. Simulările județene au venit ca un feedback, care i-au ajutat pe profesori să vadă dacă au reușit să-și atingă obiectivele, unde persistă lacunele și cum să procedeze.

„Atunci am putut să ne dăm seama mult mai repede de punctele slabe ale lor, de aspectele pe care le stăpânesc bine. De la o simulare la cealaltă, am putut alege metodele potrivite pentru a înregistra un progres real”, precizează profesorul de Limba română, Simona Gavril. Fiecare rezultat la testări și simulări a însemnat pentru profesori feedback-uri, prognoze, măsuri. „Am avut o prognoză, un feedback al rezultatelor și am știut ce să facem în continuare în funcție de fiecare rezultat al simulărilor. Dar a necesitat și un efort din partea noastră”, spune și Mihaela Airinei, profesor de Limba și literatura română.

Elevii obișnuiți cu evaluarile

Această metodă a fost de un real folos mai ales pentru elevi, spun profesorii. Aceștia s-au familiarizat cu subiectele, au învățat să se încadreze în timp și cum să abordeze examenul. Unii profesori spun că a fost și o adevărată pregătire psihologică pentru elevi.

Putem trage concluzia că ele au fost un lucru de ajutor în evoluția copiilor. I-au ajutat să se familiarizeze cu cerințele examenului atât al modului în care se desfășoară, al tipului de subiecte care se aplică. Copiii au învățat să-și gestioneze timpul, au învățat să-și gestioneze stresul, pentru că orice formă de evaluare implică stres. Iar copilul dacă este pus în repetate rânduri în această situație, învață cum anume poate să abordeze acest stres. Învață să privească altfel cerințele subiectului”, adaugă Mihaela Filip.

„Putem spune că avem rezultate mulțumitoare”

După Evaluarea Națională din această vară se poate spune că „metoda Botoșani” a dat rezultate uimitoare. Procentul elevilor care au obținut peste cinci la probele de examen a crescut cu peste 10%.. Adică, din cei 3361 de elevi care au participat la Evaluarea Națională în județul Botoșani, 2533 de candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5, rezultând un procent de 75.4% cu 10.1%, mai mare decât anul precedent. Totodată numărul școlilor cu 100% de elevi cu note peste 5 a crescut spectaculos. Anul trecut au fost doar trei școli cu zero elevi cu note sub cinci, în timp ce anul acesta numărul lor a crescut la 11. Multe dintre acestea din mediul rural, acolo unde se înregistrau an de an rezultate slabe.

„Clar este loc de mai bine, dar se vede că măsurile pe care le-am introdus în acest an în sistemul de învățământ botoșănean la nivelul clasei a VIII-a au dat roade. Am crescut față de anul trecut cu peste 10% și ne bucurăm în primul rând pentru elevi pentru că am putut să-i conștientizăm să învețe. Avem în acest an, iarăși printr-o comparație cu anul școlar trecut, unde am avut doar trei unități cu promovabilitate sută la sută, anul acesta avem 11 unități, inclusiv din mediul rural”, afirmă inspectorul școlar general de la Botoșani.

Deși nu a avut nicio medie de 10 la Evaluare Națională, au crescut multe notele obținute de elevii de nivel mediu. Zece elevi au obținut nota 10 la una dintre probe, adică doi la Limba și literatura română și opt la Matematică.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 10 iulie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 10 iulie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase joi, 10 iulie 2025:

Loto 6/49: 19, 44, 21, 20, 29, 12

Loto 5/40: 2, 11, 16, 10, 7, 25

Joker: 34, 24, 39, 11, 36 + 1

Noroc: 5 5 5 0 7 9 7

Publicitate

Noroc Plus: 9 7 4 4 5 0

Super Noroc: 1 6 6 5 3 3

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending