Connect with us

Eveniment

Aproape 600 de botoşăneni au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţe cuprinse de flăcări sau accidente. Bilanț 2023

Publicat

Publicitate

576 botoşăneni au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţe cuprinse de flăcări, autoturisme implicate în accidente rutiere sau din alte situații care le puneau viața sau sănătatea în pericol. Alte 4852 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns, la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.

Anul trecut, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în 7 786 cazuri, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 21 de misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu anul 2022, numărul botoșănenilor care au apelat la ajutorul pompierilor a scăzut cu aproximativ 12%.

Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 426 incendii (75 incendii de vegetație uscată), 4 962 intervenţii SMURD și 2 398 alte situații de urgență (înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, salvarea animale, asanarea muniţie neexplodată, degajarea persoanelor blocate în apartamente sau alte medii ostile vieții, imobilizate la pat ori înecate, deblocarea unor uşi, transportul unor persoane bolnave, înlăturarea pericolului de incendiu în urma unor accidente rutiere, misiuni de recunoaștere și educare preventivă a populației, misiuni de sprijin a refugiaților din Ucraina etc.).

În 388 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

 

40% mai puține incendii în 2023, față de anul anterior

Publicitate

 

În 2023, forțele de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 426 incendii din care 75 de vegetație uscată, cu 40% mai puține decât în anul precedent (716 incendii în 2022, din care 278 de vegetație uscată).

Mai bine de jumătate au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

51 persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, zece dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale. În urma incendiilor şi-au pierdut viaţa 13 persoane.

Cele mai frecvente cauze stabilite pentru incendiile produse anul trecut în gospodării și locuințe sunt:

– coș de fum defect/ necurățat de funingine sau neprotejat termic – 99;

– instalații și aparate electrice defecte – 92;

– foc deschis în spații deschise – 43;

– mijloacele de încălzire nesupravegheate sau improvizate – 26;

– fumatul în locuri nepermise – 26;

– cenușa/jar/scântei – 15;

– acțiune intenționată – 15;

– autoaprindere – 10;

– jocul copiilor cu focul – 7;

– scântei mecanice – 6;

– scurgeri de produse inflamabile – 5;

– alte cauze (defecțiuni tehnice în exploatare, împrejurări nedeterminate) – 7.

Valoarea bunurilor salvate în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani se ridică la aproximativ 34.500.000 lei, în timp ce pagubele provocate sunt de cca. 4.500.000 de lei.

Majoritatea incendiilor s-au produs în mediul rural, la gospodăriile cetățenești.

O analiză privind situaţia incendiilor produse pe teritoriul judeţului Botoşani arată că cele mai multe evenimente au fost înregistrate în municipiile Botoșani și Dorohoi câte 69 respectiv 30, urmate de Flămânzi cu 18 și Ștefănești cu 15.

Cauzele care au generat cele 75 de incendii de vegetație uscată sunt: foc deschis în spații deschise (57), fumatul în locuri nepermise (11), acțiune intenționată (3), scântei mecanice (3) și jocul copiilor cu focul (1).

 

4 852 de botoșăneni salvați/asistați de echipajele SMURD Botoșani

 

Anul trecut, 4 852 de botoşăneni, dintre care 332 copii, au fost salvaţi/asistaţi de medicii, asistenţii şi paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani. Personalul medical care deserveşte ambulanţele SMURD (echipaje de prim ajutor, echipajul de terapie intensivă mobilă și echipajul de pe autospeciala de transport personal și victime multiple) a avut în medie 13 intervenţii pe zi.

Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a salvat, anul trecut, 452 de persoane, dintre care 56 copii.

Principalele motive pentru care botoșănenii au cerut ajutorul SMURD sunt: intoxicații, afecțiuni cardiace, traumatisme, arsuri, stop cardiorespirator, afecțiuni neurologice sau psihiatrice, accidente rutiere și transport persoane supraponderale.

Anul trecut, ca urmare a solicitărilor medicilor, 71 botoşăneni în stare gravă au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la diferite centre medicale de specialitate din ţară.

Peste 300 de angajați MAI și CFR instruiți în domeniul acordării primului ajutor.

 

Misiuni pirothnice

 

În 2023, echipa pirotehnică a avut 19 misiuni de asanare a teritoriului de muniția rămasă neexplodată din care patru de distrugere în mod controlat.

Proiectile explozive, grenade de mână defensive și ofensive sau cartușe de infanterie, bombe de aruncător, bombă de aviație, precum și alte elemente de muniție, toate ar fi putut deveni periculoase dacă cei care le-au găsit nu ar fi sunat la 112 și nu ar fi cerut ajutorul pirotehnicienilor. 4877 astfel de obiecte au fost găsite, anul trecut, pe raza județului Botoșani.

La fiecare caz, echipa pirotehnică a ISU Botoșani a intervenit în cel mai scurt timp pentru detectarea, identificarea, ridicarea, transportul și depozitarea muniției în condiții de siguranță până la distrugerea acesteia.

Au fost ridicate 11 proiectile explozive, o bombă de aruncător, o bombă de aviație de 50 kg exploxivă, trei grenade de mână defensive, o grenadă de mână ofensivă, și 4860 alte muniții și elemente de muniție din localitățile Botoșani, Ungureni, Ripiceni, Ipotești, Coșula, Stâncești, Cândești, Văculești și Bucecea.

 

 

949 controale desfășurate de Inspecția de Prevenire

 

În anul 2023, cadrele Inspecției de Prevenire a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani au efectuat 949 controale la instituții și operatori economici.

Pe timpul desfășurării acțiunilor de contol au fost constatate peste 2.500 de încălcări ale legislației din domeniul situațiilor de urgență. Au fost aplicate 2 495 sancțiuni contravenționale, din care 310 amenzi în cuantum de aproximativ 1.200.000 lei.

Anul trecut au fost primite aproximativ 1.300 de cereri pentru acordarea de avize/autorizații/ acorduri privind securitatea la incendiu și protecție civilă. Mai bine de jumătate dintre solicitări au fost soluționate favorabil. Celelalte au primit adrese de neîncadrare, completare documente sau au fost respinse.

În anul 2023, activitatea de informare și educare preventivă s-a concretizat într-un număr total de peste 600 de instruiri la operatori economici, instituții publice și localități, puncte de informare preventivă, lecții deschise și acțiuni de informare și educare preventivă, la care au participat peste 23.000 de persoane.

 

Intervenții în urma fenomenelor meteo periculoase

 

 

În anul 2023, au fost transmise către populația din zonele afectate 178 avertizări/ atenționări meteorologice și hidrologice de tip cod galben, portocaliu și roșu.

În urma vântului puternic, ploilor torențiale, ninsorilor abundente și viscolului, pompierii militari au intervenit în sprijinul populației pentru înlăturarea copacilor și a stâlpilor rupți de vânt de pe mașini, clădiri sau drumuri, evacuarea apei din locuințe, anexe și gospodării și salvarea persoanelor din autoturismele rămase înzăpezite.

Cele mai dificile misiuni s-au derulat la începutul lunii aprilie, când județul Botoșani a fost afectat de ninsori abundente și viscol puternic.

Din această cauză, au fost închise toate drumurile naționale și județene, 26 localități au rămas fără curent electric, 304 autovehicule au rămas blocate în trafic, iar 644 persoane au avut nevoie de ajutor.

La acestea se adaugă și transportul la spital a opt persoane dializate din localitățile Adășeni, Liveni, Drăgușeni, Săveni, Gulioaia, Mihălășeni și Ungureni, a unei gravide aflată în ultimul trimestru de sarcină intrată în travaliu, a unui bărbat în vârstă de 41 de ani, din localitatea Darabani cu o plagă tăiată la antebrațul stâng.

De asemenea, un număr de 97 de persoane surprinse în trafic, au necesitat cazare temporară în spațiile puse la dispoziție de unitățile administrative teritoriale din județul Botoșani

 

Împreună cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale, ambulanțieri, drumari și furnizori de energie electric și gaz au fost destionate peste 200 de situații de urgență.

Activități desfășurate de pompierii voluntari

 

Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au participat, în anul 2023, la un număr de 458 de intervenții, dintre care 269 de intervenţii în cooperare cu structurile profesioniste, iar la 189 de intervenţii au acţionat singure. Din cele 458 de intervenții: 189 au fost la incendii, 57 au fost la incendii de vegetație uscată și 212 alte situații de urgență.

Pompierii voluntari au desfășurat, anul trecut, 1954 de acțiuni de informare și educare preventivă și au organizat 257 de exerciții de intervenție/evacuare în caz de incendiu și cutremur la unități de învățământ. Pe parcursul anului 2023, SVSU –urile din județ au executat aproximativ 32.000 de controale la gospodăriile populației.

Și în anul 2023, personalul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă a continuat să ofere sprijin cetățenilor ucraineni.

Pompierii voluntari au intervenit și în urma manifestării unor fenomene meteorologice periculoase (vânt, ploi abundente, înzăpeziri) pentru înlăturarea arborilor căzuți, a stâlpilor sau acoperișurilor doborâte de vânt peste case, autovehicule sau drumuri, respectiv pentru evacuarea apei din curți, case sau beciuri sau pentru salvarea unor persoane rămase cu autoturismele în zăpadă.

În 2023, voluntarii din cadrul programului național „Salvator din pasiune” au participat la un număr de 76 intervenții și 20 acțiuni de informare și educare preventivă.

 

Misiunile desfășurate de pompierii botoșăneni în anul 2023 au fost prezentate într-o ședință festivă, la care a participat subprefectul județului, Elena – Paula Cojocariu – Berențan, și în sistem de videoconferiță, adjunctul inspectorului general al IGSU, general maior Benone – Gabriel Duduc.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un bărbat de 77 de ani, din Dumeni, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce locuința i-a fost cuprinsă de un incendiu

Publicat

Publicitate

În cursul acestei seri, echipajele de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi au fost solicitate să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o locuință din localitatea Dumeni. A fost afectată o cameră a casei, iar în urma evenimentului, proprietarul, un bărbat în vârstă de 77 de ani, a suferit arsuri.

 

Se pare că victima se afla într-una dintre camere și efectua lucrări de reparație la o drujbă, moment în care, cel mai probabil, vaporii de combustibil acumulați în încăpere s-au aprins, declanșând incendiul.

 

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi cu o autospecială de stingere, precum și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță. La sosirea forțelor de intervenție, bărbatul fusese evacuat din locuință de către un vecin. Împreună cu echipajul medical, pompierii i-au acordat imediat primul ajutor și au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului, prevenind extinderea acestuia.

 

Publicitate

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Nicolae Iorga” al județului Botoșani recomandă cetățenilor să evite efectuarea lucrărilor care implică substanțe inflamabile în spații închise, neventilate. Manipularea necorespunzătoare a carburanților sau a echipamentelor ce funcționează pe bază de combustibil poate duce la acumularea de vapori inflamabili și, implicit, la producerea unor evenimente tragice.

Citeste mai mult

Eveniment

Furnizorii de energie sunt obligați de ANRE să informeze clienții despre noile prețuri începând cu 1 iulie 2025

Publicat

Publicitate

Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a adoptat un ordin pentru stabilirea unor măsuri de informare a clienților finali de energie electrică. Măsurile adoptate urmăresc creșterea gradului de informare a consumatorilor, în vederea unei tranziții clare și echitabile la încheierea, începând cu data de 1 iulie 2025, a schemei de sprijin instituită de stat.

Astfel, furnizorii de energie electrică vor avea obligația de a transmite, până cel târziu la data de 10 iunie 2025, o informare scrisă, adresată fiecărui client din portofoliu propriu, cu privire la:

încetarea schemei de sprijin pentru energie electrică începând cu 1 iulie 2025;
revenirea la prețul contractual stabilit între părți, fie cel agreat la semnarea contractului, fie cel comunicat cu ocazia actualizării condițiilor economice;
modul de stabilire a prețului pentru clienții aflați în regim de furnizare de ultimă instanță, dacă este cazul;
posibilitatea schimbării furnizorului, proces care este gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic;
modalitățile de încheiere a unui contract de furnizare în regim concurențial și accesul la aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”, de pe site-ul ANRE.
Pentru clienții care nu vor înregistra modificări de preț contractual de la 1 iulie 2025, furnizorii au obligația de a comunica explicit prețul actual aplicabil, pentru a permite o informare corectă și decizii fundamentate privind schimbarea furnizorului sau negocierea unui nou contract.

Informarea se va transmite anexată facturii sau prin modalitatea agreată contractual astfel încât fiecare client final să primească în timp util toate datele esențiale.

ANRE a desfășurat un proces de consultare publică asupra proiectului de ordin, în perioada 1–14 aprilie 2025, implicând activ operatorii economici din domeniu și organizațiile reprezentative ale consumatorilor. Propunerile primite au fost analizate și integrate, acolo unde s-a considerat justificat din punct de vedere tehnic și legal.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cum recunoști un zvon sau o manipulare online? DNSC îți arată ce înseamnă o informare corectă

Publicat

Publicitate

În spațiul digital, delimitarea clară între realitate și dezinformare devine tot mai dificilă. Mesajele false, livrate convingător și repetitiv, pot modela percepții și influența decizii.

Impactul primei expuneri la o informație este semnificativ. Tocmai de aceea, este esențial să verificăm înainte de a crede sau distribui, au transmis sâmbătă reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Potrivit DNSC, gândirea critică, verificarea informațiilor și prudența digitală sunt elemente-cheie în combaterea manipulării online.

Cum poți identifica un conținut manipulator sau un zvon?

  • Evaluează sursa – Are credibilitate? E semnată de un autor cunoscut?
  • Solicită dovezi – Date verificabile, surse transparente, nu doar opinii.
  • Analizează contextul – Informația este completă și actualizată?
  • Observă tonul – Este emoțional, alarmist sau lipsit de asumare?
  • Verifică în mai multe surse – Preferabil din zona instituțională sau media consacrată.

Resurse utile despre percepție, tehnici de manipulare și strategii de protecție cognitivă pot fi găsite pe platforma sigurantaonline.ro/fakenews.

Citeste mai mult

Eveniment

Panică într-un bloc din municipiul Botoșani: Incendiu izbucnit la centrala termică

Publicat

Publicitate

O femeie din municipiul Botoșani a trecut prin clipe de groază, în această după-amiază, după ce un incendiu a izbucnit în apartamentul său. Aflată în bucătărie, proprietara a observat că centrala termică a luat foc în urma unui scurtcircuit. S-a evacuat imediat și a solicitat ajutor.

La caz s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, care au reușit să împiedice extinderea flăcărilor la celelalte bunuri din locuință. Proprietara, în vârstă de 61 de ani, a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale de la echipajul medical din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, aflat la fața locului.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării instalației electrice, trebuie adoptate următoarele măsuri:

 

✔verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;

 

Publicitate

✔nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

 

✔nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective;

 

✔nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher. Firele introduse direct în priză, pe lângă pericolul electrocutării, nu asigură un contact bun şi provoacă încălzirea excesivă a conductorilor electrici;

 

✔nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor, concomitent;

 

✔nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi deoarece acestea pot fi oricând surse generatoare de incendiu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending