Connect with us

Educație

Aproape 60 de școli din Botoșani derulează proiecte menite să reducă abandonul școlar

Publicat

Publicitate

Reducerea ratei de părăsire timpurie a școlii rămâne prioritară pe agenda Ministerului Educației și a Inspectoratului Școlar Județean Botoșani în anul școlar 2024-2025.

Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS) este implementat în cadrul Planului Național pentru Redresare și Reziliență al României (PNRR), iar la nivelul județului Botoșani se derulează în 58 de unități de învățământ.

Scopul principal al proiectului îl reprezintă prevenirea abandonului școlar și reducerea părăsirii timpurii a școlii și, implicit, creșterea ratei de tranziție de la învățământul secundar inferior-gimnazial la învățământul secundar superior-liceu sau învățământ profesional și tehnic.

În cadrul sesiunii de formare desfășurate ieri, 23 septembrie 2024, cu inspectorii școlari din județele Iași, Neamț, Vaslui, Suceava și Botoșani, membri ai echipelor de proiect, reprezentanții Ministerului Educației și ai Băncii Mondiale au subliniat importanța consolidării capacității instituționale a inspectoratelor școlare județene de gestionare a programului.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, au fost prezentate aspecte tehnice privind transferul atribuțiilor organismului internațional către inspectoratele școlare privind implementarea PNRAS, recomandări manageriale, precum și exemple de bune practici.

Unitățile de învățământ care desfășoară proiecte PNRAS sunt următoarele:

Publicitate
  1. LICEUL „DEMOSTENE BOTEZ” TRUŞEŞTI
  2. SCOALA GIMNAZIALA „IOAN CERNAT’’ HAVIRNA
  3. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR 1 BĂLUŞENI
  4. LICEUL TEHNOLOGIC TODIRENI
  5. SCOALA GIMNAZIALA NR.1 SAVENI
  6. SCOALA GIMNAZIALA NR. 1 STIUBIENI
  7. SCOALA GIMNAZIALA NR.1 RADAUTI-PRUT
  8. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR 1 CĂLĂRAŞI
  9. SCOALA GIMNAZIALA „ALEXANDRU IOAN CUZA” DOROHOI
  10. SCOALA GIMNAZIALA NR.1 DOBIRCENI
  11. LICEUL TEORETIC „ANASTASIE BASOTA” POMÂRLA
  12. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR.1 ADĂŞENI
  13. SCOALA GIMNAZIALA NR. 1 PRAJENI
  14. SCOALA GIMNAZIALA „EPISCOP DOCTOR PARTENIE CIOPRON’’ PALTINIS
  15. SCOALA GIMNAZIALA NR 1 SULITA
  16. SCOALA GIMNAZIALA NR.1 DURNESTI
  17. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR 1 ALBEŞTI
  18. SCOALA GIMNAZIALA NR. 1 SANTA MARE
  19. ŞCOALA GIMNAZIALĂ „DIMITRIE BRANDZA” VIIŞOARA
  20. SCOALA GIMNAZIALA NR.1 VLADENI-DEAL
  21. ŞCOALA GIMNAZIALĂ „MIHAI MUNTEANU” CORDĂRENI
  22. SCOALA GIMNAZIALA NR.1 VACULESTI
  23. SCOALA GIMNAZIALA NR 2 BOTOSANI
  24. SCOALA GIMNAZIALA NR. 1 LUNCA
  25. SCOALA GIMNAZIALA „MIHAI CONSTANTINEANU” DOROBANTI
  26. ŞCOALA GIMNAZIALĂ „GHEORGHE COMAN’’ BRĂEŞTI
  27. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR 1 CRISTEŞTI
  28. SCOALA GIMNAZIALA „DAN IORDACHESCU’’ HLIPICENI
  29. SCOALA GIMNAZIALA „IOAN MURARIU’’ CRISTINESTI
  30. SCOALA GIMNAZIALA NR 1 DUMENI
  31. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR.2 TUDOR VLADIMIRESCU-ALBEŞTI
  32. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR 1 BLÂNDEŞTI
  33. SCOALA GIMNAZIALA NR. 1 ROMA
  34. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 MITOC
  35. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 CORLĂTENI
  36. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 DIMĂCHENI
  37. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 HUDEȘTI
  38. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 CONCEȘTI
  39. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 GORBĂNEȘTI
  40. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 ORĂȘENI DEAL
  41. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „SFÂNTA MARIA” BOTOȘANI
  42. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 DÂNGENI
  43. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 RĂUSENI
  44. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 HILIȘEU HORIA
  45. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 RĂCHIȚI
  46. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ȘTEFAN CEL MARE” DOROHOI
  47. ȘCOALA PROFESIONALĂ „SFÂNTUL APOSTOL ANDREI” SMÎRDAN
  48. LICEUL TEHNOLOGIC „NICOLAE BĂLCESCU” FLĂMÂNZI
  49. LICEUL TEHNOLOGIC „ȘTEFAN CEL MARE ȘI SFÂNT” VORONA
  50. LICEUL TEHNOLOGIC COȚUȘCA
  51. LICEUL TEHNOLOGIC „PLOPENII MARI” UNGURENI
  52. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ACADEMICIAN ALEXANDRU ZUB” VÂRFU CÂMPULUI
  53. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ION BOJOI” FLĂMÂNZI
  54. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „MARIA ENESCU COSMOVICI” MIHĂILENI
  55. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 MILEANCA
  56. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 MIHĂLĂȘENI
  57. LICEUL „ȘTEFAN D. LUCHIAN” ȘTEFĂNEȘTI
  58. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „TIBERIU CRUDU” TUDORA

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO&VIDEO: Credincioșii din Stăuceni au umplut biserica din localitate până la refuz, la sărbătoarea Botezului Domnului

Publicat

Publicitate

Credincioșii din Stăuceni au umplut Biserica „Adormirea Maicii Domnului ” din localitate până la refuz în ziua în care este sărbătorit Botezul Mântuitorului. Cu mic, cu mare, au venit cu toții să primească binecuvântarea divină și să ia apă sfințită despre care se știe că are proprietăți vindecătoare.

Sărbătoarea a început cu Utrenia, Acatistul și apoi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de părintele paroh  Nicolae Cărăușu. În cadrul acesteia a avut loc și slujba de sfințire a apei, un moment extrem de emoționant care s-a consumat la troița din curtea bisericii.

Organizatorii au pregătit butoaie umplute cu apă, puse la dispoziția credincioșilor care au dorit să ia apă sfințită acasă.

După rugăciunile specifice, cu toții au înconjurat biserica, cu icoane și prapori ( „bucăți” cum se spune la Stăuceni), după care credincioșii au intrat în lăcașul de cult pentru continuarea slujbei și binecuvântarea finală.

Ce este Aghiasma Mare și cum se bea

Practic, după ce se cheamă Duhul Sfânt, mâna preotului binecuvântează cruciş apa de trei ori, apoi se rosteşte iar o rugăciune, după care procedeul este repetat. La sfârşit, în apă se cufundă crucea şi busuiocul.

Publicitate

Agheasma de Bobotează este considerată apa sfințită cu cele mai mari puteri, este apa ce rămâne “vie” și proaspătă timp îndelungat fară a se deteriora odată cu trecerea timpului.

Agheasma cea Mare se săvârşeşte de către arhiereu sau preot într-un cadru festiv, numai în biserică, lângă o apă curgătoare, lângă un lac sau la malul mării, şi numai de Bobotează sau în Ajunul ei.

Aceasta este tămăduitoare şi are putere sfinţitoare foarte mare, pentru că este sfinţită în chiar ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan.

În restul anului, cei opriți de la Sfânta Împărtășanie, ca mângâiere si nădejde a mântuirii lor, au voie sa o ia după ce se spovedesc.
Mai poate fi luată și imediat după Sfânta Împărtăşanie.

Ea se mai folosește la sfințirea bisericilor, a antimiselor, a Sfântului si Marelui Mir, precum si la casele tulburate de demoni.
Azi se stropesc cu Aghiasma Mare toate casele, ogoarele, viile, livezile si animalele, pentru a le feri de toată reaua întâmplare. Unii credincioși obișnuiesc sa o păstreze în vase curate, ca pe o binecuvântare, ani în șir, aceasta rămânând curată si plăcută la gust.

Aghiasma Mică se bea imediat după Sfânta Anafură, în tot cursul anului.
Prin stropirea cu apă sfințită duhurile cele viclene se gonesc din tot locul, oamenii se acoperă și se păzesc de tot lucrul rău, se aduce îndestulare gospodăriilor, se tămăduiesc bolile și se dăruiește iertare de păcatele mici.

Această apă se foloseşte de către preot la săvârșirea ierurgiilor (slujbe mici), sfințirea fântânilor, a icoanelor, a bisericii care a suferit o reparație de mică anvergură, a veșmintelor si obiectelor de cult.

Se mai folosește și la alte slujbe, precum binecuvântarea începerii semănatului, sfinţirea vaselor, izbăvirea viilor si grădinilor bântuite de lăcuste si gândaci.

Cunoscută sub denumirea Botezul Domnului, Boboteaza aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan.

Evanghelistul Matei spune că Iisus a venit din Galileea la râul Iordan, unde boteza Ioan Botezatorul, cerând să fie şi el botezat. Ioan i-a spus: „Eu am trebuinţă să fiu botezat de tine şi tu vii la mine”, iar la răspunsul lui Iisus că aşa se cuvine, acesta a fost botezat în cele din urmă de către Ioan.

Boboteaza este o manifestare a celor trei elemente ale Treimii: Fiul este botezat în Iordan de către Ioan Botezătorul, Sfântul Duh se coboară asupra lui Iisus în chip de porumbel, iar Tatăl din cer îl declară că fiind Fiul Său.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Pensii 2025: Câte persoane beneficiază de pensii și indemnizații. Care sunt sumele medii plătite de stat

Publicat

Publicitate

Pensii 2025: peste 400.000 de persoane primeau, la finalul anului 2024, pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale. Numărul este mai mic față de luna anterioară, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), scrie alba24.ro.

În total, în decembrie 2024, erau 412.536 de beneficiari, mai puțini cu 1.216 față de luna noiembrie.

Cel mai mare număr de persoane, respectiv 191.037, se înregistra în cazul beneficiarilor de indemnizaţii (persoane persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945) – D.L. nr. 118/1990.

Pensii 2025 și indemnizații. Beneficiari și sume medii plătite

Un număr de 14.242 de persoane beneficiau de o indemnizaţie medie de 930 lei, conform Legii nr. 49/1991 şi Legii nr. 44/1994 – privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război.

Alte 64.062 de persoane erau beneficiare de indemnizaţii conform Legii nr. 189/2000 (completarea Decretului-Lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri). Suma medie plătită este de 868 lei.

În ceea ce priveşte beneficiarii de indemnizaţii conform Legii nr. 309/2002 – privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, aceştia erau în număr de 42.225. Suma medie plătită este de 81 de lei, potrivit Agerpres.

Publicitate

Beneficiarii de indemnizaţii conform Legii nr. 341/2004 – recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 erau în număr de 12.625. Suma medie este de 2.170 lei.

De asemenea, în decembrie 2024, erau înregistraţi:

  • 550 de beneficiari conform Legii 109/2005 – Artişti; indemnizaţia medie; 345 lei
  • 13.926 beneficiari de indemnizaţii conform Legii 8/2006 – Uniuni de creaţii; indemnizaţie medie: 1.917 lei
  • 73.869 beneficiari conform Legii 578/2004 – Soţ Supravieţuitor; indemnizaţie medie: 128 lei.

Citeste mai mult

Eveniment

FC Botoşani a reziliat contractul cu antrenorul Liviu Ciobotariu

Publicat

Publicitate

Clubul de fotbal FC Botoşani a anunţat, luni, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul său oficial, rezilierea contractului cu antrenorul Liviu Ciobotariu (53 de ani) ca urmare a rezultatelor sub aşteptări ale echipei din prima parte a sezonului.

„FC Botoşani şi antrenorul Liviu Ciobotariu au reziliat astăzi înţelegerea contractuală în condiţii amiabile. Alături de Liviu Ciobotariu şi-au încetat relaţiile contractuale şi antrenorii secunzi, Adrian Iordache şi Cătălin Munteanu, dar şi preparatorul fizic Lucian Păun”, se menţionează pe site-ul citat.

Ciobotariu a preluat conducerea tehnică a formaţiei moldovene la 25 iulie, înaintea etapei a 3-a a Superligii, după demiterea antrenorului Bogdan Andone.

Sub conducerea lui Liviu Ciobotariu, FC Botoşani a înregistrat 4 victorii, 6 rezultate de egalitate şi 9 înfrângeri, ocupând în prezent locul 15 în clasamentul Superligii, cu 18 puncte.

Acesta a fost al doilea mandat al lui Liviu Ciobotatriu la FC Botoşani. Primul a fost în sezonul 2018-2019, atunci când, în 25 de meciuri, „roş-alb-albaştrii” au obţinut 14 victorii, 4 egaluri şi 7 înfrângeri.

Conducerea clubului va anunţa numele noului antrenor în zilele următoare: „Vom reveni în perioada următoare cu precizări despre numirea unui nou antrenor principal şi a eventualelor schimbări din staff-ul tehnic al FC Botoşani”. Cele mai mari şanse de a-l înlocui pe Ciobotariu le are, conform presei sportive, antrenorul Leo Grozavu, cel care a mai condus FC Botoşani în trei rânduri.

Publicitate

Lotul echipei FC Botoşani se află în prezent în Antalya (Turcia), acolo unde susţine un stagiu de pregătire. În primul său meci oficial din 2025, formaţia moldoveană va întâlni CFR Cluj, la 19 ianuarie, pe teren propriu, în cadrul etapei a 22-a a Superligii.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Aurel Vlaicu! O fată de 18 ani a ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier produs în localitatea Aurel Vlaicu, în această după-amiază. În eveniment au fost implicate două autoturisme.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Stației Săveni, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și două SAJ. Aceștia au constat faptul că nu erau persoane persoane încarcerate. O tânără de 18 ani și un tânăr de 25 de ani, din același autoturism, au fost răniți, fiind preluați de echipajele SAJ și transportați la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

 

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriilor.

 

Publicitate

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending