Connect with us

Educație

Aproape 60 de școli din Botoșani derulează proiecte menite să reducă abandonul școlar

Publicat

Publicitate

Reducerea ratei de părăsire timpurie a școlii rămâne prioritară pe agenda Ministerului Educației și a Inspectoratului Școlar Județean Botoșani în anul școlar 2024-2025.

Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS) este implementat în cadrul Planului Național pentru Redresare și Reziliență al României (PNRR), iar la nivelul județului Botoșani se derulează în 58 de unități de învățământ.

Scopul principal al proiectului îl reprezintă prevenirea abandonului școlar și reducerea părăsirii timpurii a școlii și, implicit, creșterea ratei de tranziție de la învățământul secundar inferior-gimnazial la învățământul secundar superior-liceu sau învățământ profesional și tehnic.

În cadrul sesiunii de formare desfășurate ieri, 23 septembrie 2024, cu inspectorii școlari din județele Iași, Neamț, Vaslui, Suceava și Botoșani, membri ai echipelor de proiect, reprezentanții Ministerului Educației și ai Băncii Mondiale au subliniat importanța consolidării capacității instituționale a inspectoratelor școlare județene de gestionare a programului.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, au fost prezentate aspecte tehnice privind transferul atribuțiilor organismului internațional către inspectoratele școlare privind implementarea PNRAS, recomandări manageriale, precum și exemple de bune practici.

Unitățile de învățământ care desfășoară proiecte PNRAS sunt următoarele:

Publicitate
  1. LICEUL „DEMOSTENE BOTEZ” TRUŞEŞTI
  2. SCOALA GIMNAZIALA „IOAN CERNAT’’ HAVIRNA
  3. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR 1 BĂLUŞENI
  4. LICEUL TEHNOLOGIC TODIRENI
  5. SCOALA GIMNAZIALA NR.1 SAVENI
  6. SCOALA GIMNAZIALA NR. 1 STIUBIENI
  7. SCOALA GIMNAZIALA NR.1 RADAUTI-PRUT
  8. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR 1 CĂLĂRAŞI
  9. SCOALA GIMNAZIALA „ALEXANDRU IOAN CUZA” DOROHOI
  10. SCOALA GIMNAZIALA NR.1 DOBIRCENI
  11. LICEUL TEORETIC „ANASTASIE BASOTA” POMÂRLA
  12. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR.1 ADĂŞENI
  13. SCOALA GIMNAZIALA NR. 1 PRAJENI
  14. SCOALA GIMNAZIALA „EPISCOP DOCTOR PARTENIE CIOPRON’’ PALTINIS
  15. SCOALA GIMNAZIALA NR 1 SULITA
  16. SCOALA GIMNAZIALA NR.1 DURNESTI
  17. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR 1 ALBEŞTI
  18. SCOALA GIMNAZIALA NR. 1 SANTA MARE
  19. ŞCOALA GIMNAZIALĂ „DIMITRIE BRANDZA” VIIŞOARA
  20. SCOALA GIMNAZIALA NR.1 VLADENI-DEAL
  21. ŞCOALA GIMNAZIALĂ „MIHAI MUNTEANU” CORDĂRENI
  22. SCOALA GIMNAZIALA NR.1 VACULESTI
  23. SCOALA GIMNAZIALA NR 2 BOTOSANI
  24. SCOALA GIMNAZIALA NR. 1 LUNCA
  25. SCOALA GIMNAZIALA „MIHAI CONSTANTINEANU” DOROBANTI
  26. ŞCOALA GIMNAZIALĂ „GHEORGHE COMAN’’ BRĂEŞTI
  27. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR 1 CRISTEŞTI
  28. SCOALA GIMNAZIALA „DAN IORDACHESCU’’ HLIPICENI
  29. SCOALA GIMNAZIALA „IOAN MURARIU’’ CRISTINESTI
  30. SCOALA GIMNAZIALA NR 1 DUMENI
  31. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR.2 TUDOR VLADIMIRESCU-ALBEŞTI
  32. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR 1 BLÂNDEŞTI
  33. SCOALA GIMNAZIALA NR. 1 ROMA
  34. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 MITOC
  35. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 CORLĂTENI
  36. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 DIMĂCHENI
  37. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 HUDEȘTI
  38. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 CONCEȘTI
  39. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 GORBĂNEȘTI
  40. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 ORĂȘENI DEAL
  41. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „SFÂNTA MARIA” BOTOȘANI
  42. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 DÂNGENI
  43. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 RĂUSENI
  44. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 HILIȘEU HORIA
  45. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 RĂCHIȚI
  46. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ȘTEFAN CEL MARE” DOROHOI
  47. ȘCOALA PROFESIONALĂ „SFÂNTUL APOSTOL ANDREI” SMÎRDAN
  48. LICEUL TEHNOLOGIC „NICOLAE BĂLCESCU” FLĂMÂNZI
  49. LICEUL TEHNOLOGIC „ȘTEFAN CEL MARE ȘI SFÂNT” VORONA
  50. LICEUL TEHNOLOGIC COȚUȘCA
  51. LICEUL TEHNOLOGIC „PLOPENII MARI” UNGURENI
  52. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ACADEMICIAN ALEXANDRU ZUB” VÂRFU CÂMPULUI
  53. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ION BOJOI” FLĂMÂNZI
  54. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „MARIA ENESCU COSMOVICI” MIHĂILENI
  55. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 MILEANCA
  56. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 MIHĂLĂȘENI
  57. LICEUL „ȘTEFAN D. LUCHIAN” ȘTEFĂNEȘTI
  58. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „TIBERIU CRUDU” TUDORA

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Avarie la rețeaua de apă în Botoșani: Locatarii de pe strada Independenței rămân fără apă potabilă până luni

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. anunță întreruperea temporară a furnizării apei potabile în municipiul Botoșani, ca urmare a unei avarii apărute pe o conductă de oțel, cu diametrul de 133 mm, aflată la intersecția străzilor Independenței și Săvenilor.

Defecțiunea a generat deja o scădere semnificativă a presiunii în zonă, iar începând de astăzi, 11 mai 2025, ora 16:00, alimentarea cu apă va fi sistată complet pentru lucrări de reparație. Reluarea serviciului este estimată pentru mâine, 12 mai, ora 13:00.

Fără apă vor rămâne locatarii imobilului de pe strada Independenței nr. 11, scările A, B, C și D. Operatorul de apă își cere scuze pentru disconfortul creat și transmite că echipele de intervenție lucrează în regim de urgență pentru remedierea avariei în cel mai scurt timp posibil.

Nova Apaserv dă asigurări că va informa populația în cazul în care apar modificări în graficul intervenției.

Citeste mai mult

Educație

„Paștele din sufletul copiilor”. O sărbătoare a tradiției, a culorii și a bucuriei la Vlădeni

Publicat

Publicitate

Într-o atmosferă plină de lumină, culoare și emoție, sâmbătă, 10 mai 2025, Școala Gimnazială Nr. 1 Vlădeni a devenit locul în care tradiția a prins viață prin mâinile și inimile a peste 80 de copii talentați, participanți la Concursul Interjudețean de Creație Artistică și Plastică „Paștele din sufletul copiilor”, secțiunea „Încondeierea ouălor”.

Elevi din școli din județele Botoșani, Suceava, Bistrița-Năsăud, dar și din Republica Moldova – Drochia – s-au întâlnit pentru a reda, prin migală și culoare, esența celei mai luminoase sărbători creștine. Pe fiecare ou încondeiat s-au așternut gânduri curate, simboluri ale renașterii și ale bucuriei pascale, într-un gest de respect profund pentru tradițiile strămoșești.

Evenimentul nu a fost doar o competiție artistică, ci și o adevărată sărbătoare a sufletului românesc. Fiecare participant a adus cu sine nu doar pricepere, ci și o părticică din patrimoniul cultural al comunității din care provine. A fost un schimb autentic de experiență, în care tradiția nu s-a învățat din cărți, ci s-a transmis prin gesturi, zâmbete și povești rostite cu emoție.

Meșteșugul încondeierii ouălor, practicat de generații întregi, a fost celebrat cu mândrie și dăruire, demonstrând că identitatea culturală românească este vie, frumoasă și duce mai departe valori care nu se uită.

“Felicitări tuturor copiilor care au transformat culoarea în poveste, dar și organizatorilor care, prin această inițiativă, au reușit să reunească suflete și tradiții într-o armonie perfectă. La Vlădeni, tradiția nu doar că trăiește – ea renaște în fiecare copil care învață să încondeieze cu inima”, a transmis inspectorul școlar general al ISJ Botoșani, prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, pe pagina sa de socializare.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Pentru șoferii de TIR care tranzitează Suedia: Autoritățile reintroduc controlul la frontiere până în noiembrie

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe anunță că, începând cu 12 mai 2025, autoritățile din Regatul Suediei vor reintroduce controlul la frontierele interne. Măsura va fi valabilă până pe 11 noiembrie 2025 și vizează toate persoanele care intră sau ies din Suedia, inclusiv șoferii de transport internațional de marfă, relatează mediafax.ro.

Pentru numeroșii șoferi de TIR români care lucrează sau tranzitează această țară, este esențial să aibă asupra lor, în permanență, un act de identitate valabil — fie pașaport, fie carte de identitate națională. Verificările vor fi aplicate inclusiv la frontierele considerate „interne” în cadrul spațiului Schengen.

MAE recomandă tuturor cetățenilor români să se informeze din timp cu privire la traseul și documentele necesare, pentru a evita întârzieri sau probleme la trecerea frontierei. În cazul unor situații deosebite, cetățenii pot apela la sprijinul Ambasadei României din Stockholm.

Pentru asistență consulară, românii din Suedia pot contacta misiunea diplomatică la numărul de telefon afișat pe site-ul oficial al MAE. Autoritățile române reamintesc că respectarea acestor reguli este importantă pentru a evita eventuale sancțiuni sau blocaje în trafic.

Citeste mai mult

Eveniment

Rusia și Ucraina, mai aproape de PACE ca niciodată în ultimii ani. Putin propune negocieri directe la Istanbul

Publicat

Publicitate

După trei ani de conflict devastator, Rusia și Ucraina par, pentru prima dată, mai aproape de o posibilă cale diplomatică.

Astăzi, duminică, președintele rus Vladimir Putin a declarat că este pregătit pentru negocieri „directe” și „fără condiții prealabile” cu Ucraina, propunând ca acestea să aibă loc pe 15 mai, la Istanbul, relatează agerpres.ro. Propunerea a fost făcută public în cadrul unei declarații susținute la Kremlin, în prezența jurnaliștilor internaționali.

Inițiativa vine în contextul în care Ucraina și aliații săi europeni au cerut, sâmbătă, o încetare completă a focului pentru 30 de zile, începând de luni, 12 mai. Deși Putin a refuzat instituirea unui armistițiu înainte de negocieri, el a lăsat deschisă posibilitatea unei „veritabile încetări a focului”, care să fie agreată în cadrul discuțiilor și respectată de ambele părți.

La Kiev, președintele Volodimir Zelenski a salutat deschiderea Rusiei față de ideea de a opri războiul, însă a insistat că primul pas trebuie să fie o încetare a focului imediată, „deplină, de durată și credibilă”. El a adăugat că Ucraina este pregătită pentru orice format de negociere, dacă Moscova demonstrează sinceritate.

În paralel, liderii Franței, Germaniei, Marii Britanii și Poloniei, reuniți la Kiev, au susținut apelul la pace și au avertizat că refuzul Rusiei de a răspunde favorabil va atrage sancțiuni coordonate cu SUA.

Pe fondul acestor mișcări diplomatice intense, semnalele transmise duminică arată o schimbare de ton rară. În ciuda continuării luptelor pe linia frontului, spirala violenței ar putea fi, în sfârșit, oprită. Pașii mici spre dialog sunt, pentru moment, cel mai clar semn că drumul spre pace nu mai pare imposibil.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending