Connect with us
Publicitate

Eveniment

APM Botoșani: Procedura de reglementare în cazul unor proiecte care au ca unic scop reacția la situații de urgență

Publicat

Publicitate

APM Botoșani informează autoritățile publice locale, persoanele juridice și persoanele fizice despre derularea procedurii de reglementare în cazul unor proiecte care au ca unic scop reacția la situații de urgență, proiecte care se încadrează la art. 7, alin (16), din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată.

Astfel, titularul proiectului are obligația să înainteze la APM Botoșani documentația necesară obținerii acordului de mediu împreună cu cererea de exceptare de la procedura de evaluare a impactului asupra mediului, motivată în fapt și în drept (conform art. 36 alin (1), (2) și (3) din Anexa 5 a Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului).

Proiectele care au ca unic scop reacția la situații de urgență se supun prevederilor art. 5, din Legea 292/2018. Astfel, în situaţii excepţionale, Ministerul  Mediului, Apelor și Pădurilor poate excepta de la aplicarea prevederilor Legii nr. 292/2018, parţial sau în totalitate, un anumit proiect de execuție. MMAP are obligația de a informa Comisia Europeană, înainte de emiterea aprobării de dezvoltare, cu privire la decizia de exceptare luată, precum şi motivele care justifică acordarea exceptării .

Publicitate

“Este important să precizăm faptul că Legea nr. 292/2018 și Legea nr. 50/1991  sunt acte normative de același nivel, ba mai mult, Legea nr. 292/2018 se află pe locul doi în ierarhia juridică, fiind lege organică.”, a precizat directorul executiv al APM Botoșani, dl. Eugen Mateciuc.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Legea privind reglementarea referendumului, publicată în Monitorul Oficial

Publicat

Publicitate

Legea potrivit căreia alegătorii vor putea vota în aceleaşi secţii de votare la referendum şi la alegerile parlamentare, prezidenţiale sau europarlamentare a fost publicată marţi seară în Monitorul Oficial.

Actul normativ a fost promulgat marţi de preşedintele Klaus Iohannis.

Legea modifică şi completează acte normative în materie electorală în sensul eficientizării şi ordonării activităţii infrastructurii implicate, al eliminării eventualelor disfuncţionalităţi şi al înlăturării vidului de reglementare în ceea ce priveşte desfăşurarea concomitentă a operaţiunilor electorale şi referendare.

Publicitate

Astfel, s-a urmărit crearea mecanismului pentru ca, în acelaşi timp în care au loc fie alegeri parlamentare, fie alegeri prezidenţiale, să se poată desfăşura nu numai un referendum naţional, ci şi unul local.

Potrivit legii, “în situaţia în care referendumul naţional sau local are loc la aceeaşi dată cu alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea ‘VOTAT’, pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin”.

În situaţia prevăzută de lege, pe actul de identitate al alegătorului se aplică o singură dată ştampila cu menţiunea “VOTAT” şi data scrutinului sau, după caz, un singur timbru autocolant cu menţiunea “VOTAT” şi data scrutinului, conform modelului aprobat pentru alegerile care se organizează la aceeaşi dată cu referendumul naţional sau local.

Publicitate

Conform actului normativ, organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional sau local, atribuţiile care revin autorităţilor publice, precum şi procedura de votare se realizează cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale privind alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz. Operaţiunile necesare organizării şi desfăşurării referendumului naţional sau local sunt îndeplinite de organismele electorale constituite pentru alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz.

Actul normativ mai prevede că hârtia necesară pentru buletinele de vot şi tipărirea acestora pentru referendumul naţional sau local se asigură potrivit prevederilor legale aplicabile alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerilor pentru preşedintele României, alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz.

Observatorii şi reprezentanţii mass-media acreditaţi să observe desfăşurarea votării la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz, au dreptul să observe şi operaţiunile specifice referendumului naţional sau local.

Publicitate

Guvernul stabileşte prin hotărâre măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional sau local, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale aplicabile alegerilor care se organizează la aceeaşi dată cu referendumul naţional sau local, stipulează legea.

Astfel, pe 24 noiembrie, cu ocazia primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, bucureştenii vor participa şi la referendumul iniţiat de primarul general Nicuşor Dan.

Primarul Capitalei a salutat promulgarea legii. ”Pe 24 noiembrie este important să spunem ‘DA’ în număr cât mai mare pentru a avea un oraş organizat şi dezvoltat unitar”, a scris pe Facebook Nicuşor Dan.

Consiliul General al Capitalei a aprobat, pe 21 octombrie, organizarea unui referendum local pe data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Bucureştenii vor fi invitaţi să răspundă la trei întrebări. Primele două au fost propuse de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi vizează modul de împărţire a banilor între PMB şi primăriile de sector, precum şi eliberarea autorizaţiilor de construire în Bucureşti. La iniţiativa PSD, a fost adăugată, printr-un amendament, o a treia întrebare, care se referă la combaterea consumului de droguri în şcoli.

Cele trei întrebări la care bucureştenii sunt aşteptaţi să se pronunţe prin “DA” sau “NU” sunt următoarele:

* “Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”

* “Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”

* “Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

Publicat

Publicitate

Sfântul Ierarh Pavel, marele mărturisitor al lui Hristos Iisus, s-a născut în Tesalonic şi a fost notar şi scriitor al Sfântului Alexandru, patriarhul Constantinopolului. De asemenea, a fost şi diacon al Marii Biserici, trăind pe vremea lui Constanţiu (337-361), fiul lui Constantin cel Mare. Creştinii l-au pus pe Pavel patriarh în Constantinopol după trecerea la Domnul a arhiepiscopului Alexandru. A păstorit Biserica lui Hristos cu multă râvnă, în pace şi în buna-rânduială a dreptei credinţe.

Întorcându-se împăratul arian Constanţiu din Antiohia, l-a scos din scaun pe Sfântul Ierarh Pavel şi l-a pus în locul său pe arianul Eusebiu al Nicomidiei. Deci, plecând sfântul la Roma, s-a întâlnit acolo cu marele Atanasie, care era şi el scos din scaun de acelaşi împărat, şi cu încă alţi doi episcopi din Răsărit. Constant, fratele lui Constanţiu, care era împărat în Apus, precum şi papa Iuliu al Romei au trimis scrisori lui Constanţiu în care cereau reabilitarea celor doi iluştri ierarhi. În urma scrisorilor, atât Pavel, cât şi Atanasie şi-au recăpătat scaunele lor.

Însă, după o vreme, au fost din nou alungaţi, din cauza uneltirilor ereticilor. Atunci, Constant a scris o scrisoare fratelui său, prin care îl ameninţa cu război dacă nu-i va reaşeza pe cei doi ierarhi în treapta de arhiepiscopi ai cetăţilor din care fuseseră alungaţi. Pentru scurt timp Sfântul Ierarh Pavel şi-a recăpătat scaunul său, însă a fost surghiunit în Armenia, la Cucuz, împăratul aducând de data aceasta în locul său pe ereticul Macedonie. Acest lucru i-a revoltat pe creştinii drept- măritori.

Publicitate

Sfântul Pavel, ajungând în Armenia, a fost încuiat chiar în casa în care locuia, fiind părăsit cu totul, nedându-i-se nici mâncare şi nici apă. Deci, după şase zile, arienii văzând că este încă în viaţă l-au sugrumat cu însuşi omoforul său. Şi aşa şi-a dat Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul sufletul în mâinile Domnului.

Citeste mai mult

Actualitate

Elevii și studenții vor primi cei 200 de euro pentru CALCULATOARE în BONURI valorice. Se vor acorda până pe 12 noiembrie

Publicat

Publicitate

Elevii și studenții cu vârsta de până la 26 de ani care au depus cereri pentru a primi bonuri valorice în valoare de 200 de euro pentru achiziția de calculatoare vor putea beneficia de acestea până la data de 12 noiembrie, conform modificărilor aduse calendarului.

Modificările sunt prevăzute în ordinul ministrului educației nr. 7.516 din 25 octombrie 2024, publicat recent în Monitorul Oficial. Acest ordin aduce modificări asupra ordinului anterior al ministrului educației, nr. 4.138/2024.

Inițial, eliberarea bonurilor valorice către beneficiari ar fi trebuit să se facă în perioada 26 august–6 septembrie, scrie Edupedu.ro.

Publicitate

Cei 200 de euro pentru CALCULATOARE, acordați elevilor și studenților, vor fi BONURI valorice și se vor da până pe 12 noiembrie

Iată noul calendar:

– Eliberarea bonurilor valorice către beneficiari și achiziționarea de calculatoare: până în data de 12 noiembrie;
– Depunerea copiilor de pe facturi și de pe procesele-verbale de predare-primire de către elevi și studenți: până în data de 15 noiembrie;
– Depunerea de către operatorii economici a bonurilor valorice, a copiilor de pe facturi și de pe procesele-verbale de predare-primire spre decontare, la comisia județeană, respectiv la comisiile din instituțiile de învățământ superior; înregistrarea operatorilor economici pe portalul dedicat: până în data de 2 decembrie;
-Decontarea către operatorii economici: până în data de 15 decembrie;

Venitul maxim brut lunar pe membru de familie, pentru care se acordă ajutorul financiar beneficiarilor, este de 500 lei, conform ordinului nr. 4.725/2024.

Publicitate

Legea nr. 269 din 2004 stabilește la art. 4 că ajutorul financiar reprezintă „echivalentul în lei a 200 de euro pentru un calculator, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României pentru ultima zi a lunii precedente, fără a depăși valoarea calculatorului achiziționat”.

Citeste mai mult

Actualitate

Cum afectează TOAMNA organismul uman. Efecte mai puternice decât se credea până în prezent

Publicat

Publicitate

Toamna aduce o serie de transformări în organismul nostru, declanșate de scăderea temperaturilor, reducerea orelor de lumină naturală și schimbările în obiceiurile alimentare și de activitate fizică. Pe măsură ce zilele devin mai scurte, organismul își adaptează ritmul biologic, influențând nivelul de energie și dispoziția generală. Temperaturile mai scăzute stimulează și ele metabolismul, iar tendința de a consuma alimente mai consistente devine mai puternică, contribuind la ajustările organismului pentru a face față sezonului rece, relatează alba24.ro.

Sosirea toamnei înseamnă zile mai scurte, care dau semnalul schimbării în corpurile umane și în stilul de viață, scrie brightside.me.

Publicitate

Fie că este vorba despre uscarea pielii sau căderea părului, corpul nostru cu siguranță experimentează unele efecte normale care pot fi explicate științific în această perioadă a anului. Inutil să spun că aceste schimbări variază de la o persoană la alta.

Perioadele de vreme frumoasă alternează cu cele de frig, ceea ce induce stres termic organismului. La fel se întâmplă și în cazul luminii naturale.

Publicitate

Modificări în producția de melatonină și serotonină

Melatonina: În zilele mai scurte și cu mai puțină lumină, corpul produce mai multă melatonină, hormonul responsabil pentru reglarea somnului.

Acest lucru poate face ca oamenii să se simtă mai somnoroși și să aibă un ritm circadian diferit față de perioada verii.

Publicitate

Serotonina: Expunerea redusă la soare scade nivelul de serotonină, hormonul asociat cu starea de bine și buna dispoziție.

Această scădere poate duce uneori la o stare de apatie sau chiar la tulburări afective sezoniere.

Schimbări în metabolism și pofta de mâncare

Odată cu scăderea temperaturii, metabolismul poate accelera ușor pentru a menține temperatura corporală, iar organismul are tendința de a cere mai multe alimente bogate în calorii și carbohidrați pentru a obține energie și a se adapta la frig.

Poftele pentru alimente „de confort”, cum sunt cele calde și sățioase, sunt mai frecvente, ceea ce poate duce la o creștere ușoară în greutate.

Să nu uităm însă că trebuie să avem o alimentație sănătoasă.

Imunitatea și susceptibilitatea la răceli

Pe măsură ce temperaturile scad și umiditatea aerului crește, virusurile respiratorii circulă mai ușor, iar sistemul imunitar poate fi mai solicitat.

Adaptarea la frig și la schimbările de mediu face ca organismul să fie mai expus la răceli și gripă.

Lumina soarelui mai puțină reduce producția de vitamina D, esențială pentru un sistem imunitar puternic, ceea ce poate influența și rezistența la infecții.

Modificări la nivelul pielii și părului

Aerul devine mai uscat toamna, ceea ce poate afecta bariera naturală a pielii, ducând la uscarea acesteia.

De asemenea, părul poate deveni mai fragil din cauza diferențelor de temperatură și a umidității.

Adaptarea printr-o hidratare mai bună, atât prin alimentație cât și prin utilizarea de produse emoliente, poate fi necesară în acest sezon.

 Somn și energie

Zilele mai scurte influențează starea generală de energie, iar ritmul circadian suferă o ușoară ajustare, cu tendința de a resimți oboseala mai devreme seara.

Acest lucru poate influența durata și calitatea somnului.

Ce schimbări aduce toamna: Starea de spirit și emoțiile

Toamna poate aduce schimbări în starea de spirit, în special pentru persoanele sensibile la schimbarea anotimpurilor.

De exemplu, tulburarea afectivă sezonieră (SAD) este o formă de depresie legată de anotimp, cauzată de reducerea luminii solare.

Adaptările și schimbările sezoniere sunt naturale și pot fi gestionate printr-o alimentație echilibrată, activitate fizică, suplimente (dacă este cazul, cum ar fi vitamina D) și o atenție mai mare acordată sănătății emoționale și psihice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending