Connect with us
Publicitate

Actualitate

APIA, pregătită informatic să plătească în avans fermierii care au depus cereri de plată în 2024

Publicat

Publicitate

Sistemul informatic al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va putea demara, din 16 octombrie 2024, campania de plată în avans pentru fermierii care au depus cereri de plată în acest an, informează APIA printr-un comunicat.

“În Campania 2024, Comisia Europeană şi statele membre susţin menţinerea derogării cu privire la plata avansului de până la 70 % pentru intervenţiile sub formă de plăţi directe în temeiul titlului III capitolul II din Regulamentul (UE) 2021/2115 şi de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul intervenţiilor de dezvoltare rurală bazate pe suprafaţă şi pe animale din cadrul titlului III capitolul IV din Regulamentul (UE) 2021/2115″, precizează APIA. Această măsură se va vota la nivelul Comisiei Europene în 5 septembrie 2024”, se menţionează în comunicat.

Plăţile pentru schemele finanţate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se vor face în lei, la cursul de schimb valutar ce va fi stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2024 şi va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar plăţile pentru schemele finanţate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9756 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 29 decembrie 2023 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Publicitate

APIA reaminteşte fermierilor care au depus cerere de plată în Campania 2024 că în această perioadă inspectorii APIA şi cei ai instituţiilor de specialitate delegate desfăşoară controlul la faţa locului pentru cererile eşantionate în acest scop.

Cu toate că, în acest an, Campania de depunere a cererilor de plată a început cu o lună mai târziu decât în anii precedenţi, termenul de finalizare a controalelor pe teren este de cel târziu până la data de 11 octombrie, cu excepţia controalelor pentru cerinţele/obligaţiile specifice, care se vor efectua în iarnă sau în primăvara anului următor, subliniază sursa citată.

În afara controalelor APIA, şi alte instituţii efectuează controale specifice, astfel: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) efectuează controalele pentru verificarea respectării de către fermieri a cerinţelor legale în materie de gestionare SMR 5-6 şi SMR 9-11, pentru toţi fermierii selectaţi la condiţionalitate; Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) efectuează controalele în cazul fermierilor selectaţi în eşantionul de condiţionalitate (SMR 7 şi SMR 8) şi M10 (Agromediu şi Climă); Agenţia Naţională pentru Zootehnie (ANZ) efectuează controalele delegate în sectorul zootehnic.

Publicitate

Efectuarea controlului pe teren reprezintă o cerinţă obligatorie impusă de legislaţia comunitară şi o etapă premergătoare efectuării plăţilor finale.

Până la 6 august 2024 inclusiv, procentul fermierilor controlaţi este de 31,87% din eşantionul total, iar procentul parcelelor verificate la faţa locului este de 32,3% din totalul parcelelor de controlat.

În cazul în care fermierii refuză efectuarea controlului pe teren, cererea de plată va fi respinsă, menţionează APIA.

Publicitate

În Campania 2024, au fost selectaţi pentru control clasic pe teren – sector vegetal 7.912 fermieri, pentru controlul clasic pe teren – sector zootehnic 5.356 fermieri, iar pentru controlul pe teren privind condiţionalitatea – 1.314 fermieri. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cea mai veche plantă de pe Pământ, descoperită de cercetătorii de la UBB. Floarea care supraviețuiește de 60.000 de ani

Publicat

Publicitate

Cercetători ai Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca au descoperit o plantă care trăieşte de peste 60.000 de ani în Carpaţi, plantă care este una dintre cele mai vechi fiinţe vii de pe Terra, informează alba24.ro.

„O echipă internaţională de cercetători a făcut o descoperire uimitoare în Carpaţii Orientali din România:

„O echipă internaţională de cercetători a făcut o descoperire uimitoare în Carpaţii Orientali din România: Andryala laevitomentosa, o specie endemică, extrem de rară, ar putea fi cel mai vechi organism viu de tip plantă de pe Pământ.

Publicitate

Studiul arată existenţa unor clone de peste 60.000 de ani, trăind în acelaşi loc, în ciuda schimbărilor climatice majore din ultimele milenii.

Andryala laevitomentosa este una dintre cele mai rare plante din lume, cu doar cinci populaţii mici, distribuite pe o creastă montană de 1,8 km din Carpaţii Orientali (Munţii Bistriţei).

Specia a fost descoperită abia în 1961 de către un student al UBB, holotipul acesteia fiind depus în Herbarul UBB (CL).

Publicitate

Planta nu produce aproape deloc seminţe viabile, supravieţuind în schimb prin reproducere vegetativă, ceea ce înseamnă că se înmulţeşte prin lăstari.

Citeste mai mult

Eveniment

Cum poți obține teren gratuit pentru casă, în România. Condiții și acte necesare

Publicat

Publicitate

Cum poți obține teren gratuit pentru casă, în România. Tinerii români, cu vârsta între 18 şi 35 de ani, pot primi și în 2024 terenuri gratuite de la stat pentru a-şi construi locuinţă. Legislația a fost actualizată recent, informează alba24.ro.

Solicitările pot fi depuse la primăriile de domiciliu. Pentru a putea primi gratis acest teren, este necesară îndeplinirea unor condiții.

Cadrul legal pentru acordarea gratuită a suprafețelor de teren este Legea 15/2003, actualizată și modificată prin HG 748/2023.

Publicitate

Primăriile trebuie să actualizeze în fiecare an situația terenurilor disponibile și să o facă publică.

Cum poți obține teren gratuit pentru casă. Suprafețe până la 1000 mp

Atribuirea terenului se face în folosință gratuită pe durata existenței locuinței proprietate personală.

Terenul se acordă, în limita suprafețelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local al comunei, orașului, municipiului sau sectorului municipiului București în care este situat.

Publicitate

Este stabilită o ordine de prioritate, pe baza unor criterii aprobate prin hotărâre a consiliului local.

Suprafețele de teren care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personal pot fi:

  • între 150 mp și 300 mp în municipii și sectoarele municipiului București
  • între 250 mp și 400 mp în orașe
  • între 250 mp și 1.000 mp în comune și satele aparținătoare unităților administrativ-teritoriale.

Cum poți obține teren gratuit pentru casă. Condiții pentru beneficiari

Pot beneficia o singură dată de această facilitate, tinerii care:

Publicitate
  • la data depunerii cererii au vârsta între 18 și 35 de ani
  • la data depunerii cererii, precum și la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu dețin în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosință a unui teren, cât și în alte localități
  • consiliile locale pot stabili criterii suplimentare

Cum poți obține teren gratuit pentru casă. Documente necesare

Cererea se depune la consiliul local al comunei, orașului, municipiului sau sectorului municipiului București în care solicitantul are domiciliul.

Cererea cuprinde numele și prenumele solicitantului și domiciliul acestuia, la care se anexează:

  • copie certificat de naștere
  • copie carte de identitate
  • declarație a solicitantului, pe propria răspundere, în care se menționează că nu deține sau nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe; o declarație similară se depune și la data rezolvării cererii.

Beneficiarul este obligat să înceapă construcția locuinței în termen de un an de la data atribuirii terenului. Acesta trebuie să respecte prevederile legii construcțiilor.

După finalizarea construirii locuinței, consiliul local poate hotărî, la solicitarea proprietarului locuinței, vânzarea directă către acesta a terenului respectiv.

Prețul de vânzare se stabilește prin expertiză tehnică, întocmită de un expert evaluator autorizat și aprobată de consiliul local.

Citeste mai mult

Eveniment

Maria Ilaș, primarul comunei Concești, a semnat astăzi adeziunea la PNL. A candidat ca independent, susținută de PSD

Publicat

Publicitate

Maria Ilaș, primarul comunei Concești, a semnat astăzi adeziunea la Partidul Național Liberal. Totul s-a întâmplat la ședința de învestire a noului Consiliu Local, în prezența președintelui Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime și a numeroși invitați.

Maria Ilaș a spus că a ales să vină în PNL tocmai pentru a face parte din Echipa Valeriu Iftime, în care are mare încredere că poate aduce investiții noi în comuna Concești.
De altfel, președintele Consiliului Județean Botoșani a declarat în cadrul ședinței de învestire: „Comuna Concești este un exemplu de urmat pentru alte comunități locale din județ. Consiliul Județean Botoșani va face tot ce trebuie pentru oamenii de aici, însa doamna primar împreuna cu consilierii au o misiune dificilă pentru că fostul primar a ridicat ștacheta și locuitorii de aici au măcar aceleași așteptări”.

Reamintim că Maria Ilaş a candidat ca independent, susţinută de Partidul Social Democrat, pentru funcţia de primar al comunei Conceşti.

Publicitate

Ilaş, care în prezent este secretar al comunei, a fost votată de 679 din totalul celor 763 de alegători care şi-au exprimat corect voturile.

Contracandidatul acesteia a fost Petru Adrian Pătraşcu, de la Alianţa pentru Unirea Românilor, care a fost votat de 84 de persoane, obţinând 11% din voturi.

Maria Ilaş este singurul candidat independent care s-a impus în alegerile locale din Botoșani pentru funcţia de primar.

Publicitate

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Război pentru TERITORIU: În loc de turism, în Centrul Istoric din municipiul Botoșani avem chiriași care își fac de cap seară de seară

Publicat

Publicitate

Chiriașii din Centrul Istoric al municipiului Botoșani continuă să-și facă de cap în această zonă în ciuda tuturor criticlor aduse de cea mai mare parte a cetățenikor municipiului.

Duminică, 27 octombrie, în jurul orei 18:37, polițiștii locali cu atribuții în identificarea faptelor contravenționale sau penale prin activitatea de supraveghere video a municipiului, în timp ce se aflau de serviciu în Dispecerat, au observat în zona Centrului Istoric, un grup de aproximativ 50 de tineri.

Aceștia, erau extrem de gălăgioși, unii dintre ei urcându-se cu picioarele pe fântâna arteziană din fața Bisericii Uspenia.

Publicitate

În zonă, a fost direcționată patrula de ordine publică a Poliției Locale, care a aplicat tinerilor avertismente verbale și i-au îndepărtat din zonă, aceștia afirmând că se află acolo pentru a filma un videoclip.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending