Connect with us
Publicitate

Actualitate

APIA Botoșani: Fermierii pot depune cererile de plată aferente trimestrului II pentru reducerea accizei la motorina utilizată

Publicat

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani informează fermierii că până la data de 31.07.2024 inclusiv, se depun Cererile de plată aferente trimestrului II 2024, pentru schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Cererile de plată se depun la Centrul județean Botoșani, însoţite de următoarele documente:

 1. copie a facturilor  de achiziţionare a motorinei emise de vânzător pe numele beneficiarilor și/sau bonuri fiscale de achiziție emise de vânzător, care să conțină obligatoriu CUI/CIF beneficiar, inclusiv pentru bonurile fiscale cu valoare până la 100 euro ;
 2. situaţia centralizatoare a cantităţilor de motorină  utilizate și a documentelor fiscale de achiziționare a motorinei cu acciza redusă  aferentă perioadei pentru care se solicită acordarea ajutorul de stat prin rambursare;

-în cazul în care au intervenit modificări faţă de cererea de acord  pentru finanţare,  acestea se adaugă, după caz prin :

 • formularul M de modificare a datelor de identificare/inregistrare
 • formularul R de solicitare rectificare a acordului pentru finanțare;
 1. copie a documentelor de identitate și/sau a documentelor de înregistrare, în cazul în care au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare;
 1. dovadă cont trezorerie, în cazul în care acesta nu a fost prezentat la cererea de acord  pentru finanţare;

La acestea se adaugă, după caz:

5.1 documentele specifice pentru sectorul vegetal:

– documente care dovedesc cantitatea de ciuperci produsă, după caz;

Publicitate

– adeverință de la Registrul agricol, cu suprafețele aflate în exploatare, în cazul în care au intervenit modificări față de cererea de acord  pentru finanțare;

– adeverință de la DAJ/ONVPV pentru suprafețele plantate cu vie nobilă, în cazul în care au intervenit modificări față de cererea de acord  pentru finanțare;

5.2 documentele specifice pentru sectorul zootehnic:

Publicitate

– situația privind calculul efectivului:

  –  rulat realizat pentru păsări și/sau porci întocmită de beneficiar şi vizată de medicul împuternicit de liberă practică, după caz;

–   mediu realizat pentru bovine, ovine/caprine întocmită de beneficiar şi vizată de medicul împuternicit de liberă practică, după caz, aferent perioadei;

-copie de pe cererea depusă de către apicultori la consiliul local în vederea asigurării acestora de vetre de stupină temporare sau permanente, pentru crescatorii de albine, inclusiv carnetul de stupina din care rezulta ca s- a efectuat deplasarea in pastoral ,  locatia  ( trebuie să fie aceeași cu cea din cererea depusă la consiliul local) pentru care a fost utilizată motorina solicitată în vederea  decontării prin cerera de plată  ;

5.3 documentele specifice pentru sectorul îmbunătățiri funciare

 1. situaţia centralizatoare a cantităţilor de apă pentru irigaţii;
 2. copie a facturilor/bonurilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele beneficiarului;
 3. copie a facturilor de apă din care să reiasă volumul de apă consumat de către beneficiar/procesul verbal de confirmare a volumului de apă livrat pentru irigații, întocmit de către orice furnizor de apă de irigații.
 4. situaţia suprafeţelor irigate, pe structuri de culturi, aferentă perioadei pentru care se solicită ajutorul de stat.

Pentru anul 2024, ajutorul de stat acordat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură s-a stabilit după cum urmează :

 1. a)în perioada 1 ianuarie 2024-30 iunie 2024 inclusiv -1,746 lei/litru;
 2. b) în perioada 1 iulie 2024-31 decembrie 2024 inclusiv – 2,079 lei/litru.

Precizăm că în data de 31.05.2024 s-a efectuat plata aferentă trimestrului I 2024, pentru cele 134 cereri depuse la APIA CJ Botoșani în sumă totală 1.382.484 de lei.

APIA asigură toți fermierii de sprijin, implicare și atașament !

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O femeie de 44 de ani, din Știubieni, parcă a intrat în pământ. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii botoșăneni au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie 44 de ani, satul Negreni, comuna Știubieni a plecat de la domiciliu la data de 12 iulie 2024 fără a mai reveni până în prezent.

PÂRVU LUCIA-IONELA are următoarele semnalmente: 1,60 metri înălțime, aproximativ 40-45 kg, păr brunet, lung, ten măsliniu, sprâncene pronunțate.

Vestimentația: tricou culoare verde, pantaloni de culoare închisă, încălțăminte sport de culoare albă.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a resfințit, sâmbătă, casa parohială din Parohia Icușeni Vale

Publicat

Publicitate
Comunitatea din Icușeni Vale, comuna Vorona, a fost sâmbătă în sărbătoare. În mijlocul lor s-a aflat Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, care săvârșit Sfânta Liturghie în cadrul căreia pruncul Rafail, fiul preotului paroh Dumitru Anușca, a primit Taina Sfântului Botez. Ierarhul a slujit împreună cu un sobor impresionant de preoți și diaconi, printre aceștia regăsindu-se Ieromonahul Elisei și Ieromonahul Hrisostom, dar și protopopul de Botoșani, Petru Fercal.
După săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești, la care au participat şi un mare număr de credincioși din această parohie, ctitori, ostenitori şi apropiați ai acestora, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanu a sfințit casa parohială, care arată ca o bijuterie după aproape trei ani de muncă.
„Vom continua la sfârșitul Sfintei Liturghii cu resfințirea casei parohiale și aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru lucrările frumoase care s-au făcut aici, cele ce se văd, această casă parohială care înseamnă prezența preotului în mijlocul comunității și cuvântului lui Dumnezeu prin preot la îndemână în comunitate. Când preotul reușește să rămână alături de biserică, în mijlocul comunității, este un dar al lui Dumnezeu pentru a fi aproape cu rugăciunea, cu sfatul, dar și cu trăirea lui.  De aceea, slujba pe care o vom face în continuare nu este doar o slujbă obișnuită de sfințire, a bisericii, ci și o slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu, pentru că ține într-o unire preot și credincioși. V-a dăruit Dumnezeu preoți buni, să fiți mulțumitori, să vă ajute Dumnezeu să înmulțiți darurile primite” , a spus Preasfințitul Nichifor în cuvântul de la sfârșitul Sfintei Liturghii.
Casa parohială de la Parohia Icușeni Vale a fost ridicată de fostul preot paroh, Daniel Budeanu și prezbitera Alina, lucrările fiind demarate în anul 2009. Construcția a fost finalizată în anul 2012, după care a urmat sfințirea. În noiembrie 2020, părintele Daniel Budeanu a fost numit preot paroh la Biserica din Orășeni deal, iar la Icușeni Vale a venit să facă misiune tânărul preot Dumitru Anușcă. Printre lucrările de zidire în sufletele credincioșilor și mai ales ale tinerilor, părintele Dumitru s-a îngrijit și de refacerea casei parohială, aducând clădirii diverse îmbunătățiri. Osteneala noului paroh și a enoriașilor, la care s-a adăugat sprijinul a mii de oameni din alte zone, a fost răsplătită sâmbătă, când casa parohială a fost resfințită.
Părintele paroh, Dumitru Anușcă, a ținut să mulțumească tuturor celor care au făcut posibilă împlinirea acestui obiectiv.
„Cu ajutorul Domnului, împreună cu Dumneavoastră, cele 65 de familii din sat alături de prietenii și colaboratoriii noștri, dimpreună cu cei peste 4000 de ,,prieteni” din online, s-au făcut la Parohia Icușeni Vale – Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul lucrări mărețe, peste așteptările tuturor.
Mai presus de edificiile din piatră, s-au plămădit aici stări de spirit, prietenii, legături sufletești. S-a format aici o școală a răbdării, un atelier de mentorat, un spațiu de socializare pentru bătrâni, un loc al comuniunii întru Hristos pentru toți oamenii din sat”, a spus părintele paroh Dumitru Anușca, care a mulțumit ierarhului prezent, dar și ÎPS Teofan care i-a ascultat păsurile de fiecare dată. De asemenea a evidențiat și aportul și susținerea părintelui protopop Petru Fercal care a fost aproape de credincioșii din Parohia Icușeni Vale ori de câte ori a fost necesar să intervină.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Încep înscrierile candidaţilor, pentru sesiunea din iulie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași

Publicat

Publicitate

Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează, în perioada 15 – 20 iulie 2024, sesiunea de admitere la Specializarea Teologie Ortodoxă Asistență Socială, invitându-i pe toți cei interesați să descopere o vocație întemeiată pe credință, cunoaștere și slujirea aproapelui.

Programul educațional oferit îmbină studiul teologic cu pregătirea practică în domeniul asistenței sociale, oferind un echilibru între cunoașterea spirituală și aplicabilitatea socială. Admiterea la această specializare este pe bază de dosar, criteriul de departajare fiind nota obținută la examenul de bacalaureat.

Pentru a veni în întâmpinarea candidaților, admiterea se va desfășura și online; toate documentele de concurs transmise în format digital vor fi aduse în original în momentul confirmării locului, în cazul celor admiși.

Pentru mai multe detalii referitoare la admitere și la conținutul dosarului, puteți accesa site-ul facultății: https://www.teologie.uaic.ro/admitere/licenta/, dar și pagina de Facebook a Specializării Teologie Ortodoxă Asistență Socială Iași: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057357231920.

Citeste mai mult

Eveniment

Familie îndoliată la Ripiceni. Trupul neînsuflețit al bărbatului de 36 de ani, căutat în râul Prut, a fost recuperat de scafandri

Publicat

Publicitate

Din nefericire, bărbatul de 36 de ani, căutat în râul Prut, a fost găsit decedat. Acesta a fost observat de un pescar, care a anunțat pompierii. Locul în care a fost găsit era la aproximativ 30 de metri de mal, adâncimea fiind de circa 14 metri.

Vă reamintim că, ieri, în jurul prânzului, bărbatul, în vârstă de 36 de ani, a intrat în apele râului Prut și nu a mai ajuns la mal.

Căutările pe apă s-au desfășurat, neîntrerupt, mai bine de nouă ore. Misiunea scafandrilor a fost îngreunată de vizibilitatea redusă spre zero și adâncimea apei, care în unele locuri măsoară peste 14 metri.

Informare preventivă

ISU Botoșani recomandă cetăţenilor să respecte măsurile de siguranță atunci când merg la scăldat, astfel:

▪️frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
▪️evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
▪️evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare;
▪️nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
▪️nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
▪️nu intrați în apa rece după expunerea la soare;
▪️nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
▪️echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

Publicitate

Dacă observați o persoană care se află în pericol de înec și puteți să o ajutați, interveniți, fără a vă pune viața în pericol. În cel mai scurt timp, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending