Ministrul Muncii a anunțat că respinge ideea creşterii vârstei de pensionare în România. Marius Budăi consideră că, înainte de a creşte această vârstă, e nevoie să crească speranţa de viaţă sănătoasă a populaţiei.
El se exprimă în favoarea cumulului pensiei cu salariul inclusiv la stat, dar doar în cazul acelor salariaţi care s-au pensionat la vârsta standard de pensionare.
Budăi spune că nu este de acord cu majorarea vârstei de pensionare şi explică faptul că aceasta nu este o idee bună, pentru că înainte de asta, e nevoie de o creștere în ceea ce privește speranța de viață sănătoasă a populației.
„Eu am spus foarte clar că nu susțin o majorare a vârstei de pensionare. Eu cred că în România avem cu totul și cu totul alte priorități și anume să creștem speranța de viață întâi și mai ales speranța de viață sănătoasă.
Pentru că în România acum e 59 de ani și șase sau opt luni speranța de viață sănătoasă și 70 de ani și șase luni speranța de viață la bărbați.
Păi se discută de creșterea vârstei la 70 de ani. E cinic, eu nu voi face așa ceva”, a declarat ministrul Marius Budăi, potrivit primatv.ro.
Publicitate
El se exprimă în favoarea cumulului pensiei cu salariul inclusiv la stat, dar doar în cazul acelor salariaţi care s-au pensionat la vârsta standard de pensionare.
Marius Budăi: „Nu voi susţine majorarea vârstei de pensionare”
Seniorii trebuie să ştie că pensiile vor creşte cu cel puţin 10%. În cel mai scurt timp, propunerea de buget va fi finalizată şi va fi depusă. Va fi aprobat bugetul pentru 2023 în acest an.
Nu voi susţine majorarea vârstei de pensionare, nu există presiune de la Bruxelles, tratatele UE spun clar că statul membru are independenţă în a-şi hotări politicile sociale.
Noi avem de lucru, întâi trebuie să creştem speranţa de viaţă şi mai ales speranţa de viaţă sănătoasă. Abia ulterior putem să facem un plan. Deocamdată avem de lucrat la nivelul de trai”, a dezvăluit ministrul Muncii, Marius Budăi, potrivit romaniatv.net.
Pensiile vor crește de la 1 ianuarie, dar vor ajunge cu întârziere
Procentul cu care pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023 va fi cunoscut abia după aprobarea bugetului, care va avea loc până la sfârşitul acestui an, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi.
Însă, oficialul a asigurat că această creştere nu va fi mai mică de 10%.
Precizarea are loc în contextul în care, zilele trecute, premierul Ciucă lansase un procent de majorare a pensiilor de 15%, după ce preşedintele Iohannis a vorbit de acest procent.
Ministrul Muncii spune că el nu se va lansa în astfel de speculaţii pentru că, pentru moment, alte procente decât 10% nu sunt „fundamentate din punct de vedere economic”.
„Pentru ca în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.
„Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente”, a spus Budăi.
Budăi, despre o creştere a pensiilor mai mare de 10%: „Nu-mi permit să lansez alte procente”
„Noi, PSD-ul, am avut propunerea pentru majorarea pensiilor cu cel puţin 10%. Noi suntem extrem de bine ancoraţi în realitate, ne uităm la tot ce se întâmplă în jurul nostru şi am fundamentat acea propunere de o majorare de minimum 10% de la 1 ianuarie 2023.
Eu cunosc foarte bine viaţa părinţilor şi bunicilor noştri, nu-mi voi permite să mă lansez în niciun fel de speculaţie decât atunci când coaliţia va avea decizia finală luată. Cert e că va fi o majorare de cel puţin 10%. Am spus cel puţin 10% (apropo de faptul că premierul Ciucă lansase procentul de 15% – n.r.), nu-mi permit să lansez alte procente.
Nu e vorba că nu sunt bani, dar noi trebuie să gândim o sprijinire echilibrată atât a economiei, cât şi a măsurilor sociale pentru că nu vrem să ajungem să transformăm mai binele în duşmanul binelui. Suntem extrem de atenţi la evoluţia cifrelor. Acea propunere pe care am făcut-o, de 10%, a fost fundamentată din punct de vedere economic. (…).
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
În cadrul „Taberei din pridvorul satului”, organizată de Parohia Văculești, 70 de copii au avut parte, astăzi de o experiență inedită și educativă, alături de pompierii botoșăneni.
Activitatea a avut ca scop informarea și educarea celor mici în domeniul situațiilor de urgență, prin explicații simple, exerciții practice și multă interacțiune.
Copiii au aflat cât de important este să știe cum să reacționeze în caz de incendiu, inundație, cutremur sau dacă descoperă muniție neexplodată. Informațiile primite pot face diferența în momente critice și, tocmai de aceea, astfel de acțiuni preventive sunt esențiale, indiferent de vârstă.
Pe înțelesul lor, pompierii le-au vorbit despre pericolele care îi pot pândi în viața de zi cu zi, acasă, pe stradă, la locurile de joacă sau la școală. Au fost oferite sfaturi concrete despre ce trebuie evitat pentru a rămâne în siguranță:
– nu vă jucați cu focul – chibrituri, brichete sau lumânări pot provoca incendii;
– stați departe de prize sau cabluri electrice căzute;
Publicitate
– nu vă cățărați în copacii din apropierea liniilor de înaltă tensiune;
– evitați zona căilor ferate electrificate și nu urcați pe vagoane, chiar dacă pare o idee bună pentru un selfie;
– înotați doar în locuri special amenajate și niciodată singuri, dacă nu știți să înotați.
Un alt moment interesant a fost cel dedicat prezentării autospecialelor – copiii au văzut cu ochii lor cum arată și cum funcționează mașinile de intervenție. Cei mai curajoși au avut chiar ocazia să probeze echipamentele de salvare din spații înguste.
Întreaga activitate s-a desfășurat în baza unui protocol de colaborare între Arhiepiscopia Iașilor și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.
Pentru copiii din tabără, a fost o zi plină de învățături prețioase, dar și de entuziasm, curiozitate și bucuria descoperirii. Iar pentru pompieri, încă o ocazie de a transmite mai departe ceea ce contează cel mai mult: prevenția salvează vieți.
Un moment de profund respect și recunoștință a avut loc la Botoșani, unde primarul municipiului, Cosmin Andrei, l-a vizitat pe Ioan Pînzariu, botoșăneanul care a împlinit venerabila vârstă de 101 ani.
Evenimentul a fost descris de edil drept „unul dintre cele mai onorabile la care poate lua parte un primar”. Ioan Pînzariu nu este doar un simbol al longevității, ci și un veteran de război, parte a unei generații care a pus temelia libertăților de care ne bucurăm astăzi.
„Astăzi, am reușit să strâng mâna domnului Ioan Pînzariu, care a împlinit 101 ani! (…) Mă bucur că am avut onoarea să vă salut! La mulți ani și deplină recunoștință!”, a transmis primarul Cosmin Andrei, într-o postare publică.
Gestul autorităților locale de a marca astfel de aniversări vine în contextul în care din ce în ce mai puțini veterani de război mai sunt în viață. Comunitatea botoșăneană a transmis, la rândul său, mesaje de admirație și respect pentru domnul Ioan.
Un nou caz emoționant mobilizează comunitatea din Botoșani, după un apel făcut de Anamaria Macuc, unul dintre oamenii cu mult suflet implicat în foarte multe activități de întrajutorare la Biserica Pacea din Botoșani.
O mamă cu nouă copii, dintr-un sat aflat la distanță de municipiu, este internată în prezent la Spitalul Județean „Mavromati” împreună cu fetița sa de doar șase luni, după o internare de urgență.
Cadrele medicale fac tot posibilul pentru a trata micuța, însă mama a ajuns la spital fără cele necesare, întrucât plecarea a fost bruscă, fără pregătire. În acest context, botoșănenii sunt îndemnați să se mobilizeze pentru a oferi sprijin material și moral.
Printre cele necesare se numără:
apă plată și un biberon pentru bebeluș;
scutece (pampers) pentru vârsta de 6 luni;
lapte praf Aptamil nr. 2;
șervețele umede;
hăinuțe lejere pentru copil;
două tricouri și o pijama mărimea XXL pentru mamă;
produse de igienă personală (deodorant, pastă de dinți etc.).
Cei care doresc să ajute pot lua legătura direct cu mama la numărul de telefon 0756 519 170, pentru a afla detaliile legate de spital, salon și programul de vizită (14:00 – 17:00).
“Un mic gest poate însemna enorm pentru o mamă care își veghează copilul zi și noapte într-un salon de spital, departe de ceilalți opt copii ai săi”, a transmis Anamaria Macuc.