Connect with us

Eveniment

ANSVSA: Controale pentru siguranţa alimentelor și prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, în perioada Sărbătorilor Pascale

Publicat

Publicitate

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat la nivel naţional controalele tematice specifice Sărbătorilor Pascale, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure şi a preveni apariţia de toxiinfecţii alimentare. 

La aceste acţiuni de control participă, alături de medicii veterinari, și inspectori de specialitate din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene/a Municipiului București și circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO).

Controalele urmăresc verificarea respectării condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum şi din unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc).

Fiecare DSVSA judeţeană/a Municipiului București a stabilit un program de lucru pentru perioada 28 martie – 15 aprilie 2023 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe), în baza căruia medicii veterinari vor efectua controale şi verificări asupra modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Astfel, în perioada 28 martie 2023 – 15 aprilie 2023 este asigurată permanenţa activității prin programul prelungit la nivelul DSVSA și CSVSAO teritoriale, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. La sediul acestora vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Aceste informații vor fi postate și pe site-ul fiecărei DSVSA județene.

În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate, în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, de sezon, este asigurat necesarul de personal sanitar-veterinar şi programul prelungit de activitate, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică.

Publicitate

Pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari vor solicita în baza tematicilor de control comune și ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente judeţene sau locale (Primării, Consilii Judeţene, IPJ, Instituţii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc.), în vederea organizării unor acţiuni comune de inspecţie şi control, în limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorităţi.

Inspectorii DSVSA, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratelor de Poliţie judeţene şi, respectiv, ai Municipiului Bucureşti, vor efectua controale în trafic asupra transporturilor de animale.

Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor amenjate temporar este permisă numai în perioada 28 martie – 8 aprilie (premergătoare Paștelui Catolic), respectiv, în perioada 3-15 aprilie (premergătoare Paștelui Ortodox), între orele 07:00 – 17:00.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Țurțuroiul de gheață de la Tudora: O splendoare de iarnă surprinsă de un fotograf talentat

Publicat

Publicitate

În mijlocul iernii, Botoșaniul a oferit un spectacol natural uimitor, iar un fotograf amator, Dan Mocrei, a reușit să capteze esența acestei frumuseți în imagini deosebite. „Țurțuroiul de gheață de la Tudora”, cum l-a numit el, este o adevărată minune a naturii, născută din falia creată de pârâul Pleșu, care străbate an de an această zonă pitorească.

În zilele reci, cu precipitații abundente și temperaturi scăzute, firicelul de apă provenit din platoul Bolohani creează o coloană de gheață spectaculoasă, o adevărată operă de artizanat natural. Cei care au avut norocul să ajungă acolo au fost martori la o frumusețe rară, iar Dan Mocrei, cu ochiul său sensibil și talentul său fotografic, a reușit să imortalizeze magia momentului.

Această „coloană de gheață” nu este însă o cascadă, așa cum ar putea fi interpretată greșit de unii, ci un țurțuroi formidabil, creat de forțele naturii, care se prelinge lent și se transformă într-un spectacol unic. Eugen Ungureanu, un tudorean local, a fost cel care i-a oferit fotografiei denumirea corectă, schimbându-i numele din „țurțure” în „țurțuroi”, iar Dan Mocrei a primit acest sfat cu respect.

Această imagine de iarnă nu este doar un simplu fenomen natural, ci o adevărată lecție despre frumusețea simplă și pură a naturii, surprinsă cu suflet de un om pasionat de tot ceea ce înseamnă Botoșani și de minunile pe care le ascunde acest loc.

Iată și alte câteva imagini fabuloase chiar pe pagina fotografului:

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO. Susținătorii lui Georgescu, criticați DUR după ce și-au expus copiii la temperaturi extreme. S-a autosesizat și ANPDCA

Publicat

Publicitate

Imaginile care circulă pe rețelele sociale cu o mamă care și-a expus copilul la temperaturi extrem de scăzute, în scopul de a participa la o provocare populară pe TikTok, lansată de susținătorii candidatului  Călin Georgescu, au stârnit un val de critici și îngrijorare în societatea românească.

În videoclipul șocant, copilul, care pare să aibă nu mai mult de un an, este introdus într-o cădiță umplută cu zăpadă, în timp ce părinții râd și se distrează. Micuțul plânge de durere și disconfort, fiind lăsat să înghețe într-un cadru inuman, în timp ce părinții continuă să înregistreze și să se amuze pe seama suferinței sale.

Scena a fost postată pe pagina femeii, însoțită de un mesaj care promovează ideea că „spartan” ar fi un ideal pe care părinții îl impun copiilor lor, indiferent de pericolele pe care acestea le implică, iar mai multe persoane publice, printre care inclusiv realizatoarea TV Anca Alexandrescu, au răspuns provocării, și a îndemnat fanii să participe la această practică periculoasă, îndemnându-i să se arunce în zăpadă dezbrăcați.

În urma acestui incident, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) s-a autosesizat și a anunțat că va solicita sprijinul instituțiilor competente pentru identificarea celor implicați în postarea și distribuirea acestor imagini. ANPDCA a subliniat că expunerea copiilor la condiții extreme, precum cele din videoclipuri, constituie o încălcare gravă a drepturilor acestora.

Autoritățile vor lua măsuri pentru a contacta părinții și a le reaminti obligațiile legale privind creșterea și protecția copiilor. ANPDCA a reamintit că siguranța și bunăstarea celor mici trebuie să fie o prioritate absolută, iar încălcarea acestora nu poate fi tolerată sub nicio formă, fie că este vorba de o provocare online, fie de alte comportamente periculoase.

Publicitate

Această situație ridică întrebarea despre responsabilitatea celor care promovează astfel de acțiuni și despre impactul pe care viralizarea unor astfel de provocări îl poate avea asupra bunăstării copiilor, în special atunci când este vorba despre părinți care ar trebui să asigure siguranța și protecția celor mici.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendii la Tudor Vladimirescu – Avrămeni și Coțușca. Două familii la un pas de a rămâne fără acoperiș deasupra capului în plină iarnă

Publicat

Publicitate

Ieri după-amiază, alte două familii din localitățile Tudor Vladimirescu (comuna Avrămeni) și Coțușca au fost la un pas să rămână fără acoperiș deasupra capului din cauza unor incendii generate de coșurile de fum pentru necurățate de funingine.

Pompierii din Săveni și Coțușca au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

În ultima perioadă, s-a înregistrat o creștere alarmantă a incendiilor provocate de coșurile de fum necurățate de funingine, neprotejate termic față de materialele combustibile sau deteriorate.  Aceste incidente pun în pericol atât viețile oamenilor, cât și bunurile acestora, fiind una dintre principalele cauze ale incendiilor în sezonul rece.

Atragem, din nou, atenția asupra necesității curățării periodice a coșurilor de fum, o măsură esențială pentru prevenirea incendiilor. Depunerile de funingine și gudron se pot aprinde, iar focul se poate extinde rapid la structura acoperișului și la întreaga locuință.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Publicitate

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Citeste mai mult

Eveniment

Sunt naționaliști, dar nu-i fugăresc pe străini: Londra, a treia capitală cu cei mai mulți vorbitori de limbă română

Publicat

Publicitate

Londra se află pe locul trei în lume ca număr de vorbitori de limbă română, a declarat ambasadoarea României în Marea Britanie, Laura Popescu, într-un interviu acordat AGERPRES.

Potrivit acesteia, comunitatea română din Regat numără peste 1,2 milioane de persoane, iar primarul Londrei, Sadiq Khan, a apreciat contribuțiile semnificative ale românilor în viața economică, culturală și spirituală a capitalei britanice.

„Mi-a spus că românii îmbogățesc semnificativ Londra, economic, cultural, spiritual, că sunt foarte bine pregătiți profesional, fiecare în domeniul lui, că sunt harnici, că au o etică deosebită a muncii și că sunt foarte rezilienți”, a explicat diplomatul.

Laura Popescu a spus că afecțiunea Regelui Charles al III-lea pentru România a determinat mulți britanici să descopere, la rândul lor, frumusețea țării noastre.

‘Vizitele sale regulate și implicarea activă în proiecte de conservare, ecoturism și restaurare a satelor transilvănene au adus un plus de vizibilitate internațională României. Prin prezența sa în România, prin mesajele de susținere, a contribuit într-adevăr la aducerea țării noastre pe harta mondială a turismului sustenabil’, a afirmat diplomatul.

În 2025 se împlinesc 145 de ani de relații bilaterale România – Marea Britanie, iar seria aniversară ar putea cuprinde și omagii pentru Regina Maria, care s-a născut acum un secol și jumătate.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending