Connect with us
Publicitate

Actualitate

ANRE a aprobat o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie

Publicat

Publicitate

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, săptămâna trecută, o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuţie, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit.

Majorarea se aplică din 1 iulie.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali: creşterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflaţia prognozată a anului 2024 de 4,6%, creşterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investiţional record, atât în racordări de noi consumatori, cât şi în extinderi de sisteme de distribuţie în zonele concesionate, precum şi ca urmare a reducerii cantităţii de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.

“Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei”, se menţionează în comunicat.

În conformitate cu prevederile Legii energiei şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi cele ale Ordinului ANRE nr. 217/2018 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie în sectorul gazelor naturale, ANRE aprobă tarifele reglementate pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale şi stabileşte tarifele reglementate pentru prestarea serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, diferenţiat, pentru fiecare operator de distribuţie.

Aceste tarife includ, fără a se limita la acestea, costuri generate de modernizarea şi dezvoltarea capacităţilor de distribuţie prin extinderea reţelelor sau prin realizarea/înfiinţarea unor noi sisteme/reţele, precum şi costuri generate de racordarea unor noi solicitanţi clienţi casnici, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi instituţii publice, doar dacă aceste costuri sunt justificate.

Publicitate

Tarifele de distribuţie se aplică pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie – 30 iunie. În prezent, proiectul de ordin privind stabilirea ratei reglementate a capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport şi distribuţie ale energiei electrice şi gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare, este în faza finală de elaborare. La stabilirea acestei rate, Autoritatea are în vedere atingerea unui echilibru între necesarul de investiţii pentru asigurarea calităţii serviciilor de transport şi distribuţie ale gazelor naturale şi energiei electrice şi nivelul tarifului aplicat beneficiarilor acestor servicii.

În perioada următoare, ANRE va publica acest proiect de ordin în consultare publică, în formă actualizată, precizează sursa citată. AGERPRES

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani. Pietonii indisciplinați au fost amendați de polițiști. N-au scăpat nici șoferii care nu au acordat prioritate

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere în zona trecerilor pentru pietoni, fiind vizați atât conducătorii auto care nu acordă prioritate de trecere persoanelor care au acest drept, cât și pietonii indisciplinați. 

În cadrul activităților desfășurate au fost aplicate  90 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 51.130 de lei, una dintre acestea fiind aplicate pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor care au acest drept, 11 sancțiuni au fost aplicate pentru indisciplina pietonilor iar celelalte au fost aplicate pentru alte abateri la regimul rutier (viteză neregulamentară, ITP expirat).

La nivelul municipiului Botoșani, principala cauză generatoare de accidente rutiere este neacordarea de prioritate pietonilor care au acest drept. De la începutul anului până în prezent au fost înregistrate 37 de accidente rutiere soldate cu victime, dintre care cinci accidente grave, soldate cu două decese și patru persoane rănite grav.

Dintre acestea, 13 accidente s-au produs ca urmare a neacordării priorității de trecere, pietonilor care au acest drept.

De asemenea, în aceeași perioadă, în cadrul activităților preventive desfășurate au fost reținute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce cinci permise de conducere și au fost retrase trei certificate de înmatriculare.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Accident în municipiul Botoșani. Autorul este un tânăr de 24 de ani, din comuna Călărași, care s-a urcat beat la volan

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani – Biroul Rutier au fost sesizați cu privire la faptul că pe strada Sucevei, din municipiului Botoșani, s-a produs un accident de circulație, iar conducătorul auto este posibil să se afle sub influența alcoolului.

 

Echipajul de poliție direcționat la fața locului a stabilit următoarea situație de fapt:

Un tânăr de 24 de ani, din comuna Călărași, în timp ce se deplasa pe strada Sucevei, din municipiului Botoșani, a pierdut controlul autovehiculului, împrejurare în care a lovit indicatorul rutier ce desparte sensurile de mers.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și vătămare corporală din culpă.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Poliția Română organizează concurs pentru ocuparea posturilor vacante de ofițeri de poliție prin încadrare din sursă externă

Publicat

Publicitate

Poliția Română anunță desfășurarea unui concurs pentru ocuparea posturilor vacante de ofițeri de poliție existente la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, prin încadrare din sursă externă.

 

Așteptăm persoane dedicate și motivate care îndeplinesc condițiile pentru a candida pe aceste posturi:

  • 1 funcție de ofițer la Serviciul Logistic
  • 1 funcție de ofițer la Serviciul de Investigații Criminale
  • 2 funcții de ofițer specialist la Serviciul de Comunicații și Informatică
  • 1 funcție de ofițer specialist la Structura de Securitate

 

Totodată, IPJ Botoșani recrutează candidați și pentru următoarele posturi:

  • 1 funcție de ofițer specialist relații publice la Serviciul Cabinet
  • 1 funcție de ofițer specialist la Biroul Siguranță Școlară
  • 1 funcție de medic veterinar la Biroul pentru Protecția Animalelor

 

Publicitate

Pentru ultimile 3 posturi menționate, probele de concurs vor fi susținute în municipiul București, în locații care vor fi comunicate ulterior candidaților înscriși, atunci când își vor depune dosarele, prin intermediul colegilor de la Serviciul Resurse Umane .

 

Înscrierile se realizează exclusiv online, până la data de 07.07.2024 (inclusiv în zilele nelucrătoare, pe data de 07.07.2024 până la ora 23:59) prin transmiterea dosarului de recrutare pe adresa de email sursaexterna@bt.politiaromana.ro. Dosarul de recurtare conține cererea de înscriere tip, completată cu datele solicitate, însoțită de toate documentele menționate în anunțul postat pe portalul de servicii electronice al Ministerului Afacerilor Interne ( http://hub.mai.gov.ro/).

Publicitate

Relații suplimentare se pot obține de la Serviciul Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani la numărul de telefon 0231.507.114 sau 0231.507.113

„Vino alături de noi și devino un scut al celor care respectă normele legale și vor să trăiască într-o societate bazată pe respectarea regulilor. Vei fi provocat să faci față unor situații inedite, riscante și dificile care îți vor oferi satisfacția unei împliniri profesionale”, au transmis polițiștii.

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Evaluare națională 2024: Rata de promovare, la Botoșani, este de  65.3%. Nu a fost nicio notă de 10

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației a centralizat rezultatele înregistrate de absolvenții clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională în perioada 25 – 27 iunie 2024. Rezultatele (înainte de depunerea/soluționarea contestațiilor) au fost publicate la ora 12:00, pe site-ul dedicat – evaluare.edu.ro.

Rata de participare, la nivelul județului Botoșani, a fost de 94,8%: 3461 de candidați prezenți dintr-un total de 3650 de absolvenți înscriși.

Dintre cei 3461 de candidați prezenți, 2261 de candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), rezultând o rată de promovare de  65.3%.

În județul Botoșani nu sunt candidați cu media generală 10 (zece).

La proba de Limba și literatura română, 2485 de candidați (71,57 %) au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 2 candidați au fost notați cu 10 (zece).

La proba de Matematică, 2058 de candidați (59,38 %) au note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 12 candidați au obținut nota 10 (zece).

Publicitate

Precizăm că rezultatele au fost publicate  prin anonimizarea numelui și a prenumelui, pe baza unui cod unic alocat și comunicat fiecărui candidat. Măsura este în acord cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD/GDPR).

Contestațiile pot fi depuse în Centrele de examen, în cursul acestei zile (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și joi, 4 iulie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate în data de 9 iulie.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending