Connect with us

Eveniment

ANM: Temperaturi oscilante în următoarele două săptămâni. Probabilitate de precipitaţii după 3 ianuarie

Publicat

Publicitate

Temperaturile medii vor fi oscilante pe parcursul următoarelor două săptămâni, iar probabilitatea de precipitaţii va fi mai ridicată după 3 ianuarie, conform prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru intervalul 30 decembrie 2024 – 12 ianuarie 2025.

În Banat, în primele două zile, media valorilor termice diurne se va situa în jurul valorii de 6 grade, apoi în următoarele două zile va creşte până spre 11…12 grade. Din data de 3 ianuarie se va răci semnificativ, astfel că media maximelor va scădea până spre 3 grade. Debutul celei de-a două săptămâni va aduce valori termice diurne în creştere (medie de 5…7 grade), după care variaţiile termice vor fi nesemnificative (2 grade). Media minimelor va fi de -3…-2 grade, în primele zile, apoi va creşte până spre 2 grade (3 ianuarie). Va urma o scădere uşoară a temperaturilor minime până în data de 6 ianuarie, când mediat, se vor situa în jurul valorii de -2 grade. În următoarele două zile, temperaturile nocturne se vor situa în jurul a -1 grad, apoi vor fi în scădere de la o zi la alta până spre finalul intervalului (spre -5 grade, în data de 12 ianuarie).

Nu vor fi precipitaţii în intervalul 30 decembrie – 2 ianuarie, însă ulterior probabilitatea de apariţie a acestora va fi ridicată, posibil mai însemnate cantitativ în perioada 3-8 ianuarie.

Şi în Crişana, la debutul primei săptămâni, media temperaturilor maxime va fi de 3…4 grade. Va urma o încălzire semnificativă în zilele de 1 şi 2 ianuarie, când mediat, vor fi maxime de 8…9 grade. Ulterior, media maximelor va scădea semnificativ, până spre valori de 2…3 grade (în zilele de 5 şi 6 ianuarie). A două săptămână va aduce o uşoară creştere a mediei temperaturilor diurne (5 grade, în data de 7 ianuarie), după care va scădea şi se va situa în jurul a 1 grad (până la sfârşitul intervalului analizat). Media temperaturilor minime va fi de -3…-2 grade (în primele trei zile), apoi va creşte (2 grade, în data de 3 ianuarie). Va urma o altă scădere a temperaturilor nocturne, spre o medie de -3 grade (6 ianuarie), după care, din nou, vor scădea începând cu data de 8 ianuarie (-1 grad) până spre finalul celei de-a doua săptămâni (-6 grade).

Probabilitatea de precipitaţii va fi redusă în perioada 30 decembrie – 2 ianuarie, apoi va creşte până spre finalul intervalului. Cantităţile de apă pot fi însemnate în întervalul 3-8 ianuarie.

În Transilvania, media valorilor termice diurne va fi de 2…3 grade (în primele două zile), apoi va creşte treptat spre o valoare de 9 grade (2 ianuarie). După aceasta, vor scădea în perioada 3-6 ianuarie, astfel că media acestora va fi de 1…2 grade. A doua jumătate a intervalului va marca o încălzire uşoară (până spre 4 grade, în ziua de 7 ianuarie), după care valorile diurne vor scădea şi vor fi de -1…0 grade (perioada 9-12 ianuarie). Temperaturile nocturne vor avea o valoare mediată de -4 grade (în prima zi), apoi vor scădea şi se vor situa în jurul unei valori medii de -7 grade (1 ianuarie). În următoarele nopţi, temperaturile vor creşte (spre -1 grad, în intervalul 3-4 ianuarie), apoi vor avea variaţii de la o zi la alta; în ultimele zile din a doua săptămână acestea vor scădea şi se vor situa, mediat, în jurul a -8 grade (11-12 ianuarie).

Publicitate

Probabilitatea de precipitaţii va fi în creştere din data de 3 ianuarie, posibil însemnate cantitativ în perioada 3-8 ianuarie.

Prima săptămână va debuta cu temperaturi maxime în creştere, în Maramureş, de la aproximativ 1 grad (30 decembrie) până spre 8 grade (2 ianuarie). Va urma o răcire semnificativă, astfel încât temperaturile din timpul zilei vor ajunge până spre 1…2 grade (5-6 ianuarie), apoi vor scădea, din nou, din data de 8 ianuarie (de la 3 la 0 grade, cu cele mai mici valori în ultimele patru zile, din a doua săptămână). Media minimelor termice va avea variaţii între -5 şi -2 grade (în primele patru zile), apoi va creşte până spre 1 grad (3 ianuarie). Va urma o scădere a temperaturilor din timpul nopţii, astfel că, în data de 6 ianuarie, media acestora va coborî spre -5 grade. Următoarele două zile vor marca o încălzire uşoară, până spre -2 grade (7-8 ianuarie), după care vor scădea începând cu data de 8 ianuarie (până la -6 grade la sfârşitul intervalului). Probabilitatea de precipitaţii va fi în creştere din data de 3 ianuarie, posibil mai însemnate cantitativ în intervalul 3-8 ianuarie.

În Moldova, valorile termice diurne vor fi în creştere de la o zi la alta, de la o medie de 5 grade până spre 11 grade (în perioada 30 decembrie – 2 ianuarie). Va urma o răcire bruscă a vremii, astfel încât media maximelor se va situa între 2 şi 5 grade (3-7 ianuarie), după care va continua să scadă până la o valoare mediată de 0 grade (9-12 ianuarie). În ceea ce priveşte temperaturile minime, media acestora va creşte de la -4 grade (31 decembrie) până spre 1 grad (3 ianuarie), apoi va urma o scădere de la o zi la alta, astfel că în data de 6 ianuarie se vor înregistra valori în jurul a -4 grade. A doua săptămână va debuta cu o creştere uşoară a temperaturilor nocturne (spre aproximativ -3 grade, în zilele de 7 şi 8 ianuarie), iar apoi vor scădea până a o medie de -6 grade, la finalul perioadei analizate (10-12 ianuarie).

Temporar vor fi precipitaţii din data de 3 ianuarie şi până spre finalul celei de-a doua săptămâni, însă vor fi destul de slabe cantitativ.

În Dobrogea, în primele patru zile se remarcă o creştere a temperaturilor maxime, de la o medie de 6 grade până spre 12 grade. Din data de 3 ianuarie se poate observa o scădere a valorilor termice diurne, astfel că în perioada 5-6 ianuarie, acestea vor ajunge la o valoare mediată de 6 grade. Săptămâna a doua va debuta cu o uşoară creştere (spre 7…8 grade), după care se evidenţiază o nouă scădere până spre finalul intervalului (de la 7 grade în data de 8 ianuarie, până la 3 grade în 12 ianuarie). Media temperaturilor minime va creşte în prima săptămână de la -1 grad până la o valoare de 2 grade (în perioada 3-5 ianuarie); ulterior apar variaţii termice de la o zi la alta, iar spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni se remarcă o altă scădere a temperaturilor din timpul nopţii (de la 1 grad în 9 ianuarie, până la -2 grade în 12 ianuarie).

Nu vor fi precipitaţii între 30 decembrie şi 3 ianuarie, însă ulterior va creşte probabilitatea acestora, posibil mai însemnate cantitativ în intervalele 4-6 ianuarie şi 8-9 ianuarie.

În Muntenia, în primele patru zile de prognoză, media valorilor termice diurne va creşte de la 7 până la 12 grade, apoi va scădea semnificativ, astfel că în data de 6 ianuarie se va atinge valoarea de 5 grade. Aceeaşi valoare a mediei temperaturilor maxime se remarcă şi în data de 8 ianuarie, apoi spre finalul intervalului va scădea până în jurul a 2…3 grade. În cazul temperaturilor din timpul nopţii, în prima săptămână se observă o creştere a mediei acestora de la -3…-2 grade (30 decembrie – 1 ianuarie) până în jur de 0 grade (3-5 ianuarie). Ulterior, minimele termice se vor menţine în jurul unei valori medii de -2 grade (6-9 ianuarie), după care vor coborî la o medie de -5 grade, la finalul perioadei analizate.

În prima parte a intervalului nu vor fi precipitaţii, însă din data de 4 ianuarie va creşte probabilitatea de apariţie a acestora; vor fi posibil mai însemnate cantitativ îndeosebi în perioadele 4-6 ianuarie şi 8-9 ianuarie.

În Oltenia, media valorilor termice diurne de la începutul intervalului de prognoză (30-31 decembrie) va avea o valoare de 9 grade şi va creşte până în jurul a 13 grade (2 ianuarie). După aceasta se evidenţiază o răcire semnificativă până în data de 6 ianuarie, când vor fi valori în jur de 4 grade. Aceeaşi valoare mediată va avea loc şi pe data de 8 ianuarie, apoi temperaturile maxime vor scădea, astfel că la finalul intervalului se vor înregistra 2 grade. În ceea ce priveşte temperaturile nocturne, media acestora va fi de -3…-2 grade în primele zile, apoi vor creşte spre 0 grade (3-5 ianuarie). În continuare, variaţiile termice vor fi nesemnificative până în data de 9 ianuarie (-2 grade), ulterior temperaturile vor scădea spre -5 grade, la sfârşitul celei de-a doua săptămâni.

Probabilitatea de precipitaţii va fi redusă în intervalul 30 decembrie – 3 ianuarie, apoi va fi temporar ridicată până la sfârşitul intervalului de referinţă.

La munte media temperaturilor de pe parcursul zilei va fi pozitivă în perioada 30 decembrie – 2 ianuarie, cu valori cuprinse între 4 şi 6 grade. Din data de 3 ianuarie va urma o răcire a vremii, astfel că media maximelor va scădea până spre -4 grade (5 ianuarie); ulterior, valorile diurne vor creşte uşor (spre -1 grad, în 7 ianuarie), după care vor scădea treptat, ajungând până în jurul a -4 grade, la sfârşitul intervalului analizat (9-12 ianuarie). În primele cinci nopţi, temperaturile minime se vor încadra, mediat, între -4 şi -2 grade, apoi vor scădea până la o valoare de -8 grade, în zilele de 5 şi 6 ianuarie); în a doua săptămână, media minimelor va avea variaţii între -10 şi -6 grade, cu cele mai mici valori la finalul întregului interval de referinţă (10-12 ianuarie).

Vor fi precipitaţii începând cu data de 3 ianuarie, iar probabilitatea pentru cantităţi însemnate de apă va fi mai ridicată în perioada 3-8 ianuarie.AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Cateheză cu tema „Călătoria credinței în Biserica Ortodoxă Română. De la Autocefalie la un Veac de Patriarhat”, în Parohia Sfântul Ioan Botezătorul Botoșani

Publicat

Publicitate
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, copiii și tinerii din Parohia Sfântul Ioan Botezătorul Botoșani, și nu numai, au luat parte la un program de cateheză cu tema „Călătoria credinței în Biserica Ortodoxă Română: De la Autocefalie la un Veac de Patriarhat”, în cadrul căreia s-a vorbit despre contextul istoric în care Biserica noastră strămoșească și-a dobândit independența.
Grupul catehetic a fost coordonat de protopopul de Botoșani, părintele Petru Fercal și o profesoară de religie extrem de îndrăgită de copiii din municipiul Botoșani, Maria Timofti. Pe parcurs s-a alăturat în dialogul extrem de antrenant și profesorul Gheorghe Bulboacă, de la Seminarul Teologic.
Discuțiile deosebit de fructuoase legate de istoria bisericească și cea a neamului nostru românesc i-au atras pe copiii participanți, care au pus întrebări și au primit răspunsuri pe măsura râvnei lor. Astfel au consolidat informațiile legate de împlinirea a 140 de ani de Autocefalie şi Centenarul Patriarhiei Române,  două aniversări cu semnificaţii deosebit de importante pentru spiritualitatea şi demnitatea noastră naţională, creând prilejul, dar şi datoria, de a omagia cu recunoştinţă memoria tuturor celor care s-au ostenit pentru recunoaşterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi dobândirea rangului de Patriarhie.
Dând dovadă de reale valențe în lucrul cu copiii, cei doi profesori au inițiat și diferite jocuri interactive după urmărirea unor clipuri cu material specific, legat de tema în discuție. Copiii au aflat lucruri noi despre cei cinci patriarhi pe care i-a avut Biserica Ortodoxă Română, despre abilitatea și responsabilitățile pe care le-au avut în perioadele în care au păstorit credincioșii, caracterizate de un context extrem de dificil din toate punctele de vedere, dar cu rezultate remarcabile.
Copiii și tinerii din grupa de cateheză au aflat, de asemenea, câte lucruri minunate a înfăptuit și actualul Patriarh Daniel, care vor dăinui peste veacuri.
Părintele protopop Petru Fercal a intervenit în discuții în mod punctual, transformând întâlnirea într-o adevărată lecție de istorie bisericească și nu numai.
Tot în joacă, profesoara Maria Timofti a testat atenția participanților la cateheză, pe care i-a rugat să extragă dintr-un săculeț mai multe fotografii. Copiii au primit sarcina să așeze acele imagini pe „axa timpului”, de care s-au achitat admirabil. Nu a lipsit nici celebrul puzzle, pe echipe, piesele din catedrală sau chipul unui patriarh fiind iute asamblate de copilașii care s-au întrecut în rapiditatea mișcărilor.
La final, activitatea s-a încheiat cum a început, adică cu rugăciune. Copiii și tinerii prezenți s-au bucurat de dulciuri din partea părintelui protopop Petru Fercal, nu înainte de a face o fotografie cu toții pentru a imortaliza o părticică infimă din amploarea activităților care au marcat Centenarul Patriarhiei Române.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune amplă a polițiștilor din Dorohoi. Șoferi amendați pe capete

Publicat

Publicitate

În acest zilele de 8 și 9 februarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomârla și polițiști de frontieră au acționat în cadrul planului de acțiune BLOCADA, pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor stradale și pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

 

Astfel, polițiștii au acționat în intervalul orar 07:00-11:00,  prilej cu care au fost legitimate aproximativ 60 de persoane și au fost controlate 54 de autovehicule și un local public.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 43 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 10.000 de lei, pentru nerespectarea legislației privind circulația pe drumurile publice.

 

Publicitate

De asemenena, au fost reținute trei certificate de înmatriculare.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Interimatul funcției prezidențiale (procedură)

Publicat

Publicitate

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat, la 10 februarie 2025, demisia din funcția de președinte al României.

El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie.

Klaus Iohannis a precizat că decizia vine în contextul în care în Parlamentul României s-a pus în mișcare, la 10 februarie 2025, procedura de suspendare a sa din funcție.

‘Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!’, a spus Klaus Iohannis într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Procedura de suspendare este un demers ‘inutil’, ‘nefondat’ și ‘păgubos’, a mai spus Iohannis.

***

Publicitate

Conform Constituției României, vacanța funcției de președinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcție, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuțiilor sau de deces (art. 97).

Constituția mai prevede că, în caz de demisie, de demitere din funcție, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuțiilor sau de deces, în termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de Președinte al României, guvernul va organiza alegeri pentru un nou președinte.

Dacă funcția de președinte devine vacantă ori dacă președintele este suspendat din funcție sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile, interimatul se asigură, în ordine, de președintele Senatului sau de președintele Camerei Deputaților. (art. 98 din Constituție)

Constituția detaliază, totodată, atribuțiile care nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcției prezidențiale: nu se pot adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale națiunii (prerogativă atribuită de art. 88 din Constituție), nu se poate declanșa procedura de suspendare a Parlamentului (prerogativă atribuită de art. 89 din Constituție), nu se poate convoca un referendum național (prerogativă atribuită de art. 90 din Constituție).

Conform volumului ‘Constituția României revizuită. Comentarii și explicații’ (Mihai Constantinescu, Simina Tănăsescu, Ioan Moraru, Elena Simina Tănăsescu, 2003), vacanța funcției are semnificația că președintele, deși nu este demis, nu-și poate exercita atribuțiile. De aceea, se declanșează interimatul, conform art. 98 din Constituție. Acesta, însă, prin natura lui, nu poate fi decât provizoriu, întrucât președintele interimar nu se bucură de legitimitatea celui ales. De aceea, guvernul trebuie să organizeze scrutinul pentru alegerea noului președinte, în maximum trei luni de la data începerii interimatului. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

150 de zile fără permis! O șoferiță vitezomană de 19 ani a rămas câteva luni pieton și a primit și o amendă usturătoare

Publicat

Publicitate

Acțiune a polițiștilor pentru reducerea accidentelor rutiere

În zilele de  8 și 9 februarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi, împreună cu polițișiii Serviciului Rutier au acționat, în intervalul orar 18:00-21:00 pe drumul județean D.J. 208H,  în comuna Prăjeni, DE 58 Flămânzi, DE 58 Copălău și DJ 208 H Cerbu/Coșula pentru prevenirea accidentelor rutiere și impunerea unui climat de siguranță rutieră în rândul participanților la trafic.

 

Astfel, au fost legitimate 78 de persoane și au fost controlate 70 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 37 sancțiuni contravenționale, în valoare de  peste 36.000 de lei.

 

Exemplu:

Publicitate

Amendă și 150 de zile fără permis

La data de 9 februarie 2025, pe drumul european DE 58, în localitatea Copălău, a fost depistat un autoturism, al cărui conducător auto a depășit limata legală de viteză și a efectuat depășirea mai multor autoturisme în zona de acțiune a indicatorului ”depășirea interzisă”.

 

Conducătorul auto, o tânără de 19 ani, a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de peste 3.200 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a conduce autoturisme pentru 150 de zile.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending