Connect with us

Eveniment

ANM: Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura mai lent în zonele depresionare în nord și centru

Publicat

Publicitate

Ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală pe majoritatea suprafețelor agricole, pe parcursul următoarelor zile, iar în zonele depresionare din nordul și centrul țării procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe 23 mai.

‘În cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată și puternică în cea mai mare parte a Banatului, Crișanei, Transilvaniei și Olteniei, local în nordul, estul, sudul, sud-estul, sud-vestul și vestul Munteniei, nordul și centrul Dobrogei, sudul, estul și izolat nord-estul Moldovei. În Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Moldova și Muntenia, local în sudul, centrul și estul Dobrogei, estul, centrul și izolat nord-estul Transilvaniei, nord-estul Banatului, sud-estul Crișanei și estul Olteniei, aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare și apropiate de optim’, spun specialiștii ANM.

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local în sudul și sud-estul Munteniei.

Ca urmare, ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală, pe majoritatea suprafețelor agricole. Totodată, în zonele depresionare din nordul și centrul țării, procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent.

Sub aspect fenologic, orzul și grâul de toamnă însămânțate în perioada optimă vor parcurge înspicarea (10-100%) și înflorirea (10-40%), iar în semănăturile tardive se va definitiva alungirea tulpinii (100%), continuându-se, totodată, înspicarea (10-50%).

În sudul, sud-estul, estul și centrul țării, rapița se va afla la înflorire (40-100%), precum și formarea silicvelor (10-100%) și a boabelor în silicve (10-30%). În funcție de data semănatului, la floarea-soarelui se va definitiva germinarea (100%), continuându-se totodată răsărirea și formarea primei perechi de frunze (10-100%), precum și înfrunzirea (3-10 frunze).

Publicitate

La cultura de porumb, predominante vor fi fazele de germinare (70-100%), răsărire (50-100%), formare a frunzei a treia (30-100%) și înfrunzire (4-10 frunze).

În Transilvania și Moldova, sfecla de zahăr își va continua răsărirea (70-100%) și dezvoltarea primelor frunze ale rozetei (10-100%). Cultura de cartof va înregistra încolțirea (60-100%) și răsărirea (40-100%), iar la soiurile timpurii se vor continua formarea și creșterea lăstarilor (10-50%).

Pomii fructiferi vor parcurge creșterea lăstarilor/frunzelor/rodului, iar soiurile timpurii de cireș, coacerea fructelor.

La vița-de-vie se vor semnala fazele de înfrunzire, creștere a lăstarilor, precum și înflorirea la soiurile timpurii.

‘Pe ansamblu, condițiile meteorologice vor permite desfășurarea lucrărilor agricole specifice (fertilizări, erbicidări, prașile mecanice, tratamente fitosanitare etc.), pe aproape întreg teritoriul agricol al țării’, conform ANM.

Specialiștii ANM vin și cu recomandări de specialitate, precum: fertilizarea foliară a speciilor de toamnă; combaterea bolilor și dăunătorilor în culturile de toamnă; aplicarea de tratamente fitosanitare în vii și livezi; efectuarea lucrărilor agrotehnice de întreținere a culturilor de primăvară (prașile mecanice, erbicidări, tratamente cu insecto-fungicide) la culturile de câmp.

Până pe 23 mai 2025, regimul termic al aerului va fi mai scăzut decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 6 și 18 grade, mai scăzută cu 1 – 6 grade în raport cu mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 9 și 23 grade în aproape toată țara, iar minima va fi cuprinsă între 2 și 13 grade pe majoritatea suprafețelor agricole, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 8 – 17 grade în toate zonele de cultură, limite favorabile desfășurării primelor faze de vegetație, îndeosebi la culturile prășitoare semănate în perioada optimă.

Sunt prognozate ploi locale sub formă de aversă, dar și torențiale, fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a țării. De asemenea, se pot înregistra cantități de apă mai însemnate, iar izolat vor fi condiții de producere a grindinei. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Noi reguli privind examenul pentru obținerea permisului de conducere

Publicat

Publicitate

Noi reguli privind examenul pentru obținerea permisului auto

 

În data de 11.06.2025 a fost adoptată legea pentru modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Actul normativ vizează modificarea legislației rutiere, în sensul instituirii unor măsuri de simplificare și facilitare a obținerii permisului de conducere, astfel încât persoanele care dețin permis de conducere categoria B1, obținut la vârsta de 16 ani sau 17 ani, să fie exceptate de la susținerea probei teoretice la obținerea permisului de conducere categoria B, fiind necesară doar promovarea probei practice.

 

Totodată, actul normativ adoptat prevede că persoanele care au obținut permisul de conducere pentru categoria A1 și solicită obținerea categoriei A2 sau A, să fie exceptate de la susținerea probei teoretice, fiind necesară doar promovarea probei practice. Legea va produce efecte după publicarea în Monitorul Oficial.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

România ar putea introduce o taxă de 10% pe reclamele online, după modelul Germaniei

Publicat

Publicitate

Guvernul României ar putea lua în calcul introducerea unei taxe de 10% pe veniturile din publicitate opținute de Google, Facebook sau TikTok, scrie alba24.ro. 

Astfel, Guvernul ia în calcul posibilitatea introducerii unei măsuri fiscale similare cu cea propusă în Germania, pentru a corecta un dezechilibru evident: platformele internaționale câștigă sume considerabile din publicitatea vândută în România, însă contribuțiile lor la bugetul național rămân minime.

Autoritățile federale din Germania au demarat elaborarea unui proiect de lege care vizează impunerea unei taxe de 10% pe veniturile din publicitate, generate pe teritoriul german de către platforme precum Google, Facebook sau Instagram.

Wolfram Weimer, comisarul federal pentru media și cultură, a declarat publicației germane Stern că noul guvern este hotărât să pună în aplicare o astfel de taxă, chiar dacă se iau în calcul și alternative, precum angajamentul voluntar al companiilor vizate de a-și crește contribuțiile fiscale.

Inițiativa este susținută de organizațiile media din Germania, care consideră că platformele digitale trebuie să fie trase la răspundere pentru veniturile semnificative pe care le obțin din publicitate fără să contribuie proporțional la finanțele publice, scrie mediafax.

Mai multe ţări din UE au deja taxe aplicate companiilor digitale
Coaliția de centru-stânga, condusă de cancelarul Friedrich Merz, a inclus în tratatul de guvernare un acord clar privind evaluarea unei taxe digitale, cu scopul de a sprijini industria media germană.

Publicitate

Oficialii spun că modelul austriac, care impune o taxă de 5% pe serviciile de publicitate online, este o posibilă sursă de inspirație, însă în Germania s-ar putea aplica o rată dublă, pe care guvernul o consideră ca fiind „moderată și legitimă”. Mai multe ţări din UE, inclusiv Franţa, au deja taxe aplicate companiilor digitale.

O astfel de măsură are, însă, și potențialul de a alimenta tensiunile comerciale între Europa și Statele Unite. În trecut, administrația de la Washington, condusă de Donald Trump, a criticat deja practicile europene, acuzând Uniunea Europeană că discriminează companiile americane și amenințând cu impunerea unor tarife în replică.

Taxă de 10% pe reclamele online. În România, veniturile declarate de Google, Facebook și TikTok sunt cel mult modeste
În ciuda acestor avertismente, autoritățile germane sunt decise să meargă mai departe. Comisarul federal Weimer a afirmat că se poartă discuții cu reprezentanții platformelor digitale și că textul de lege este în curs de redactare.

„Pregătim un proiect concret de lege pentru taxarea serviciilor de publicitate online realizate de operatorii de platforme foarte mari”, a declarat comisarul pentru publicația Stern, citat de mediafax.

În România, contextul este similar: platforme ca Google, Facebook sau TikTok generează venituri consistente din publicitatea online, dar raportările fiscale sunt, în cel mai bun caz, modeste. În acest sens, exemplul german ar putea declanșa o dezbatere națională utilă privind o eventuală reformă fiscală în domeniul digital.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Un copil de 4 ani a ajuns la spital, după un accident produs la ieșirea din municipiul Botoșani, în zona Lebăda

Publicat

Publicitate

Un copil, în vârstă de 4 ani, a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier care s-a produs la ieșirea din municipiul Botoșani, în zona Lebăda. În eveniment, care a avut loc în urmă cu puțin timp, au fost implicate două autovehicule.

La caz au ajuns pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD și Poliție.

Aceștia au constatat faptul că nu erau persoane încarcerate. Un băiețel a fost rănit. Acesta a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Pompierii au intervenit și pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Proprietarul spațiului de joacă din Botoșani, unde tavanul a căzut peste copii, a fost reținut

Publicat

Publicitate

Bărbat reținut pentru faptul ca a pus în pericol siguranța unor persoane, prin nerespectarea legislației în realizarea unei construcții sau executarea de modificări ale acesteia.

Proprietarul spațiului de joaca (administrator), lucrările fiind efectuate la indicațiile acestuia.

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 42 de ani, din comuna Mihai Eminescu, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de „executare fără autorizație de construire sau de desființare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor de construcție”, „continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente” și „proiectarea, realizarea unei construcții sau executarea de modificări ale acesteia fără respectarea prevederilor legale privind stabilitatea și rezistența, dacă în acest fel este pusă în pericol integritatea fizică a uneia sau mai multor persoane.”

Din cercetări, a reieșit faptul că în perioada aprilie 2022 – iunie 2024, acesta, în calitate de administrator al unei societăți comerciale cu destinația de spațiu de joacă, din municipiul Botoșani, ar fi efectuat lucrări de reabilitare a clădirii și activități de construire fără a avea autorizație.

De asemenea, deși, ulterior, lucrările ar fi fost sistate de către autorități, persoana bănuită de comiterea faptelor ar fi continuat activitățile de construcție fără obținerea unei autorizații în acest sens.

Astfel, ca urmare a efectuării lucrărilor fără autorizație, la data de 7 iunie a.c., s-a produs distrugerea parțiala a construcției prin prăbușirea tavanului de rigips din spatiul central multifuncțional, din interiorul clădirii, fiind pusă, astfel, în pericol, integritatea fizică a persoanelor care se aflau în interior.

Publicitate

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-au produs faptele.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending