Connect with us
Publicitate

Administratie

Angajații primăriilor din comune își vor putea deconta cheltuielile cu naveta, de la 1 ianuarie 2024

Publicat

Angajații primăriilor din comune își vor putea deconta cheltuielile cu naveta, de la 1 ianuarie 2024. Funcționarii publici din primăriile și consiliile locale din comune vor putea beneficia, începând de anul viitor, de decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care locuiesc și cea în care lucrează. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat pe 15 noiembrie, în dezbatere, normele de aplicare a legii, informează alba24.ro

Reamintim faptul că măsurile sunt prevăzute de Legea nr. 177/2023 pentru completarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Aceasta a intrat în vigoare în luna iunie 2023 și se va aplica de la 1 ianuarie 2024.

Noile reglementări introduc posibilitatea decontării cheltuielilor de transport pentru angajații administrației locale din mediul rural.

Angajații primăriilor din comune își vor putea deconta cheltuielile cu naveta
„Pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul familiei ocupaționale „Administrație” din aparatul de specialitate al primarilor comunelor și al instituțiilor și serviciilor publice de interes local, înființate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea consiliilor locale din comune, posibilitatea decontării contravalorii cheltuielilor de transport între localitatea de domiciliu/reședință și localitatea unde se află locul de muncă al acestora se stabilește prin hotărâre a consiliului local.

Stabilirea contravalorii cheltuielilor de transport se realizează de către ordonatorul de credite, cu încadrarea în cheltuielile de personal prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli aprobat”, se precizează în noua lege.

În acest sens, se dă posibilitatea autorităţilor administraţiei publice locale din mediul rural de a cuprinde în bugetul local sume destinate decontării cheltuielilor cu efectuarea navetei funcţionarilor publici şi personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului.

Normele de aplicare a legii, publicate în dezbatere
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat pe 15 noiembrie proiectul de HG privind Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 177/2023 pentru completarea Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Potrivit documentului, autoritățile administrației publice locale, prin hotărâre, pot cuprinde în bugetul local sume destinate cheltuielilor de transport ale beneficiarilor, care nu au domiciliul sau reședința în localitatea unde au locul de muncă.

Sumele destinate deplasării beneficiarilor se asigură din bugetele locale.

Fundamentarea, dimensionarea și repartizarea sumelor necesare cheltuielilor de transport pe ordonatori de credite se efectuează în concordanță cu atribuțiile ce revin autorităților administrației publice locale, cu prioritățile stabilite de acestea, în vederea funcționării lor și în interesul colectivităților locale respective, prin hotărâre a consiliului local, care cuprinde cel puțin următoarele:

suma maximă a cheltuielilor de transport efectuat cu mijloace de transport ale operatorilor de transport autorizați (transport în comun: microbuze, autobuze, ambarcațiuni, etc.);
suma maximă a cheltuielilor de transport decontate pentru transportul cu autoturismul/ambarcațiunea proprietate personală sau deținut/ă legal cu orice titlu;
suma maximă a cheltuielilor de transport efectuat cu mijloacele de transport în regim taxi sau mijloacele de transport alternativ efectuat de un operator de transport alternativ autorizat;
suma acordată cu titlu de sumă forfetară pentru plata cheltuielilor de transport, în cazul în care se optează pentru această posibilitate.
Autoritățile administrației publice locale, prin hotărâre, pot stabili dacă decontează sume aferente cheltuielilor de transport sau alocă lunar o sumă forfetară pentru asigurarea transportului salariaților între localitatea de domiciliu/reședință și localitatea unde se află locul de muncă al acestora.

Cine poate beneficia de decontarea cheltuielilor cu naveta
Potrivit normelor, de decontarea cheltuielilor de transport beneficiază salariații care nu au domiciliul sau reședința în localitatea unde aceștia își au locul de muncă.

Cheltuielile de transport se decontează doar atunci când distanța ce trebuie parcursă zilnic depășește limita teritorială a localității în care se găsește locul de muncă.

Transportul beneficiarilor poate fi efectuat cu:

mijloace de transport ale operatorilor de transport autorizați (transport în comun: microbuze, autobuze, ambarcațiuni, etc.);
mijloacele de transport în regim taxi sau mijloacele de transport alternativ efectuat de un operator de transport alternativ autorizat;
autoturismul/ambarcațiunea proprietate personală sau deținut/ă legal cu orice titlu.
Transportul beneficiarilor cu mijloacele de transport ce aparțin autorității administrației publice locale se efectuează gratuit.

În vederea stabilirii sumelor necesare decontării cheltuielilor de transport, în perioada 1 – 31 ianuarie a fiecărui an, beneficiarii înștiințează în scris primarul unității administrativ-teritoriale sau ordonatorul de credite că pe parcursul anului vor solicita decontarea cheltuielilor de transport la și de la locul de muncă, cu specificarea nivelului estimat al valorii totale.

Cum se vor deconta cheltuielile cu naveta
Potrivit normelor, decontarea abonamentelor/biletelor de transport emise de operatorii de transport auto pentru beneficiari se va asigura la valoarea acestora.

Sunt acceptate la decont biletele emise zilnic de operatorii de transport numai în situațiile în care pe ruta respectivă nu se emit abonamente sau atunci când beneficiarul utilizează mai multe mijloace de transport în comun.

Distanța pentru care se decontează abonamentul/biletul și care este înscrisă pe documentul justificativ este distanța dintre localitatea de domiciliu/reședință a beneficiarului și localitatea în care se află locul de muncă.

Decontarea cheltuielilor efectuate cu mijloacele de transport în regim taxi sau mijloacele de transport alternativ efectuat de un operator de transport alternativ autorizat se face pe baza bonului fiscal sau a facturii fiscale emise.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Educație

FOTO: Formare a cadrelor didactice la Praga și Budapesta prin proiectul de Acreditare Erasmus+ al ISJ Botoșani

Publicat

În perioada 26 noiembrie 2023 – 1 decembrie 2023, în cadrul Proiectului de Acreditare Erasmus nr. de referință 2022-1-RO01-KA121-SCH-000060615, Program Erasmus+, acțiunea cheie 1, Mobilităţi, Educaţie şcolară (SCH), implementat de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani în calitate de beneficiar/coordonator de consorțiu, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, 5 școli din mediul rural din județul Botoșani au avut parte de o experiență educațională deosebită prin participarea cadrelor didactice la două cursuri de formare, privind utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicațiilor (TIC) în educație, desfășurate la Praga și Budapesta.  

La aceste cursuri au participat 15 cadre didactice din următoarele unități de învățământ din consorțiu: Școala Gimnazială Nr. 1 Românești, Școala Gimnazială Nr. 1 Călărași, Școala Gimnazială Nr. 1 Răchiți, Școala Gimnazială Nr. 1 Santa Mare și Școala Gimnazială Nr. 1 Văculești.

Programele de formare au fost concepute pentru a explora și implementa modalități inovatoare de integrare a tehnologiei în procesul de predare-învățare. Participanții au avut acces la resursele și practicile de ultimă generație din domeniul tehnologiei educaționale, contribuind astfel la creșterea nivelului de competențe digitale în rândul cadrelor didactice.

În cadrul cursurilor desfășurate la Praga și Budapesta, formarea și interacțiunea dintre cadrele didactice și experții internaționali a fost facilitată prin ateliere practice, discuții și activități de grup, consolidând astfel o rețea durabilă de colaborare.

Nu au lipsit nici activitățile de promovare a interculturalității care au avut ca obiective cunoașterea locurilor vizitate, a tradițiilor și a culturii locale. Activitățile au oferit oportunități cadrelor didactice de a interacționa cu locuitori locali și de a se familiariza cu sistemele educaționale din cele două țări.

Pe parcursul formărilor, au fost create și diseminate materiale educaționale digitale, care vor fi ulterior integrate în lecții, contribuind și evidențiind rolul important al tehnologiei în procesul educațional.

Cursurile au oferit idei creative pentru incluziunea și motivarea elevilor prin metode inovatoare, prin utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicațiilor (TIC) în educație.

Proiectul de Acreditare Erasmus 2022-1-RO01-KA121-SCH-000060615, Program Erasmus+, acțiunea cheie 1, Mobilități, Educație școlară (SCH), implementat de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, reprezintă un exemplu elocvent al modului în care programele Erasmus+ contribuie la îmbunătățirea calității educației prin facilitarea schimburilor de experiență și de bune practici la nivel internațional.

Citeste mai mult

Eveniment

Zanco, microtelefonul de 7 centimetri, a fost introdus în penitenciar ascuns într-o ciocolată

Publicat

Un astfel de telefon a fost trimis către un deținut închis în penitenciarul Aiud, iar modul în care fost ascuns este unul inedit. Cazul a fost făcut public într-o hotărâre la Judecătoria Aiud, în data de 28 noiembrie 2023, scrie alba24.ro.

Zanco Fly este cel mai mic telefon din lume și ar fi fost creat special pentru a fi introdus în închisori.  Telefonul are opțiuni de disimulare a vocii. Asta face ca vocea unui deținut să nu fie recunoscută în convorbiri.

Mai exact telefonul de 2 centimetri lățime și 7 lungime a fost ascuns într-o ciocolată.

Chiar și ascuns, telefonul a fost găsit de polițiștii de penitenciar de la Aiud. Cazul este detaliat de magistrații Judecătoriei Aiud care recent au decis ca telefonul să fie confiscat.

Telefonul a fost obiectul central al unui dosar penal deschis în anul 2020 pentru introducerea de obiecte ilegale în penitenciar.

Două femei, mama și soția unui deținut aflat pe atunci închis la Aiud au vrut să îi ducă un pachet bărbatului. Înainte să ajungă în Alba s-au întâlnit cu un bărbat care le-a dat un pachet în plus, pentru o altă persoană închisă în penitenciar.

 

 

În pachetul respectiv, într-o ciocolată se afla ascuns și Zanco, cel mai mic telefon din lume.

Femeile au mers la în data de 4 ianuarie 2020 și au dus pachetele la Penitenciar. În timpul controlului polițiștii au descoperit telefonul ascuns în ciocolată. Drept urmare s-a deschis un dosar penal.

Între timp, dosarul a fost clasat, dar telefonul a rămas în depozitul Penitenciarului Aiud. În data de 28 noiembrie 2023, magistrații au dispus ca dispozitivul să fie confiscat.

Cel mai mic telefon din lume
Zanco Fly a fost produs de o companie din Marea Britanie și costă doar 25 de lire. Din câte se pare este unul dintre cele mai folosite telefoane mobile de către dețiunți, deoarece poate fi introdus dar și ascuns cu ușurință în penitenciare.

Poate să stea în standby timp de 3 zile, fără să fie încărcat și dispune de 13 moduri de schimb a vocii.

Mai exact vocea celui care îl folosește poate suna ca o femeie, dacă este bărbat, sau invers, persoană în vârstă, copil, ca o rață, un robot sau chiar ca Optimus Prime din Transformers.

sursă foto: caputră ecran, YouTube, Ixum Support.

Citeste mai mult

Eveniment

Douăzeci de utilaje de deszăpezire și 180 de tone material antiderapant „au luptat” cu prima ninsoare la Botoșani

Publicat

Consiliul Județean Botoșani a întreprins toate demersurile astfel încât și în această iarnă, circulația pe drumurile județene pe care le administrează prin Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Astfel, ca urmare a apariției precipitațiilor sub formă de ninsoare în cantități semnificative, au fost mobilizate echipele de intervenție ale DJDP în vederea asigurării viabilității drumurilor județene și pentru prevenirea apariției blocajelor în trafic.

În acest context, în decursul nopții precedente, pe drumurile județene au acționat un număr de 20 de utilaje de deszăpezire, reprezentând lame și răspânditoare, fiind folosite aproximativ 180 de tone material antiderapant. La acest moment toate tronsoanele de drum județean sunt deschise circulației pe ambele sensuri de mers, iar starea de viabilitate a drumurilor județene este monitorizată în permanență.

„Am acționat încă de la apariția primelor manifestări ale fenomenelor specifice iernii, pe toate cele patru zone de deszăpezire, punând accent pe drumurile cu un trafic intens. În condițiile meteo date, situația de pe drumurile județene este bună, nu s-au înregistrat situații care să pună în dificultate intervențiile drumarilor. În continuare toți șefii bazelor de deszăpezire patrulează și verifică starea drumurilor, fiecare bază este dotată cu absolut tot ce este nevoie, ceea ce va determina intervenții rapide și eficiente. Cu toate acestea, participanții la trafic trebuie să ia în considerare circulația în condiții de iarnă, să-și echipeze corespunzător autoturismele și să adapteze viteza la condițiile de trafic, conform legii”, a declarat Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani.

Reamintim faptul că, înainte de a porni în călătorie, șoferii pot afla starea drumurilor apelând la Dispeceratul Direcției Județene de Drumuri și Poduri Botoșani, telefon 0231/510.792.

Citeste mai mult

Eveniment

Comuna sărăciei lucii renaște datorită investițiilor și spiritului civic. Localnicii au reparat benevol școala

Publicat

Comuna Dimăcheni, din județul Botoșani, este formată din trei sate cu doar 1.300 de suflete. Situată în mijlocul unei câmpii arse de soare sau de vânt, localitatea a fost mai mereu un pol al sărăciei în nordul Moldovei, scrie Adevărul.

Pe teritoriul comunei nu-și avea sediul niciun agent economic iar localnicii trăiau doar din agricultură de subzistență. În sat nu au fost niciodată rețele de apă și canalizare, iar majoritatea ulițelor erau cel mult pietruite și se transformau în adevărate mlaștini atunci când ploua.

Școala din localitate, deși învață acolo 200 de preșcolari și școlari, nu a fost reabilitată de cel puțin trei decenii. Comuna a ajuns celebră la nivel național fiindcă elevii erau obligați să meargă la niște toalete de coșmar de prin anii ‘60, un fel de „găuri” insalbure, în curte. Singurul loc cât de cât civilizat era Primăria Dimăcheni.

Sărăcia de la capătul României
Din 2004 și până în 2020, localitatea a avut același primar social-democrat. Localnicii au suferit cel mai mult din cauza lipsei apei, seceta făcând ravagii în timpul verii.

„Cel mai greu era pentru vite. Și așa suntem amărâți, dacă mai rămânem și fără apă este dezastru. Că în rest nu avem nimic. Nici canalizare, nici drumuri, nici nimic. Suntem la capătul lumii. Nici măcar magazine nu prea sunt”, mărturisește o localnică trecută de 50 de ani.

O altă problemă o reprezenta școala. „Ne era și teamă să nu se înece copiii la bude acolo. Niște găuri în pământ și-atât! Mai ales de ăștia mici ne era frică să nu cadă”, spune un alt sătean.

Oamenii au fost revoltați și de faptul că sediul primăriei beneficia de tot ce era necesar, în timp ce școala nu avea nici măcar gard. „La Primărie erau și bucătărieu și WC-uri frumoase. Și copiii noștri mergeau la gaură, în curte”, spune o femeie cu doi copii.

Școală reabilitată cu oameni din sat
Sătui de sărăcie, localnicii au „schimbat macazul”, iar la alegerile din 2020 au votat un alt primar, Marinel Moruz, un fermier de 37 de ani, din comună. În plus, oamenii au început să-și facă singuri ceea ce aveau nevoie. Un exemplu este reabilitarea școlii din comună.

Citește și: Primarul care vrea să închidă primăria. Instituţia a intrat în colaps după mărirea lefurilor. „N-am bani de nimic. Nici de utilităţi, nici de salarii. Zero!“

Au fost refăcute toate interioarele, inclusiv toaletele vechi. Oamenii au lucrat în echipe, cât timp putea fiecare. Cinci dintre localnici, care primeau ajutor social în baza Legii 416, au lucrat zilnic, iar ceilalți în funcție de cât le permitea timpul liber.

Un lucru este cert, acum, școala din Dimăcheni arată ca nouă. Primăria a cheltuit doar 65.000 de lei, prețul aferent materialelor, scutind sumele uriașe cu manopera și toate procedurile aferente.

Autoritățile locale au accesat și fonduri europene guvernamentale pentru a realizarea rețelei de apă și canalizare în comună, dar și a altor lucrări de modernizare a școlii, inclusiv realizarea unui teren de sport modern, din fonduri proprii, în condițiile în care, pentru prima dată în istoria comunei, există un excedent financiar care va fi reinvestit în lucrări edilitare.

„Anul trecut, am avut un excedent de 830.000 lei, bani pe care i-am oprit pentru cofinanțare în cazul în care apar noi proiecte. Pe Anghel Saligny am avut depuse trei proiecte, dar ne-au aprobat doar două. Am prins proiect de realizare a aducțiunii de apă, tot Dimăcheniul și Mateieni. Pentru apă, valoarea este de aproximativ zece milioane de lei, iar pentru canalizare, cel de-al doilea proiect aprobat, opt milioane de lei”, a precizat Marinel Moruz, primarul din Dimăcheni.

Sursa: Adevărul

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending