Connect with us
Publicitate

Educație

„Angajații din educație intră în grevă generală”, anunță cele trei mari sindicate din învățământ

Publicat

Publicitate

“Angajații din educație intră în grevă generală!” este titlul unui comunicat al celor trei mari sindicate din învățământ, prin care acestea anunță, luni, o conferință de presă comună. În cadrul acesteia urmează să fie anunțate “rezultatele referendumului privind declanșarea grevei generale în învățământ, precum și implicațiile acesteia pentru procesul educațional”.

Conferința va avea loc marți, începând cu ora 11:00, iar invitația este transmisă de reprezentanții celor trei sindicate: Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.

Anunțul vine după ce, în urma protestului amplu al angajaților din educație desfășurat în data de 10 mai, cea mai mare astfel de demonstrație din ultimul deceniu, liderul FSLI Simion Hăncescu declara pentru Edupedu.ro că “peste 14.000 de persoane au fost în stradă, conform cifrelor date de jandarmerie. Mesajul care a izvorât astăzi este grevă generală. Lumea susține forma aceasta extremă de protest”.

Publicitate

Amintim că profesorii și angajații în învățământ au primit, pe 18 aprilie 2023, de la sindicatele la care sunt afiliați, un document de centralizare a acordurilor pentru declanșarea grevei generale în data de 22 mai 2023. În documentul obținut de Edupedu.ro, sindicatele enumeră motivele pentru care solicită semnăturile profesorilor.

Revendicările sindicatelor din educație:

  • „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Lucian Trufin: Hubul agroalimentar va aduce produse proaspete, calitative și accesibile pe masa botoșănenilor

Publicat

Publicitate

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Lucian Trufin, spune că proiectul său de a realiza un hub alimentar în Botoșani va sprijini producția agroalimentară locală și va aduce hrană sănătoasă și gustoasă pentru cetățeni.

Pe lângă avantajele economice și crearea de noi locuri de muncă, cel mai important este că botoșănenii vor avea acces la legume și fructe proaspete, vândute la prețuri accesibile. În prezent, o mare parte din producția locală fie pleacă spre alte zone, fie este insuficient valorificată. Avem o varietate de produse de înaltă calitate, iar inițiativa urmărește să le aducă pe mesele botoșănenilor, ceea ce reprezintă un câștig atât pentru producătorii locali, cât și pentru consumatori”, a explicat Lucian Trufin.

Hubul alimentar presupune înființarea unor centre locale pentru colectarea și sortarea cerealelor, legumelor și fructelor obținute pe plan local de fermierii botoșăneni. De aici, produsele agroalimentare vor fi vândute direct și în mod prioritar către piețele și magazinele din județul Botoșani. Scurtarea lanțului de distribuție și a distanțelor de transport înseamnă acces facil la produse proaspete și la prețuri avantajoase pentru cumpărători.

Publicitate

Există deja premise pentru realizarea unui hub alimentar în județul Botoșani. Secretarul de stat Adrian Pintea a anunțat că unul dintre cele 16 centre de colectare a produselor agroalimentare prevăzute în programul Ministerului Agriculturii va fi amplasat chiar la Botoșani.

La nivelul întregii țări se vor face 16 centre de colectare și depozitare de legume. La solicitarea domnului senator Lucian Trufin și prin analiza domnului ministru Barbu, unul dintre cele 16 centre se va afla în județul Botoșani”, a declarat Adrian Pintea, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.

De asemenea, prin acest proiect se vor crea locuri de muncă în centrele de colectare și sortare. Crearea unei oportunități sigure de valorificare a produselor va stimula producția agroalimentară locală și va oferi o perspectivă sigură pentru tinerii fermieri.

Publicitate

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Citeste mai mult

Eveniment

Sfaturi de securitate pentru dispozitivele mobile de la DNSC. Cum poți să îți protejezi gadgeturile

Publicat

Publicitate

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis recent câteva sfaturi pentru securitatea dispozitivelor mobile, informează alba24.ro. „Săptămâna a fost lungă, dar securitatea dispozitivelor mobile nu are zi liberă! Ia-ți un moment să-ți protejezi gadgeturile pentru a te bucura de weekend fără griji și cu toată încrederea. La sfârșit de săptămână, tehnologia ta merită și ea un moment sporit de atenție”, au scris reprezentanții DNSC, pe pagina de Facebook.

DNSC, sfaturi de securitate pentru dispozitivele mobile

  • Păstrați mereu software-ul de pe dispozitiv actualizat (și aplicațiile).
  • Evitați operarea cu date sensibile pe rețele Wi-Fi publice, gratuite. Folosiți o soluție VPN în acest caz.
  • Activați un cod PIN, o parolă complexă sau securitatea biometrică pentru a folosi dispozitivul.
  • Folosiți funcția de localizare și blocare de la distanță a dispozitivului.
  • Instalați aplicații numai din magazinele oficiale și evitați piratarea.
  • Fiți precauți când primiți linkuri și atașamente pe telefon. Scanați-le cu un antivirus înainte de a le accesa.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Lângă noi: Un tânăr a murit, iar un altul a fost rănit grav într-un accident de motocicletă la Dumbrăveni

Publicat

Publicitate

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, a anunțat că duminică seara s-a produs un accident de motocicletă cu două victime.

El a spus că o motocicletă a ieșit în afara părții carosabile, pe raza satului Sălăgeni, din comuna Dumbrăveni.

Echipajele de salvare au identificat două victime, una dintre ele fiind în stare de inconștiență.

Publicitate

În accident au fost implicați doi tineri. Unul dintre ei este conștient și cooperant, dar cu multiple traumatisme, fiind preluat de către echipajele medicale. Rănitul a fost stabilizat și transportat către Unitatea de Primiri Urgențe Suceava.

Din nefericire, victima inconștientă are leziuni incompatibile cu viața.

La fața locului au intervenit pompierii militari cu o autospecială pentru descarcerare, o ambulanță SMURD B2 și o ambulanță SMURD TIM.

Publicitate

Sursa: newsbucovina.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

ISU Botoșani: Ultimele zile de înscriere la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă

Publicat

Publicitate

14 mai este ultima zi în care mai pot fi depuse cererile de înscriere la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești. Acestea trebuie completate de către candidați în mod lizibil, semnate și transmise exclusiv în format electronic la adresa de e-mail resurse_umane@isubotosani.ro.

300 de locuri sunt puse la dispoziția tinerilor care își doresc să urmeze cursurile acestei școli, în sesiunea aprilie – iulie 2024. 275 dintre acestea sunt de subofițer de pompieri și protecție civilă, iar 25 de subofițer administrativ.

Calendarul concursului de admitere este următorul:
– până la data de 21 mai 2024: depunerea documentelor pentru dosarul de recrutare, la sediul ISU Botoșani din strada Calea Națională nr. 28 A, municipiul Botoșani;
– până la data de 21 mai 2024: evaluarea psihologică a candidaților, conform planificării întocmite de Centrul de Psihosociologie al MAI împreună cu unitățile de recrutare;
– 25-31 mai 2024: evaluarea performanțelor fizice, la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu”, conform planificării;
– 15 iunie 2024: susținerea probei de evaluare a cunoștințelor, la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu”;
– 19 iunie – 12 iulie 2024: examinare medicală (doar candidații care se încadrează în numărul locurilor scoase la concurs în ordinea descrescătoare a notelor finale);
– 19 iulie 2024: afișarea rezultatelor finale, pe site-ul oficial al Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu”.
Durata de școlarizare va fi de un an, pentru ambele specializări.
Condițiile legale și criteriile specifice de recrutare, calendarul concursului de admitere, precum și alte informații de interes pot fi consultate accesând pagina www.isubotosani.ro, secțiunea “carieră”.
Mai multe informații aici: www.scoaladepompieri.ro

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending