Connect with us
Publicitate

Eveniment

Angajații ar putea beneficia de încă două zile libere plătite pe an, pentru depistarea precoce a bolilor

Publicat

Publicitate

Angajații din sistemul public sau privat ar putea beneficia de două zile libere plătite pe an, în care vor putea merge la medic pentru efectuarea screening-ului în vederea depistării precoce a bolilor grave, scrie alba24.ro.

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect iniţiat de parlamentari PNL, susţinut de PSD, UDMR, minorităţi şi parlamentari neafiliaţi, ce are ca obiect stabilirea unor măsuri pentru promovarea screening-ului, în sensul acordării a două zile libere de către angajatorii din sistemul public şi privat, de către unităţile de învăţământ preuniversitar, de către instituţiile de învăţământ superior, precum şi de către unităţile militare pentru efectuarea de verificări în scopul depistării precoce a bolilor.

Un amendament admis la proiect prevede că cele două zile libere acordate de angajatori pentru efectuarea screening-ului nu se includ în durata concediului de odihnă şi sunt oferite la cererea angajaţilor din sistemul public şi privat, scrie Agerpres.ro.

De asemenea, nu se includ în durata concediului de odihnă cele două zile de permisie într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului acordate şi plătite de structurile MAPN, MAI, SRI, SIE, STS şi ale SPP, la cererea cadrelor militare în activitate, a soldaţilor şi a gradaţilor profesionişti.

Potrivit altei modificări la proiectul de act normativ, titularii drepturilor menţionate „au obligaţia de a depune cererea cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de prima opţiune de programare a screening-ului”, iar angajatorul „are obligaţia de a aproba cererea pentru acea opţiune de programare care nu îi afectează activitatea în mod semnificativ”.

Dovada screening-ului se face cu adeverinţa eliberată de medicul de familie, care trebuie depusă în termen de 10 zile lucrătoare de la data efectuării.

Publicitate

Nerespectarea de către angajatori a obligaţiilor ce le revin în acest sens se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei, conform modificărilor aduse proiectului de act normativ.

Fundamentarea acestei propuneri legislative a vizat în principal costurile tratamentelor efectuate în stadiile precoce ale bolii, care sunt mai ieftine şi mai eficace; lipsa de informare privind bolile oncologice şi lipsa programelor de screening sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului; accesarea serviciilor de screening, potrivit expunerii de motive.

Senatul este primul for legislativ sesizat în acest caz.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânăr din Havârna, reținut după ce a forțat intrarea într-un bar din localitate de unde a luat banii din încasări

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Darabani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, din comuna Havârna, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în noaptea de 13 spre 14 octombrie 2024, ar fi pătruns fără drept, prin distrugerea sistemului de asigurare, în incinta unui local public, de unde ar fi sustras aproximativ 4.000 de lei.

 

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională a fost recuperat integral și restiuit persoanei vătămate.

 

Publicitate

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

În atenția fermierilor din Botoșani: Au venit rezultatele finale ale controlului prin monitorizare, pentru cererile de plată depuse în Campania 2024

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Județean Botoșani informează fermierii că s-au primit rezultatele finale ale controlului prin monitorizare, pentru cererile de plată depuse în Campania 2024.

Din cei 26.590 de fermieri care au depus cereri de plată la APIA C.J. Botoșani în Campania 2024, cu un număr total de 220.273 de parcele, au fost identificați cu neconformități 1.142 de fermieri, cu 1.885 de parcele semaforizate cu culoarea roșie.

Pentru clarificare, rapoartele care au cel putin o parcelă semaforizată cu culoarea roșie vor fi comunicate fermierilor și pot fi contestate în baza fotografiilor georeferentiate sau a proceselor verbale de calamitate, în termen de 30 zile de la comunicare.  Pentru ca dosarul să fie deblocat pentru plată, fermierii care se află în această situație sunt rugați să se adreseze cât mai repede administratorului de dosar de la centrul local / centrul județean unde au depus cererea de plată.

La nivel județean, Comisia de solutionare a contestatiilor va verifica documentele, va soluționa contestatiile și va transmite rezultatele către Serviciul control pe teren, pentru procesarea acestora în sistemul informatic, în vederea autorizării ulterioare la plată a cererilor.

Citeste mai mult

Eveniment

ALERTĂ parfumuri! O substanță periculosă, descoperită printre ingredientele unor branduri de lux

Publicat

Publicitate

Aplicația InfoCons avertizează, astfel, că mai multe parfumuri și ape de toaletă de lux conțin o substanță interzisă în UE. Este vorba despre substanța numită BMHCA, care poate afecta sistemul reproducător și poate cauza probleme de sănătate. 

“Conform listei ingredientelor, produsul conține 2-(4-terț-butilbenzil) propionaldehidă (BMHCA), care este interzisă în produsele cosmetice. BMHCA poate dăuna sistemului reproducător, poate dăuna sănătății fătului și poate provoca sensibilizarea pielii. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind produsele cosmetice”, transmite InfoCons, informează realitatea.net.

Printre produsele semnalate se numără parfumuri și ape de toaletă de la branduri de lux extrem de cunoscute, precum „Lady Million” de la Paco Rabanne, „Magnifique” de la Lancome Paris, „X Hugo X” de la Hugo Boss sau „Versace pour Homme” de la Versace.

Imagine

Imagine

Imagine

Publicitate

Aceste produse, deși sunt vândute de mărci de lux, nu respectă Regulamentul european privind produsele cosmetice din cauza prezenței BMHCA în compoziția lor.

InfoCons avertizează că produsele identificate în sistemul european de alertă prezintă un risc direct pentru consumatori și pot fi găsite atât în magazine fizice, cât și pe platforme online de vânzare din întreaga Uniune Europeană.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

NU faceți asta! Patru bărbați, cu vârste cuprinse între 36 și 99 de ani, au ajuns la spital după ce au încercat să aprindă focul cu benzină

Publicat

Publicitate

Patru bărbați, cu vârste cuprinse între 36 și 99 de ani, au ajuns la spital după ce au încercat să aprindă focul cu benzină, iarna trecută. În urma acestor întâmplări și bunurile din locuințe au fost cuprinse de flăcări. Localitățile unde au avut loc evenimentele au fost: Cucuteni, Suharău, Botoșani și Cucorăni.

Alte zeci de persoane au rămas fără acoperiș deasupra capului din această cauză.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani recomandă cetățenilor să nu aprindă focul cu benzină, gaz sau alte lichide inflamabile! Își pun viața în pericol, dar și lucrurile pentru care au muncit de-a lungul timpului.

Totodată, oamenii trebuie să aibă grijă și să nu folosească alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending