Sindicatul National APIA și Federația AGROSTAR la care este afiliat duc de peste patru ani o lupta acerbă cu cei care se opun egalizării salariilor din centrele județene și locale ale Agenției de Plăti și Intervenție pentru Agricultură cu cele ale salariaților din APIA Central, relatează cluj24.ro.
”Este o nedreptate care persista de ani de zile, intrucat guvernantii nostri nu inteleg ca APIA este o singura institutie iar in cadrul ei nu trebuie sa existe diferente salariale intre aceleasi categorii de salariati”, au spus sindicaliștii.
Potrivit acestora, cea mai mare nedreptate a făcut-o Legea 153/2017, când s-au pus salariații Agenției pe două anexe de salarizare: una, “evident” superioara, in care sunt cuprinși cei aproximativ 500 de salariați din cadrul APIA Central și restul lumii, adică cei aproximativ 4000 de funcționari de la Centrele județene și locale.
”Acestia din urma sunt cei care primesc cererile fermierilor, le gestioneaza, executa controale pe teren si autorizeaza platile. Mai precis, fac aproape intrega munca in ceea ce priveste cererea unica de plata. Cu toate acestea, au salarii mai mici. De ce? Pentru ca asa li s-a parut normal unor guvernati rupti de realitate. Salariatii APIA din teritoriu nu solicita mariri salariale ci indreptarea unei anomalii”, au precizat angajații.
Ei susțin că, în mod eronat, Guvernul vorbeste de noi cresteri salariale ale unor functionari cu salarii ”deja mari”.
98% absorbție fonduri
Cu toate acestea, avand in vedere complexitatea muncii la APIA si procentul de absorbtie al fondurilor de peste 98 %, salariile nu sunt deloc mari.
”Iar in acest caz nu se doreste marirea salariilor ci doar egalizarea lor cu APIA Central. In plus, sa nu se uite ca la APIA nu sunt doar consilieri superiori ci si consilieri debutanti si asistenti ale caror salarii nete sunt undeva in jur de 3000 de lei.
Dupa lungi tergiversari din partea tuturor celor implicati in rezolvarea acestui caz, un amendament initiat de cele doua sindicate din cadrul APIA, care a avut avizul conducerii agentiei si al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a ajuns in Parlament.
Un grup de parlamentari PSD si PNL a avut o initiativa parlamentara, in acest sens care urma sa solutioneze o evidenta nedreptate. Proiectul legislativ a trecut de comisiile din Parlament, a fost votat de Senat cu o mare majoritate de voturi, a trecut si de Comisia de Agricultura si cea de Munca, urmand a fi pus, in mod firesc, in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor in data de 5 aprilie a.c. Dar, asa cum se intampla la noi, s-a amanat.
De ce? Probabil pentru ca premierul a descoperit pe ultimele luni ale mandatului sau ca are deficit bugetar si trebuie sa reduca cheltuielile. S-a facut referire de catre unii parlamentari liberali si la faptul ca sindicatele din cadrul Ministerului de Interne ameninta cu greva in cazul in care proiectul privitor la APIA va fi votat iar lor nu li se va accepta cresterile salariale solicitate. Probabil, este doar o scuza a politicienilor pentru a justifica o promisiune neonorata.
De aceea, amanarea dezbaterii parlamentare le pare salariatilor APIA o noua amagire, asa cum s-a intamplat in ultimii 4-5 ani, pe care nu mai sunt dispusi sa o accepte. Drept urmare,vor actiona in consecinta”, au mai spus sindicaliștii APIA.
15 miliarde în conturi
Sindicatul National APIA a emis un comunicat de presa in care isi exprima regretul cu privire la blocarea proiectului legilativ constand in uniformizarea personalului APIA, institutie publica in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Trebuie mentionat ca institutia gestioneaza peste 100 de scheme de plati, masuri si submasuri de plata, extrem de complexe iar anual, la centrele locale si judetene ale agentiei se depun circa 850.000 de cereri de plata, cu o suprafata de peste 9 milioane de hectare.
In plus, structura de personal din cadrul Agentiei este subdimensionata fata de volumul si complexitatea activitatii institutiei, de aceea, salariatii se considera indreptaiti sa solicite continuarea procedurii legislative, cu privire la proiectul de uniformizare a salariilor la APIA.
De remarcat ca, anual, conturile Agentiei sunt alimentate cu peste 15 miliarde lei, bani care ajung in buzunarele fermierilor nostri. Oare ce intitutie mai aduce in tara o asemenea suma?
Pregătiri de grevă
”In cazul respingerii proiectului de lege, salariatii APIA avertizeaza ca vor fi dificultati in derularea optima a activitatii, cu consecinta iminenta a scaderii absorbtiei fondurilor europene puse la dispozitia Romaniei. Mai ales ca ne aflam in plina campanie de prelare a cerilor pentru plati directe, cu numerosi fermieri care bat la portile APIA, nerabdatori sa-si depuna cererea pe anul in curs, al carui termen, fara penalizari, este 15 mai.
Evident, vor urma proteste ale salariatilor, conform Legii 367/2022. Iar potrivit declaratiilor liderilor sindicatului, se va ajunge la greva generala, in cazul in care revendicarile angajatilor APIA din teritoriu nu vor fi satisfacute”, au atras atenția angajații APIA.