Connect with us

Economie

Angajații APIA se pregătesc de grevă generală. În plină campanie de preluare a cererilor, vor grevă și salarii ca la București

Publicat

Publicitate

Sindicatul National APIA și Federația AGROSTAR la care este afiliat duc de peste patru ani o lupta acerbă cu cei care se opun egalizării salariilor din centrele județene și locale ale Agenției de Plăti și Intervenție pentru Agricultură cu cele ale salariaților din APIA Central, relatează cluj24.ro.

”Este o nedreptate care persista de ani de zile, intrucat guvernantii nostri nu inteleg ca APIA este o singura institutie iar in cadrul ei nu trebuie sa existe diferente salariale intre aceleasi categorii de salariati”, au spus sindicaliștii.

Potrivit acestora, cea mai mare nedreptate a făcut-o Legea 153/2017, când s-au pus salariații Agenției pe două anexe de salarizare: una, “evident” superioara, in care sunt  cuprinși cei aproximativ 500 de salariați din cadrul APIA Central și restul lumii, adică cei aproximativ 4000 de funcționari de la Centrele județene și locale.

”Acestia din urma sunt cei care primesc cererile fermierilor, le gestioneaza, executa controale pe teren si autorizeaza platile. Mai precis, fac aproape intrega munca in ceea ce priveste cererea unica de plata. Cu toate acestea, au salarii mai mici. De ce? Pentru ca asa li s-a parut normal unor guvernati rupti de realitate. Salariatii APIA din teritoriu nu solicita mariri salariale ci indreptarea unei anomalii”, au precizat angajații.

Ei susțin că, în mod eronat, Guvernul vorbeste de noi cresteri salariale ale unor functionari cu salarii ”deja mari”.

98% absorbție fonduri

Cu toate acestea, avand in vedere complexitatea muncii la APIA si procentul de absorbtie al fondurilor de peste 98 %, salariile nu sunt deloc mari.

Publicitate

”Iar in acest caz nu se doreste marirea salariilor ci doar egalizarea lor cu APIA Central. In plus, sa nu se uite ca la APIA nu sunt doar consilieri superiori ci si consilieri debutanti si asistenti  ale caror salarii nete sunt undeva in jur de 3000 de lei.

Dupa lungi tergiversari din partea tuturor celor implicati in rezolvarea acestui caz, un amendament initiat de cele doua sindicate din cadrul APIA, care a avut avizul conducerii agentiei  si al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a ajuns in Parlament.

Un grup de parlamentari PSD si PNL a avut o initiativa  parlamentara, in acest sens care urma sa solutioneze o evidenta nedreptate. Proiectul legislativ a trecut de comisiile din Parlament, a fost votat de Senat cu o mare majoritate de voturi, a trecut si de  Comisia de Agricultura si cea de Munca, urmand a fi pus, in mod firesc, in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor in data de 5 aprilie a.c. Dar, asa cum se intampla la noi, s-a amanat.

De ce? Probabil pentru ca premierul  a descoperit pe ultimele luni ale mandatului sau ca are deficit bugetar si trebuie sa reduca cheltuielile. S-a facut referire de catre unii parlamentari liberali si la faptul ca sindicatele din cadrul Ministerului de Interne ameninta cu greva in cazul in care proiectul privitor la APIA va fi votat iar lor nu li se va accepta cresterile salariale solicitate. Probabil, este doar o scuza a politicienilor pentru a justifica o promisiune neonorata.

De aceea, amanarea dezbaterii parlamentare le pare salariatilor APIA o noua amagire, asa cum s-a intamplat in ultimii 4-5 ani, pe care nu mai sunt dispusi sa o accepte. Drept urmare,vor actiona in consecinta”, au mai spus sindicaliștii APIA.

15 miliarde în conturi

Sindicatul National APIA a emis un comunicat de presa in care isi exprima regretul cu privire la blocarea proiectului legilativ  constand in uniformizarea personalului APIA, institutie publica in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Trebuie mentionat ca institutia gestioneaza peste 100 de scheme de plati, masuri si submasuri de plata, extrem de complexe iar  anual, la centrele locale si judetene ale agentiei se depun circa 850.000 de cereri de plata, cu o suprafata de peste 9 milioane de hectare.

In plus, structura de personal din cadrul Agentiei  este subdimensionata fata de volumul si complexitatea activitatii institutiei, de aceea, salariatii se considera indreptaiti sa solicite continuarea procedurii legislative, cu privire la proiectul de uniformizare a salariilor la APIA.

De remarcat ca, anual, conturile Agentiei sunt alimentate cu peste 15 miliarde lei, bani care ajung in buzunarele fermierilor nostri. Oare ce intitutie mai aduce in tara o asemenea suma?

Pregătiri de grevă

”In cazul respingerii proiectului de lege, salariatii APIA avertizeaza ca vor fi dificultati in derularea optima a activitatii, cu consecinta iminenta a scaderii absorbtiei fondurilor europene puse la dispozitia Romaniei. Mai ales ca ne aflam in plina campanie de prelare a cerilor pentru plati directe, cu numerosi fermieri care bat la portile APIA, nerabdatori sa-si depuna cererea pe anul in curs, al carui termen, fara penalizari, este 15 mai.

Evident, vor urma  proteste ale salariatilor, conform Legii 367/2022. Iar potrivit declaratiilor liderilor sindicatului, se va ajunge la greva generala, in cazul in care revendicarile angajatilor APIA din teritoriu nu vor fi satisfacute”, au atras atenția angajații APIA.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO Botoșani: Activități preventive desfășurate de polițiștii rutieri

Publicat

Publicitate

*Activități preventive desfășurate de polițiștii rutieri*

 

La data de 1 iulie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat o activitate educativ-preventivă dedicată tinerilor care se deplasează pe biciclete sau trotinete, în cadrul unei campanii de conștientizare privind siguranța rutieră.

 

Activitatea s-a adresat celor mai tineri participanți la trafic, având ca obiectiv principal formarea unui comportament rutier responsabil încă de la cele mai fragede vârste.

 

Publicitate

Totodată, au fost oferite recomandări utile privind utilizarea în siguranță a trotinetelor și bicicletelor fiind evidențiate riscurile la care se expun copiii și adolescenții atunci când nu respectă regulile de circulație.

 

Tinerilor le-au fost oferite veste reflectorizante și pliante cu informații utile, care să îi ajute să rețină regulile de bază privind deplasarea în siguranță, atât ca pietoni, cât și ca utilizatori ai mijloacelor de deplasare individuale.

Citeste mai mult

Eveniment

Funcționari din Botoșani, reținuți într-un dosar privind identități false pentru mii de cetățeni străini

Publicat

Publicitate

Doi funcționari publici au fost reținuți de procurorii Parchetului General în dosarul privind obținerea de documente de identitate românești false pentru persoane din Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals informatic în formă continuată și luarea de măsuri preventive față de patru persoane, respectiv:

– pentru doi funcționari în cadrul unui serviciu public comunitar local de evidență a persoanelor a fost dispusă măsura reținerii pe o durată de 24 de ore;

– pentru alți doi funcționari în cadrul unui serviciu public comunitar local de evidență a persoanelor a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.

Marți, polițiștii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au efectuat peste 206 de percheziții la sediile unor instituții publice și la locuințele unor persoane fizice.

Cercetările se referă la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și fals informatic de către funcționari publici din județul Botoșani, precum și dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.

Publicitate

Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, prin intermediul unor funcționari publici dintr-un serviciu de evidența populației și o primărie, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea pentru persoane născute în Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova.

Datele nereale se referă la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, dar și la alte atribute de identificare a persoanei, respectiv nume, prenume, data nașterii, locul nașterii, totul cu scopul obținerii de către beneficiar a unui act de identitate, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței în România, precizează anchetatorii.

Datele menționate, care în unele cazuri prezintă o identitate diferită de cea reală a beneficiarilor, în condițiile în care marea lor majoritate au depus certificate de cetățenie română anterior falsificate, sunt incluse în Registrul Național de Evidență a Persoanelor.

În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate pe baza unor certificate care atestau dobândirea cetățeniei române și care anterior au fost falsificate, cu stabilirea domiciliului la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv și chiar fără acordul lor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și implicit fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor.

Astfel, în cursul anilor 2023 – 2024, pe raza unui serviciu de evidență a populației și-au stabilit domiciliul în mod fictiv un număr de 7.000 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state, foste republici sovietice. AGERPRES/

Citeste mai mult

Eveniment

Participarea Muzeului Județean Botoșani la Expoziția itinerantă „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”

Publicat

Publicitate

Pe 2 iulie 2025, de la ora 12.00, la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț are loc vernisajul expoziției itinerante „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”, la care Muzeul Județean Botoșani participă cu piese valoroase din patrimoniul cultural al Muzeului de Etnografie.

Expoziția a fost inițiată de dr. Roxana Deca și de colegii de la Muzeul Olteniei Craiova, reunind, alături de piesele din arealul etnografic al Botoșaniului, țesături din patrimoniul Complexului Muzeal Național „Astra” Sibiu, Muzeului Național al Țăranului Român, Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Muzeului Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” Sighetul Marmației și Muzeului de Etnografie Piatra-Neamț, alături de valoroasele covoare oltenești.

Evenimentul expozițional a fost deschis la Craiova, între 27 septembrie 2024 și 19 ianuarie 2025. Pe 5 februarie, al doilea popas al expoziției itinerante a fost Muzeul Național al Țăranului Român, cu prilejul a 35 de ani de la (re)înființarea instituției. Ulterior, la Sighetul Marmației, valoroasele piese au decorat pereții Palatului „Reduta”, unde au fost etalate în intervalul 8 aprilie – 22 iunie 2025.

Piatra-Neamț, unde expoziția va putea fi vizitată între 2 iulie și 28 septembrie 2025, reprezintă a patra și ultima etapă din acest an, pe simezele Muzeului de Istorie și Arheologie fiind etalate peste 40 de covoare (scoarțe, lăicere, păretare, țoluri, carpete, macaturi), la care se adaugă ștergare, fețe de pernă, glugi, cingători, trăistuțe, mostre de țesături din colecțiile Minerva Cosma și Dumitru Cosma (deținute de Muzeul ASTRA Sibiu).

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Omagierea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare la Dorohoi – o lecție de istorie și credință pentru cei mici

Publicat

Publicitate

Protopopiatul Dorohoi, în colaborare cu Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, a organizat o activitate cultural-religioasă dedicată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, în cadrul parteneriatului „Școala de Vară” cu Centrul „Jurjac” din Dorohoi.

Evenimentul s-a desfășurat în două etape, reunind copii, reprezentanți ai Centrului de zi „Jurjac” și ai Protopopiatului Dorohoi, într-un cadru educativ și spiritual deosebit. Prima parte a activității a avut loc în Catedrala din Dorohoi, unde participanții au fost invitați să ia parte la o activitate interactivă de cunoaștere și la o scurtă cateheză, în care s-a subliniat rolul credinței în viața copiilor și în formarea caracterului creștin, precizează publicația Slova Creștină de Dorohoi.

A doua parte s-a desfășurat în Sala de ședințe a Protopopiatului Dorohoi și a fost dedicată personalității și moștenirii lăsate de marele voievod al Moldovei. Copiii au avut ocazia să afle detalii din viața și domnia lui Ștefan cel Mare printr-o prezentare biografică adaptată vârstei lor, să participe la un program de lectură tematică și să ia parte la un mic atelier de muzică. În cadrul atelierului, au învățat și interpretat cu emoție cântecul „Când a fost să moară Ștefan”, omagiu artistic adus celui ce a fost numit de popor „atletul lui Hristos”.

Prin această inițiativă, organizatorii și-au propus să insufle tinerelor generații respectul pentru valorile istorice și religioase ale neamului românesc, consolidând totodată legătura dintre școală, biserică și comunitate.
Activitatea s-a bucurat de un real succes și de implicarea activă a participanților, demonstrând încă o dată că educația religioasă și culturală poate fi transmisă cu eficiență prin metode interactive și adaptate copiilor.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending