Connect with us

Eveniment

Angajări în ARMATĂ 2022: Cum poți deveni rezervist voluntar

Publicat

Publicitate

Ministerul Apărării Naționale caută rezerviști voluntari. Anunțul a fost făcut la începutul anului, pentru ocuparea a 444 de locuri, informează alba24.ro.

 

Este vorba despre o campanie suplimentară de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României, pe locurile rămase neîncadrate în anul 2021.

”Campania de recrutare are ca scop ocuparea a 444 de locuri de rezervişti voluntari (maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați), rămase disponibile în unităţi militare din 15 judeţe – Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea și Vrancea”, preciza MApN.

Procesul de recrutare şi selecţie pentru seria suplimentară are loc până pe data de 4 februarie.

La prezentarea la centrul militar, cetățenii interesați vor fi informaţi cu privire la avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, etapele procesului de recrutare şi selecţie, structurile desemnate să execute selecția, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, precum și unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială, în situația în care fac obiectul acestei instruiri, potrivit legii.

Publicitate

De asemenea, candidaţii proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către funcțiile pentru care aceştia îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor și corespondența specializărilor dobândite în viața civilă cu armele/serviciile și specialitățile militare, mai precizează MApN.

Detalii suplimentare pot fi obținute la centrelor militare zonale, judeţene sau de sector. Detalii, AICI.

Documente necesare

La prezentarea la centrul militar, cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar vor completa o cerere de înscriere și vor prezenta următoarele documente:

– actul de identitate, în original şi în copie;

– certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;

– acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie;

– permisul de conducere valabil, eliberat de către autoritățile române, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;

– livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

Una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele interesate este să aibă vârsta între 18 și 55 de ani. Selecția constă în probe psihologice, fizice și examinare medicală.

Măsuri pentru creșterea atractivității serviciului voluntar

Prin adoptarea Legii nr. 115/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari au intrat în vigoare o serie de măsuri care au ca scop creșterea atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, dintre care cele mai semnificative sunt:

– remunerația acordată în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni a crescut de la 10% la 30% din solda de funcţie, la care se adăugă solda gradului deţinut;

– cuantumul indemnizației de instalare a crescut, prin adăugarea la solda de funcţie, a gradațiilor și a soldei de comandă, pe lângă solda de grad;

– a fost eliminată obligația privind restituirea cheltuielilor de recrutare şi selecţie, în situația nesemnării/ nefinalizării contractului;

– au fost eliminate limitările privind plecarea rezerviștilor voluntari în străinătate;

– există posibilitatea repartizării în funcție, fără a mai susține probele de selecție, a rezerviștilor proveniți din cadre militare în activitate și soldați/gradați profesioniști, în primul an de la trecerea în rezervă.

Câți bani primesc soldații

Rezerviştii voluntari primesc indemnizaţie de instalare egală cu solda de funcţie, la care se adaugă solda de grad şi solda de comandă, după caz, acordată la semnarea fiecărui contract cu durata de minimum 3 ani.

Pentru perioada în care nu participă la instruire sau misiuni, remunerația este de 30% din solda de funcţie.

În cazul unui soldat profesionist, salariul lunar este de 1.857 de lei, astfel că rezervistul voluntar va avea de încasat după perioada de instrucţie, când stă acasă, aproximativ 540 de lei. Un subofiţer rezervist voluntar va încasa 720 de lei.

Cât timp este în programul de instruire iniţială sau periodică, voluntarul primeşte soldă întreagă, ca orice militar profesionist: 1.857 de lei în cazul unui soldat şi 2.400 de lei pentru un subofiţer.

În acest moment, România are 70.000 de militari activi, dar numai 60.000 în rezervă, cifră considerată total insuficientă pentru o capacitate robustă de răspuns militar în caz de criză, potrivit adevarul.ro.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Expoziția de grafică și pictură „Petra”, în spațiul Colecției de Artă din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 2-14 iulie 2025, în spațiul Colecției de Artă, expoziția de artă plastică ,,Petraˮ, cu lucrări de pictură și grafică semnate de Petra Iustina Amarghioalei. Expozanta, născută pe 10 septembrie 2009, este elevă în clasa a X-a la Liceul de Artă ,,Ștefan Luchanˮ din Botoșani și este îndrumată de profesorii Ciprian Andrușcă și Genoveva Dolhescu.

Un talent autentic, susținut de muncă asiduă, Petra Iustina Amarghioalei se află la a doua expoziție personală. Cea dintâi, denumită ,,Rezist prin artăˮ, a fost deschisă la Galeria de Artă a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în perioada 6-31 martie 2025. Evenimentul a fost coordonat de către dr. Ana-Maria Ovadiuc, artist vizual.

Tânăra artistă a participat la expoziții de grup în Botoșani, Brăila și Sibiu, obținând premii pentru talentul și creativitatea dovedite prin lucrările expuse: Premiul I și Trofeul Concursului Regional de Arte Plastice ,,Omagiu Ștefan Luchianˮ, ediția a XVIII-a, Botoșani, 29 ianuarie 2025; Premiul I – Grafică la Concursul Național de Arte ,,Margareta Sterianˮ, Buzău, 26-28 februarie 2025; Premiul I la Expoziția-Concurs de Artă Plastică ,,Estetica motivelor tradiționaleˮ, ediția a IV-a, Botoșani, martie 2025; Expoziția ,,Anotimpul Renașteriiˮ, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, 12 martie 2025; Premiul I – Grafică la Concursul Național de Grafică ,,George Naumˮ, ediția a XXX-a, 11 aprilie 2025; Premiul I – Grafică la Concursul Național de Arte Plastice „Hans Hermann”, ediția a XV-a, Sibiu, 28-30 aprilie 2025; Premiul I la Concursul Regional ,,Ilustrație de povesteˮ, ediția a III-a, Botoșani, 12 mai 2025; Premiul I – Desen, ,,Arhitectura localăˮ, ediția III-a, Botoșani, 30 mai 2025.

Petra Iustina Amarghioalei se numără printre cei 30 de bursieri selecționați pentru a face parte din prestigiosul program „Tinere Talente”, ediția 2025, derulat de Fundația Regală Margareta a României, la categoria Arte Vizuale.

Vernisajul va avea loc miercuri, 2 iulie 2025, de la ora 14.00. Prezintă: Ana Coșereanu, muzeograf.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Alertă auto: Aproape 100.000 de mașini din România, chemate în service. 26 de mărci sunt vizate

Publicat

Publicitate

Aproape 100.000 de mașini din România trebuie să ajungă în service, din cauza unor rechemări tehnice. Registrul Auto Român le recomandă șoferilor să verifice cât mai curând site-urile oficiale ale producătorilor auto sau să meargă direct la un service autorizat pentru a vedea dacă mașina lor este afectată, scrie alba24.ro.

RAR atrage atenția că în momentul de față se derulează o serie de campanii de rechemări pentru următoarele mărci auto, construite între 1998 și 2019: Audi, BMW, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Cupra, Dodge, DS, Ferrari, Ford, Honda, Jeep, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Seat, Skoda, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen.

RAR precizează că posesorii de autovehicule trebuie să trateze cu celeritate aceste notificări deoarece vizează probleme tehnice și cu impact major asupra sistemelor de siguranță activă și siguranță pasivă.

Potrivit reprezentanților RAR, o parte dintre aceste campanii de rechemare impactează componenta „airbag”: „Studiile au identificat un risc, legat de combinarea unui climat cald și umed cu îmbătrânirea vehiculului, care ar putea determina degradarea anumitor componente chimice prezente în declanșarea airbagului. În cazul unui impact, airbagurile defecte se pot sparge atunci când sunt declanșate și pot proiecta fragmente metalice în habitaclu care ar putea provoca răni grave sau chiar deces”.

Aproape 100.000 de mașini din România sunt rechemate în service
Potrivit datelor furnizate de producători, impactul asupra parcului auto din România în privința autovehiculelor ale căror probleme tehnice trebuie remediate este de aproape 14.000 de mașini (siguranță activă) și peste 85.000 (siguranță pasivă).

RAR menționează că este vorba doar de mașini raportate ca vândute în România prin rețeaua producătorilor, nu și de cele achiziționate din piața comunitară, acestea urmând a fi identificate ulterior, fie de producători, fie de reprezentanții producătorilor din țara noastră.

Publicitate

„Pentru a veni în sprijinul clienților săi, RAR are în vedere ca, într-un termen scurt, să includă în certificatul RAR Auto-Pass (care poate fi solicitat pe site-ul RAR, www.rarom.ro) atenționările privind campaniile de rechemare în service-uri, dar și crearea unei platforme interactive care să faciliteze accesul publicului privind campaniile de rechemare. Astfel, vom putea atenționa clienții care se prezintă la RAR sau în stațiile ITP pentru diverse activități despre aceste campanii”, au transmis reprezentanții RAR.

Refuzul de a participa la remedierea defecțiunilor implică riscuri atât în privința siguranței proprii cât și a pasagerilor sau a celorlalți participanți la trafic.

Potrivit RAR, toate campaniile de rechemare în service sunt gratuite.

În calitate de autoritate în domeniul siguranței rutiere, RAR se implică activ în derularea campaniilor de rechemare în service-uri a autovehiculelor identificate ca având probleme tehnice.

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a polițiștilor din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Botoșani

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, cu sprijinul celor din cadrul Biroului de Ordine Publică au desfășurat o acțiune pentru verificarea legalității deținerii exemplarelor canine cu potențial agresiv sau periculos.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost controlate 57 de locații, prilej cu care au fost identificate 28 de exemplare canine.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost aplicate peste 20 de sancțiuni, în valoare de aproximativ 5.000 de lei, pentru nerespectarea legislației privind regimul de deținere a câinilor periculoși.

 

Publicitate

Totodată, au fost transmise recomandări pentru asigurarea condițiilor de bunăstare a animalelor  și să denunțe actele de cruzime asupra acestora.

FOTO cu caracter generic

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 64 de ani din Botoșani a fost oprit de polițiști pe Calea Națională, în timp ce conducea sub influența alcoolului

Publicat

Publicitate

Un bărbat de 64 de ani din Botoșani a fost oprit de polițiști pe Calea Națională, în timp ce conducea sub influența alcoolului.

În urma testării cu etilotestul, a rezultat o alcoolemie de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat. Șoferul a fost dus la spital pentru recoltarea de probe biologice, iar polițiștii au deschis un dosar penal pentru conducere în stare de ebrietate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending