Connect with us
Publicitate

Actualitate

Anchetă: Jumătate dintre gravide scot din buzunar bani grei pentru analize în timpul sarcinii. 18 la sută au între 13 și 15 ani

Publicat

Publicitate

Salvați Copiii România, cu sprijinul Fundației OMV Petrom, derulează un amplu program de susținere a gravidelor, nou-născuților și medicilor de familie din mediul rural

 

București, 20 noiembrie 2023: Peste o treime dintre gravide nu au fost la control ginecologic în timpul sarcinii, în principal din cauza lipsei de acces la servicii medicale; jumătate dintre gravidele care au beneficiat de evaluare medicală menționează că analizele / ecografiile / consultațiile nu au fost gratuite. Din totalul gravidelor participante la studiul Salvați Copiii, 18% sunt gravide cu vârsta între 13 și 17 ani. Datele INS pentru 2021 arată că în mediul rural, rata mortalității infantile este mult peste cea din mediul urban – 6,5 față de 4,2 la mia de copii născuți vii – cauzele majore fiind accesul îngreunat la servicii medicale și slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale.

Publicitate

 

Pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, Salvați Copiii România, cu sprijinul Fundației OMV Petrom, a propus dezbaterea “Sănătatea mamei și a copilului în mediul rural“. Evenimentul a avut loc la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, la care au participat Ministrul Sănătății, Profesor Universitar Dr. Alexandru Rafila, Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate,              Dr. Andrei Baciu, Președinta Colegiului Medicilor din București, Profesor Universitar Dr. Cătălina Poiană, alături de Conferențiar Dr. Mihai Craiu, Președintele Executiv Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, Președinta Fundației OMV Petrom, Ana Maria Mihăescu, medici de familie, moașe, precum și experții locali Salvați Copiii care lucrează direct cu mamele și copiii dezavantajați din mediul rural.

 

Publicitate

În cadrul dezbaterii au fost prezentate principalele date ale anchetei sociologice[1] efectuate în rândul gravidelor dezavantajate, care arată că:

 

§  Una din 10 gravide nu a fost la control la medicul de familie în timpul sarcinii.

Publicitate

§  34% dintre gravide nu au fost la control la medicul ginecolog în cazul sarcinii curente din cauza lipsei banilor sau din cauza distanței mari până la primul cabinet.

§  50% dintre gravidele care au fost la control la medicul ginecolog în timpul sarcinii menționează că analizele, ecografiile, consultațiile nu au fost gratuite.

§  70% dintre gravide afirmă că nu au utilizat nici o metodă contraceptivă până în prezent.

Publicitate

Distribuția unităților medicale și a medicilor în România este inegală între zonele rurale și cele urbane, iar numărul de medici de familie scade constant în rural. Doar 47% din localități au suficienți medici de familie și 328 de comune nu au medic de familie.

 

„În zonele rurale, existența medicului de familie și a unui cabinet medical reprezintă singura șansă pentru a primi îngrijire medicală la timp. Având în vedere numărul mic de medici de familie din zonele rurale, aceștia sunt nevoiți să asiste o multitudine de cazuri, de la nou-născuți până la persoane vârstnice, femei însărcinate, persoane cu nevoi speciale, sau cu posibilități materiale și financiare insuficiente unui nivel de viață decent. Existența unui cabinet de medicină de familie în zonele rurale defavorizate, dotat cu echipamente medicale necesare efectuării examinării medicale de bază și tratament pentru pacienți constituie o garanție și o necesitate pentru asigurarea sănătății populației. Problemele familiilor care trăiesc în comunitățile rurale dezavantajate pot fi ameliorate semnificativ prin implicarea unei echipe de profesioniști din domeniile social, medical și educațional, care să asigure o intervenție integrată și personalizată, să răspundă nevoilor individuale ale fiecărui beneficiar și să creeze o punte de legătură între domeniul medical și persoanele vulnerabile”, explică Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

 

Inechitatea își face simțită prezența în viața copiilor români încă de la naștere, în condițiile în care România continuă să dețină o poziție nedorită în topul țărilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalității infantile, cu o rată de 5,2 la mie (în anul 2021).

 

“Inegalitățile în ceea ce privește accesul la asistență medicală primară sunt persistente în România, întrucât multe zone rurale sunt insuficient deservite. În acest an, Fundația OMV Petrom a finanţat trei proiecte majore de sănătate timpurie pentru mamele şi copiii din medii dezavantajate, cu un impact extins la nivel național: Cutia Bebelușului care furnizează sprijin material și informații cruciale despre sănătatea, bunăstarea mamei și a nou-născutului, un program național de dotare a secțiilor de neonatologie și terapie intensivă nou-născuți din orașe mici precum și un program de dotare a cabinetelor de familie din mediul rural care vizează îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate pentru mame și bebelușii lor“, a declarat Ana Maria Mihăescu, Președinta Fundației OMV Petrom.

 

Organizația Salvați Copiii România, cu sprijinul Fundației OMV Petrom, derulează trei programe naționale de sănătate timpurie și de reducere a mortalității infantile: Cutia Bebelușului, Primul Pas spre sănătate și Împreună din prima zi.

 

Date de context:

România este pe penultimul loc într-un clasament european care clasifică sistemele naționale de sănătate din punctul de vedere al pacientului, conform Indexului European al serviciilor de Sănătate[2].

Cheltuielile alocate pentru asistența medicală preventivă sunt reduse, iar dotarea cu echipamente terapeutice și de diagnostic este una dintre cele mai deficitare din Uniunea Europeană.

Datele Institutului Național de Statistică pentru 2021 arată că în mediul rural, rata mortalității infantile este mult peste cea din mediul urban: 6,5 față de 4,2 la mia de copii născuți vii, cauzele majore fiind accesul îngreunat la servicii medicale și slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale.

Există o proporție ridicată a nașterilor la vârste minore, 1 din 10 nașteri și unul din 10 avorturi s-au înregistrat la grupa de vârstă 12-19 ani.

În anul 2021, România a înregistrat 745 de nașteri la mame cu vârsta sub 15 ani și alte 16.997 de nașteri la mame cu vârsta între 15 și 19 ani.

La nivelul Uniunii Europene, aproape jumătate din nașterile la mame sub 15 ani (45%) se înregistrează în România.

Riscul de sărăcie sau de excluziune socială este mult mai mare în zonele rurale decât în mediul urban: în 2021, rata a fost de 16,1% în orașele mari, 30,7% în urbanul mic și suburbii și 50,1% în zonele rurale.

 

Pentru mai multe informații, persoana de contact:

Silvia Burcea | Manager Proiect | Salvați Copiii România

E-mail: silvia.burcea@salvaticopiii.ro, Telefon: 0740.590.726.

 

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii:

De 33 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viaţa acestora. Peste 3.369.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

 

Despre Fundația OMV Petrom:

Lansată în anul 2022, Fundația OMV Petrom construiește programe și susține investiții pe termen lung în România pentru comunități dezavantajate, în trei domenii cheie: educație timpurie, sănătate timpurie și biodiversitate.

www.fundatiaomvpetrom.ro

[1] Anchetă sociologică desfășurată de Salvați Copiii România pe un eșantion reprezentativ din 10% din comunitatea de femei gravide dezavantajate selectate din 17 județe, cu vârsta între 13 și 42 de ani, în perioada septembrie – octombrie 2023.
[2]  State of Health in the EU · România · Profilul de țară din 2021 în ceea ce privește sănătatea

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Care este programul pentru transport în comun electric din municipiul Botoșani realizat de primarul Cosmin Andrei

Publicat

Publicitate

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat cele mai importante investiții din programul de transport electric în comun, care este în curs de implementare.

În primul rând botoșăneii vor avea un transport în comun ecologic prin cele 66 de autobuze și microbuze electrice care vor fi puse pe traseele din oraș, stații inteligente dotate cu panouri digitale și sisteme automate de emitere a tichetelor și încărcare a cardurilor de călătorii. Este vorba de un program în valoare de 32 de milioane de euro. Banii europeni au fost obținuți. Contractele au fost semnate. Urmează implementarea până la finalul actualului mandat. Așa cum am finalizat multe proiecte în ultimii trei ani și jumătate, reabilitarea Bisericii Sfântul Gheorghe, Teatrul Mihai Eminescu, care va fi deschis în curând, multe străzi din oraș printre care Primăverii, Sucevei, Viilor-Nicolae Iorga, Doboșari, intrăriile în oraș dinspre Iași, Suceava, Ștefănești și Săveni, Parcul Filatelei, Parcul Junior, Parcul Laval, Parc Adamiu, spații verzi și locuri de joacă în fiecare cartier, la fel voi finaliza toate investițiile și voi începe altele noi”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Programul „TRANSPORT ECOLOGIC ÎN BOTOȘANI” realizat de primarul Cosmin Andrei prevede de asemenea peste 50 de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice și un sistem automat de camere video pentru monitorizarea și managementul traficului cu prioritizarea transportului în comun și cu delimitarea unei benzi unice pentru autobuze și microbuze pe mai multe străzi principale.

Publicitate

Prin programul european pe care l-am semnat în urma câștigării proiectului de mobilitate urbană, Municipiul Botoșani va avea unul dintre cele mai moderne și eficiente sisteme de transport în comun din țară. O dată cu achiziția autobuzelor și microbuzelor electrice, extindem traseele de transport public, modernizăm depourile și amenajăm parcări la capătul liniilor. Transportul public ecologic, care urmează să intre în circulație în orașul nostru în următoarele luni este accesibil și persoanelor cu dizabilități”, a explicat primarul Cosmin Andrei.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Răspunderea penală a minorilor, subiect dezbătut de polițiști cu elevii de la Liceul „Ştefan Luchian” Ştefăneşti 

Publicat

Publicitate

Joi,  poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Botoşani au participat împreună cu elevi ai liceului Ştefan Luchian Ştefăneşti  la mai multe activităţi  de informare pe diferite teme : siguranţa online, prevenirea victimizării minorilor prin trafic şi consum de droguri,  răspunderea penală a minorilor, reguli de siguranţă personală şi prevenirea plecărilor voluntare/dispariţiilor .

 

Siguranţa pe Internet a fost subiectul dezbătut de poliţişti cu elevii claselor liceale din cadrul unității  de învățământ. Recomandările generale s-au referit la  protejarea datelor personale, protejarea parolei, evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anunţarea părinţilor despre intenţia unor astfel de întâlniri, selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet, respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane şi anunţarea acestor incidente.

Publicitate

Poliţiştii au  discutat cu liceenii şi aspecte care au vizat legislaţia în vigoare în domeniul consumului şi traficului drogurilor, exemple de situaţii în care tinerii au consumat droguri sau au fost implicaţi în alte infracţiuni din sfera traficului de substanţe interzise, precum şi consecinţele legale ale acţiunilor acestora. Elevilor li s-a explicat ce sunt drogurile, ce efecte au, din ce sunt obţinute, încercându-se informarea acestora cu privire la consecinţele consumului de substanţe interzise.

De asemenea, au fost oferite date şi exemple concrete de situaţii în care minorii pot răspunde penal şi care sunt consecinţele unor astfel de fapte pentru aceştia.

În cadrul întâlnirii care a avut loc cu elevii claselor primare , aceştia au fost informaţi într-un mod cât mai interactiv pe diverse teme : siguranţa pentru sănătate, siguranţă în clasă, siguranţa în pauză, prevenirea, recunoaşterea şi gestionarea bullyingului, relaţiile cu colegii, când lipsesc părinţii de acasă, situaţiile periculoase, accesarea internetului, siguranţa în curte, deplasarea pe stradă şi traversarea carosabilului, mersul pe bicicletă în siguranţă şi copilul ca pasager, siguranţa în vacanţa de vară.

Publicitate

Întâlnirea cu elevii claselor întâi s-a derulat în cadrul Programului Şcoala Siguranţei Tedi, program în care copiii au fost înscrişi de către cadrele didactice ale şcolii.

Prevenirea victimizării minorilor şi a infracţiunilor informatice reprezintă priorităţi ale Poliției Române pentru anul 2024, copiii și tinerii reprezentând unul din grupurile țintă ale activităților preventive.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din municipiul Botoșani, dus cu escortă la penitenciar

Publicat

Publicitate

Mandat executat

La data de 15 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri au identificat un bărbat, de 39 de ani, din municipiul Botoșani, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Botoșani, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

 

Publicitate

Acesta a fost condamnat la șapte luni de închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe.

 

Bărbatul a fost depistat pe o stradă din municipiul Botoșani, fiind reținut și, ulterior, escortat către Penitenciarul Botoșani, în vederea încarcerării.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Un accident ușor a dus la dosar penal pentru un șofer care nu a vrut să cadă la înțelegere amiabilă. Firul poveștii

Publicat

Publicitate

Un bărbat care s-a prezentat singur la poliție, a rămas fără permis

La data de 15 mai 2024, pe Calea Națională, din municipiul Botoșani a avut loc un accident rutier soldat cu pagube materiale, în care au fost implicate două autoturisme. Întrucât cei doi conducători auto nu s-au înțeles amiabil, s-au prezentat la sediul poliției rutiere pentru soluționarea accidentului.

 

Publicitate

În urma testării cu aparatul etilotest, în cazul unuia dintre conducătorii auto, valoarea rezultată a fost de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending