Connect with us

Administratie

ANAF a publicat modele pentru completarea formularului 212. Declarația unică 2022

Publicat

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat miercuri, 19 ianuarie, pe siteul propriu, modele actualizate pentru completarea declaraţiei unice (212), relatează alba24, iar cele cinci prezentări conțin instrucțiuni vizuale despre cum trebuie completat formularul, în funcție de venitul obținut.

Cine depune declarația unică?

Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din străinătate și care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declarația se depune și de către următoarele categorii de contribuabili:

– profesioniști, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, și persoanele fizice care obținvenituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe care au beneficiat de:

  • indemnizația prevăzută la art.XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare;
  • indemnizația prevăzută la art.3 din Ordonanța de urgență a Guvernuluinr.132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare;
  • indemnizația prevăzută la art.6 alin.(1) lit.a) și/sau lit.b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situația epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

– avocați care au beneficiat de indemnizația prevăzută la art.XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare.

Declarația se completează și se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Care este termenul de depunere?

Declarația se depune:

– în termen de 30 de zile de la data începerii activității/încheierii contractului între părți, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal sau al celor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală și care nu au avut, până la acea dată, obligația depunerii declarației unice;

– până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor în vederea declarării venitului realizat și stabilirii/definitivării impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale;

– până la data de 25 mai inclusiv a fiecărui an, pentru stabilirea și declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza în fiecare an fiscal, precum și pentru declararea și stabilirea contribuțiilor sociale datorate;

– până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, sub sancțiunea decăderii, în cazul exercitării opțiunii privind destinația unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/câștigul net anual impozabil stabilit potrivit art. 123 alin. (3) din Codul fiscal, pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private;

– în termen de 30 de zile de la data încetării activității/rezilierii contractului între părți, în cazul contribuabililor care încetează o activitate în cursul anului fiscal sau al celor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală și care nu au avut, până la acea dată, obligația depunerii declarației unice.

Se poate corecta declarația?

Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectată de contribuabili din proprie inițiativă, ori de câte ori informațiile actuale nu corespund celor din declarația depusă anterior, prin depunerea unei declarații rectificative în condițiile prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

Declarația rectificativă se întocmește pe același formular, bifându-se cu X căsuța/căsuțele „Declarație rectificativă privind capitolul I” și/sau „Declarație rectificativă privind capitolul II”, completându-se, după caz, capitolul I „Date privind impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate pentru anul …..” și/sau capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate pentru anul ………..”

Declarația rectificativă se completează înscriindu-se toate datele și informațiile prevăzute în capitolul supus rectificării, inclusiv cele care nu diferă față de declarația inițială/anterioară.

La rectificarea declarației se vor avea în vedere următoarele:

– declarația inițială este declarația care nu are nicio bifă de rectificativă selectată;

– este permisă depunerea unei singure declarații inițiale;

– declarația rectificativă este declarația cu cel puțin o bifă de rectificativă selectată (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);

– o declarație rectificativă care rectifică ambele capitole (capitolul I și capitolul II) trebuie să aibă ambele bife de rectificare selectate.

Contribuabilii pot rectifica impozitul pe venitul estimat până la data de 31 decembrie a anului de impunere, cu excepția contribuabililor care nu au obligația completării capitolului I din declarație și care rectifică declarația în condițiile prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

Contribuabilii care realizează venituri din activități independente şi/sau din activități agricole, silvicultură şi piscicultură pentru care impozitul se determină în sistem real şi care în cursul anului fiscal îşi încetează activitatea, precum şi cei care intră în suspendare temporară a activității, potrivit legislației în materie, au obligația de a depune la organul fiscal competent declarația, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, în situațiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale sau în cazul rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor încheiate între părți, pentru care determinarea venitului brut se efectuează potrivit prevederilor art. 120 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și în care chiria este exprimată în lei sau reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, depun declarația în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Contribuabilii care realizează venituri din activități independente pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit, în situația încetării activității în cursul anului, respectiv a întreruperii temporare, sunt obligați ca în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului să depună declarația la organele fiscale competente și să își recalculeze impozitul pe venit.

Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri din activități independente/activități agricole, în mod individual și/sau într-o formă de asociere, determinate pe baza normelor de venit sau în sistem real, depun declarația în termen de 30 de zile de la obținerea certificatului care atestă încadrarea în gradul de handicap, în vederea recalculării venitului net anual și a impozitului datorat.

Cum se depune declarația?

Declarația se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:

– prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro;

– prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;

– în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire.

Informații suplimentare privind înregistrarea în Spațiul Privat Virtual se găsesc la următorul link.

Contribuabilii care nu dețin un calculator personal sau nu dispun de o conexiune la Internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unităților fiscale, cu ajutorul cărora pot efectua următoarele operațiuni:

– înregistrarea în cadrul serviciului Spațiul Privat Virtual;

– completarea Declarației Unice;

– depunerea Declarației Unice.

Lista sediilor unităților fiscale în care sunt puse la dispoziția contribuabililor calculatoare destinate auto-servirii se regăsește pe site-ul www.anaf.ro, secțiunea Asistență contribuabili – Servicii oferite contribuabililor.

De asemenea, contribuabilii pot solicita sprijin și funcționarilor din cadrul organelor fiscale locale, în cadrul cărora există personal special instruit pentru a acorda îndrumare și asistență pentru depunerea Declarației unice.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

FOTO&VIDEO: Mai mulți copii din Botoșani au ieșit la joacă cu…polițiștii

Publicat

Vineri, 2 iunie 2023, peste 20 de copiii au avut parte de clipe de neuitat alături de idolii lor, polițiștii botoșăneni. Copiii, care provin din mai multe familii din județ, au avut parte de o după-amiază pe care cu siguranță o vor ține minte.

Într-un cadru de poveste, oferit de Unik Land Botoșani, cei mici, împreună cu polițiștii din mai multe structuri ale IPJ Botoșani, s-au întâlnit cu personaje din povești, s-au jucat, au cântat, au dansat și au avut parte de o după-amiază plină de surprize.

Pe lângă activitățile distractive, copiii, cu vârste între 4 și 15 ani, au primit jucării și dulciuri, apoi, la finalul evenimentului au plecat acasă cu o mulțime de amintiri dulci. Pe lângă acestea fiecare copil a primit la final câte o fotografie care să îi amintească de această zi specială.

Cu toții au plecat spre case cu zâmbete largi pe chip, după ce s-au întâlnit cu cei pe care îi puteau admira doar când îi vedeau în misiuni.

Pe lângă dulciurile oferite de polițiștii botoșăneni, activitatea de vineri a fost realizată și sprijinul celor de la Unik Land și al Pizzeriei Avanti.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: La mulți ani, părinte Theodor Pețenchea! Surpriză uriașă făcută de enoriașii Parohiei „Înălțarea Domnului”

Publicat

Astăzi este Odovania praznicului Înălțării Domnului, momentul care marchează încheierea perioadei de sărbătorire a Înălțării Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pregătirea pentru următoarele praznice împărătești. Începând cu Vecernia din această seară, trecem în altă perioadă, a pregătirii pentru sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh. Deoarece, astăzi s-a încheiat timpul sărbătorii Înălțării Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, de mâine nu ne mai salutăm cu frumoasa formulare „Hristos S-a înălțat”. De acum trecem în așteptarea sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile)

Slujbă la cele două altare în același timp

Biserica „Înălțarea Domnului” din municipiul Botoșani a fost astăzi în sărbătoare, în contextul menționat de rânduiala din calendar. Părintele Theodor Pețenchea a dorit să cinstească acest moment cu săvârșirea Sfintei Liturghii. În premieră, slujba cea mai importantă a Bisericii a fost săvârșită la ambele altare, în sprijinul inițiativei sale venind părintele Claudiu-George Crupă de la Ionășeni.

Părintele Theodor a ținut să slujească Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul de la demisolul bisericii, acolo unde a început această misiune frumoasă din Parohia Înălțarea Domnului. Acolo unde, din anul 2008, preotul Theodor Pețenchea a botezat zeci de copii și a binecuvântat prin Taina Cununiei mulțime de tineri. În biserica de deasupra paraclisului, în prezența a zeci de credincioși, preotul Claudiu Crupă a oficiat în același timp Sfânta Liturghie.

„Este o zi mare astăzi, este Odovania praznicului Înălțării Domnului, sărbătorim pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Noi îl cunoaștem pe acest sfânt, ne-am închinat sfintelor moaște la Suceava de atâtea ori. Știți când se depărtează sfinții de noi? Când noi nu îl slujim pe Dumnezeu și nu cinstim sfinții săi. Astăzi este pentru prima dată când am slujit sfânta liturghie la ambele altare și să dea Dumnezeu să mai facem asta pentru că este mare nevoie de rugăciune, mai ales în zilele noastre, când încercările cresc și necazurile se înmulțesc. Vița este un dar, să ținem la ea, să nu o trăim doar așa ca să facem umbră pământului (… ) Să nu distrugem creația lui Dumnezeu. Că noi demolăm și oameni, nu numai copaci călcăm în picioare. Ce ne stă în cale, intrăm peste ei! Cu ura noastră, cu răutatea, cu viața noastră păcătoasă. Dumnezeu nu renunță la noi, nu vrea moartea păcătosului. Iubiți lumea, dar urâți păcătoșii. Orice zi poate fi sărbătoare. Viața să fie sărbătoare. Rugați-vă să primiți de la Dumnezeu această bucurie să trăiți viața pe o sărbătoare continuă”, a spus în predica sa părintele Pețenchea.

Ziua de naștere a părintelui Theodor

Ziua de 2 Iunie are și o altă conotație pentru parohul „Bisericii Înălțarea Domnului”. În urmă cu  zeci de ani, a venit pe lume cu o misiune divină, aceea de a deveni păstor de suflete și ostaș în armata lui Hristos.

După slujbă, enoriașii i-au pregătit o frumoasă surpriză. Nu au lipsit tortul și florile, urările, dar momentul deosebit a fost legat de rugăciunile speciale de mulțumire, făcute de părintele Claudiu Crupă, care au adus emoție tuturor.

„Dumnezeule Preasfinte, cum voi putea să-Ți mulțumesc cu vrednicie pentru viața ce mi-ai dat? Tu m-ai scos din în­tunericul neființei și viața mea este un dar al bunătății Tale, care m-a păzit până acum, mă sprijinește în necazuri și-mi întâmpină trebuințele”, a rostit părintele Claudiu Crupă printre alte rugăciuni de binecuvântare și de mulțumire, momentul reușind să-l emoționeze pe părintele Theodor Pețenchea, dar și pe preoteasa sa, Liliana.

 

***

Îndrăgitul duhovnic este născut pe 2 iunie 1956. A absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, promoția 1979. De asemenea, este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloaie”, promoția 2007. A primit Taina Preoției pe 25 august 1983 pe seama Parohiei George Coșbuc, Protopopiatul Botoșani. O perioadă a îndeplinit funcţia de preot paroh la Parohia „Cuv. Parascheva” Mândreşti, Protopopiatul Botoşani, iar între 1 aprilie 1994 și  31 octombrie 2006  a îndeplinit funcția preot capelan la Penitenciarul Botoșani.
De la 1 noiembrie 2006, părintele Thoader Pețenchea păstorește sufletele credincioșilor din Parohia „Înălțarea Domnului” Botoșani

Parohia „Înălţarea Domnului“ din Botoşani a fost înfiinţată în anul 1999, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În anul 2006, pr. Toader Peţenchea a fost transferat în această parohie de la capela Penitenciarului Botoşani cu misiunea de a ridica o biserică. În anul 2007 au fost demarate lucrările de construcţie și, un an mai târziu, de sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost săvârşită prima Sfântă Liturghie în demisolul sfântului lăcaş.

La mulți ani, părinte Theodor Pețenchea, vă urează și colectivul redacției Botosani24.ro! Fiecare an trăit este o bucurie şi un prilej în plus de a mulţumi lui Dumnezeu! Vă felicităm cu ziua de naştere, dorindu-vă multă sănătate, să aveţi alături oameni sinceri şi binevoitori.

 

Citeste mai mult

Educație

BACALAUREAT 2023: Modele de subiecte – proba la alegere. Anatomie, Biologie, Fizică, Informatică, Logică, Geografie, Chimie

Publicat

Bacalaureat 2023 – modele de subiecte proba la alegere – Anatomie, Biologie, Fizică, Chimie, Informatică, Economie, Filosofie, Geografie, Logică, Psihologie, Sociologie.

Liceenii vor avea proba la alegere în 28 iunie, potrivit calendarului examenului de Bacalaureat 2023. Primele rezultate vor fi cunoscute în 3 iulie.

Bacalaureat 2023 – modele de subiecte – proba la alegere

ANATOMIE

BIOLOGIE

FIZICĂ

CHIMIE

INFORMATICĂ

GEOGRAFIE

LOGICĂ

ECONOMIE

FILOSOFIE

SOCIOLOGIE

PSIHOLOGIE

Calendar Bacalaureat 2023

29 mai—9 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

12—14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A

14—15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B

14—16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale — proba D

19—21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C

26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă

27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă

28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă

29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă

3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00

4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor

7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Citeste mai mult

Eveniment

Risc de inundații pe râul Jijia, anunță hidrologii. Este COD GALBEN

Publicat

Hidrologii au anunțat că, există risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au instituit Cod Galben până astăzi, la ora 24.00.
Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE”.
În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.
Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.
Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.
Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending