Connect with us
Publicitate

Administratie

ANAF a publicat modele pentru completarea formularului 212. Declarația unică 2022

Publicat

Publicitate

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat miercuri, 19 ianuarie, pe siteul propriu, modele actualizate pentru completarea declaraţiei unice (212), relatează alba24, iar cele cinci prezentări conțin instrucțiuni vizuale despre cum trebuie completat formularul, în funcție de venitul obținut.

Cine depune declarația unică?

Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din străinătate și care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declarația se depune și de către următoarele categorii de contribuabili:

– profesioniști, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, și persoanele fizice care obținvenituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe care au beneficiat de:

  • indemnizația prevăzută la art.XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare;
  • indemnizația prevăzută la art.3 din Ordonanța de urgență a Guvernuluinr.132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare;
  • indemnizația prevăzută la art.6 alin.(1) lit.a) și/sau lit.b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situația epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

– avocați care au beneficiat de indemnizația prevăzută la art.XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare.

Declarația se completează și se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Publicitate

Care este termenul de depunere?

Declarația se depune:

– în termen de 30 de zile de la data începerii activității/încheierii contractului între părți, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal sau al celor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală și care nu au avut, până la acea dată, obligația depunerii declarației unice;

– până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor în vederea declarării venitului realizat și stabilirii/definitivării impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale;

Publicitate

– până la data de 25 mai inclusiv a fiecărui an, pentru stabilirea și declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza în fiecare an fiscal, precum și pentru declararea și stabilirea contribuțiilor sociale datorate;

– până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, sub sancțiunea decăderii, în cazul exercitării opțiunii privind destinația unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/câștigul net anual impozabil stabilit potrivit art. 123 alin. (3) din Codul fiscal, pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private;

– în termen de 30 de zile de la data încetării activității/rezilierii contractului între părți, în cazul contribuabililor care încetează o activitate în cursul anului fiscal sau al celor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală și care nu au avut, până la acea dată, obligația depunerii declarației unice.

Se poate corecta declarația?

Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectată de contribuabili din proprie inițiativă, ori de câte ori informațiile actuale nu corespund celor din declarația depusă anterior, prin depunerea unei declarații rectificative în condițiile prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

Declarația rectificativă se întocmește pe același formular, bifându-se cu X căsuța/căsuțele „Declarație rectificativă privind capitolul I” și/sau „Declarație rectificativă privind capitolul II”, completându-se, după caz, capitolul I „Date privind impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate pentru anul …..” și/sau capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate pentru anul ………..”

Declarația rectificativă se completează înscriindu-se toate datele și informațiile prevăzute în capitolul supus rectificării, inclusiv cele care nu diferă față de declarația inițială/anterioară.

La rectificarea declarației se vor avea în vedere următoarele:

– declarația inițială este declarația care nu are nicio bifă de rectificativă selectată;

– este permisă depunerea unei singure declarații inițiale;

– declarația rectificativă este declarația cu cel puțin o bifă de rectificativă selectată (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);

– o declarație rectificativă care rectifică ambele capitole (capitolul I și capitolul II) trebuie să aibă ambele bife de rectificare selectate.

Contribuabilii pot rectifica impozitul pe venitul estimat până la data de 31 decembrie a anului de impunere, cu excepția contribuabililor care nu au obligația completării capitolului I din declarație și care rectifică declarația în condițiile prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

Contribuabilii care realizează venituri din activități independente şi/sau din activități agricole, silvicultură şi piscicultură pentru care impozitul se determină în sistem real şi care în cursul anului fiscal îşi încetează activitatea, precum şi cei care intră în suspendare temporară a activității, potrivit legislației în materie, au obligația de a depune la organul fiscal competent declarația, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, în situațiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale sau în cazul rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor încheiate între părți, pentru care determinarea venitului brut se efectuează potrivit prevederilor art. 120 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și în care chiria este exprimată în lei sau reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, depun declarația în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Contribuabilii care realizează venituri din activități independente pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit, în situația încetării activității în cursul anului, respectiv a întreruperii temporare, sunt obligați ca în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului să depună declarația la organele fiscale competente și să își recalculeze impozitul pe venit.

Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri din activități independente/activități agricole, în mod individual și/sau într-o formă de asociere, determinate pe baza normelor de venit sau în sistem real, depun declarația în termen de 30 de zile de la obținerea certificatului care atestă încadrarea în gradul de handicap, în vederea recalculării venitului net anual și a impozitului datorat.

Cum se depune declarația?

Declarația se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:

– prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro;

– prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;

– în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire.

Informații suplimentare privind înregistrarea în Spațiul Privat Virtual se găsesc la următorul link.

Contribuabilii care nu dețin un calculator personal sau nu dispun de o conexiune la Internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unităților fiscale, cu ajutorul cărora pot efectua următoarele operațiuni:

– înregistrarea în cadrul serviciului Spațiul Privat Virtual;

– completarea Declarației Unice;

– depunerea Declarației Unice.

Lista sediilor unităților fiscale în care sunt puse la dispoziția contribuabililor calculatoare destinate auto-servirii se regăsește pe site-ul www.anaf.ro, secțiunea Asistență contribuabili – Servicii oferite contribuabililor.

De asemenea, contribuabilii pot solicita sprijin și funcționarilor din cadrul organelor fiscale locale, în cadrul cărora există personal special instruit pentru a acorda îndrumare și asistență pentru depunerea Declarației unice.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

ANCOM: Risc de roaming involuntar. În localitățile din 29 de comune din Botoșani apar costuri suplimentare la telefonia mobilă

Publicat

Publicitate

În contextul călătoriilor din zonele de graniţă pe perioada verii, ANCOM a avertizat astăzi asupra riscului de roaming involuntar în peste 350 de localităţi din judeţele de graniţă, din care, nu mai puțin de 29 de comune sunt din Botoșani, relatează medafax.ro.

„În contextul călătoriilor de vară şi al altor activităţi în zonele de graniţă ale României, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atrage atenţia utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă asupra riscului de roaming involuntar în peste 350 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţele de graniţă. Intrarea în roaming involuntar poate genera costuri suplimentare semnificative pentru apeluri, mesaje şi date mobile, chiar şi în cazul în care utilizatorii nu au trecut efectiv graniţa”, se arată într-un comunicat remis joi de ANCOM.

ANCOM anunţă că a identificat unităţile administrativ-teritoriale cu risc de roaming involuntar. Autoritatea va informa primăriile, consiliile judeţene şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii despre UAT-urile incluse în lista cu risc de roaming involuntar pentru a lua măsurile administrative corespunzătoare impuse de legislaţia în vigoare.

Potrivit ANCOM, roamingul involuntar apare atunci când telefonul mobil se conectează automat la reţelele de telefonie mobilă din ţările vecine în timp ce utilizatorii se află în zonele de graniţă ale României. Această situaţie poate apărea atunci când semnalul reţelei de telecomunicaţii dintr-o ţară vecină este semnificativ mai puternic decât cel al reţelei utilizatorului, în zonele cu acoperire slabă a reţelei utilizatorului final (semnal slab sau la limita de sensibilitate) sau în cazurile de indisponibilitate temporară a semnalului din reţeaua utilizatorului final (de exemplu, din cauza unor incidente sau lucrări programate).

Principalul risc asociat cu roamingul involuntar constă în faptul că acesta generează costuri suplimentare, utilizatorii putând fi taxaţi cu tarife de roaming internaţional pentru apeluri, mesaje şi date mobile, chiar dacă nu au trecut efectiv graniţa.

„În special la graniţa cu Republica Moldova, Serbia şi Ucraina costurile suplimentare pot fi substanţiale, deoarece în aceste ţări, care nu sunt membre UE, nu se aplică tarifele de roaming reglementate la nivelul Uniunii”, arată ANCOM.

Publicitate

ANCOM a identificat 356 de unităţi administrativ-teritoriale cu risc de roaming involuntar, situate în judeţele de graniţă: Mehedinţi – 33 UAT-uri, Timiş – 31 UAT-uri, Botoşani – 29, UAT-uri, Satu Mare – 28 UAT-uri, Bihor – 26 UAT-uri, Iaşi – 22 UAT-uri, Dolj – 21 UAT-uri, Caraş-Severin – 19 UAT-uri, Suceava – 19 UAT-uri, Giurgiu – 15 UAT-uri, Arad – 15 UAT-uri, Constanţa – 13 UAT-uri, Călăraşi – 13 UAT-uri, Vaslui – 13 UAT-uri, Tulcea – 13 UAT-uri, Galaţi – 11 UAT-uri, Maramureş – 11 UAT-uri, Teleorman – 14 UAT-uri şi Olt – 10 UAT-uri.

Pentru a evalua riscul de roaming involuntar şi pentru a verifica nivelul de semnal din România, ANCOM recomandă utilizarea hărţii interactive disponibile pe Aisemnal.ro.

Iată recomandările ANCOM pentru utilizatori:

Publicitate

-să selecteze manual reţeaua de telefonie mobilă pentru a evita conectarea automată la o reţea străină.

-să verifice setările de roaming ale telefonului şi să dezactiveze roamingul de date în zonele de graniţă.

-să monitorizeze mesajele de bun venit primite de la operatorii străini care informează despre activarea roamingului.

-să verifice tarifele de roaming aplicabile la operatorul lor de telefonie mobilă pentru a anticipa costurile posibile.

Dacă utilizatorii observă că au fost taxaţi pentru roaming involuntar, trebuie să contacteze imediat serviciul de relaţii cu clienţii al operatorului de telefonie mobilă pentru clarificări. În cazul în care problema nu este rezolvată, utilizatorii pot adresa o plângere către ANCOM.

Citeste mai mult

Cultura

„Invitații Zilei” la Interviurile Botosani24.ro: Cristian Nistor și Cristi Dumitrașcu, despre Festivalul Național “Seri Eminesciene”

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești va găzdui în perioada 9 – 11 august Festivalul Național de Muzică “Seri Eminesciene”, un festival care a devenit de tradiție la Botoșani și care va aduna în acest an nume de rezonanță din zona folk și blues din România.

„Invitații Zilei” la Interviurile Botosani24.ro au fost astăzi Cristian Nistor, administratorul public al județului Botoșani și Cristi Dumitrașcu, prezentatorul Festivalului “Seri Eminesciene”, dar și realizatorul emisiunii “Folk Bun” de la radio Rock FM, care au acceptat un dialog pe marginea organizării acestui festival de la Botoșani.

Cei doi au vorbit despre invitații de marcă de la acest festival, care a devenit de marcă în România, despre surprizele din acest an, dar și despre ceea ce ar trebui să fie una dintre cele mai frumoase manifestări culturale de la Botoșani din acest an.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

Şcoală de vară organizată la Biserica „Izvorul Tămăduirii” Botoșani

Publicat

Publicitate

Parohia „Izvorul Tămăduirii”, din municipiul Botoșani, organizează în perioada 1 – 10 august 2024 școala de vară cu tema „Copii fericiți, părinți liniștiți”, la care sunt invitați copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani.

 

Copiii se vor bucura de activităţi educative şi recreative, jocuri, surprize şi premii. Mai exact, vor fi ateliere de creație, filme, discuții, jocuri, desene, învățături, amintiri, trăiri. Între orele 10:00-12:00, copii și tinerii vor avea parte de diverse învățături și activități pentru destindere și recreere.

 

„Şcoala de vară este o oportunitate de dezvoltare şi acumulare de cunoştinţe noi pentru tinerii noştri, dar şi o modalitate de a se recrea în mod organizat, de a-şi face noi prieteni, de a-şi petrece timpul într-un mod plăcut şi constructiv în această perioadă”, a  spus preotul paroh, Ioan Alupoaiei.

 

Publicitate

Pentru copii este foarte important să aibă prieteni. Chiar dacă sunt mai timizi, toată lumea simte nevoia de a aparține la un grup, de a se integra, a împărtăși momente, a se juca. De aceea, activitățile propuse pentru copii, le oferă copiilor posibilitatea de a-și dezvolta imaginația.

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR

  1. Atelierul „Învățăm să comunicăm”:

– să ne cunoaștem;

Publicitate

– reguli de comportare;

– reguli de respect;

– pildă creștină – Cele 4 piersici.

 

  1. Atelier de pictură, desen și creație de tablouri, cu materiale din natură (frunze, flori):

– dezvoltarea creativității și imaginației;

– expoziție cu lucrările copiilor.

 

  1. Cursurile de vară:

– lucru în caietul de vacanță;

– fișe de lucru în funcție de vârsta copilului.

 

  1. Un stil de viață sănătos:

– înțelegerea legăturii dintre alimentație, sport și starea de sănătate;

– piramida alimentelor.

– motivarea copiilor pentru sport

– jocurile copilăriei: „Țară, țară, vrem ostași”,  „Rațele și vânătorii”,  „Scăunele muzicale”.

 

  1. Matematică distractivă :

– construirea abilităților matematice și aplicarea acestora în rezolvarea problemelor;

– fișe de lucru: calculăm și ne distrăm;

– jocuri de mimică pe echipe: să dezvoltăm puțin imaginația și exprimarea non-verbală.

 

  1. Lumea basmelor și a poveștilor:

– citirea unei cărți pe roluri;

– compunere de povești cu început dat;

– vizionare de povești pentru copii.

 

  1. Jocuri de dezvoltare personală:

– sport, cântece, dansuri, jocuri.

8.Carnavalul prieteniei:

– expoziție cu pozele realizate în timpul desfășurării activităților,

– feed-backul din partea copiilor asupra activităților;

– discuții finale.

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Mai multe cartiere din municipiul Botoșani nu vor avea apă vineri. Motivul anunțat de Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

În vederea executării lucrărilor de mutare a caminului de contor de branșament ce alimentează cu apă potabilă clădirea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani întrerupe furnizarea apei, mâine 26 iulie 2024, în intervalul orar 08:00 – 12:00.

Afectaţi de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Botoşani ce locuiesc în imobilele situate pe Aleea Prieteniei, str. Vârnav, respectiv instituții publice și agenți economici: Școala Gimnazială nr. 7, Punct Termin Eminescu nr. 1, Punct Termic Cornișa, Serviciul Român de Informații.

Pentru evitarea disconfortului cauzat de lipsa apei, rugăm consumatorii să-şi constituie rezervele de apă necesare.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending