Connect with us
Publicitate

Actualitate

ANAF a publicat GHIDUL pentru compensarea obligațiilor fiscale. Ce au de făcut persoanele fizice și firmele din 1 martie 2023

Publicat

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent pe site-ul instituţiei “ Broşura privind compensarea obligaţiilor fiscale” care aduce clarificări despre ce este şi cum se efectuează compensarea, relatează alba24.ro.

Prin ghidul respectiv, ANAF oferă informaţii privind operaţiunea de compensare prin care e sting creanţele statului sau unităţilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat cu creanţele debitorului reprezentând sume de rambursat, de restituit sau de plată de la buget.

Ce este și cum se efectuează compensarea cu ANAF

Compensarea se efectuează de către organul fiscal competent în a cărui administrare se află contribuabilul până la concurența celei mai mici sume, când ambele părți dobândesc reciproc atât calitatea de creditor, cât și pe cea de debitor, cu condiția ca respectivele creanțe să fie administrate de aceeași autoritate publică, inclusiv unitățile subordonate acesteia.

Compensarea se efectuează între obligații datorate aceluiași buget, urmând ca din diferența rămasă să fie compensate obligațiile datorate altor bugete, în mod proporțional.

Ce fel de obligații se sting prin COMPENSARE

Compensarea operează de drept la data la care creanțele există deodată, fiind deopotrivă certe, lichide și exigibile.

Compensarea se efectuează de către organul fiscal competent, la cererea debitorului sau din oficiu. Compensarea la cererea debitorului se soluționează în termen de 45 de zile de la înregistrarea cererii.

Organul fiscal competent comunică debitorului decizia cu privire la efectuarea compensării, la cerere sau din oficiu, în termen de 7 zile de la data efectuării operațiunii.

Documentul poate fi văzut AICI: Compensare 2023

Din 1 martie documentele se trimit la Fisc numai prin Spațiul Privat Virtual

Începând cu data de 01.03.2022, contribuabilii/plătitorii persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, precum și persoane fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent în una dintre formele prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, sunt obligați să transmită organului fiscal central documente, cereri, înscrisuri sau orice alte documente numai prin intermediul serviciului Spațiul Privat Virtual2.

Broșura ”Cum se pot plăti obligațiile fiscale” poate fi consultată AICI: Brosura plati obligații fiscale 2023

Cum se pot obține informații suplimentare

  • – pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală www.anaf.ro;
  • – la numărul de telefon: 031.403.91.60;
  • – prin formularul de contact;
  • – la structurile de asistență pentru contribuabili din cadrul organelor fiscale teritoriale.

ANAF,  pregătește controale de amploare la persoane fizice

ANAF pregătește controale de amploare atât în cazul persoanelor fizice, cât și în cel al persoanelor juridice.

Persoanele fizice nu vor fi nici ele trecute cu vederea, astfel căpreședintele ANAF Lucian Heiuș a afirmat că în mai multe domenii precum cabinetele stomatologice, serviciile saloanelor de înfrumusețare, dar și altele, au fost constatate mai multe nereguli.

„Constatăm că există sectoare întregi de activități efectuate de persoane fizice la care riscul de neconformare este foarte ridicat.

Acolo, pe lângă controale, o să încercăm – să vedem în funcție de bugetele pe care le avem aprobate – niște programe de informare și de atenționare, că nu este în regulă ce se întâmplă acolo. Dar vom merge și în controale efective.

Iar dacă vorbim de controlul averilor persoanelor fizice, am început de pe la jumătatea anului trecut și vom continua și anul acesta, pentru că vedem că sume foarte mari de bani se învârt în această zonă”, a declarat Lucian Heiuș.

Instituția a publicat recent întreaga strategie prin care se va încerca eliminarea neconformării declarării și a plății în cazul persoanelor fizice. Acest plan urmează a avea loc în perioada 2023-2025 și va cuprinde și alte măsuri legislative care urmează a fi adoptate în viitor, potrivit avocatnet.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: O femeie de lângă Dorohoi a ieșit singură din flăcările care i-au mistuit locuința

Publicat

O femeie, în vârstă de 55 de ani, din localitatea Carasa, a suferit arsuri în urma unui incendiu care i-a cuprins casa. S-a întâmplat astăzi, în jurul prânzului. Proprietara a reușit să iasă din locuință, fiind găsită de vecini în fața casei. Tot ei au sunat după ajutor la ambulanță și la pompieri.

Trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi, cu trei autospeciale cu apă și spumă, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Corlăteni au ajuns, în cel mai scurt timp, la locul evenimentului. În timp ce cadrele medicale acordau primul ajutor proprietarei, pompierii au început acțiunea de stingere a incendiului care a cuprins întregul imobil.

Femeia a fost preluată și transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Cauza probabilă, scăpări de gaze de la o butelie.

Informare preventivă

Exploziile din cauza acumulărilor de gaze, urmate sau nu de incendiu, sunt devastatoare.

Putem să înlăturăm acest pericol din propria casă, prin respectarea următoarelor recomandări:

– nu folosiţi butelii de aragaz fără regulator de presiune, dacă au garnituri deteriorate sau dacă furtunul de cauciuc prezintă porozităţi, crăpături sau deformări;

– în cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, închideți imediat robinetul buteliei și al aparatului de utilizare;

– deschideți ușile și ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute;

– nu aprindeți chibrituri, brichete, nu manevrați întrerupătoarele electrice, soneriile, telefoanele, nu fumați și nu utilizați surse de foc înainte de aerisi încăperea;

– înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei și robinetele aparatului de utilizare sunt închise;

– întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz;

– umpleți buteliile doar cu tipul de combustibil pentru care au fost proiectate și numai în centru autorizate în acest sens.

Este interzisă încercarea cu flacără a etanșeității buteliei, garniturilor sau a furtunului! Verificarea buteliei se va face numai cu emulsie de apă cu săpun! Folosiți doar butelii comercializate în unități specializate.

Citeste mai mult

Cultura

Premieră la Teatrul „Vasilache”: Spectacolul „Vasilache și Mărioara”, în regia lui Ion Sapdaru

Publicat

Teatrul „Vasilache” invită botoșănenii șa premiera spectacolului „𝐕𝐚𝐬𝐢𝐥𝐚𝐜𝐡𝐞 𝐬𝐢 𝐌𝐚̆𝐫𝐢𝐨𝐚𝐫𝐚” după următorul program:

– joi, 18 aprilie 2024, de la ora 18:00;

– sâmbătă, 20 aprilie 2024, de la ora 11:00

– duminică, 21 aprilie 2024, de la orele 11:00 şi 12:30

Textul şi regia spectacolului „𝐕𝐚𝐬𝐢𝐥𝐚𝐜𝐡𝐞 𝐬𝐢 𝐌𝐚̆𝐫𝐢𝐨𝐚𝐫𝐚” sunt semnate de Ion Sapdaru; scenografie şi univers sonor Gelu Rîşca.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Adelina Cojocariu, Ioana Buta, Pavel Petraşi şi Cosmin Tanasă!

„Cea mai vestită poveste despre cel mai vestit cuplu românesc, Vasilache şi Mărioara. După mulți ani Vasilache, ctitorul teatrului pentru copii din Botoșani se întoarce în casa lui. Se întoarce pentru a-şi juca propria poveste, doldora de aventuri comice. Şi mai mereu se ceartă cu năbădăioasa lui nevastă, Marioara. Uneori conflictul ii aduce chiar la bastonade haioase, în care ambii soți nu se lasă bătuți, dar până la urmă se împacă pentru că se iubesc. Iar atunci când cineva încearcă sa-i dezbine, şi Vasilache şi Mărioara fac front comun împotriva dușmanului şi bineînțeles că-l înving. Vasilache şi Mărioara, poveste cu final fericit, muzica, dans şi voie bună. Acest spectacol este un omagiu celor care au creat această mișcare, a teatrului de bâlci, predecesorilor noștri din care s-au născut teatrele de păpuși. Este onorant pentru Teatrul Vasilache să aibă în repertoriu un spectacol cu personajul care a inspirat denumirea acestui teatru.” (Ion Sapdaru – regizor)

Preţul unui bilet este de 20 lei.

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/…/teatrul-pentru-copii-si…

sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începere spectacolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Un șofer din municipiul Botoșani a luat pe capotă un pieton mort de beat

Publicat

Luni, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au fost sesizați cu privire la faptul că pe strada Săvenilor, din municipiul Botoșani s-a produs un accident rutier soldat cu victime omenești.

În urma deplasării la fața locului, s-a stabilit următoarea situație de fapt:

Un bărbat, de 43 de ani, din municipiul Botoșani, în timp ce se deplasa cu autoturismul, pe strada Săvenilor ar fi acroșat un pieton, care se angajase în traversarea părții carosabile, prin loc nepermis și fără să se asigure.

 

În urma impactului, victima, un bărbat, de 73 de ani, a fost transportat la o unitate spitalicească pentru acordarea de îngrijiri medicale.

 

Atât conducătorul auto, cât și victima au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în cazul conducătorului auto și 1,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, în cazul victimei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Dersca, fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat

Publicat

Luni, polițiștii din Mihăileni au oprit pentru control, drumul comunal DC 77, în comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat, de 43 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta, nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar autoturismul pe care îl conducea nu este înmatriculat.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis și punere în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending