Connect with us

Eveniment

ANAF a intrat peste samsarii de mașini de lux. Fraudă de peste 15 milioane de euro, identificată de inspectori

Publicat

Publicitate

Inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat o grupare infracțională care a tranzacționat mijloace de transport din spațiul intracomunitar, în cuantum total de peste 80.000.000 euro, fără plata taxelor datorate bugetului de stat cu titlu de TVA, producând astfel un prejudiciu de peste 15.000.000 euro, scrie alba24.ro.

Potrivit ANAF, schema de fraudare implică un grup de societăți coordonate de către aceleași persoane, care activează în domeniul comerțului cu autoturisme second hand achiziționate din spațiul intracomunitar (inclusiv autoturisme de lux), grupare constituită cu scopul vadit de a se sustrage de la înregistrarea, declararea și achitarea obligațiilor fiscale aferente activității desfășurate, având ca efect direct prejudicierea bugetului de stat prin neplata taxei pe valoarea adăugată (TVA).

Care era mecanismul de fraudă utilizat
Mecanismul de fraudă utilizat de gruparea infracțională încalcă regimul actual de impozitare a schimburilor intracomunitare, ce presupune ca și regulă taxarea schimburilor intracomunitare de bunuri efectuate între persoane impozabile în statul membru al U.E. de destinație.

Astfel, operatorul economic din țara de origine facturează fără TVA întrucât efectuează o livrare intracomunitară, iar operatorul economic din țara de destinație va aplica regimul taxării inverse pentru această operațiune, întrucât efectuează o achiziție intracomunitară.

„Pe lângă prejudiciile aduse bugetului de stat, acest comportament fiscal de tip infracțional contribuie implicit la distorsionarea mecanismelor concurențiale ale pieței, prin scăderea prețurilor bunurilor care fac obiectul unor astfel de tranzacții și al creării unui avantaj din punct de vedere al prețului de comercializare.

Având în vedere că faptele constatate de inspectorii DGAF sunt susceptibile a întruni elementele constitutive ale infracțiunilor prevăzute in Legea 241/2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, vor fi sesizate organele de urmărire penală”, se precizează într-un comunicat al ANAF.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Scutire de impozit pentru moștenitori și foștii soți care vând bunuri obținute după divorț. Proiect

Publicat

Publicitate

Scutire de impozit pentru moștenitori și foștii soți care vând bunuri după divorț. Un nou proiect de lege propune scutirea de la plata impozitului de 3% aplicat vânzării imobilelor pentru două categorii de persoane aflate în situații speciale: moștenitorii legali și foștii soți care vând bunuri dobândite în timpul căsătoriei, după divorț și partaj, scrie alba24.ro.

Propunerea legislativă înregistrată în Parlament în acest an urmărește completarea articolului 111 din Codul Fiscal, scrie Termene.ro.

Următoarele categorii de vânzători ar urma să fie exceptate de la plata impozitului:

  • Moștenitorii legali – care au dobândit un imobil prin succesiune.
  • Foștii soți – care vând imobile obținute în timpul căsătoriei, după partaj.

În expunerea de motive, inițiatorii subliniază că scutirea are un caracter social și de echitate fiscală, întrucât elimină o povară financiară asupra persoanelor deja aflate în situații dificile: pierderi familiale sau divorțuri

„Această propunere elimină o taxare nejustificată asupra celor care nu urmăresc specula imobiliară, ci sunt obligați de circumstanțe să vândă un imobil.

În acest sens, solicităm exceptarea de la plata impozitului de 3% pentru aceste categorii, contribuind astfel la un sistem fiscal mai echitabil și adaptat realităților sociale”, se precizează în documentul care susține inițiativa.

Publicitate

Scutire de impozit pentru moștenitori și foștii soți. De ce este necesară această schimbare?

Impozitul de 3% a fost introdus pentru a combate specula imobiliară, însă în cazul moștenitorilor și foștilor soți vânzarea nu este realizată pentru profit, ci din necesitate.

Argumente-cheie ale inițiativei:

Pentru moștenitori, impozitul de 3% reprezintă o dublă taxare, deoarece imobilul a fost deja impozitat în timpul vieții fostului proprietar.

Pentru foștii soți, vânzarea nu este un act speculativ, ci o soluție necesară după separare.

Impactul social al propunerii este major: sprijină cetățenii aflați în contexte vulnerabile și reduce presiunea financiară asupra acestora.

Adoptarea acestui proiect de lege ar reprezenta un pas important spre echitate fiscală, oferind sprijin persoanelor care traversează momente dificile, fără a le împovăra suplimentar cu taxe nedrepte.

Dacă va fi aprobată, legea va intra în vigoare începând anul următor publicării în Monitorul Oficial.

Citeste mai mult

Eveniment

Cartierul ANL Bucovina și mai multe zone adiacente au rămas fără apă. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

În vederea efectuării lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, realizată din material OL, cu diametrul de 150mm, localizată pe Aleea Mihail Kogălniceanu din municipiul Botoșani, S.C. Nova Apaserv S.A. anunță întreruperea furnizării apei, astăzi, 31 martie 2025.

Astfel, în intervalul orar 12:00-16:00 sunt afectați de lipsa apei consumatorii ce locuiesc în imobilele situate pe străzile: Bucovina (parțial), Viilor, Mihail Kogălniceanu, inclusiv pe Aleea Azurului, Aleea Mihail Kogălniceanu, Aleea Bucovina, Aleea Amurgului și cartierul ANL Bucovina.

„ Ne cerem scuze față de abonații afectați și îi asigurăm că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus”, au transmis reprezentanții Nova Apaserv.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Sucevean prins beat la volan pe drumul public din comuna Șendriceni

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul Rutier au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 56 de ani, din județul Suceava, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis.

 

În urma probatoriului administrat, s-a stabilit faptul că acesta, la data de 29 martie a.c., ar fi condus  un autoturism pe drumul public, din comuna Șendriceni, fiind sub influența alcoolului, 0,43 mg/l alcool pur în aerul expirat și având permisul de conducere anulat din anul 2010.

 

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Peste 60 de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

Publicat

Publicitate

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 20 de acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate peste 600 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 260.000 de lei. Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 38 de permise de conducere și 25 de certificate de înmatriculare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending