Connect with us
Publicitate

Actualitate

Amnistia fiscală se extinde în România, scapi de datoriile la ANAF și la primărie. Ce trebuie să știe fermierii care vor să profite de ocazie

Publicat

Publicitate

În contextul provocărilor economice actuale, Ministerul Finanțelor Publice a lansat o nouă propunere legislativă care ar putea aduce un răgaz financiar fermierilor și altor contribuabili cu datorii către stat. Proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG) propune o amnistie fiscală, prin care o parte din datoriile acumulate până la data de 31 august 2024 vor fi șterse. Această inițiativă este o oportunitate de a reduce presiunea asupra celor cu restanțe, inclusiv asupra fermierilor, și vine cu o serie de beneficii și măsuri de care aceștia ar trebui să fie conștienți, notează  site-ul playtech.ro.

Ce datorii vor fi șterse

Proiectul de OUG prevede ștergerea a 50% din datoriile principale de până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și eliminarea completă a dobânzilor și penalităților aferente acestor sume. Pentru datoriile mai mari de 5.000 de lei, va fi eliminată doar o parte din principal, respectiv 25%, însă dobânzile și penalitățile vor fi eliminate în totalitate.

Această amnistie este importantă pentru fermieri, care se confruntă adesea cu dificultăți financiare cauzate de variațiile de producție agricolă, precum și de fluctuațiile prețurilor la materiile prime. Dacă aceștia au acumulat datorii către ANAF sau primării, inclusiv impozite restante pe terenuri, clădiri sau alte active, ar trebui să fie conștienți că acest proiect le poate oferi o șansă de a-și reduce povara fiscală.
De asemenea, proiectul oferă firmelor fără datorii posibilitatea de a primi o bonificație de 3% din impozitul pe profit sau pe venit, ceea ce poate reprezenta o recompensă suplimentară pentru cei care au reușit să își gestioneze corect obligațiile fiscale.

Cum funcționează amnistia fiscală
Pentru a beneficia de facilitățile oferite de această amnistie fiscală, fermierii și ceilalți contribuabili trebuie să aștepte adoptarea oficială a OUG și publicarea acesteia în Monitorul Oficial. După intrarea în vigoare, vor putea depune o cerere pentru anularea penalităților și a dobânzilor sau, după caz, pentru reducerea datoriilor principale.

Este important de menționat că aceste facilități fiscale se vor aplica doar pentru datoriile acumulate până la 31 august 2024. Astfel, dacă există restanțe înregistrate după această dată, acestea nu vor fi eligibile pentru amnistia fiscală.

Publicitate

Un alt aspect important este faptul că această amnistie se aplică inclusiv pentru contribuabilii aflați în insolvență, care au scadențe la 31 august 2024. În plus, datornicii au posibilitatea de a renunța la suspendarea executării anumitor acte administrative fiscale pentru a beneficia de anularea dobânzilor și penalităților.

Cine poate beneficia de această măsură

Amnistia fiscală va fi aplicabilă pentru o gamă largă de contribuabili, inclusiv persoane fizice, persoane juridice, entități fără personalitate juridică, precum și instituții publice. Fermierii care desfășoară activități economice ca persoane fizice autorizate (PFA) sau cei care operează în cadrul unor asociații agricole sunt de asemenea incluși în această categorie și vor putea beneficia de măsuri de ștergere a datoriilor.

Publicitate

Pentru a profita de această oportunitate, fermierii trebuie să se asigure că au depus toate documentele fiscale necesare și că se conformează termenelor stabilite de ANAF și alte autorități fiscale. De asemenea, fermierii care au beneficiat de amânări sau eșalonări la plată trebuie să fie atenți la faptul că anumite restanțe nu vor fi incluse în amnistie.

Amnistia fiscală oferită prin această propunere legislativă este o oportunitate valoroasă pentru fermieri și alți contribuabili din România, care pot reduce sau chiar elimina o parte din datoriile lor fiscale. Prin ștergerea dobânzilor și penalităților și prin reducerea datoriilor principale, fermierii pot beneficia de un sprijin real într-o perioadă economică dificilă. Este esențial ca aceștia să urmărească evoluția acestui proiect legislativ și să depună cererile necesare imediat ce OUG va fi adoptată.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CFR suplimentează vagoanele pe trenurile de Iași, pentru pelerinii care se duc la Sfânta Parascheva

Publicat

Publicitate

CFR călători a anunțat că suplimentează numărul de vagoane pe trenurile care circulă spre Iași, pentru a permite pelerinilor din întreaga țară să ajungă la moaștele Sfântei Parascheva.

Până pe 16 octombrie, trenurile care circulă spre şi dinspre Iaşi vor fi suplimentate cu vagoane cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva, având în vedere numărul mare pasageri care circulă pe această rută, a anunţat vineri CFR Călători.

Compania feroviară a precizat că poate dimensiona mai bine capacitatea trenurilor la numărul de locuri solicitat, dacă sunt făcute rezervări din timp.

Achiziţia online a biletelor poate fi făcută până la ora de plecare a trenului din staţie, în funcţie de locurile disponibile.

Citeste mai mult

Eveniment

Documentele necesare pentru a călători fără vize în Statele Unite după acceptarea în programul Visa Waiver

Publicat

Publicitate

România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver, a transmis la începutul lunii octombrie Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington. Acesta a estimat că românii vor călători fără vize în SUA din martie-aprilie 2025. Însă chiar și după ridicarea vizelor, românii care vor dori să călătorească în State vor fi obligați să îndeplinească anumite condiții.

Programul Visa Waiver (VWP) le permite cetățenilor din țările incluse în program să călătorească în Statele Unite, pentru turism sau afaceri, fără viză, pentru o perioadă de maximum 90 de zile.

Cetăţenii români nu sunt eligibili pentru programul Visa Waiver, în acest moment. Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat că românii vor călători fără vize în SUA, cel mai probabil, în primăvara anului viitor.

Primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil în prima parte a anului viitor. A călătorii fără vize în America nu este doar un statut privilegiat acordat unei țări. Vor exista beneficia importante pentru noi. Călătorind mai ușor, românii vor construi mai multe punți și vor putea impulsiona astfel comerțul sau investițiile. De asemenea, ne așteptăm să avem curând mai multe curse aeriene directe între România și America”, a precizat Andrei Muraru într-un videoclip postat pe Facebook.

Nu toate ţările participă la programul Visa Waiver şi nu toţi cetăţenii ţărilor incluse în program sunt eligibili pentru utilizarea programului. Persoanele care călătoresc în cadrul programului trebuie să solicite autorizarea prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA). Ei sunt verificaţi la punctul de intrare în Statele Unite şi sunt înscrişi în Biroul de Management al identificarii biometrice al Departamentului de Securitate Internă.

Documente necesare pentru a călători în SUA după acceptarea în program

După acceptarea României în programul Visa Waiver, cetățenii români care vor dori să călătorească în SUA fără viză vor putea face acest lucru în anumite condiții: să se înregistreze obligatoriu prin Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA) și să aibă paşaport cu un cip integrat (paşaport electronic), potrivit  USTravelDocs.

Publicitate

Va fi necesar să obțineți o aprobare electronică de călătorie prin intermediul sistemului ESTA. Aceasta poate fi solicitată online, înainte de plecare, și este obligatorie pentru toți călătorii care doresc să intre în SUA fără viză. Cei care călătoresc în baza Visa Waiver Program trebuie să deţină și un paşaport electronic valabil pentru o perioadă de cel puţin 90 de zile. Dacă paşaportul nu este valabil 90 de zile, vi se va permite şederea în Statele Unite până la data la care acesta expiră.

Trebuie, de asemenea, să rămâneți pe teritoriul S.U.A. cel mult 90 de zile și să specificați scopul călătoriei, fie în interes de afaceri, fie pur recreaţional, însemnând turism, vacanţă, vizitarea prietenilor sau rudelor, odihnă, tratament medical, activităţi de natură socială şi participarea amatorilor la competiţii în domeniul muzical, sportiv sau la alte evenimente sau concursuri similare care nu vor fi remunerate.

Dacă intrarea în Statele Unite se face pe cale aeriană sau maritimă, turiștii trebuie să deţină un bilet de întoarcere sau escală și să intre în Statele Unite la bordul unei linii aeriene sau maritime care a agreat participarea la program. Dacă intrarea în Statele Unite se face pe cale rutieră, din Canada sau Mexic, documentele ce trebuie prezentate sunt aceleaşi, cu excepţia că nu se impune obligativitatea deţinerii unui bilet de întoarcere şi a folosirii unui transportator semnatar al programului.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Pâinea se va scumpi din nou. Prețurile vor fi mai mari din cauza secetei care a afectat culturile de grâu

Publicat

Publicitate

Pâinea se va scumpi din nou. Prețurile vor fi mai mari din cauza secetei care a afectat culturile de grâu, porumb și floarea soarelui. Fermierii spun că producția a fost dată peste cap de vremea rea și că recolta e mult mai mică anul acesta. Conducerea unei fabrici de pâine din județul Argeș preconizează scăderi drastice ale vânzărilor după aplicarea scumpirilor, scrie realitatea.net

Odată cu pătrunderea pe piață a produselor din Ucraina, dar și din cauza scumpirii grâului autohton ca urmare a secetei din acest an, se așteaptă ca și prețul pâinii să fie altul. Fermierii sunt grav afectați și spun că producția le-a fost vizibil scăzută din cauza condițiilor meteo.

Constantin Zaharia, managerul unei firme de panificație: „În următoarea perioadă se anunță foarte mari majorări a materiei prime și vom fi nevoiți și noi să ridicăm prețul. Consider că volumul de vânzări va fi influențat, anticipăm cu cel putin 15% vânzările vor fi mai mici”.

Reprezentanții fabricii de pâine spun că au încercat să diversifice sortimentele de panificație în funcție de cerințele clienților însă acum se tem că vor rămâne cu produsele nevândute.

Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea până pe 11 noiembrie. Ploi puține, temperaturi medii în general apropiate de cele normale

Publicat

Publicitate

Vremea până în 11 noiembrie. Temperaturile din următoarea perioadă vor fi apropiate de cele specifice sezonului. Însă cantitățile de precipitații vor fi deficitare în sud și vest.

Maximele vor varia între 14 și 20 de grade Celsius. După 4 noiembrie, acestea scad la valori sub 10 grade. Minimele vor fi, în general, negative.

Perioade cu ploi sunt anunțate după 24 octombrie, vor fi perioade cu ploi, în centru, nord, est și vest.

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în sud-vestul teritoriului.

 

Publicitate

Vremea în săptămâna 21-27 octombrie

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare în regiunile vestice și sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Publicitate

Vremea în săptămâna 28 octombrie – 3 noiembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Vremea în săptămâna 4-11 noiembrie

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending