Connect with us

Eveniment

Am fost și eu acolo – pagină de jurnal din ziua descoperii moaștelor Sfinților Cuvioși Paisie și Cleopa de la Sihăstria.

Publicat

Publicitate

Privesc către călugării care sapă și la efortul lor. Privesc către călugării care duc pământul. Îi fericesc! Muncesc. E greu. Devine cald. Și mai cald decât arată orice termometru. E osteneală. Dar e atâta viață în ei și atâta har, că nu se poate să nu îți dorești să fi fost în locul lor. Sunt frumoși! Sunt luminoși. Sunt veseli și-n fiecare picătură de sudoare e o binecuvântare. 

După doar o săptămână de la Paști, mi-am reamintit cât sunt de rea. De creștină cu numele și de păcătoasă cu fapta. De nemerituoasă. Și de binecuvântată. În toiul tulburărilor mele, am primit un telefon. Și o întrebare: „Vrei să mergi mâine la Sihăstria?”. Doamne… cum să nu vreau?! Dar cu ce curaj să merg eu acolo, să mă apropii de Sfinții Paisie și Cleopa, să asist la deschiderea mormintelor și să fiu în preajma sfintelor moaște?… Doamne, iartă-mă! Iertați-mă, Sfinților! Primiți-mă, Sfinților! Doamne, slavă Ție! 

Mâine devine, în câteva ore și-n puțin timp de somn, azi. Iar pe drumul de la Iași la Sihăstria simt că zbor… deși în multe etape se merge bară la bară, maxim în viteza a doua. E un moment istoric. E un moment-document. Mai presus de toate, e un moment de suflet. De emoție. De bucurie cu ochii în lacrimi!

La Mănăstirea Sihăstria e liniște. Călugări, maici, preoți, credincioși – câte puțini din fiecare – așteaptă. La timpul potrivit, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul și Preasfințitul Părinte Veniamin al Basarabiei de Sud binecuvântează și încep urcarea spre cimitir. Spre grădina cu Sfinți! Spre un colț de Rai atât de la îndemână, atât de palpabil.

Rugăciuni. Hristos a înviat! Adevărat a înviat! Cântări. Inimi care bubuie în piept. În numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt. Amin. Timpul trece fără să-l simți. Și timpul, parcă, se oprește. Două morminte, unul lângă altul. Doi părinți. Doi prieteni care și-au făgăduit să rămână împreună de-a lungul vieții și să se îngroape cel care moare ultimul la umbra primului. Două suflete unite în Veșnicie. Doi rugători. Doi Sfinți.

Lopețile încep să lucreze. La un mormânt și la celălalt, concomitent. Patru roabe se umplu constant, iar un celofan uriaș de la marginea cimitirului devine sălaș pentru pământul Sfinților. Pământ sfințit de atâtea lacrimi și de rugăciuni, de atâtea minuni. 

Publicitate

Privesc către călugării care sapă și la efortul lor. Privesc către călugării care duc pământul. Îi fericesc! Muncesc. E greu. Devine cald. Și mai cald decât arată orice termometru. E osteneală. Dar e atâta viață în ei și atâta har, că nu se poate să nu îți dorești să fi fost în locul lor. Sunt frumoși! Sunt luminoși. Sunt veseli și-n fiecare picătură de sudoare e o binecuvântare. 

Se scurge o oră într-un du-te-vino continuu. Ceva se aude. Sunet de lemn. Primele lespezi care acoperă sicriele încep să iasă la lumină. Și soarele e din ce în ce mai dogoritor. Din nou, sunet de lemn. Și-un vânt care intră în oase. Apoi, soare din nou. Puternic. Neobosit. Se face liniște. De mormânt, îmi vine să spun. Parcă oamenii nu-și mai aud respirația. Iar păsările ciripesc. Tare. Din ce în ce mai tare. Cântă Părinților așa cum au făcut-o întotdeauna. E slujba lor acum. 

„Aduceți cizmele de cauciuc! Aduceți găleți!”, se strigă. Credincioșii care înconjoară cimitirul încep să murmure. Ce se întâmplă? Din mormântul Părintelui Cleopa se scot, rând pe rând, găleți cu apă curată și limpede ca de izvor. Părinții se spală cu apă pe față și udă mormintele din jur. Credincioșii cer și ei o picătură. Se agită. Nedumerirea continuă. Zeci de găleți. La fel: cu apă curată și limpede ca de izvor! Cum e posibil așa ceva?… Spre final, dintr-o găleată se scurge mâl. Săvârșitu-s-a. Ierarhii, călugării, toți cei responsabili de constatarea momentului și a descoperirii sfintelor moaște sunt acolo, la Sfântul Cuvios Cleopa. Se aduc cutii în care se pun, cu grijă, obiecte găsite. Se aduce o pânză mare, albă. Se aduce și un sicriu nou, de lemn, pentru sfintele moaște. O părticică rămâne la Preasfințitul Nichifor, pe o tăviță acoperită cu un ștergar. Și oamenii se așază în rând, la închinare.

La final merg și eu, cu bucurie și cu sfială. Ajung față în față cu Sfântul Cleopa. Mă închin, mă aplec, sărut. Îmi doresc să rămân acolo, contopită cu acel moment. Dar fac un pas. Al doilea pas. Mă îndepărtez… Și când trag aer în piept, simt în nări belșug de bună mireasmă. Refac traseul cu ochii minții. Mă închin, mă aplec, sărut. Mai fac doi pași. Iar mirosul acela e atât de profund și de dătător de viață încât îmi vine să zburd. Eu, puțin merituoasa… eu, reaua… eu, cea plină de daruri…

La mormântul Sfântului Cuvios Paisie s-a tot lucrat cât s-au descoperit moaștele Sfântului Cleopa – așa că procedura e mai rapidă acum. Și vine rândul unor noi cutii în care se pun cu grijă obiecte. Încălțările. Dar și veșmintele și metanierele – la ambii Părinți, intacte. Și vine rândul unui nou sicriu de lemn pentru sfintele moaște. Și-o nouă tăviță, de data asta în mâinile Preasfințitului Veniamin. Sfinte moaște și un ștergar. Mă așez la rândul de închinare, dar văd cum se pornește procesiunea către biserica cea mare. Aș vrea să mă supăr. Să mă întristez că nu am apucat să sărut sfintele moaște. Nu-mi iese. Sunt atât de fericită că, oricum, am fost acolo, în preajmă, că nici nu contează că nu m-am atins fizic de Sfânt. Oricum, am deja atâtea daruri!

Din cimitir și până spre biserică mă însoțește o doamnă. Povestește că urmărește Doxologia, că-mi urmărește munca. Mă felicită. Mă codesc, ca de obicei. Slavă lui Dumnezeu pentru toate. Apoi, mărturisește cum de-a ajuns acolo fix într-un asemenea moment. De la Galați, de acasă, unde venise cu familia în vizită. Căci casa ei, copiii și soțul, înseamnă acum Franța. Și spre Franța se îndreaptă, dar cu un scurt pelerinaj înainte – în care s-a întâmplat să participe la un moment la care n-ar fi putut visa într-o mie de ani. Ce minunate-s potrivirile de întâmplări! Ce dar mare a primit familia aceasta de la Sfinții Paisie și Cleopa!

Ajungem în biserică. Și-i slujbă. Și-i bine. Hristos a înviat! Adevărat a înviat! Ascult un cuvânt de folos – apoi ies afară și las să treacă pe lângă mine părinții. Și Sfinții. Sunt atât de aproape. Pot pune mâna pe locul în care scrie Sfântul Paisie. Sunt moaștele lui acolo. Nu îndrăznesc, însă, a tulbura cu vreo mișcare momentul acesta.

Sfintele moaște și toate obiectele sunt duse în aghiasmatar. Acolo nu mai sunt primiți credincioșii. Acolo urmează spălarea sfintelor moaște cu apă, vin și untdelemn. În zonă, îmi reîntâlnesc colegii care au filmat și au fotografiat. Care au fost acolo, aproape. Atât de aproape! Și aud mărturiile lor pline de bucurie. „La Sfântul Cleopa mirosea delicat, a scorțișoară.” „Când s-a descoperit sicriul Sfântului Paisie, a ieșit un miros bun și puternic, de trandafiri!”, „Se vedea, nu doar se simțea! Am văzut mireasma aceea ca un abur”. Mă bucur pentru ei. Și simt ceva – dar încă nu pricep.

Unii călugări intră și alții ies din aghiasmatar. Aerul bun de Sihăstria se „parfumează” de fiecare dată când ușa se deschide. De parcă înăuntru s-ar desface capacul unui butoi cu tot felul de miresme. Nu mi se pare. Lumea simte. Lumea se minunează. Toți tragem aer puternic în piept în cele câteva secunde cât avem privilegiul ușii care se mișcă. E impresionant! E dar peste dar peste dar…

Povestesc cele întâmplate, cele simțite, cele trăite. Continui să mulțumesc. Și să mă întreb ce-am făcut eu ca să merit o asemenea bucurie, când nimic nu merit… Cum am ajuns eu, ca o păcătoasă ce sunt, să particip la un asemenea moment. O bucurie ca o palmă. O smerire. Zâmbesc. Oare aș fi putut să mă smeresc dacă mergeam acolo netulburată, crezând că toată lumea e a mea și că-s un bun creștin? Oare aș fi putut să duc atâta binecuvântare fără să am ochii rușinați și în pământ? Oare aș fi putut să povestesc fără să mă mândresc că am participat la un eveniment la care tot sufletul creștin ar fi dorit să participe și n-a putut?

Iartă-mă, Doamne! Mulțumesc, Doamne! Slavă Ție, Doamne, pentru Sfinții Tăi! Sfinte Paisie și Sfinte Cleopa, iertați-mă! Sfinte Paisie și Sfinte Cleopa, vă mulțumesc! Rugați-vă pentru mine, păcătoasa! Rugați-vă pentru noi! Ajutați-ne să vă urmăm în cele bune. Fără de răutate, fără de mândrie, fără de păcat. Ajutați-ne să ne îndreptăm viața și să iubim pe Dumnezeu. Să avem răbdare, răbdare, răbdare… și gândul la moarte, ca să trăim frumos. Și să murim frumos, spre mântuire. Ajutați-ne și ghidați-ne spre poarta Raiului. Să ne mănânce Raiul pe toți și să se bucure Domnul de noi!

În cimitir, două morminte au rămas goale. Și unii ajung abia acum să se închine. Aud un glas stins: „Am pierdut momentul”. Și mai aud o voce: „N-ați pierdut nimic, ați ajuns ca femeile mironosițe, să vedeți mormântul gol. Hristos a înviat!”.

Sursa: Doxologia

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Câte E-uri poate conține un grătar de 1 Mai. Valorile nutriționale pentru o porție de mici, muștar și pâine. Analiza InfoCons

Publicat

Publicitate

Se apropie Ziua de 1 Mai, zi în care românii obișnuiesc să sărbătorească această zi cu un grătar tradițional. ”Vedetele” unei mese la grătar de 1 Mai vor fi mici, pâine și muștar. Totuși, o astfel de masă poate conține până la 9 aditivi alimentari (E-uri), 46,2 grame de zahăr și 11,1 grame de sare.

InfoCons a realizat un studiu privind ingredientele și valorile nutriționale ale produselor specifice acestei zile: micii, muștarul și pâinea. În urma centralizării și analizării datelor, au rezultat următoarele informații:

Aditivi alimentari (E-uri), pe categorii de produse:

  • Mici: între 0 și 5 E-uri
  • Muștar: între 0 și 6 E-uri
  • Pâine: între 0 și 8 E-uri

Conținutul de zaharuri (la 100g de produs):

  • Mici: între 0 g și 3,2g zahăr
  • Muștar: între 0,9g și 34g zahăr
  • Pâine: între 0,18g și 9g zahăr

Conținutul de sare (la 100g de produs):

  • Mici: între 1,07g și 2,6g sare
  • Muștar: între 0,82g și 6,5g sare
  • Pâine: între 0,003g și 2g sa

Citeste mai mult

Eveniment

Moaștele Sfintei Împărătese Elena, de miercuri, în România. Pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Publicat

Publicitate

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din proximitatea Catedralei Patriarhale.

‘Este un an semnificativ pentru Biserica Ortodoxă Română – avem 140 de ani de la Autocefalie, 100 de ani de Patriarhat și 1.700 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din 325. Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Mănăstirea Pantocrator se va continua tradiția pelerinajului în Duminica Mironosițelor. Pentru că noi, aici, în Mănăstirea Pantocrator, avem o tradiție a Pelerinajului la Duminica Mironosițelor. De ce aceasta? Pentru că principala ocrotitoare a mănăstirii este Sfânta Mironosiță, și-ntocmai cu Apostolii, Maria Magdalena. (…) Anul acesta este un an special, deoarece vom avea bucuria de a avea, aici, trupul întreg al Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin’, declara, pentru AGERPRES, recent, vicarul administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, Serafim Baciu.

Deși Sfânta a fost inițial înmormântată la Roma, sfintele ei moaște au fost mutate la Constantinopol, iar în anul 1211 au fost duse la Veneția de către cavalerii cruciați, abia în 2017, acestea fiind scoase pentru prima dată în pelerinaj, în Grecia, informează, marți, Agenția Basilica a Patriarhiei Române.

România devine, astfel, a doua țară ortodoxă care găzduiește moaștele Sfintei Împărătese Elena de la mutarea lor în Apus. Evenimentul are loc în contextul pelerinajului anual organizat la Mănăstirea Pantocrator cu prilejul Duminicii Femeilor Mironosițe.

Potrivit sursei citate, programul evenimentului liturgic desfășurat, miercuri, la Catedrala Patriarhală este următorul:

* 14:00 – sosirea delegației ce va aduce în România racla ce adăpostește Cinstitul Trup al Sfintei Împărătese Elena;

Publicitate

*14:30 – 15:00 – deplasare către Catedrala Patriarhală din București;

* 15:00 – sosirea delegației și a Sfintelor Moaște la Catedrala Patriarhală;

* 15:10 -15:30 – săvârșirea unei slujbe specifice în Catedrala Patriarhală;

* 15:30 -18:00 – așezarea Sfintelor moaște, spre închinare, în Baldachinul Sfinților din proximitatea Catedralei Patriarhale;

* 18:00 – plecarea Sfintelor Moaște de la Catedrala Patriarhală către Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești-Vlașca;

La Mănăstirea Pantocrator, delegația Patriarhiei de Veneția și cinstitele moaște ale Sfintei Împărătese Elena vor fi întâmpinate de către Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Galaction.

Potrivit Biroului de Presă al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, începând de miercuri și până pe 8 mai, Mănăstirea Pantocrator va fi deschisă în permanență pentru pelerini.

***
Mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, Sfânta Elena, atașată mult de valorile religiei creștine, a trăit acum aproape două milenii, între anii 250 – 330 d.Hr. Prin râvna ei a fost descoperit locul Golgotei și s-a găsit lemnul crucii pe care a fost răstignit Hristos.

Sfânta Împărăteasă Elena a ridicat lăcașuri de închinare pentru creștini atât la Ierusalim, cât și la alte locuri sfinte, mai întâi dorind însă a se zidi, la Ierusalim, Biserica Învierii, construită deasupra Sfântului Mormânt.

Pentru marea contribuție la răspândirea și înflorirea creștinismului, Constantin și mama sa, Elena, au fost trecuți de Biserica Ortodoxă în rândul sfinților și sunt socotiți ‘întocmai cu apostolii’.

Veneția găzduiește Moaștele Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin. Când a murit, Împărăteasa a fost îngropată la Roma, apoi corpul său a fost transferat la Constantinopol. În 1211 Moaștele Sfintei Elena au fost furate de venețieni, în timpul uneia dintre cruciade. De atunci, Moaștele au rămas în Veneția.

Sfânta Împărăteasă Elena este sărbătorită în Biserica Ortodoxă Română și în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, la data de 21 mai, împreună cu Sfântul Împărat Constantin cel Mare. În Biserica Romano-Catolică este sărbătorită la 18 august. AGERPRES

Citeste mai mult

Educație

Proiecte Erasmus de anvergură la Colegiul A.T. Laurian din Botoșani

Publicat

Publicitate

În anul şcolar 2024-2025, în Colegiul  Naţional „A. T. Laurian” din Botoşani, activităţile în cadrul Programului Erasmus+ se continuă, prin proiectul de acreditare, educaţie şcolară, Erasmus+, anul al III-lea de implementare, proiectul de acreditare, formare profesională, Erasmus+, anul al II-lea de implementare, proiectul de parteneriat pentru cooperare, Erasmus+, coordonat de Université de Bretagne Occidentale, anul al II-lea de implementare, precum și8 prin  mai multe proiecte eTwinning.

În al treilea an al proiectului de Acreditare, Erasmus+, Mobilităţi, acţiunea cheie 1, în domeniul Educaţiei şcolare, cu nr. de referinţă 2024-1-RO01-KA121-SCH-000217506 trei cadre didactice vor participa la cursul Education for Sustainability, organizat de ITC International Training Center, care se va desfăşura în Praga, Republica Cehă, în perioada 09-13.06.2025, cu scopul de a învăţa noi metode pedagogice care să motiveze creativitatea şi inovarea. Totodată, un cadru didactic va participa la un Job-shadowint (stagiu de observare), la Kauno Maironio Universitetinė Gimnazija, din Kaunas, Lituania, în perioada 03-11.05.2025, pentru a-şi dezvolta competenţele profesionale în domeniul managementului educaţional. În același timp,19 elevi vor participa la Mobilităţi de grup-elevi, pentru a-şi îmbunătăţi competenţele sociale şi civice, spiritul de iniţiativă şi antreprenoriat. Dintre aceștia, zece elevi vor fi însoţiţi de două cadre didactice, la  Lycée Général et Technologique Coubertin, din Calais, Franţa, în perioada 03-12.05.2025, iar alți nouă, însoţiţi de două cadre didactice, la Kauno Maironio Universitetinė Gimnazija, din Kaunas, Lituania, în perioada 03-11.05.2025.

Temele abordate în cadrul mobilităţilor de grup-elevi vor fi: interculturalitatea, cetăţenia europeană, voluntariatul, noul context de învăţare.

Ȋn anul şcolar precedent, un grup de zece elevi, însoțiți de doi profesori, au participat la o mobilitate de grup-elevi. Participarea la viața democratică şi la cetățenia europeană este o valoare dezvoltată în cadrul mobilităților Erasmus +.  Este esențial pentru viitorul Uniunii Europene, ca tinerii să participe la viața democratică. Mobilităţile au permis elevilor să îşi dezvolte abilități și aptitudini necesare pentru a deveni cetățeni europeni activi.

Mobilitatea de grup-elevi a avut un mare impact asupra mea, de la dezvoltarea abilităților de comunicare în limba engleză, la legarea unor conexiuni cu elevi minunați și îmbogățirea culturii generale.ˮ, „Această mobilitate m-a ajutat să îmi dezvolt abilități precum: comunicare și dezbatere în limba engleză și vorbitul în fața unui public.ˮ, „Consider că, prin intermediul acestei mobilități, am avut ocazia de a înțelege în primul rând diversitatea culturală interacționând cu elevi ce provin din țări și medii diferite. De asemenea, participând la orele de curs, am identificat si diferențele si asemănările dintre metodele de învățământ din România și Franța.”, „Mi-am dezvoltat competențele lingvistice, am învățat sa colaborez pentru realizarea unui proiect în echipă și am asistat la orele de curs, activitate în urma căreia am dobândit cunoștințe noi.”, sunt câteva dintre impresiile cu care au rămas elevii participanţi la mobilităţile Erasmus+, în anul şcolar precedent, la Angliiska Ezikova Gimnaziya „Geo Milev”, din Ruse (Bulgaria) şi la Liceul François Villon, din Paris (Franţa):

Proiectul de parteneriat pentru cooperare în domeniul educaţiei şcolare, « Dispositifs inclusifs de coopération » (DISCO+), Erasmus+, implementat de Université de Bretagne Occidentale din Franţa, în colaborare cu instituţii educaţionale din Franţa, Italia, Lituania, România, Spania şi Ungaria, are drept obiectiv conceperea și implementarea la nivel local a unor situații de învățare incluzivă în domeniul ştiinţelor, pentru dezvoltarea profesională a personalului didactic, analiza reflexivă asupra efectelor ingineriei cooperative transnaționale și aprofundarea noțiunii de educație incluzivă prin prisma sistemelor și culturilor educaționale ale fiecărei țări partenere.

Publicitate

Ȋn semn de recunoaştere a proiectelor europene şi a activităţilor desfăşurate, Colegiul Naţional „A. T. Laurian” din Botoşani a obţinut, în 2024, titlul de „Şcoală Europeană” precum şi titlul de „Şcoală eTwinning”.

„Colegiul Național ‘A.T. Laurian’ are o tradiție de excelență academică și o deschidere constantă către inovație și parteneriate internaționale. Implicarea activă în proiecte Erasmus+ este o componentă strategică a dezvoltării noastre. Incluziunea socială, protecția mediului, competențele digitale și multiculturalitatea sunt vizate prin aceste proiecte, tinerii noștri dezvoltându-și competențe esențiale de la comunicare în limbi străine, până la toleranță, gândire critică și responsabilitate civică. În același timp, proiectele contribuie la modernizarea educației, aduc metode inovatoare în clasă și oferă cadrelor didactice oportunități de formare. Prin aceste proiecte, Colegiul Laurian formează nu doar elevi performanți, ci tineri europeni activi, responsabili și creativi, pregătiți pentru provocările viitorului.”, a explicat Dr Mihaela Prăjinariu, directorul adjunct al colegiului botoșănean.

Erasmus+ este programul Uniunii Europene în domeniile educației, formării, tineretului și sportului pentru perioada 2021-2027, se axează pe impactul său calitativ și contribuie la crearea unor societăți mai favorabile incluziunii și cu un nivel mai mare de coeziune, mai ecologice și mai pregătite din punct de vedere digital.

Mai multe informaţii sunt publicate pe site-ul liceului: https://laurian.ro/proiecte-2/proiecte-europene.

Citeste mai mult

Eveniment

ChatGPT introduce funcția „cumpărături”. Utilizatorii pot vedea prețuri și recenzii

Publicat

Publicitate

ChatGPT își extinde capabilitățile prin adăugarea unor funcții de cumpărături, extinzând influența inteligenței sale artificiale (AI) într-un domeniu dominat în mod tradițional de site-uri media și rivali tehnologici precum Amazon și Google, informează alba24.ro.

Compania a anunțat că actualizarea le va permite utilizatorilor să vadă mai ușor prețurile și recenziile, precum și să găsească linkuri directe pentru a achiziționa produse recomandate personalizat, transmite BBC.

OpenAI, care a declanșat frenezia legată de AI în 2022 prin progresele sale tehnologice, a lansat anul trecut propriul său instrument de căutare.

Compania a afirmat că este una dintre cele mai populare și cu cea mai rapidă creștere funcționalități, înregistrând peste un miliard de căutări web în ultima săptămână.

Google rămâne, de departe, jucătorul dominant în domeniul căutărilor, deținând aproximativ 89% din traficul global, potrivit estimărilor analiștilor. Totuși, cota sa de piață a început să scadă ușor în ultimele luni.

Prin adăugarea funcției de cumpărături în cadrul căutărilor, OpenAI intră într-o competiție și mai directă cu Google, dar și cu alte site-uri care oferă recenzii de produse, precum New York Times și alți editori.

Publicitate

Amazon a lansat anul trecut propriul său asistent de cumpărături bazat pe AI generativă, în timp ce firma rivală Perplexity dispune, de asemenea, de un instrument similar.

OpenAI a declarat că scopul actualizării este să facă „mai rapidă găsirea, compararea și cumpărarea produselor”. Compania a menționat că funcția va fi disponibilă pentru toți utilizatorii, dar implementarea completă va dura câteva zile.

Această modificare este una dintre mai multe anunțate luni, ca parte a unei actualizări mai ample a produsului său de căutare.

OpenAI a mai dezvăluit și o funcție care le va permite utilizatorilor să trimită mesaje text către ChatGPT pentru a primi scoruri în timp real de la evenimente sportive și care va oferi mai multe surse pentru răspunsurile furnizate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending