Connect with us
Publicitate

Actualitate

Alina Gorghiu: „În România sunt milioane de consumatori de droguri şi trebuie ajutaţi să scape, nu să fie băgați în pușcărie”

Publicat

Publicitate

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, vineri, că în România sunt “milioane de consumatori de droguri”, cifră care rezultă din statisticile Agenţiei Naţionale Antidrog, iar aceşti oameni nu pot fi băgaţi cu toţii la închisoare pentru consumul acestor substanţe, ci trebuie ajutaţi să scape de această problemă.

“Gândiţi-vă că în România sunt milioane de consumatori şi cred că ei trebuie să fie ajutaţi să scape. Nu putem să băgăm în puşcărie milioane de oameni pentru că ei consumă droguri. Important este să îi ajutăm să scape de această adicţie”, a afirmat Alina Gorghiu, la Digi 24.

Ea a arătat că procurorii DIICOT sunt copleşiţi în prezent de numărul foarte mare de dosare pe tematica droguri, însă cele mai multe dintre aceste dosare sunt pentru deţinerea de cantităţi mici, pentru consum propriu. Gorghiu a adăugat că este vorba în cele mai multe din aceste cazuri de către tineri şi dacă nu au antecedente şi o conduită bună în rest se dispune de către procuror neînceperea urmăririi penale. Pe de altă parte, legislaţia nu poate impune ca aceşti tineri să fie evaluaţi şi consiliaţi de către specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog, iar cei mai mulţi dintre ei nici nu acceptă această evaluare, după cum a spus ministrul Justiţiei.

“Această temă, a drogurilor, este una care, din păcate, afectează România la nivel de flagel, dar nu numai România, afectează şi întreg mapamondul. Noi suntem în a doua parte a clasamentului cu privire la fenomenul drogurilor, însă nu ne încălzeşte cu nimic acest lucru. (…) În 2010 vorbeam de 6.000 de dosare legate de tematica drogurilor, în 2015 – 8.700 de dosare, pentru ca anul acesta, doar în primele opt luni să avem 20.000 de dosare. Dar ele trebuie puse în context, pentru că DIICOT, care are competenţa exclusivă pe tematica droguri, are 190 de procurori care sunt în problemele acestea legate de criminalitate organizată. (…) Dacă de mâine aceşti 190 de procurori nu s-ar mai ocupa de nicio altă infracţiune din competenţa DIICOT, ci exclusiv de aceste 20.000 de dosare, tot ar veni 105 dosare pe fiecare procuror. (…) Ca atare, trebuie să ne ocupăm cu prioritate de dosarele de trafic de droguri, de marile reţele”, a afirmat Gorghiu.

Conform acesteia, ar trebui pus un accent mai mare pe prevenţia şi tratarea consumatorilor de droguri, printr-o creştere a capacităţii instituţiilor care au în gestiune aceste probleme, iar în privinţa combaterii traficului de droguri trebuie mărit numărul de procurori din structura specializată a DIICOT.

De asemenea, ministrul Justiţiei a afirmat că ar trebui făcut un registru naţional al traficanţilor de droguri, pentru a fi mai bine monitorizaţi şi pentru a preveni recidiva, în condiţiile în care dintre traficanţii de droguri aflaţi în penitenciare în prezent în jur de 65% sunt recidivişti.

Publicitate

“Poate n-ar fi rău să facem un registru al traficanţilor de droguri, astfel încât să putem să integrăm toate aceste persoane care se ocupă de acest tip de criminalitate. Este un mijloc prin care s-ar cunoaşte, supraveghea şi identifica operativ aceste persoane, care au comis infracţiuni în sfera traficului de droguri şi care ar fi o soluţie bună pentru a preveni potenţiale recidive”, a spus Alina Gorghiu.

Conform ministrului, în penitenciare sunt 1.100 de persoane care execută pedepse pentru infracţiuni din sfera traficului de droguri, iar dintre acestea 709 sunt recidivişti cu antecedente penale pe infracţiuni din aceeaşi categorie.

În opinia ministrului Justiţiei s-a dat un semnal foarte clar de către preşedintele Klaus Iohannis prin includerea subiectului traficului de droguri pe agenda următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării că este vorba de o problemă de securitate naţională, iar fiecare instituţie cu atribuţii în domeniu trebuie să o trateze ca atare şi să vină cu propuneri şi măsuri pentru combaterea flagelului.

Publicitate

Alina Gorghiu a fost întrebată dacă este de acord cu declaraţia premierului Marcel Ciolacu despre faptul că în România prosperă clanurile mafiote. Ea a răspuns că afirmaţia prim-ministrului se bazează pe informaţii reale pe care şeful Guvernului le deţine şi că sunt multe reţele de criminalitate organizată care încă nu au fost destructurate. “Eu vă pot spune însă de alte reţele, care, cu acţiunea constantă a DIICOT, a colegilor procurori, au fost trimise în puşcărie. Vă dau exemplu – cea mai mare captură din ultima săptămână a fost de 30 kg de droguri de mare risc, de tip Cristal, cele consumate şi de Vlad Pascu. A mai fost o captură de trei milioane de euro în vamă, la Dolj, la Bechet, de substanţe psihoactive”, a evidenţiat Alina Gorghiu.

Ea a subliniat că fenomenul combaterii traficului de droguri este unul foarte dinamic, având în vedere că în fiecare săptămână apar noi substanţe psihoactive, iar 98% dintre acestea nu se pot detecta nici prin analizele de sânge. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Marcel Ciolacu la Botoșani: Niciodată, dar NICIODATĂ, eu nu voi sta la masă cu domnul Simion

Publicat

Publicitate

Prezent astăzi al Botoșani, premierul României, Marcel Ciolacu, a făcut mai multe declarații, între ele, cea care a atras atenția fiind cea referitoare la liderul AUR, George Simion, cu care exclude orice alianță în viitor.

Liderul PSD a anunțat că în viitor, după trecerea alegerilor pentru președinția României, mizează tot pe o alianță PSD – PNL, pe care o consideră cea mai serioasă opțiune în viitor.

“Niciodată, dar NICIODATĂ, eu nu voi sta la masă cu domnul Simion”, a transmis liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Iată declarațiile făcute la Botoșani, printre care, cele referitoare la George Simion, pot fi urmărite de la minutul 15.15:

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Modele de anvelope neconforme, în lista alertelor europene de produse cu risc de accidente, vândute și în România

Publicat

Publicitate

Mai multe modele de anvelope, vândute și în România, se regăsesc ca neconforme, pe lista de alerte europene pentru consumatori. Aceste produse prezintă risc de accident sau leziuni. Sunt comercializate și în țară, fie în magazine, fie online, informează alba24.ro.

Precizările au fost făcute de InfoCons.

În majoratea cazurilor, este vorba despre posibile erori de fabricație.

Modele de anvelope neconforme, cu risc de accidente/leziuni

Anvelope Continental WinterContact TS870, EcoContact 6 MO

Tip de risc: risc de Leziuni

O eroare de fabricație poate duce la o pierdere bruscă de aer, posibil cu ieșirea pereților laterali ai anvelopei. Acest lucru poate duce la pierderea controlului vehiculului, crescând riscul unui accident. Produsul nu respectă Regulamentul privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și al sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective.

Publicitate

Anvelope Goodyear Eagle F1 Supersport 295/30ZR22 (103Y) și 315/30ZR22 (107Y)

Modelul/numărul DOT de pe flancul anvelopei: 1L1K8 JB1R / 1224, 1L1HA JC1R / 1224. Produs vândut online.

Tip de risc: risc de Leziuni

Publicitate

O eroare de fabricație poate duce la deformarea benzii de rulare sau separarea coroanei anvelopei atunci când conduceți la viteză mare, provocând o pierdere a controlului vehiculului și răniri. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și ale sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective.

Anvelope Platin RP 60 Winter

Tip de risc: risc de Leziuni

Fabricarea incorectă poate duce la o pierdere bruscă de aer, posibil cu ieșirea pereților laterali ai anvelopei. Acest lucru poate duce la pierderea controlului vehiculului, crescând riscul unui accident. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și al sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective.

Anvelope Uniroyal AllSeasonExpert

205/65R15 94V US2, 255/45R20 105W XL FR ASC, 205/55R16 91H TS870, 205/55R17 91W EC6 MO, 215/60R16 99V XL ASE 2, 225/55R17 101V XL RP60 WI, 195/50R15 82H MP62 AWEVO

Tip de risc: risc de Leziuni

Posibile erorile cauzate în procesul de producție: pot apărea pierderea bruscă de aer și/sau separarea parțială a marginilor stratului de centură. Acest lucru poate duce la pierderea controlului vehiculului, creând un risc de accident. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și al sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective.

Citeste mai mult

Eveniment

Sprijin financiar de 400 milioane de euro aprobat de Uniunea Europeană pentru fermierii români. Cum vor fi dați banii

Publicat

Publicitate

Un sprijin financiar de 400 milioane de euro a fost aprobat de Comisia Europeană pentru fermierii români. Banii sunt alocați pentru despăgubirea agricultorilor afectați de seceta severă, scrie alba24.ro.

Schema de ajutor de stat a României este în valoare de două miliarde de lei (400 milioane de euro), potrivit Executivului comunitar.

Aceasta este deschisă producătorilor agricoli, care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă, în perioada septembrie 2023-august 2024. Sumele sunt pentru 39 de culturi (grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb).

Pentru a beneficia de ajutoare, producătorii agricoli trebuie să fi pierdut cel puţin 30% din culturi în perioada cuprinsă între toamna lui 2023 şi vara lui 2024 din cauza secetei.

Sprijin financiar pentru fermierii români

Ajutoarele vor fi sub forma unor granturi directe, potrivit Agerpres.

Sprijinul este de maximum 1.000 de lei (200 de euro) pentru fiecare hectar în cazul unor pierderi de 100%, şi nu va depăşi 30% din costurile eligibile. Ajutoarele vor fi acordate până la data de 31 decembrie 2024.

Publicitate

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107, alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Frumușica, bătut crunt. A stat două luni în spital, iar agresorii au fost trimiși în judecată în stare de libertate

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaților:

– C.V.C., în vârstă de 29 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă de omor”, „lovire sau alte violențe” și „distrugere”;

– A.D.M., în vârstă de 39 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă de omor” și „lovire sau alte violențe”;

– C.R., în vârstă de 54 de ani și C.A., în vârstă de 45 de ani, cercetați pentru săvârşirea infracţiunii de „tentativă de omor”.

S-a reţinut că, în data de 28.08.2021, în jurul orei 08.30, în timp ce se aflau într-o zonă din extravilanul comunei Frumușica, jud. Botoșani, pe fondul unei stări conflictuale, toți cei patru inculpați au lovit cu obiecte contondente pers. văt. C.N., cauzându-i leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 63-65 zile de îngrijiri medicale, iar inculpații C.V.C. și A.D.M. au lovit-o cu obiecte contondente și pe soția acestuia, pers. văt. C.B., cauzându-i leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 11-12 zile de îngrijiri medicale; în aceleași împrejurări, inc. C.V.C. a distrus prin înțepare anvelopele autovehiculului aparținând pers. văt. C.B., cauzând un prejudiciu de aproximativ 1.000 de lei.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending