Connect with us

Actualitate

Alimentele cu adaos de făină de greieri apar în supermarketurile din România: reguli de etichetare și informare a consumatorilor

Publicat

Publicitate

În România, încep să apară alimente cu adaos de făină de greier, după ce Comisia Europeană a autorizat consumul de greieri domestici în ianuarie.

Greierii pot fi consumați sub formă congelată, uscată sau sub formă de pulbere, iar făina lor poate fi adăugată în diverse produse de panificație, paste, prăjituri sau ciocolată.

Cu toate acestea, persoanele alergice la arahnide, crustacee și moluște trebuie să citească cu atenție etichetele. Produsele alimentare cu adaos de insecte vor fi vândute în lanțurile populare de reduceri și supermarketuri.

Este important de reținut că, conform reglementărilor UE, prezența făinii de insecte trebuie să fie menționată obligatoriu pe etichetele produselor. ANPC a emis un ordin prin care se stabilesc modalități de informare a consumatorilor cu privire la informațiile privind produsele alimentare care conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.

Comercianții sunt obligați să afișeze informația că produsele alimentare sunt sau conțin specii de insecte, lângă standul separat în care acestea sunt prezentate.

Pe etichetele produselor făcute din făină de greieri, numele științifice ale insectelor au prioritate, fiind notate „Acheta domesticus” pentru alimentele pe bază de făină de greieri.

Publicitate

Multe produse cu adaos de insecte vor fi vândute în lanțurile populare de reduceri și supermarketuri.  În prezent, există trei tipuri de insecte pe lista UE de alimente noi:

  • viermele de făină – larve uscate,
  • lăcusta migratoare – congelată, uscată și sub formă de pulbere,
  • greierele de casă – congelat, uscat și pulverizat.

Cum sunt etichetate în UE produsele care conțin făină de greier

Potrivit ZiarulRomânesc făina de greieri poate fi încorporată într-o varietate de produse. Cu toate acestea, este important de reținut că, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, prezența făinii de insecte trebuie să fie menționată obligatoriu pe toate produsele.

În cele mai multe cazuri, insectele procesate sunt deghizate în colorant E 120. Așa-numitul „carmin roșu” este obținut din insecte stacojii fierte și zdrobite.

Colorantul este obținut din insecte care trăiesc pe cactuși – viermi de cactus. Pe etichetele produselor alimentare și cosmetice este cel mai adesea etichetat ca ” carmin roșu „, „carmin”, „E 120”.

ANPC a emis un ordin privind comercializarea, în supermarketuri, unități de alimentație publică sau cu livrare la domiciliu, a alimentelor cu conținut de insecte acreditate pentru consum de UE.

Potrivit proiectului de ordin al președintelui ANPC, au fost stabilite modalități de informare a consumatorilor cu privire la informațiile privind produsele alimentare care sunt sau conțin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.

„Produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produsele consacrate care nu sunt/nu conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi”, se arată în ordinul ANPC.

Mai mult de atât, comercianții sunt obligați să afișeze, la loc vizibil, informația că produsele alimentare sunt sau conțin specii de insecte, lângă standul separat.

Numele științifice ale insectelor au prioritate pe etichetele produselor făcute din făină de greieri. Pe etichetă va scrie „Acheta domesticus” pentru alimentele pe bază de făină de greieri.

Produsele care conțin derivate din gândacii de bălegar, precum alimente congelate, paste, uscate și sub formă de pudră, vor fi etichetate ca „Tenebrio Molitor”. Lăcustele migratoare poarte numele de „Locusta migratoria” pe etichetă.

Ordinul ANPC privind informarea consumatorilor privind produsele alimentare care conțin insecte

Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a emis un ordin care stabileşte modalităţile de informare a consumatorilor cu privire la informaţiile privind produsele alimentare care sunt/conțin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, respectiv vierme galben de făină, lăcustă călătoare, greier de casă și larve ale gândacului de făină precum și orice alte specii de insecte cuprinse în lista cu alimente noi a Uniunii Europene.

Potrivit ordinului, noile reguli se aplică atât pentru alimentele comercializate în suprafețele de vânzare (magazine alimentare de orice fel), precum și a produselor alimentare finite/mâncărurile preparate şi/sau oferite spre comercializare consumatorului pentru consumul pe loc sau la domiciliu de către unităţile de restauraţie colectivă.

Produsele, vândute într-un stand complet separat

Produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, vor fi prezentate în suprafețele de vânzare într-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele consacrate care nu sunt/nu conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.

Pentru corecta informare a consumatorilor şi pentru a le da acestora posibilitatea să afle informaţii clare și complete cu privire la produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, operatorii economici au obligația de a afișa, la loc vizibil, lângă standul separat, informația ca produsele alimentare sunt/conțin specii de insecte.

Afiș scris cu litere mari, la loc vizibil

Afişarea informaţiei va fi realizată prin grija operatorului economic, pe suport sau panou, într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului.

Suportul sau panoul pe care se face afişarea trebuie să fie monocolor, fără degradeuri ori alte însemne grafice sau culori, indicate în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit, cu font Times New Roman – font size 20.

Indicarea informaţiilor privind produsul finit/mâncării furnizat/e de unităţile de restauraţie colective, care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, se face astfel încât informaţiile să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/mâncări sau, în cazul comercializării la distanţă, înainte de finalizarea comenzii.

Informaţiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, uşor accesibil, lizibil, de neşters şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou/meniu.

Dacă produsele finite/mâncărurile furnizate de unităţile de restauraţie colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiaşi unităţi, aceste informaţii sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri.

Pentru produsul finit/mâncarea furnizat/ă de unităţile de restauraţie colective oferit/ă spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanţă, informaţiile figurează pe suportul de vânzare la distanţă, pe eticheta de preţ sau ambalajul de transport, precum şi în orice material publicitar.

Prezentul ordin intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Direcțiile silvice care au ieșit în pierdere anul trecut vor fi DESFIINȚATE. Ministru: Bonusurile de la Romsilva vor fi eliminate

Publicat

Publicitate

Direcțiile silvice care au ieșit în pierdere anul trecut vor fi desființate, a anunțat miercuri ministrul Mediului, Mircea Fechet.  Bonusurile vor fi eliminate

Tot el a declarat după întâlnirea cu conducerea Romsilva, că începând cu anul acesta, instituția nu va mai acorda bonusuri.

Ministrul Mediului mai spune că toate acele Direcții Silvice care nu și-au făcut treaba și au ieșit în pierdere anul trecut vor fi desființate.

Acesta s-a arătat extrem de nemulțumit de activitatea Romsilva, transmite Digi24. El a spus că cifrele economice arată foarte prost pentru al treilea an la rând.

Vezi și: Primă de pensionare de 100.000 de euro pentru directorii Romsilva. Anunțul halucinant al ministrului Mircea Fechet
”Primul lucru pe care doresc să-l rezolvăm este legat de oprirea tuturor cheltuielilor nejustificate, fie că ne referim la prime, bonificații, premii de pensionare sau cu alte ocazii.

Am dispus astăzi (n.r conducerea) să discute cu reprezentanții sindicatelor și să se asigure că astfel de sume nu se vor plăti în anul 2025 și nici în viitor” a declarat Mircea Fechet.

Publicitate

Liste ”negre” cu pădurari care trebuie dați afară

”În timp ce discutăm, prin țară, prin diferite Ocoale Silvice se fac tot soiul de liste negre cu pădurari care ar trebui dați afară (…) 0ri eu cred că va trebui să ne asigurăm că luăm toate măsurile necesare la nivelul managementului Regiei.

După care, bineînțeles, dacă situația o va impune și analizând ocol cu ocol și analizând Direcție Silvică cu Direcție Silvică, putem să luăm măsuri care să ajungă până la ultimul angajat.

(…) Am hotărât ca nici o Direcție Silvică care a făcut pierderi în anul 2024, și sunt peste jumate, să nu mai existe”, a declarat ministrul Mediului.

Eliminarea bonusurilor și a sporurilor: nu se poate face fără modificarea Legii Silvicultorului

Ministrul susține că e nevoie de modificarea legii pentru ca toate sporurile să fie eliminate.

„Solicitarea mea a fost ca toate bonusurile să fie tăiate. Cred că fiecare leu pe care îl primești în cont trebuie să fie un leu muncit, indiferent dacă iei 1.000 de euro sau 5.000 de euro eu cred că nu există niciun motiv pentru care în 2025 o persoană să primească în cont alți bani decât cei ce i se cuvin ca urmare a salariului.

Din acest motiv suntem obligați să modificăm Legea statutului silvicultorilor, iar acest proces a demarat deja în interiorul ministerului și în paralel am dispus conducerii executive să renegocieze contractul colectiv de muncă și să elimine toate aceste bonusuri.

În 2025 nu vreau să văd niciun ordin de plata în dreptul căruia să scrie bonus la pensionare sau cu altă ocazie”, spune ministrul Mediului.

Citeste mai mult

Eveniment

Trei suspecți REȚINUȚI în cazul jafului de la muzeul din Olanda. Detalii de ultimă oră din operațiune

Publicat

Publicitate

Trei suspecți REȚINUȚI: Poliția olandeză a reținut trei suspecți în dosarul jafului de la muzeul din Olanda.”După o vânătoare intensivă de patru zile, poliția a arestat trei bărbați în Olanda de Nord pentru spectaculosul furt de aur din Muzeul Drents din Assen, sâmbătă dimineață, informează alba24.ro.

Nu se știe încă dacă comorile furate au fost recuperate” scrie presa olandeză.

Informația a fost confirmată oficial de Muzeul din Drents.

”Suntem foarte fericiți de veștile pline de speranță despre arestările din Olanda de Nord. Avem un mare respect pentru serviciile de investigație care au tratat acest caz teribil atât de adecvat și așteptăm cu nerăbdare evoluții ulterioare. Găsirea intacte a operelor de artă furate ar fi un pas fantastic pentru toți cei implicați, nu doar pentru noi, ci mai ales pentru poporul român au precizat reprezentanții muzeului.
Suspecții au fost arestați în Heerhugowaard.

Reamintim că doi bărbați au aruncat în aer un zid al muzeului din Assen sâmbătă dimineață cu ajutorul explozibilului.

În mai puțin de trei minute au dispărut cu coiful de aur de la Cotofenești și trei brățări dacice de aur.

Publicitate

O echipă de aproximativ 30 până la 35 de polițiști și specialiști lucrează la jaf încă de sâmbătă dimineață.

Presiunea asupra poliției a fost enormă, notează jurnaliștii olandezi. Au fost implicat forțe multinaționale. Polițiștii au vizionat înregistrări de pe camerele de supraveghere, atât din zilele anterioare jafului, cât și din ziua respectivă.

De asemenea, au vizionat imaginile de pe camerele din zonă, dar și de pe autostrăzi. încercând să afle traseul hoților.

Duminică, poliția a anunțat că tâlharii au folosit un Volkswagen Golf care fusese furat în Alkmaar.

Luni, în zona din apropiere au fost găsite două ciocane care, potrivit poliției, au fost folosite în jaf.

Marți seară, polițiștii au declarat cu mare certitudine în programul de televiziune Opsporing Verzocht că vinovații provin din Olanda de Nord.

În cele din urmă, miercuri, poliția a arătat noi imagini ale unui suspect într-un magazin de hardware din Assen.

Suspect în dosarul furtului de la Muzeul din Olanda. Fotografie dată publicității de autoritățile olandeze
Miercuri, trei suspecți au fost REȚINUȚI.

Printre cele mai interesante piese din expoziția de la Muzeul din Drents (Olanda), jefuit în urmă cu două zile, se află și Tezaurul dacic de la Lupu, dar și un colier braconat, recuperat de autorități, găsit la Cetatea de la Căpâlna, care însă nu au fost atinse.

Știre în curs de actualizare

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (321)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

TREIZECI  DE ANI  DE „QUADRAT”

Editura „Quadrat” din Botoşani a împlinit 30 de ani. Pentru mine a rămas mereu un mister modalităţile de a alege numele unei edituri. Probabil că Dumitru Ivan a apelat la simbolul geometric al unei ferestre  pătrate. Citeam de curând o explicaţie a lui Mircea Moţ: „”o  fereastră pătrată, şi nu numai, chiar dreptunghiulară, trimite la „receptivitatea terestră”. Patru laturi şi patru puncte trimit la totalitatea lumii”. Platon spunea că „alături de cerc, pătratul întruchipează frumuseţea şi perfecţiunea”. Pitagora punea pătratul în legătură cu cifra patru, care „este  asociată  cu dreptatea, completitudinea şi împlinirea”.  Poate că Dumitru Ivan,   poetul Dumitru Ignat  şi tipograful Ion Siritean  au pornit  de la alte considerente.  Pentru a pune în evidenţă acest eveniment, Dumitru Ivan a publicat volumul „În pagini de carte” (Editura „Quadrat”, Botoşani, 2024).  Interesant este capitolul intitulat „Inventarul Bibliotecii „Quadrat” care cuprinde 510 volume, ceea ce înseamnă un ritm de aproximativ 17 cărţi pe an publicate sun egida editurii. Primele  trei volume au fost semnate de Constantin Rusu („Cântecul iubirii”, Dr. Nicolae Vlad („Psihopatiile în semnificaţia clinică şi relaţională” şi Constantin Cojocariu (De-a lungul anilor: Dascăli şi elevi”), iar ultimele trei volume  de Andreea Buiuc-Ţipişcă („Am scris despre tine”), Dumitru Ivan („În pagini de carte”) şi Ovidiu Chelaru („Memento Mori” nr. 12).  Parcurgând  lista, putem constata, după cum afirmă şi Dumitru Ivan,  că „sub egida Editurii „Quadrat” au apărut lucrări din domeniul medicinii, istorie şi monografie,  romane şi evocări,  poezii şi epigrame, cărţi didactice, critică şi istorie literară, lucrări cu conţinut tehnic, note de călătorie.”

Volumul conţine şi 13 cronici semnate de Dumitru Ivan la cărţile diferiţilor autori editaţi la „Quadrat., din care reţin  câte o apreciere : Simion Postea („timpul evocat şi-a pus amprenta sumbră o perioadă importantă din viaţa celor care pe atunci  simţeau acut nevoia de a creşte în linişte, pace şi bunăstare materială”), Gică Manole („pune sub lupă o scurtă dar densă perioada din Istoria Patriei, interval de timp marcat de prezenţa generalului Ion Antonescu”), Mihai Matei („autorul cărţii ne preumblă prin zona de excelentă frumuseţe” a Neamţului),   Ion Ilie („te simţi angajat în străbaterea labirintului în care munca era urmată de aroma roadelor pe care artistul în devenire învăţase să le aştepte”), Octavian Vitcu („simţim cum   sentimentul dragostei faţă de locul natal capătă dimensiuni şi se înalţă deasupra tuturor lucrurilor”), Clemenţa  Vasilică Ciubotariu („autoarea  prezintă relaţia suflet-gând, exprimă consideraţii despre poezie, creaţie şi gânduri, subliniind importanţa creaţiei divine”), Maria Panciuc Bucătaru („autoarea reprezentând pentru mine o materializare certă a creatorului sincer şi responsabil”, Simona-Luminiţa Ştefan („prin munca sa trece dincolo de limitele programei şcolare, studiile sale, sistematizările şi transpunerile mai apoi în pagini de carte  ale unor teme devenind piloni luminoşi pe traseul ascendent în predarea literaturii române”), Constantin Timofte („presară într-un închipuit dialog imagini de neuitat ce i-au înfrumuseţat anii copilăriei renăscute în zilele prezentului”), Filaret Prisăcaru („album cu valoare numismatică, istorică şi artistică”) etc.

Cititorii mai pot găsi şi un laudaţio adus  editurii şi directorului ei de scriitoarea Maria Panciuc-Bucătaru: „Uneori cuvintele nu ajung să putem exprima ceea ce purtăm în sufletele noastre. Dar pot spune că am fost un om norocos, am lucrat în linişte, nu  am fost supusă unor orgolii sau capricii ale unor editori din prezentul nostru destul de controversat. Am beneficiat de fluiditate, competenţe, respect pentru munca mea, trăind bucuriile şi aprecierile care mi-au întreţinut tonusul pentru realizarea misiunii pe care am avut-o. Alături de succesul meu literar mereu vor fi Editura „Quadrat”, Tipografia „Ria” cu acei oameni minunaţi cu care am colaborat.”

Publicitate

Botoşănenii, şi nu numai, ar trebui să fie mândri  de existenţa unei edituri în spaţiul eminescian şi de preocupările esenţiale şi permanente ale lui Dumitru Ivan privind cultura autentică pe care o promovează. Dumitru Ivan este un model exemplar care, prin „Quadrat”, dă sens şi semnificaţie a ceea ce înseamnă o editură.

La mulţi ani, „Quadrat”!

 

 

 

Citeste mai mult

Administratie

Locuințe eficiente energetic în Botoșani: 64 de unități locative nZEB în construcție

Publicat

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani anunță că lucrările pentru construirea a 64 de locuințe nZEB (Near Zero Energy Building) pe amplasamentul fostului Obor sunt în plină desfășurare. Proiectul, în valoare de 29 de milioane de lei, urmărește dezvoltarea unei infrastructuri moderne, eficiente energetic și sustenabile pentru locuitorii orașului.
Locuințele, destinate tinerilor și specialiștilor sunt realizate conform celor mai noi standarde în domeniul eficienței energetice.
Stadiul și caracteristicile proiectului:
🏗 Lucrările sunt în desfășurare, iar termenul de finalizare este de 18 luni.
🔹 Eficiență energetică ridicată – Clădirile sunt proiectate conform standardului nZEB Plus, ceea ce presupune un consum minim de energie și o eficiență energetică cu peste 20% mai mare față de cerințele actuale.
🔹 Surse de energie regenerabilă – Vor fi integrate panouri solare, asigurând costuri reduse la întreținere și un impact ecologic scăzut.
🔹 Mobilitate electrică – Vor fi instalate 8 stații de încărcare pentru vehicule electrice, sprijinind tranziția către un transport mai puțin poluant.
🔹 Spații comunitare moderne – Proiectul include și un loc de joacă pentru copii, oferind un mediu sigur și prietenos pentru familii.
Proiectul este realizat de asocierea de firme ABC-CON International (lider de asociere), Bahm Construcții Civile și Industriale, General Construct și Arhitectures Projects Development-8, iar lucrările vor continua conform graficului stabilit.
Tot în aceeași zonă se construiește și o creșă modernă cu o capacitate de 40 de copii antepreșcolari, consolidând infrastructura educațională a orașului.
Botoșani investește în viitor!
Acest proiect face parte din angajamentul Primăriei Municipiului Botoșani pentru dezvoltare urbană durabilă, eficiență energetică și modernizare a infrastructurii. Prin investiții strategice, orașul se transformă într-o comunitate mai modernă, adaptată cerințelor actuale, oferind locuitorilor soluții inovatoare pentru un mediu mai verde și mai eficient energetic.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending