Connect with us
Publicitate

Eveniment

Alexandra Huțu: „Suntem datori să îi onorăm pe eroii din cele două războaie, nu doar de 1 decembrie, ci în fiecare zi!”

Publicat

Publicitate

 

Românii de pretutindeni sărbătoresc pe 1 Decembrie, Ziua Națională a României, cel mai important moment din istoria românilor, eveniment ce a consfințit ceea ce astăzi numim România. În acest context deputatul Alexandra Huțu a avut o intervenție în Plenul Camerei Deputaților prin care a evidențiat importanța pe care fiecare erou și veteran de război o are în construcția statului român.

Pentru mine, ziua de 1 decembrie are o însemnătate aparte. Provin dintr-o familie ai cărei bărbați au fost chemați pe front, să-și apere glia, limba și sângele românesc, în ambele războaie mondiale și port în suflet respectul firesc pe care orice român ar trebui să îl poarte celor care au dat jertfa supremă pentru țară și popor. L-am învățat în familie, de mică. Tata și mama au avut grijă să îmi explice cum a fost reîntregită România și cum au contribuit și familiile Huțu și Oprea în cele două Războaie Mondiale. Știu că sunt mulți români ca mine, care au înțeles că patriotismul nu se manifestă doar la zile de sărbătoare, ci se simte în permanență. De aceea, îndemnul meu este să nu uităm niciodată cine ne-a dăruit unitatea națională și libertatea, cine a avut grijă ca noi să vorbim și astăzi limba română”, a declarat deputatul PSD Alexandra Huțu.

Publicitate

În 1916, străbunicul Alexandrei Huțu, Gheorghe Huțu, și-a dat ultima suflare pe front cu arma în mână. Tot în 1916 s-a născut bunicul său, Constantin Huțu, care a luptat pentru țară în cel de-al Doilea Război Mondial, fiind declarat dispărut chiar în ziua în care împlinea 28 de ani, fără să știe nimeni că fusese luat prizonier de război. Pe 11 ianuarie 1946 Constantin Huțu s-a întors din captivitate și, ajuns acasă la Vârfu Câmpului, primul lucru pe care l-a făcut a fost să-și sape o fântână. Pentru că în captivitate a suferit de sete, a vrut ca pentru restul vieții să aibă apa lui.

Bunicul matern al deputatei social democrate, Ion Oprea, s-a născut acum 100 de ani, pe 9 septembrie 1923, a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, însă a adunat atât de multe traume și cicatrici în inimă, încât nu a vrut să povestească mai nimic din ceea ce a trăit pe front.

Data de 1 Decembrie a fost proclamată Ziua Națională a României prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, astfel că în prezent românii sărbătoresc la începutul iernii unul dintre cele mai importante momente din istoria lor.

Publicitate

Ziua Națională a României este în primul rând despre ei: eroi și veterani de război. Apoi, urmăm noi, toți ceilalți care ne bucurăm astăzi de libertatea pe care înaintașii noștri ne-au oferit-o cu multă sudoare. Iar noi suntem datori să îi onorăm prin gesturi, fapte și atitudini demne, care să se ridice la înălțimea sacrificiilor lor. Asta trebuie să facem pentru România! Și acum, de Ziua Națională, dar mai ales în fiecare zi! Avem această obligație morală prin care putem contribui la întărirea conștiinței patriotice colective și la promovarea cultului eroilor pentru perpetuarea sentimentelor de recunoștință față de eroii, personalitățile și martirii neamului nostru. Glorie eternă eroilor noștri!”, a transmis Alexandra Huțu

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dramele bătrânilor singuri. Gest de omenie făcut de doi polițiști pentru o bătrână din județ

Publicat

Publicitate

O bătrână, de 80 de ani, din județul Botoșani a apelat la data de 18 mai serviciul 112 pentru a sesiza că nu mai știe nimic de fiul său și că nu l-a mai văzut de ceva timp.

Un chipaj de poliție a ajuns în scurt timp la locuința acesteia pentru a afla ce s-a întâmplat.

În realitate, bătrâna, care are și probleme cu vederea, era îngrijorată pentru că nu a reușit să își contacteze fiul, ce locuiește în altă localitate și care, periodic, îi aduce alimente.

Publicitate

Aceasta le-a spus polițiștilor că a rămas fără mâncare și, de fapt, acesta este motivul pentru care a apelat 112.

“Colegii noștri, Denis și Andrei, i-au adus tot ce avea nevoie și au luat legătura cu fiul acesteia pentru a-l informa despre situația în care se află”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Răchiți, DOSAR PENAL după ce a fost prins beat la volan

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au oprit la data de 18 mai 2024 pentru control, pe drumul județean D.J. 296 A, în comuna Răchiți, un autoturism condus de un bărbat, de 42 de ani, din aceeași localitate.

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,81 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA la Botoșani: Peste 200 de sancțiuni aplicate de polițiști în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au anunțat astăzi că în ultimele 24 de ore au organizat 5 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la 61 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creștera gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 237 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 90.000 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 18 permise de conducere.

“Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Administratie

Oraşul Fămânzi şi comuna Hudeşti din judeţul Botoşani au semnat contractele pentru instalarea de panouri fotovoltaice

Publicat

Publicitate

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat 11 contracte de finanţare de 28,49 milioane de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice pentru consumul propriu al entităţilor publice, iar printre ele se numără și Oraşul Fămânzi şi comuna Hudeşti din judeţul Botoşani, relatează agerpres.ro.

Prin semnarea celor 11 contracte, se asigură finanţare pentru proiecte noi, în valoare totală de 28,49 milioane de lei, cu o valoare totală a finanţării din Fondul pentru Modernizare de 23,96 milioane de lei, pentru o capacitate instalată totală de 3,71 MW, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.

“Semnarea acestor contracte se subscrie priorităţii enunţate încă de la preluarea mandatului: investiţii, investiţii, investiţii. Le mulţumesc colegilor din minister care au înţeles necesitatea accelerării investiţiilor prin Fondul de Modernizare. Dezideratul nostru este o energie sigură, la un preţ corect şi cât mai verde. Prin Fondul pentru Modernizare avem cea mai mare şansă de dezvoltare pe care România o are în istoria recentă şi nu greşesc dacă spun că Ministerul Energiei gestionează cea mai importantă investiţie pentru viitorul României şi România Viitorului”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Publicitate

Astfel, vineri, au fost semnate 10 contracte de finanţare în cadrul apelului finanţat prin Fondul pentru Modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei – Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice.

Valoarea totală a proiectelor finanţate este de 26,590 milioane de lei, din care valoarea totală a finanţării din Fondul pentru Modernizare este de 22,330 milioane lei, iar capacitatea totală instalată este de 3,46 MW.

Cele zece primării care au semnat contractele sunt: oraşul Fămânzi şi comuna Hudeşti din judeţul Botoşani, oraşul Lipova din judeţul Arad, comuna Roşia din judeţul Bihor, comuna Grindu din judeţul Ialomiţa, comuna Gologanu din judeţul Vrancea, comuna Cuza Vodă din judeţul Călăraşi, comuna Ruscova din judeţul Maramureş, comuna Chirnogeni din judeţul Constanţa şi comuna Ilva Mare din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Publicitate

Anterior, pe 14 mai, s-a semnat contractul de finanţare pentru comuna Aştileu, judeţul Bihor, în valoare totală de 1,902 milioane de lei. Valoarea finanţării din Fondul pentru Modernizare este de 1,627 milioane de lei, pentru o capacitate instalată totală de 0,25 MW.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending