Connect with us

Eveniment

Alertă medicală! Unele medicamente pentru răceală conțin o SUBSTANȚĂ PERICULOASĂ

Publicat

Publicitate

Agenția Europeană a Medicamentului a transmis o alertă medicală în acest sens. Este posibil să apară probleme cu afecțiuni ale vaselor de sânge.

La 25 ianuarie 2024, comitetul pentru medicamente al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use), a avizat măsurile recomandate de către Comitetul de Evaluare a Riscului de Farmacovigilență (PRAC) pentru minimizarea riscurilor de sindrom de encefalopatie reversibilă posterioară (PRES) și sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS) pentru medicamentele care conțin pseudoefedrină, se arată într-un comunicat al instituției, scrie alba24.ro.

Unele medicamente pentru răceală conțin o substanță periculoasă pentru pacienți. A fost emisă o alertă medicală din partea Agenției Europene a Medicamentului. 

Este vorba despre pseudoefedrină, despre care se crede că are o legătură cu  afecţiuni ale vaselor de sânge din creier.

Unele medicamente pentru răceală conțin o SUBSTANȚĂ PERICULOASĂ: care sunt simptomele
CHMP a confirmat că medicamentele care conțin pseudoefedrină nu ar trebui utilizate la pacienții cu tensiune arterială ridicată, care este severă sau necontrolată (nefiind tratată sau rezistentă la tratament), sau la pacienții cu boală renală acută (bruscă) severă sau cronică (pe termen lung) sau insuficiență renală.

În plus, profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să îi sfătuiască pe pacienți să oprească imediat utilizarea acestor medicamente și să caute tratament dacă dezvoltă simptome de PRES sau RCVS, cum ar fi dureri de cap severe cu debut brusc, senzație de greață, vărsături, confuzie, convulsii și tulburări de vedere.

Publicitate

Citește și: Ce spune șeful UPU Alba, Aurel Crișan, despre aglomerația de la Urgențe. ”Nu zic să nu veniți, dar cântăriți bine situația”
Recomandările vin în urma unei revizuiri a tuturor datelor disponibile, inclusiv a datelor de siguranță post-comercializare, care a concluzionat că pseudoefedrina este asociată cu riscuri de PRES și RCVS.

În timpul revizuirii, PRAC a căutat sfaturi de la un grup de experți format din medici de familie, otorinolaringologi (specialiști în boli ale urechii, nasului, gâtului, capului și gâtului), alergologi (specialiști în tratamentul alergiilor) și un reprezentant al pacienților.

Informații pentru pacienți: Efedrina din medicamentele pentru răceală
Un review la nivelul UE a constatat că medicamentele care conțin pseudoefedrină pot cauza sindromul de encefalopatie reversibilă posterioară (PRES) și sindromul de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS), condiții rare care pot implica o reducere a aportului de sânge la creier.

Aceasta urmează unei evaluări a tuturor datelor disponibile, inclusiv a unui număr redus de cazuri raportate ale acestor condiții.

Nu luați medicamente care conțin pseudoefedrină dacă aveți hipertensiune arterială severă sau necontrolată (care nu este tratată sau rezistentă la tratament) sau dacă suferiți de boală renală acută (bruscă) severă sau cronică (pe termen lung), deoarece acestea sunt factori de risc pentru dezvoltarea PRES sau RCVS.
Întrerupeți imediat utilizarea medicamentelor care conțin pseudoefedrină și solicitați asistență medicală urgentă dacă dezvoltați simptome ale PRES sau RCVS, cum ar fi o durere de cap severă cu debut brusc, senzație de greață, vărsături, confuzie, convulsii și modificări ale vederii.
Dacă aveți întrebări sau preocupări despre medicamentele dumneavoastră, discutați cu medicul sau farmacistul dumneavoastră.

Informații pentru profesioniștii din domeniul sănătății

Medicamentele care conțin pseudoefedrină nu trebuie utilizate la pacienții cu hipertensiune arterială severă sau necontrolată sau cu boală renală acută sau cronică severă sau insuficiență renală, deoarece acestea sunt factori de risc pentru dezvoltarea PRES sau RCVS.
Pacienții ar trebui sfătuiți să întrerupă tratamentul și să solicite asistență medicală imediată dacă dezvoltă simptome ale PRES sau RCVS, cum ar fi durerea de cap severă sau durerea de cap fulgerătoare, greața, vărsăturile, confuzia, convulsiile și/sau tulburările de vedere.
Riscurile de PRES și RCVS ar trebui luate în considerare alături de alte riscuri asociate medicamentelor care conțin pseudoefedrină, inclusiv evenimente cardiovasculare sau ischemice.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Programul casieriilor NOVA Apaserv Botoșani, în perioada Sărbătorilor

Publicat

Publicitate

Nova APaserv anunță că în perioada 25-26 decembrie 2024- Sărbătoarea Crăciunului şi 1-2 Ianuarie 2025 – Anul Nou– toate casieriile vor fi închise.

În perioada 03-9 Ianuarie 2025 toate casieriile vor fi închise pentru inventarierea anuală a soldurilor.

Reamintim ca platile pot fi efectuate in conturile bancare mentionate pe factura, deschise la BCR,BRD,OTP,TRANSILVANIA, pe site-ul operatorului  si prin POS.

 

PROGRAM  SPECIAL CASIERII

24 Decembrie 2024– 9 Ianuarie 2025

Publicitate
 

Casieria

Marti,

24.12.2024

 

Miercuri,

25.12. 2024

 

Joi,

26.12.2024

 

Vineri

27 12.2024

 

Sambata

28.12.2024

Luni

30.dec.2024

Marti

31.dec.2024

 Bulevard Botosani 8-12 Inchis Inchis  8-12 8-12 Program normal 8-12
Primaverii

Botosani

Inchis Inchis   Inchis   Inchis   Inchis   Program normal Inchis
Uvertura Mall 10-14 Inchis Inchis 10-14   Inchis Program normal 10-14
Piata 1 Decembrie

Botosani

Inchis Inchis Inchis   Inchis   Inchis Program normal Inchis
A.I.Cuza Dorohoi 8-12 Inchis Inchis   8-12   Inchis Program normal 8-12
Casieria Darabani Inchis Inchis Inchis   Inchis   Inchis Program normal Inchis
Casieria Saveni Inchis Inchis Inchis   Inchis   Inchis Program normal Inchis
Casieria Bucecea Inchis Inchis Inchis   Inchis   Inchis Program normal Inchis

 

25-26 decembrie 2024- Sărbătoarea Crăciunului şi 1-2 Ianuarie 2025 – Anul Nou– toate casieriile vor fi închise.

În perioada 03-9 Ianuarie 2025 toate casieriile vor fi închise pentru inventarierea anuală a soldurilor.

Reamintim ca platile pot fi efectuate in conturile bancare mentionate pe factura, deschise la BCR,BRD,OTP,TRANSILVANIA, pe site-ul operatorului  si prin POS.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr de 21 de ani a vrut să înșele vigilența vameșilor din Punctul de Frontieră Rădăuți-Prut

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut efectuează cercetări cu privire la un bărbat cu dublă cetățenie română și R. Moldova, care a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere fals.

 

În data de 22 decembrie a.c., în jurul orei 09.40, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut– ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare trecerii frontierei, pe sensul de ieșire din țară, un bărbat cu dublă cetățenie română și R. Moldova, în vârstă de 21 de ani, la volanul unui autoturism înmatriculat în Franța.

Bărbatul a prezentat la control un permis de conducere cu însemnele autorităților din Polonia, având imprimate datele și fotografia sa. Colegii noștri au efectuat verificări specifice, în urma cărora s-a concluzionat că bărbatul nu este posesor al unui permis de conducere internațional, iar cel prezentat la control este un permis fals, care nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unui document autentic.

Tânărul a declarat polițiștilor de frontieră că nu ştia că documentul este fals, fiind convins că este autentic.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și conducerea unui autovehicul fără permis de conducere. La finalizarea cercetărilor, se vor lua măsurile legale care se impun.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr de 32 de ani din Ungureni a fost salvat de la moarte de polițiștii care au intervenit în forța

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din Vlăsinești au fost apelați prin apel 112, de către un tânăr, de 32 de ani, din comuna Ungureni, care le-a spus că intenționează șă-și ia viața.

Polițiștii s-au deplasat la locuința apelantului, unde au identificat-o pe mama sa, tânărul aflându-se într-o cameră ce era asigurată pe interior. Acesta a refuzat accesul în camera a forțelor de ordine.

Polițiștii au încercat să discute cu tânărul, însă acesta era într-o stare de agitație, iar la un moment dat, din cauză că s-au auzit zgomote din camera în care se afla, au forțat ușa de acces și l-au găsit în timp ce încerca să-și ia viața.

Forțele de ordine l-au eliberat din ștreangul pe care și-l improvizase și i-au acordat primul ajutor, până la sosirea echipajului medical. În acest moment, tânărul este în afara oricărui pericol și primește ajutor de specialitate.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Daruri de la pompieri pentru mai mulți bunici din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Sărbătorile de Iarnă se apropie, dar pentru mulți părinți și bunici care locuiesc singuri nu mai au farmec. Fără colindători, fără brad împodobit, masă bogată și oameni dragi alături, doar amintirea Crăciunurilor de altădată, când casa era plină de râsete și lumină, mai încălzesc atmosfera. Deși nu rostesc cu glas tare, toți visează la o vorbă bună sau un gest de omenie care să le aducă aminte nu sunt uitați.

Casele unor bunici din municipiul Dorohoi au prins, astăzi viață. Îmbrăcați în uniforme, care simbolizează nu doar siguranța, ci și speranța, pompierii de la Detașamentul Dorohoi, le-au trecut pragul. Alimentele dăruite au însemnat pentru bătrâni mai mult decât hrană.

„Pentru un om bătrân ca mine, cel mai mare dar nu sunt doar alimentele, ci faptul că cineva și-a amintit de mine. Nu mai sunt singur”, a spus unul dintre bătrânii vizitați.

Pompierii din Dorohoi au adus un strop de bucurie și în casele a două mame care își cresc singure patru, respectiv trei copii.

Aceste povești sunt doar câteva din multele misiuni frumoase realizate de pompieri care, dincolo de intervențiile lor obișnuite, aleg să aducă lumină și căldură în casele celor care au cel mai mult nevoie. Gesturile lor arată că înseamnă mai mult decât cadouri materiale – ele înseamnă umanitate, bunătate și grijă față de cei mai vulnerabili membri ai comunității.

Pompierii nu sunt doar salvatori în situații de urgență; ei sunt, mai presus de toate, oameni cu suflet mare, care, chiar și în cele mai grele momente, găsesc timp să dăruiască speranță.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending