Connect with us
Publicitate

Eveniment

Alegeri locale 2024: Prezență de aproape 44% la vot până la ora 20.00 la Botoșani. Au votat peste 163.368 de botoșăneni

Publicat

Publicitate

Au mai rămas doar aproximativ două ore până la punctul final al alegerilor locale 2024 iar la Botoșani au ajuns în fața urnelor doar aproximtiv 44% din cetățenii cu drept de vot din județ.

Până la ora 20.00 în cea mai mare parte din comunele din județul Botoșani se depășise deja o prezență de 50%, numărul de voturi din zona rurală fiind mai mare decât cel din mediul urban.

Din cei 374.728 cetățeni înscriși pe listele de vot din județul Botoșani, până la ora 20, au ajuns în cele 432 de secții de votare 164.007 de persoane.

Iată și prezența în județ de la ora 20.00, conform roaep.ro:

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Programul „Rabla pentru sobe” este aproape de lansare. Statul oferă o sumă frumușică pentru sobele vechi

Publicat

Publicitate

Programul “Rabla pentru sobe” va începe în următoarele săptămâni, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) urmând să acopere 70% din costurile pentru instalarea unei sobe cu eficiență energetică, dar cu o limită maximă de 10.000 de lei. Această informație a fost făcută publică luni de către ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, la Palatul Parlamentului, scrie realitatea.net.

“Un alt lucru la care vreau să mă refer, pentru că are legătură cu lemnul de foc şi pentru că este o perioadă propice pentru astfel de discuţii, este cel legat de un program finanţat prin AFM, care se numeşte “Rabla pentru sobe”. În România, din păcate, marea majoritate a locuinţelor care se încălzesc cu lemn de foc sunt slab izolate din punct de vedere energetic, sunt ineficiente, iar despre sobele folosite pentru a încălzi aceste locuinţe nu mai vorbim. (…) Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii mei de la AFM, în următoarele săptămâni vom începe finanţarea efectivă a acestor proiecte, vom demara acest program de finanţare. Vom finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficiente energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei”, a afirmat ministrul.

Mircea Fechet a menţionat că, din estimările specialiştilor, randamentul mediu al unei sobe în mediul rural în România este de 20 – 25%.

“Din acest motiv, şi nu numai, am pregătit acest program-pilot în premieră în România, finanţat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, respectiv 500 de milioane de lei, să finanţăm localităţile din cele 27 de judeţe ale României, din zona montană, aşa cum este aceasta definită de Legea muntelui. Sobele trebuie să aibă un standard european, se numeşte Eco Design, ceea ce înseamnă un randament de minimum 80%. Asta înseamnă că cei care vor beneficia de un astfel de program vor consuma poate jumătate, poate o treime din cantitatea de lemne pe care o consumă astăzi pentru a încălzi aceeaşi locuinţă”, a precizat oficialul român.

Şeful de la Mediu a afirmat că România nu va renunţa la lemnul de foc ca sursă de încălzire nici acum, nici în viitor.

“La Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ne pregătim pentru iarnă la fel cum ne pregătim pentru fiecare sezon. Nu aş spune că există o pregătire specifică, însă, prin Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, trebuie să ne asigurăm înainte de fiecare sezon rece că cele 3,5 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc vor avea acces la această resursă şi vor avea acces la un preţ competitiv. Este foarte important şi aş începe prin a menţiona că nici acum, nici în viitor, nu se pune problema să renunţăm la această sursă de încălzire – lemnul de foc – acolo unde este accesibilă, mai ales că se foloseşte dintotdeauna şi nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care îşi încălzeşte propria locuinţă, cu atât mai mult cu cât lemnul de foc e o resursă regenerabilă”, a spus acesta.

Publicitate

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a participat la conferinţa Focus Energetic “Provocările iernii 2024 – 2025 pentru sistemul energetic naţional”.

Sursa: realitatea.net

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Preşedintele Partidului Naţional Liberal Botoșani: „Eu mizez pe o guvernare PNL- PSD. Fără PNL avem o imensă problemă”

Publicat

Publicitate

Preşedintele filialei Botoşani a Partidului Naţional Liberal, Valeriu Iftime, care a preluat, luni, şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ), susţine că “România are nevoie de PNL la guvernare”.

El şi-a manifestat speranţa ca următoarea guvernare a României, care va fi stabilită după alegerile parlamentare din decembrie, să fie PNL-PSD.

“Eu mizez pe o guvernare PNL- PSD. Cred că România are nevoie de PNL la guvernare şi este necesar, şi este obligatoriu ca PNL sau politica liberală să fie în Guvernul României. Aşa cred. Fără PNL avem o imensă problemă. În momentul în care nu mai sunt bani europeni foarte mulţi, trebuie să fim performanţi, trebuie să fim buni, să ne comparăm cu nemţii, cu austriecii”, a afirmat Iftime.

Valeriu Iftime a preluat preşedinţia CJ după o victorie la limită, pe 9 iunie, în faţa contracandidatului său social-democrat, Lucian Trufin. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Elevii Școlii „Spiru Haret” din Dorohoi au avut parte de o experiență de neuitat

Publicat

Publicitate
Elevii Școlii ”Spiru Haret” din Dorohoi au avut parte de o experiență de neuitat, potrivit reprezentanților Direcției Silvice Botoșani,  explorând traseul tematic ”Descoperă secretele pădurii”.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a înființat, până în prezent, o rețea de 65 de trasee educative la nivelul direcțiilor silvice și a parcurilor naționale și naturale, sub umbrela programului de educație forestieră ”Descoperă secretele pădurii – Să învățăm despre păduri”.
În anul 2023, primul an de implementare și funcționare al acestor trasee, peste 35.000 de elevi au vizitat aceste trasee educative și au primit informații specifice de la specialiștii Romsilva.
Pentru zona Capitalei, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a înființat, la sediul central, un traseu tematic cu panouri educative pentru grupurile de elevi din București și din împrejurimi.
Traseele tematice pot fi parcurse cu respectarea regulilor de acces și vizitare, ținând cont și de condițiile meteo.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer beat criță, dat de gol la 112 de un jandarm care era în timpul liber. Firul întâmplării

Publicat

Publicitate

Duminică seară, în timp ce se deplasa dinspre orașul Săveni spre municipiul Botoșani, un subofițer jandarm aflat în timpul liber a observat în trafic, în zona comunei Răchiți, un autoturism ce se deplasa haotic, cu luminile de avarie aprinse.

La intrarea în municipiul Botoșani, autoturismul în cauză a acroșat o bordură și pătruns pe contrasens, fiind aproape de lovirea unui alt autovehicul.
Jandarmul a sesizat situația prin apel la numărul unic de urgență 112 și a urmărit autoturismul până în apropierea Uvertura Mall, perioadă în care a relaționat cu operatorul 112 și a furnizat datele necesare în vederea identificării.

În momentul în care autoturismul s-a oprit pe strada Dreptății, jandarmul a coborât din mașina personală, și-a declinat identitatea și i-a solicitat conducătorului auto să rămână la volan, până la sosirea organelor abilitate.

În urma testării alcoolscopice a conducătorului auto de către un echipaj de poliție rutieră sosit în scurt timp, a reieșit o valoare de peste 1 ml/l alcool pur în aerul expirat, iar echipajul de poliție rutieră a procedat în continuare la luarea măsurilor legale ce se impuneau.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending