Connect with us
Publicitate

Eveniment

Alcoolemie aproape de comă la un șofer din Botoșani. Urmărire ca în filme pe străzile din Dorohoi

Publicat

Publicitate

În perioada 17 – 19 iunie 2022, polițiștii botoșăneni împreună cu polițiști locali, jandarmi și polițiști de frontieră, însoțiți de câini de serviciu folosiți pentru depistarea drogurilor, au organizat mai multe acțiuni pe raza întregului județ, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și a consumului de substanțe psihoactive.

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate 370 de persoane, verificate aproximativ 267 de autoturisme și 39 de societăți comerciale.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 153 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 113.000 de lei.

Dintre acestea, 5 sancțiuni, în valoare de 33.000 de lei, au fost aplicate unităților economice.

Exemple:

La data de 19 iunie 2022, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 33 de ani, din comuna Hilișeu Horia, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis.

Publicitate

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 18 iunie 2022, ar fi condus pe Calea Plevnei, din municipiul Dorohoi, un autoturism fiind sub influenta alcoolului, 1, 38 mg/l pe etilotest și fără a deține permis de conducere.

Mai mult decât atât, acesta nu a oprit la semnalele polițiștilor rutieri, fiind urmărit și ulterior, blocat în trafic.

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-ar fi produs faptele.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Șoferii se pot trezi cu permisul suspendat pentru abateri la care nici nu s-ar fi gândit. Modificări în Codul Rutier care au intrat în vigoare de la 1 octombrie

Publicat

Publicitate

De la începutul lunii octombrie, o serie de reglementări din Codul Rutier s-au înăsprit și pot duce chiar la suspendarea dreptului de a conduce, scrie realitatea.net. Chiar și abateri considerate până acum minore, precum vorbitul la telefon la volan, se sancționează cu suspendarea dreptului de a conduce și reținerea permisului.

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (291)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Revista  “Apostrof”  nr. 9 din 2024.  Anchetei revistei, având ca temă “ierarhiile literare”, răspunde şi botoşăneanul Gellu Dorian. Reţinem: 1. “Într-un act cultural cum este literatura, normal nu ar trebui să se facă ierarhii în timpul cât scriitorii îşi realizează opera, cât timp şi-o consolidează şi o face consacrată”; 2. “Literatura nu este o competiţie sportivă, în care clasamentele chiar fac ierarhiile necesare. Acestea, în literatură, eventual le face timpul printr-un canon care este construit numai şi numai pe criterii de valoare…”; 3. “Este adevărat că un scriitor poate evolua de la prima la ultima sa carte, cum la fel de adevărat este că poate involua sau stagna”; 4. “S-a văzut în ultima vreme la noi că scriitori despre care se credea că nu vor putea fi daţi niciodată jos de pe piedestal au fost coborâţi, fie scoşi din manual,  fie abandonaţi la periferia istoriilor literare, iar în locul lor, noua critică, una de conjunctureă, plină de parti –pris-uri, de grup, a pus în loc pe noii “mari scriitori”, încât, pentru cine poate să facă o comparaţie reală se poate constata degradarea nu doar a literaturii în sine , ci a celor care cred că sunt specialist în fenomenul literar…”; 5. “Nu există literatură critică fără subiectivitate”; 6. “Subiectivitatea este utilă unui critic literar când se apleacă asupra unei cărţi cu dragostea şi plăcerea cititorului care caută în acea carte chiar şi cele mai mici satisfacţii, bucurii estetice, emoţii, în aşa fel  ca tratarea subiectului să fie una ce sudează obiectivitatea sentinţei justificate”; 7. “A fi obiectiv în critica literară înseamnă a fi tehnic bine  aşezat în decriptarea unui text literar…”; 8. “Cum critica de întâmpinare a devenit critică de cumetrie, selecţia literaturii de calitate a devenit una imposibil de realizat”;

Revista „Apostrof” nr. 9 din 2024. Ion Buzaşi publică un eseu despre  teza de doctorat a lui Ioan Alexandru, susţinută în 1973 şi intitiulată „PATRIA LA PINDAR ŞI EMINESCU”.  Lucrând la traducerea lui Pindar, Ioan Alexandru a putut constata posibilitatea realizării unei paralele cu Eminescu, observând un motiv central la ambii poeţi: PATRIA. Mai mult, Eminescu n-a cunoscut opera lui Pindar şi nici, ca Holderlin,  n-a  cutreierat Elada pe urmele acestuia.  Ion Buzaşi reţine câteva pasaje din  textul tezei:  1. „Gândul că Eminescu face parte din aceeaşi familie spirituală ca poet, cu Pindar s-a ivit şi a prins consistenţă lucrând  la traducerea în româneşte a „Imnelor” şi a fragmentelor rămase nouă de la acest poet elen din veacul al cincilea, socotit încă singular în timpul vieţii”; 2. „Eminescu nu face acel drum iniţiatic pe urmele lui Pindar. El este un om al locului , ce ţine de un loc arhaic, ce-l captează şi-l farmecă, într-atât încât nu poate hălădui nicicum din raza ochiului acestuia. Marea conversiune, evenimentul vieţii lui Eminescu nu-i IEŞIREA, descoperirea în străini şi departe, un alt cer şi seminţie a slavei reale ce-i dă omului s-o poarte şi îmbrace, ci tocmai LOCUL DE AICI, acest TOPOS cu felul său de vieţuire şi măreţia faptei cuvântului în acest loc alcătuiesc EVENIMENTUL VIEŢII POETULU”; 3. „Organic legat de cetatea sa patrie, Pindar nu va descoperi nici o altă lume decât cea în care a venit. Ca şi Eminescu, va fi plecat o perioadă în străini, dar lucrând pentru ACASĂ, se va întoarce, va vieţui trecând prin nevoiri şi el de tot felul, dar rămânând fidel rostitor al  patriei elene al cărei înţeles se va lămuri pe parcurs”; 4. „Această STATORNICIE ÎN PATRIE , această fidelitate absolută faţă de tradiţie şi profunzimea explorării tradiţiilor acestei PATRII face posibilă evocarea lui Eminescu nefiind vorba de influenţe, ci de comunitate spirituală”; 5. „Doi poeţi în toposuri şi veacuri diferite, necunoscându-se, în momente cruciale ale cântului lor, au atitudini civice (şi poetice) asemănătoare: sunt refractari faţă de străini, , închişi în matca lor, ospitalieri, dar nu iubitori de obiceiuri străine ( Pindar: „Este însă de neamul omenesc cel mai nebun / Cel ce ruşinându-se în Patrie, priveşte la străini”; Eminescu: „Cine-a îndrăgit străinii / Mânca-i-ar inima câinii”). 6. „Poeţi ca Eminescu nu scriu pentru filologi sau filozofi care cugetă în grai desluşit durata şi soarta lor în cosmos: problematica lor este a noastră, a tuturor”; 7. „Înalta moralitate a acestor doi poeţi, organicul lor patriotism, evlavia şi hărnicia lor sunt vertebre de aur în osatura fiecărei făpturi rupte din huma arsă a acestui statornicit topos, ctitorit aici între Carpaţi şi Dodona, peste care şerpuieşte  puterea Ictrosului”.

Citeste mai mult

Eveniment

Guvernul pregătește un program Rabla pentru utilaje agricole

Publicat

Publicitate

Guvernul pregătește Rabla pentru tractoare. Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre prin care persoanele fizice autorizate din domeniul agricol vor putea beneficia de cofinanțare pentru achiziționarea de utilaje agricole autopropulsate, scrie alba24.ro.

„Persoanele fizice autorizate ca producători agricoli vor putea să beneficieze de fonduri pentru achiziționarea de utilaje agricole autopropulsate cu un cuantum de confinanțare din fondul Administrației Fondului pentru Mediu de 65%.

Ce este nevoie pentru a fi eligibili? E nevoie de depunerea unei cereri și de alte criterii care vor fi detaliate în normele de aplicare care vor veni în curând după această hotărâre de Guvern adoptată astăzi”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Conform acestuia, va fi un program asemănător cu Rabla.

„Trebuie depus un autovehicul sau un alt utilaj agricol, printr-un program Rabla să spunem, și în urma analizei dosarului acești beneficiari se pot califica pentru confinanțare pentru a achiziționa tractoare sau utilaje”, a explicat Mihai Constantin.

Publicitate

În cazul tinerilor sub 40 de ani confinanțarea va fi asigurată în proporție de 80%.

Bugetul programului va fi de 500 de milioane de lei.

Fermierii vor putea achiziționa tractoare și utilaje agricole noi în valoare de cel mult 55.000 de euro cu sprijin de la stat, în schimbul casării tractorului vechi. Printre condițiile impuse fermierilor este ca, la trei ani de la primirea finanțării, să se transforme din persoane fizice într-o formă de organizare juridică.

Publicitate

Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu au lansat în dezbatere publică ghidul de finanțare, însă nu au stabilit deocamdată când va demara programul.

„Este un program-pilot, pentru că nu am mai finanțat până acum tractoare sau mașini agricole autopropulsate. Finanțăm inclusiv accesorii auto noi, nepoluante”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, într-o conferință de presă.

Bugetul programului de înnoire a parcului național de tractoare este de 500 de milioane de lei.

Prin acest program, se poate achiziționa un tractor nou, cu utilajele aferente, în valoare de maximum 55.000 de euro cu TVA inclus.

Valoarea sprijinului este între 65 și 80%. Tinerii fermieri, care au până la 40 de ani, pot deconta 80%, iar alte categorii vor putea beneficia de finanțare de maximum 65%.

Rabla pentru tractoare: Condiții de participare

  • Fermierul trebuie să fie persoană fizică
  • Să dețină atestat de producător.
  • După trei ani de la primirea acestei finanțări, fermierul persoană fizică trebuie să se transforme într-o formă de organizare juridică: persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală. În caz contrar va trebui să dea banii înapoi.

Cum se va face achiziția utilajului agricol prin Rabla

  • Fermierul va casa un tractor vechi
  • Va primi un voucher
  • Cu acel voucher se va duce la dealer, își va achiziționa un tractor și utilaje aferente tractorului respectiv până la valoarea maximă de 55.000 de euro.
  • Dealerul va depune decontul la AFM”

Citeste mai mult

Eveniment

APIA Botoșani a demarat plata avansului pentru cererile de plată aferente anului 2024

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Județean Botoșani informează că începând cu data de astăzi – 16.10.2024 a demarat plata avansului pentru cererile de plată aferente anului 2024. Au fost autorizate la plată 3499 de dosare cu suma de  2.225.959,05 EURO, echivalentul a 11.074.814,50 lei. 

Nivelul avansului este prevăzut la 70% din cuantumul plății iar cursul de schimb aplicat la efectuarea plăților este de  4,9753 de lei /euro. Avansul se va plăti în perioada 16.10 – 30.11 2024 și se va acorda  pentru :

  • sector vegetal–  intervenții aferente plăților directe :

 

  • PD-01Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS)                                     

                  96,39 euro/ha;

  • PD-02       Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul

                 sustenabilității (CRISS)    52,34 euro/ha ;

  • PD-03Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii  fermieri                                     

                 42,47 euro/ha;

Publicitate
  • PD-04Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil

                  69,76 euro/ha;

  • PD-05 unei agriculturi. prietenoase cu mediul în fermele mici

                      (gospodăriile tradiționale) 98,80 euro/ha;

  • PD-06Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantatiile pomicole,

               viticole, pepiniere și hameiști  102,60 Euro/ha.

Publicitate

 

  • sector zootehnic– intervenții  aferente sprijinului cuplat :

 

  • PD-21Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte

                   296,12 euro / cap de animal;

  • PD-22Sprijin cuplat pentru venit – carne de vită

                  190,82 euro /cap de animal;

  • PD-23Sprijin cuplat pentru venit – bivolițe de lapte
  • euro p/ cap de animal;
  • PD-24     Sprijin cuplat pentru venit – ovine- caprine.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending