Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ajutorul de încălzire pentru iarna 2023-2024: Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a beneficia de acești bani din 1 noiembrie

Publicat

Publicitate

Ajutorul încălzire locuință 2023-2024 se va acorda din nou românilor de la 1 noiembrie 2023. Persoanele vulnerabile primesc și pentru această iarnă ajutor de la stat pentru încălzirea locuinței, relatează alba24.ro.

Persoanele cu venituri mici mai beneficiază și de un supliment pentru energie care se se acordă în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 octombrie 2024.

Ajutor de încălzire 2023-2024: cine beneficiază
Românii vulnerabili vor putea trece cu bine peste zilele reci care se anunță, întrucât statul vine în ajutorul acestora cu vouchere pentru încălzirea locuinței.

Publicitate

Ajutorul pentru încălzire se oferă în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024. Separat, suplimentul pentru energie se va acorda în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 octombrie 2024.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței pentru iarna 2023 – 2024 se acordă persoanelor vulnerabile care au un venit mediu net lunar de până la 1386 lei/persoană, în cazul familiilor, și de până la 2053 lei/persoană, în cazul persoanelor singure.

Ajutorul de încălzire se acordă diferențiat, în funcție de venitul pe membru de familie sau al persoanei singure, iar compensarea se raportează la valoarea de referință prevăzută de lege și NU la valoarea facturii de energie.

Publicitate

Astfel, valoarea de referință este:

– 250 lei/lună – pentru gaze naturale
– 500 lei/lună – pentru energie electrică
– 320 lei/lună – pentru combustibili solizi și/sau petrolieri

Pe lângă ajutorul de încălzire a locuinței, familiile și persoane singure cu venituri mici pot beneficia de un SUPLIMENT PENTRU ENERGIE, în sumă fixă, acordat lunar, pe tot parcursul anului, în funcție de sursele de energie utilizate, astfel:

Publicitate

– 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică
– 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale
– 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri
– 70 lei/lună, dacă SINGURA sursă de energie utilizată este energia electrică
UNDE GĂSESC FORMULARUL DE CERERE-DECLARAȚIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE
La sediul primăriei localității pe raza careia se află locuința.

Pe pagina de Internet a primăriei localității pe raza careia se află locuința, a agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială/municipiului București, precum si a Ministerului Muncii si Protecției Sociale

Cererile pot fi depuse la primărie în oricare lună a sezonului rece, cu mențiunea că termenul limită este data de 20 a lunii respective.

Unde găsești formularul de cerere?
La sediul primăriei localității pe raza căreia se află locuința;

Pe pagina de Internet a primăriei localității pe raza căreia se află locuința, a agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială/municipiului București, precum si a Ministerului Muncii si Protecției Sociale.

Persoanele care vor utiliza formularul de cerere-declarație pe propria răspundere în format electronic de tip PDF inteligent, îl vor putea completa direct pe calculatorul personal, și ulterior:

îl pot lista, semna și apoi depune/transmite prin poștă către primărie;
îl pot semna electronic ori scana, după caz, și transmite electronic către primării
Cei care vor să beneficieze de acest ajutor pentru încălzire trebuie să depună o cerere și o declarație pe propria răspundere care să conțină date privind componența familiei, informații cu privire la veniturile lunare (care nu trebuie să depășească 1386 lei/persoană, în cazul familiilor, și de până la 2053 lei/persoană, în cazul persoanelor singur), precum și date despre sistemul de încălzire utilizat în locuință.

Câți bani vor primi beneficiarii în funcție de venit?
90% pentru cei care au un venit lunar între 200-320 de lei;
80% pentru cei care au un venit lunar de 320-440 de lei pe lună;
70% pentru cei cu venituri între 440,1-560 lei;
60% pentru cei cu venituri între 560-680 de lei pe lună;
50% pentru cei cu venituri între 680-920 de lei;
40% pentru cei cu venituri între 920-1040 de lei;
30% pentru cei cu venituri între 1040-1160 lei pe lună;
20% pentru cei cu venituri între 1160-1280 de lei;
10% pentru cei cu venituri între 1280- 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singura.
Ajutor de încălzire 2023-2024: cum se completează formularul
În formular se vor trece corect următoarele informații:

toți membrii familiei;
toate veniturile realizate de membrii familiei în luna anterioară lunii depunerii cererii;
toate bunurile mobile şi imobile aflate în proprietate, închiriere, concesiune, comodat, numărul de camere ale locuinței;
sistemul de încălzire utilizat;
toate datele referitoare la terenuri, animale și păsări din gospodărie.
Câmpurile vor fi completate astfel încât să cuprindă toate informațiile prevăzute în ANEXA 4 la H.G. nr. 50/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat – LISTA BUNURILOR ce conduc la excluderea acordării ajutorului social.

Cine te poate ajuta să completezi formularul
Asistentul social din cadrul primăriei;
Telverde: 0800.86.86.22.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

BLOCADA Botoșani: Aproape 600 de amenzi aplicate de polițiști

Publicat

Publicitate

RazieDe la începutul săptămânii, polițiștii botoșăneni au organizat 15 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la peste 150 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 545 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 300.000 de lei. Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 42 de permise de conducere și 20 de certificate de înmatriculare.

 

Totodată, zece persoane au fost sancționate ca urmare a apelării abuzive sau nejustificată a numărului de urgență 112, cu amendă în valoare totală de 12.000 de lei.

Publicitate

 

Atragem atenția asupra modului de utilizare a Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 și vă reamintim faptul că apelarea acestuia se face doar în situația în care este necesară intervenția forțelor de ordine, apelarea abuzivă sau nejustificată este sancționată cu amendă care poate ajunge până la 4.000 de lei.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Minoră căutată la nivel național, depistată de jandarmii din Botoșani

Publicat

Publicitate

Minoră căutată la nivel național, depistată de jandarmi

În această dimineață, un jandarm aflat în timpul liber a observat o fată în vârstă de 16 ani despre care știa că este căutată la nivel național, deoarece a plecat fără aprobare dintr-un centru de îngrijire a minorilor din municipiul Dorohoi.

Un echipaj de jandarmerie s-a deplasat în cartierul Parcul Tineretului din municipiul Botoșani și a constatat, în urma verificărilor efectuate și stabilirii identității, că fata este căutată pentru reintegrarea în instituția specializată.

Publicitate

Aceasta nu este la prima plecare voluntară din centrul unde este îngrijită, ea fiind căutată și în alte ocazii.

Jandarmii au predat minora lucrătorilor din cadrul Poliției municipiului Botoșani, în vederea continuării procedurilor stabilite în astfel de cazuri.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Obligație nouă de la 1 ianuarie 2025 pentru firmele cu peste 50 de angajați. Ce este raportul de sustenabilitate

Publicat

Publicitate

Obligație nouă de la 1 ianuarie 2025 pentru firmele cu peste 50 de angajați. Este vorba despre obligația întocmirii rapoartelor de sustenabilitate pentru firmele cu peste 50 de angajați și cifre de afaceri de peste 50 de milioane de lei. Este vorba despre aplicarea unei directive UE, care vizează peste 5.000 de firme românești.

Obligativitatea raportării exista deja de la 1 ianuarie 2024 pentru firmele care au peste 500 de angajați.

În România, peste 5.300 de companii trebuie să întocmească astfel de rapoarte, de anul viitor, scrie Termene.ro.

Publicitate

Obligație nouă de la 1 ianuarie 2025: Condițiile în care firmele trebuie să întocmească rapoarte de sustenabilitate:

să aibă peste 50 de angajati
să aibă cifra de afaceri de peste 50 milioane lei
să aibă active de peste 25 milioane lei, inclusiv societățile mama ale grupurilor.
Rapoartele aferente vor fi emise in 2026.

De la 1 ianuarie 2026, același raport devine obligatoriu și pentru IMM-urile cotate la bursă.

Publicitate

Raportarea corporativă în materie de sustenabilitate (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD) vizează aspecte precum drepturile în materie de mediu, drepturile sociale, drepturile omului, factorii de guvernanță, modelul de afaceri, indicatori-cheie de performanță nefinanciară și indicatori țintă.
Nu în ultimul rând, un astfel de raport presupune o transparență a informațiilor, spre deosebire de perioada anterioară când pentru obținerea anumitor informații trebuia făcut apel la Registrul Comerțului contra cost.

Parlamentul European a adoptat, în noiembrie 2022, Directiva Privind Raportarea de Sustenabilitate a Companiilor, CSRD (COM/2021/189).

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri parlamentare 2024: Ce partide și alianțe au candidați la alegerile de duminică

Publicat

Publicitate

Alegeri parlamentare 2024. Duminică, 1 decembrie 2024, se desfășoară alegerile parlamentare, pentru alegerea componenței noului Parlament. Cetăţenii cu drept de vot vor alege senatorii şi deputaţii care vor avea un mandat de patru ani.

Parlamentul României este format din Senat şi Camera Deputaţilor. Parlamentarii sunt aleşi pe liste, pe principiul reprezentării proporţionale: 1 deputat la 73.000 de locuitori şi 1 senator la 168.000 de locuitori.

Votul poate fi exercitat atât de cetăţenii care se află în ţară (domiciliu sau reşedinţă) şi de cei din străinătate, pe baza unui act de identitate valabil.

Publicitate

La alegerile parlamentare din acest an s-au înscris candidaţi din 31 de partide politice şi alianţe şi 19 organizaţii care reprezintă minorităţile naţionale, potrivit Mediafax.

Județului Alba îi sunt alocate două mandate de senator și cinci mandate de deputați.

Alegeri parlamentare 2024: Ce partide au candidați la alegerile din 1 decembrie

  • Partidul Social Democrat (PSD)
  • Partidul Naţional Liberal (PNL)
  • Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)
  • Forţa Dreptei (FD)
  • Uniunea Salvaţi România (USR)
  • Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)
  • Partidul S.O.S. România
  • Partidul Naţional Conservator Român (PNCR)
  • Partidul Social Democrat Independent (PSDI)
  • Partidul România în Acţiune
  • România Socialistă
  • Partidul Social Democrat Unit
  • Alternativa pentru Demnitate Naţională (ADN)
  • Reînnoim Proiectul European al României (REPER)
  • Dreptate şi Respect în Europa pentru Toţi (DREPT)
  • Alianţa Naţional Creştină
  • Patrioţii Poporului Român
  • Partidul Oamenilor Tineri (POT)
  • Partidul Ecologist Român
  • Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate (SENS)
  • Partidul Noua Românie
  • Liga Acţiunii Naţionale
  • Partidul Republican din România
  • Partidul Oamenilor Credincioşi
  • Partidul Verde
  • Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD)
  • Uniunea Geto-Dacilor
  • Partidul Patria
  • Partidul Dreptăţii
  • Partidul Pensionarilor Uniţi
  • Partidul Phralipe al Romilor

Alegeri parlamentare 2024: organizații ce reprezintă minorități

  • Asociaţia Macedonenilor din România
  • Uniunea Elenă din România
  • Uniunea Democrată Turcă din România
  • Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România
  • Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT.
  • Uniunea Croaţilor din România
  • Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România
  • Forumul Democrat al Germanilor din România
  • Uniunea Polonezilor din România
  • Uniunea Armenilor din România
  • Asociaţia Liga Albanezilor din România
  • Uniunea Ucrainenilor din România
  • Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România
  • Uniunea Culturală a Rutenilor din România
  • Uniunea Bulgară din Banat – România
  • Uniunea Sârbilor din Români
  • Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România
  • Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa”
  • Forumul Cehilor din România

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending