Connect with us

Actualitate

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a aniversat 24 de ani de activitate. Mesajul președintelui

Publicat

Publicitate

Pe 10 decembrie 2022, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă  a aniversat 24 de ani de activitate, perioadă în care instituția a fost alături atât de oamenii care au trecut prin momente dificile ale parcursului profesional și de tinerii aflați la începutul carierei, cât și de angajatori pentru a-i sprijini în eforturile lor de a găsi “omul potrivit la locul potrivit”.

Cu acest prilej, președintele ANOFM, Florin Cotoșman, a transmis un mesaj pe care îl redăm integral.

„În primăvara acestui an, când am fost numit în funcția de președinte al ANOFM, m-am alăturat unei echipe energice, implicată în multiple activități și cu mari responsabilități în domeniul acordării de servicii destinate pieței muncii. Împreună am gestionat criza refugiaților din Ucraina și, nu în ultimul rând, am atras fonduri europene destinate susținerii măsurilor de stimulare a ocupării șomerilor.

2022 a fost un an care ne-a adus în față noi provocări. Pe lângă acordarea măsurilor destinate limitării în plan economic a efectelor pandemiei, ne-am mobilizat exemplar pentru sprijinirea cetățenilor ucraineni în vederea integrării pe piața muncii din România.

Menționez că valoarea totală a sumelor acordate pentru măsurile de limitare a efectelor pandemiei asupra mediului economic, derulate de Serviciul Public de Ocupare, se ridică la peste 1,7 miliarde euro, de aceste măsuri beneficiind peste 1,3 milioane de persoane. Astfel, am reușit salvarea unui număr important de locuri de muncă, rata șomajului menținându-se la un nivel redus, iar angajatorii și-au putut relua rapid activitatea imediat ce restricțiile impuse de pandemie au fost eliminate.

De asemenea, ANOFM a continuat să acorde atenție deosebită ocupării persoanelor ce întâmpină dificultăți de integrare pe piața muncii, precum tineri NEET, șomeri de lungă durată, persoane peste 45 de ani, persoane cu dizabilități.

Publicitate

De altfel, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2022, au fost ocupate pe piața muncii aproximativ 180.000 de persoane, reprezentând peste 43% din circa 410.000 de persoane care au beneficiat de serviciile oferite de ANOFM. Aproape 50% dintre persoanele care și-au găsit un loc de muncă fac parte din categoria celor greu și foarte greu ocupabile, instituția noastră contribuind decisiv la realizarea acestui deziderat.

Totodată, prin dezvoltarea unei colaborări foarte bune cu angajatorii, inclusiv prin încheierea a aproximativ 40.000 de convenții pentru subvenționarea locurilor de muncă, am reușit îmbunătățirea șanselor de angajare a șomerilor din diferite categorii vulnerabile.

Dat fiind faptul că în acest an ANOFM a reluat organizarea burselor locurilor de muncă la nivel național, Bursa generală a locurilor de muncă, precum și Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, am oferit celor interesați oportunități sporite în a-și găsi locul de muncă dorit.

În calitate de organism esențial pe piața muncii, instituția noastră a contractat aproximativ 1,2 miliarde euro din Fondul Social European, destinați susținerii clienților (persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatori), dar și creșterii calității serviciilor dedicate acestora.

În prezent acordăm o atenție deosebită realizării obiectivelor propuse prin proiectele de dezvoltare instituțională stabilite prin Strategia ANOFM și care sunt condiționalități favorizante pentru viitorul Cadru Financiar Multianual 2021 – 2027 al Uniunii Europene: Relația SPO cu angajatorii – eSPOR, Managementul de caz – Proces de incluziune pe piața muncii și ReCONECT – Adaptare la schimbare – Mecanism Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieței Muncii și Educației. Obiectivele celor 3 proiecte sunt complementare cu cele stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR) și vor fi continuate și dezvoltate cu finanțare din Programul Operațional Educație și Ocupare (POEO).

Prin implicarea activă în implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă, ANOFM și-a câștigat o poziție importantă în rândul celor mai mari beneficiari ai Programului Operațional Capital Uman (POCU) 2014 – 2020 din România, fapt ce a determinat Comisia Europeană să-i atribuie un rol similar și în programarea viitoare, în POEO 2021 – 2027.

Aprecierea venită din partea Comisiei Europene, care monitorizează parcursul instituțional al ANOFM, finanțarea pe care o vom obține atât în cadrul POEO, cât și prin PNNR, dar și experiența vastă în implementarea proiectelor, ne motivează să gândim o perspectivă ambițioasă care să ne asigure un loc important în rândul Serviciilor Publice de Ocupare din Europa.

Vreau să asigur beneficiarii serviciilor noastre că echipa ANOFM va fi în permanență la dispoziția lor pentru a oferi servicii de calitate, conform necesităților pieței muncii din România.

Cu acest prilej aniversar, împlinirea a 24 de ani de la înființarea instituției, mulțumesc colegilor pentru efortul depus în acest an intens, membrilor Consiliului de Administrație al ANOFM, tuturor partenerilor și colaboratorilor, clienților noștri pentru sprijinul și încrederea acordate. Totodată, îmi exprim aprecierea pentru interesul reprezentanților mass-media și al societății civile pentru activitatea noastră și pentru informarea corectă a opiniei publice. Atât eu, cât și întreaga echipă ANOFM ne dorim să fiți alături de noi în continuare pentru a putea face față tuturor provocărilor.

Modernizarea și reformarea instituţiei prin digitalizare, adaptarea serviciilor oferite beneficiarilor noştri la cerinţele concrete ale pieţei muncii, precum şi facilitarea accesului acestora la informaţie vor continua să fie priorităţi ale ANOFM şi ale structurilor sale teritoriale.

Pornim cu încredere în noul an, gândindu-ne la rezultatele concrete ale muncii noastre, care se regăsesc, dincolo de rapoarte și analize, în calitatea vieții profesionale a oamenilor.

 

În încheiere, vă doresc Sărbători Fericite și un An Nou plin de împliniri, sănătate și bucurii alături de cei dragi.

LA MULȚI ANI!”, a transmis oficialul ANOFM.

 

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Accident la Havârna. Un bărbat de 45 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale

Publicat

Publicitate

Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din localitatea Havârna, a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier produs, în această după-amiază. În eveniment, care s-a produs pe DJ 293, în localitatea Mileanca, au fost implicate două autoturisme.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, o ambulanță aparținând SAJ și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Havârna.

Pompierii militari și voluntari au constatat faptul că ambele autoturisme erau în șanț, iar unul dintre conducătorii auto era încarcerat. Aceștia au acționat rapid pentru scoaterea bărbatului din mașina avariată. Victima era conștientă și a fost preluată de echipajul medical, fiind transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au acționat și pentru înlăturarea pericolului de incendiu.

„Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Emisiunea filatelică „Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu” de miercuri în magazinele Romfilatelia

Publicat

Publicitate

O emisiune filatelică dedicată aniversării a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu va fi introdusă în circulație de Romfilatelia, miercuri, de Ziua Culturii Naționale, relatează agerpres.ro.

Emisiunea va fi disponibilă în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online.

Potrivit unui comunicat al Romfilatelia transmis, luni, AGERPRES, emisiunea ‘Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu’ cuprinde o marcă poștală, o coliță dantelată, două minicoli, un plic ‘prima zi’, precum și o mapă filatelică cu produs special în tiraj limitat.

Marca poștală cu valoarea nominală 14 lei ilustrează un portret al poetului asociat cu un facsimil al versurilor aparținând manuscrisului poeziei ‘Rugăciunea unui dac’.

Colița filatelică redă în imaginea mărcii poștale cu valoarea nominală 30 lei un portret reprodus după o gravură a marelui artist Ion Octavian Penda, încadrat de o grafică compozițională în care se regăsesc simbolurile poetului și poeziei (pana și călimara) și un portret al Ralucăi Eminovici, mama lui Eminescu.

Plicul ‘prima zi’ ilustrează alături de primul portret cunoscut al lui Eminescu o imagine de epocă a Bisericii Uspenia din Botoșani, unde nou-născutul Mihai a primit Taina Sfântului Botez și unde s-a scris actul care atestă ziua de 15 ianuarie 1850 ca dată a nașterii. Compoziția este întregită de portretele alăturate ale Ralucăi și lui Gheorghe Eminovici, părinții poetului.

Publicitate

Ziua de naștere a celui mai mare poet național, 15 ianuarie 1850, a devenit de un deceniu și jumătate, Ziua Culturii Naționale, instituită cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic.

Romfilatelia amintește că Mihai Eminescu este socotit de critica literară postumă ‘poetul nepereche’, a cărui operă învinge timpul, iar prin scrierile sale limba română literară a atins apogeul.

Constantin Noica scria: ‘Prin Eminescu și moștenirea miraculos rămasă de la el, ni s-a făcut un dar de care n-au avut parte alte culturi, fie și cele mari. La scara culturii noastre, funcția lui Eminescu poate fi mai vie decât cea a lui Shakespeare în Anglia sau a lui Goethe în Germania, căci el nu e un simplu poet, nici un suflet nenorocit, ci o conștiință de cultură completă, de la deschiderea către matematici, pe care abia le cunoștea, până la aceea către istorie’.

Filatelia românească l-a omagiat pe poet în numeroase emisiuni începând cu anul 1939 când au fost introduse în circulație două mărci poștale ale emisiunii comemorative ’50 de ani de la moartea lui Eminescu’.

Citeste mai mult

Eveniment

Doi bărbați din municipiul Botoșani au fost depistați cu droguri asupra lor. Cum s-au dat de gol în fața jandarmilor

Publicat

Publicitate

În noaptea de sâmbătă spre duminică a acestui sfârșit de săptămână, un echipaj de jandarmerie a observat, pe strada 1 Decembrie din orașul Darabani, două persoane care la vederea autospecialei de serviciu au încercat să evite interacțiunea cu jandarmii.

Jandarmii i-au interceptat imediat pe cei doi bărbați, în vârstă de 34, respectiv 24 de ani, iar controlul corporal a scos la iveală produse vegetale mărunțite cu miros înțepător, specific substanțelor interzise.
Jandarmii le-au întocmit actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, care vor fi înaintate, împreună cu substanțele vegetale ridicate în vederea confiscării, către Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, pentru continuarea cercetărilor.

În anul 2024, jandarmii botoșăneni au constatat, pe timpul misiunilor de ordine publică executate pentru siguranța cetățenilor, 38 de infracțiuni de acest gen, prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Citeste mai mult

Cultura

Institutul Blecher. Ediția specială – 309, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Clubul de lectură Institutul Blecher a luat naștere în septembrie 2009, la aniversarea centenarului M. Blecher. Fondatorii și-au propus să deruleze o serie de întâlniri care să-i aibă în prim-plan pe scriitorii cei mai valoroși și mai activi ai momentului, dar și pe tinerii încă nedebutați. Iar pentru a aminti de un scriitor exemplar proiectul a fost așezat sub tutela lui M. Blecher, considerat de fondatori un model posibil pentru scriitorii tineri din orice epocă.

În peste 300 de ediții, începând din septembrie 2009, în spațiul Institutului Blecher, au citit majoritatea scriitorilor emergenți, în special poeții, înainte de a debuta în volum, dar și o bună parte dintre autorii deja consacrați. La Institutul Blecher s-au conturat câteva dintre direcțiile potențiale și au fost confirmate personalități și prestigii ale câmpului literar.

Ediția specială – 309 – cu care începe sezonul XXXII – va avea loc, la invitația Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, pe data de 15 ianuarie, începând cu ora 15:00, la Botoșani, la Cafeneaua Artelor.

Invitatele acestei ediții sunt Laura Francisca Pavel, Olga Ștefan și Ligia Keșișian.

Ediția 309 va fi moderată de Claudiu Komartin.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending