Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Aflarea moaștelor Sfântului Ierarh Dimitrie, Mitropolitul Rostovului

Publicat

Publicitate

În anul 1702, Sfântul Dimitrie, Mitropolitul Rostovului a ajuns la catedrala din Rostov și a vizitat de asemenea și Mănăstirea Sfântului Iacob. Înainte cu trei zile de moartea sa, Sfântul Dimitrie a început a slăbi foarte mult și a tuși.

Pe 26 octombrie 1709, în ziua numelui său, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Zămislirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, după care a indicat celor prezenți locul în care vrea să fie înmormântat, în partea dreaptă a catedralei, zicând: „Iată locul meu de odihnă! Aici mă voi odihni pentru veșnicie!”. Sfântul Dimitrie a trecut la cele veșnice în data de 28 octombrie 1709. După ce a fost îmbrăcat în toate veșmintele arhierești, pe care însuși le pregătise înainte de sfârșitul său, au pus în sicriu sfântul lui trup, iar sub cap, în loc de pernă, după porunca sa, diferite cărți alcătuite și scrise cu cerneală de mâna lui.

În aceeași zi a fost așezat în biserica ce se afla aproape de chilia arhierească. Auzindu-se în toată cetatea Rostovului de adormirea acestui bun păstor, s-a adunat popor mult la cinstitul lui trup, plângându-și învățătorul cel bun care-i ajuta în nevoi și în necazuri, povățuindu-i atât pe mireni cât și pe călugări și preoți. Contrar dorinței sfântului, pe care și-a exprimat-o în testamentul său, clerul și poporul din Rostov a cerut locțiitorului tronului patriarhal, Mitropolitul Ștefan Yavorsky de Riazan, să săvârșească înmormântarea în Catedrala orașului, acolo unde erau îngropați toți cei ce fuseseră mai înainte arhierei ai Rostovului. Mitropolitul Ștefan a insistat să-l îngroape pe prietenul său decedat lângă Sfântul Ioasaf, predecesorul Sfântului Dimitrie.

Cu toate acestea, mormântul nu a fost pregătit până la sosirea Mitropolitului Ștefan, chiar dacă trecuse aproximativ o lună de la moartea sfântului. La 25 noiembrie 1709, Mitropolitul Ștefan împreună cu soborul a săvârșit Sfânta Liturghie, apoi slujba înmormântării cu tot soborul, după care l-au dus în Mănăstirea Sfântului Iacov și l-au așezat în mormânt, în Catedrala Zămislirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în partea dreaptă așa cum indicase el, alături de Sfântul Ioasaf (predecesorul său).

Deoarece la sosirea Mitropolitului Ștefan, mormântul nu era încă pregătit, s-a făcut în grabă un cadru de lemn în care a fost înmormântat corpul sfântului. Acest detaliu, prevăzut prin providența lui Dumnezeu, a condus la o descoperire rapidă a Sfintelor Moaște. În anul 1752 au fost efectuate reparații la Catedrala Zămislirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, iar la 21 septembrie (după aproape 43 de ani de la adormire) a fost descoperit trupul întreg și nestricat al Sfântului Dimitrie. Mormântul fusese afectat de igrasie, sicriul de stejar a putrezit, scrisul s-a șters, dar trupul sfântului, omoforul, sacosul, mitra și metanierul s-au păstrat intacte.

După descoperirea Sfintelor Moaște, s-au săvârșit multe vindecări minunate, care au fost raportate Sfântului Sinod. Acesta a trimis pe Mitropolitul Silvestru de Suzdal și pe Arhimandritul Gabriel Simonov la Rostov pentru a cerceta moaștele Sfântului Dimitrie și pentru a afla detalii despre vindecările minunate. În ziua de 29 aprilie 1757, Sfântul Sinod a emis o hotărâre prin care îl canonizează pe Sfântul Dimitrie, Mitropolitul Rostovului, trecându-l în rândul sfinților, stabilind ca zi de sărbătoare zilele de 28 octombrie (ziua adormirii sfântului) și 21 septembrie (ziua în care s-au descoperit sfintele sale moaște).

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Comuna Gorbănești trece la colectarea deșeurilor „din poartă în poartă” începând cu 1 iulie

Publicat

Publicitate

Locuitorii comunei Gorbănești vor beneficia, începând cu data de 1 iulie 2025, de un nou sistem de colectare a deșeurilor menajere, care va funcționa direct „din poartă în poartă”.

Anunțul a fost făcut de primarul Ionuț Melinte, care a explicat că această schimbare vine în sprijinul cetățenilor și are ca scop principal modernizarea procesului de gestionare a deșeurilor la nivel local.

„Ne dorim o comună mai curată, un mediu sănătos și, în același timp, să venim în întâmpinarea oamenilor care până acum erau nevoiți să transporte gunoiul la punctele fixe. Prin noul sistem, ridicarea deșeurilor se va face direct de la poarta fiecărei gospodării”, a explicat edilul.

Primăria a anunțat că toate containerele din punctele fixe existente vor fi desființate, iar depozitarea deșeurilor pe aceste amplasamente va fi strict interzisă. Cei care vor fi surprinși abandonând gunoiul în aceste zone riscă amenzi contravenționale.

În perioada următoare, vor fi distribuite pubelele necesare și va fi anunțat graficul oficial de colectare. Primarul face apel la cetățeni ca, în cazul în care nu primesc pubela în timp util, să se adreseze direct Primăriei Gorbănești.

„Fac un apel la responsabilitate. Vă rog să nu mai aruncați deșeurile pe câmp sau la întâmplare. Împreună putem păstra comuna curată. Este un pas important pentru noi toți”, a mai spus Ionuț Melinte.

Publicitate

Reprezentanții administrației locale au precizat că vor fi disponibili pentru orice întrebare sau nelămurire și le-au cerut oamenilor să ajute la răspândirea informației în comunitate.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 22 mai 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 22 mai 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase joi, 22 mai 2025:

Loto 6/49: 1, 14, 6, 32, 10, 46;

Loto 5/40: 22, 37, 31, 5, 27, 21;

Joker: 25, 32, 1, 28, 30, + 4;

Noroc: 0 1 1 2 4 0 3;

Publicitate

Noroc Plus: 7 4 0 7 6 6;

Super Noroc: 1 1 3 9 0 4

Citeste mai mult

Administratie

Liceul Tehnologic din Bucecea va fi reabilitat cu fonduri de la Uniunea Europeană. Investiție de peste 10 milioane de lei

Publicat

Publicitate

Orașul Bucecea marchează o reușită majoră în domeniul educației: Liceul Tehnologic Bucecea va fi reabilitat complet, în urma obținerii unei finanțări europene de peste 10,6 milioane de lei.

Anunțul a fost făcut de primarul Angel Gheorghiu, care a subliniat că este pentru prima dată când Primăria reușește să atragă fonduri de la Agenția pentru Dezvoltare Regională pentru un proiect de o asemenea anvergură.

„Este o investiție esențială pentru viitorul educației în orașul nostru, dar și un pas important în modernizarea infrastructurii școlare. Mulțumesc tuturor celor implicați în acest demers care a durat doi ani și care, în final, s-a concretizat într-un proiect de succes”, a transmis primarul Angel Gheorghiu.

Valoarea totală a proiectului este de 10.664.884,87 lei, iar partea de cofinanțare pe care trebuie să o asigure administrația locală echivalează cu întregul buget anual al orașului Bucecea. „Este un efort financiar considerabil, dar absolut necesar pentru copiii noștri și pentru viitorul comunității”, a adăugat Angel Gheorghiu.

În perioada următoare, vor fi demarate procedurile specifice pentru scoaterea la execuție a lucrărilor, urmând ca liceul să beneficieze de condiții moderne, adaptate standardelor europene.

„Continuăm să construim pas cu pas, împreună, un orășel mai frumos, mai bine pregătit pentru viitor. Educația este și va rămâne o prioritate pentru administrația locală din Bucecea”, a mai spus edilul.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Câtă durere! Apel la omenie: O mamă cu doi copii din Botoșani, răpusă în Belgia, are nevoie de ajutorul nostru pentru a fi adusă acasă

Publicat

Publicitate

Se spune că niciun drum nu e mai greu decât cel al unei mame care pleacă prea devreme, lăsând în urmă copii, visuri și o familie sfâșiată de durere.

Olivia Botușan, o tânără mamă din Botoșani, stabilită în Belgia în speranța unui viitor mai bun, s-a stins fulgerător, lăsând în urmă un gol imposibil de umplut.

Două suflete de copii și o familie întreagă își plâng acum fiica, sora și mama. Însă, dincolo de această pierdere sfâșietoare, cei dragi se confruntă cu o altă greutate: costurile mari ale repatrierii trupului neînsuflețit al Oliviei, pentru a-i putea oferi odihna veșnică acasă, în pământul ei natal.

Este un strigăt de ajutor, din partea unei familii zdrobite de durere, către toți cei care pot și vor să sprijine.

Asociația GRUP CIVIC Botoșani, a făcut un apel la Botoșăneni pentru a repatria trupul tinerei mămici.

“Chiar dacă nu am cunoscut-o personal, povestea Oliviei ne atinge inimile și ne amintește că, în fața suferinței, solidaritatea și compasiunea sunt cele mai frumoase dovezi de umanitate”, a transmis Daniel Câșlariu, președintele asociației GRUP CIVIC Botoșani.

Publicitate

Cei care doresc să ajute pot face donații în conturile:

  • Alexandra Botușan (sora Oliviei) – IBAN: BE35 3771 0748 5737
  • Violeta Bejinariu (mama Oliviei) – IBAN: RO94BTRLRONCRT0CW8135701

“Orice sumă, oricât de mică, poate aduce o rază de speranță. Haideți să fim alături de această familie în suferință, să le fim sprijin acolo unde durerea le-a luat tot. Să o aducem pe Olivia acasă, așa cum merită orice om: lângă cei care au iubit-o și o plâng.

Dumnezeu să o odihnească în pace”, a mai adăugat președintele Asociației GRUP CIVIC Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending