Connect with us

Eveniment

Adevărul despre Botoșani. RAPORTUL Comitetului pentru PREVENIREA TORTURII al Consiliului Europei: Tratamente inumane şi degradante

Publicat

Publicitate

Comitetul pentru prevenirea torturii (CPT) al Consiliului Europei a publicat joi un raport privind România, în urma constatărilor făcute de o delegaţie a sa în timpul vizitei din septembrie 2022, când a examinat tratamentul pacienţilor internaţi în unităţi de psihiatrie şi al persoanelor din centrele de îngrijire rezidenţilor, relatează agerpres.ro.

Delegaţia CPT a vizitat patru spitale de psihiatrie generală, unde s-a axat pe tratamentul pacienţilor acuţi şi al pacienţilor cronici internaţi pe termen lung, iar printre ele s-a numărat și spitalul din Botoșani. De asemenea, delegaţia a vizitat şi Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri din judeţul Iaşi şi, pentru prima dată, trei tipuri diferite de centre de asistenţă socială.

Constatările vizitei din 2022 confirmă urgenţa de a acţiona pentru a garanta că toate persoanele din instituţiile psihiatrice beneficiază de condiţii de viaţă decente şi de un tratament adecvat pentru tulburările lor psihice. La baza acestor reforme se află necesitatea de a consolida efectivele de personal în toate spitalele vizitate.

În ceea ce priveşte centrele de asistenţă socială, autorităţile române ar trebui să instituie un cadru juridic clar şi cuprinzător care să reglementeze plasamentul şi şederea rezidenţilor în centrele rezidenţiale, inclusiv situaţiile în care orice restricţii impuse pot echivala cu o privare de facto de libertate.

Comitetul pentru prevenirea torturii (CPT) al Consiliului Europei a publicat raportul detaliat al vizitei, incluzând constatările făcute şi recomandări pentru autorităţi.

Unităţi de psihiatrie

Publicitate

Autorităţile române recunosc faptul că este necesară o reformă fundamentală a sistemului de sănătate mintală pentru a se îndepărta de îngrijirea instituţională şi a se trece de la aceasta la înfiinţarea de servicii de sănătate mintală în comunitate care să ofere structuri adecvate de sprijin social.

Delegaţia CPT a vizitat spitalele de psihiatrie din Botoşani, Bălăceanca, Obregia (Bucureşti) şi Socola (Iaşi).

În toate spitalele vizitate, pacienţii au vorbit în mod pozitiv despre personal, în special despre personalul de îngrijire.

Cu toate acestea, în toate spitalele vizitate, cu excepţia Obregia, au fost consemnate cazuri de presupuse rele tratamente şi abuzuri verbale din partea personalului.

În special în secţia bărbaţi din cadrul Clinicii de Psihiatrie Botoşani, delegaţia a primit numeroase acuzaţii de rele tratamente aplicate pacienţilor (lovituri cu pumnii, palmele, împingere şi strigăte) de către personalul auxiliar angajat în spital.

Pentru a pune capăt relelor tratamente este nevoie de măsuri de îmbunătăţire a formării personalului auxiliar, de creştere a efectivelor de personal din secţie şi de reducerea supraaglomerării, recomandă CPT.

În ceea ce priveşte condiţiile de trai, gradul de decenţă şi calitatea variază în funcţie de secţie în spitalele vizitate.

Ca măsură generală, autorităţile române trebuie să pună în aplicare un program de renovare pentru a ajuta spitalul să reconfigureze saloanele astfel încât fiecare să nu găzduiască mai mult de patru pacienţi.

În plus, s-a constatat o lipsă de personalizare a spaţiilor de locuit pentru pacienţi sau de stimulare vizuală în saloane sau lipsa unei camere de zi în care pacienţii să se poată asocia.

În Secţia 1 a Clinicii de Psihiatrie Botoşani, starea generală de igienă ar trebui îmbunătăţită, iar instalaţiile sanitare modernizate. În mod cumulativ, tratamentul pacienţilor din Salonul 1 al Secţiei 1 ar putea fi considerat, în opinia CPT, drept inuman şi degradant.

CPT reiterează faptul că posibilitatea de a fi în aer liber, de preferinţă într-o zonă verde plăcută, are un impact benefic asupra bunăstării şi recuperării pacienţilor şi ar trebui să fie un drept pentru fiecare pacient.

Obiectivul ar trebui să fie ca toţi pacienţii să beneficieze de acces neîngrădit la aer liber în timpul zilei, cu excepţia cazului în care activităţile de tratament necesită prezenţa lor în secţie. În niciunul dintre spitalele vizitate nu s-a întâmplat acest lucru.

Tratamentul în secţiile Acuţi din spitalele vizitate a fost bazat în principal pe farmacoterapie.

Ar trebui luate măsuri pentru a extinde gama de activităţi psihosociale şi de terapie ocupaţională oferite pacienţilor. În plus, pacienţii ar trebui să fie implicaţi şi consultaţi în elaborarea şi punerea în aplicare a planurilor lor individuale de tratament.

Deficienţele în ceea ce priveşte resursele de personal subminează grav îngrijirea acordată pacienţilor şi încercările de a oferi activităţi şi, după cum a constatat delegaţia, pot duce la situaţii cu risc ridicat, în ciuda eforturilor reale ale personalului de serviciu.

În toate cele patru spitale vizitate, exista un număr mare de posturi vacante, care ajungeau, de exemplu, la 20% la Spitalul de Psihiatrie din Botoşani.

De asemenea, este necesar să se recruteze personal suplimentar pentru a oferi terapie psihosocială şi ocupaţională.

În plus, personalul auxiliar care lucrează cu pacienţii trebuie să fie selectat cu atenţie şi să beneficieze de o formare adecvată, în special în ceea ce priveşte prevenirea şi gestionarea comportamentului agresiv la pacienţii cu tulburări psihiatrice.

În toate cele patru spitale vizitate, principala măsură de imobilizare la care s-a recurs a fost imobilizarea la pat a unui pacient agitat.

CPT consideră că sunt necesare acţiuni pentru a îmbunătăţi garanţiile legate de aplicarea acestei măsuri.

Printre acestea se numără consemnarea completă a măsurii, prezenţa continuă a unui membru al personalului în camera în care persoana este imobilizată şi necesitatea unei şedinţe de informare a pacientului odată ce chingile sunt îndepărtate.

În plus, imobilizarea nu ar trebui să aibă loc în văzul altor pacienţi, iar dacă se consideră necesară imobilizarea unui pacient admis voluntar, iar acesta nu este de acord, ar trebui revizuit statutul juridic al pacientului. Normele de punere în aplicare a Legii privind sănătatea mintală ar trebui revizuite în consecinţă.

În ceea ce priveşte copiii internaţi în centrele de psihiatrie, ar trebui să se pună capăt măsurii de imobilizare forţată la pat, cu chingi, a copiilor agitaţi.

În paralel, autorităţile române ar trebui să se asigure că personalul este instruit în domeniul tehnicilor de contenţionare mecanică şi că secţiile pentru copii dispun de camere de calmare.

La modul general, pacienţii nu trebuie să fie niciodată implicaţi în imobilizarea unui alt pacient.

O examinare atentă a garanţiilor legale aplicate în spitalele vizitate a arătat că, cu excepţia Spitalului de Psihiatrie Obregia, s-au depus toate eforturile pentru a eluda prevederile legii care reglementează spitalizarea involuntară pentru a interna pacienţii pe bază de voluntariat.

Este necesar să se ia măsuri pentru a se asigura că toate spitalele aplică pe deplin dispoziţiile Legii privind sănătatea mintală care reglementează spitalizarea involuntară a pacienţilor.

În plus, trebuie luate măsuri pentru a se asigura că procedurile de internare involuntară funcţionează în mod eficient pentru garantarea drepturilor pacienţilor.

De asemenea, este important ca persoanele internate în unităţi de psihiatrie să primească informaţii complete, clare şi exacte, inclusiv cu privire la dreptul lor de a consimţi sau nu la spitalizare, precum şi la posibilitatea de a-şi retrage ulterior consimţământul.

De asemenea, este necesar să se consolideze garanţiile care reglementează consimţământul la tratament în spital.

La Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri, CPT a constatat că pacienţii nu primeau îngrijire şi tratament adecvat.

La momentul vizitei delegaţiei, 452 de pacienţi erau cazaţi în 390 de paturi, în timp ce spitalul avea o capacitate oficială de 251 de paturi.

În toate saloanele erau înghesuite paturi, iar în secţia de internare, o cameră de 24 m2 găzduia 18 pacienţi în nouă paturi.

Condiţiile oferite persoanelor cu tulburări mintale şi dizabilităţi intelectuale, constatate de CPT în acest spital, pot fi considerate ca fiind asimilabile unui tratament inuman şi degradant.

În plus, delegaţia a primit numeroase acuzaţii din partea pacienţilor care afirmau că, uneori, infirmierii îi împingeau, îi pălmuiau şi îi loveau pentru infracţiuni minore sau accidente, sau ca parte a unei intervenţii de imobilizare sau ca pedeapsă în încercarea de a controla pacienţii în secţiile adesea periculoase, agitate şi cu personal insuficient.

Pentru a pune capăt relelor tratamente este nevoie de măsuri pentru a creşte în mod semnificativ numărul de personal din secţii, care să fie instruit şi supravegheat în mod corespunzător, şi măsuri pentru a reduce supraaglomerarea pacienţilor.

Necesităţile de tratament şi de siguranţă ale pacienţilor cu dizabilităţi intelectuale ar trebui revizuite, iar aceşti pacienţi nu ar mai trebui să fie cazaţi împreună cu pacienţii cu tulburări psihice.

Tratamentul s-a bazat în principal pe farmacoterapie şi trebuie luate măsuri pentru a aplica abordări moderne de tratament clinic multidisciplinar care să includă oferirea unei game largi de activităţi terapeutice, de reabilitare şi recreative, ca parte a planului de tratament pentru pacienţi.

În ceea ce priveşte utilizarea mijloacelor de imobilizare, delegaţia a constatat că registrele nu consemnau fiecare caz de imobilizare a unui pacient şi că durata imobilizării putea fi mult mai mare decât timpul înregistrat.

În mai multe secţii, pacienţii cu dizabilităţi de învăţare erau legaţi de pat sau de un obiect fix, cum ar fi un calorifer din sala de mese, aproape zilnic.

Trebuie să se pună în aplicare o politică şi o abordare cuprinzătoare în ceea ce priveşte imobilizarea, supravegherea şi controlul necesare, ţinând cont de recomandările CPT.

De asemenea, trebuie luate măsuri pentru a consolida garanţiile juridice şi de altă natură, cum ar fi consimţământul la tratament, informarea pacienţilor şi procedurile de reclamaţie.

CPT detaliază, de asemenea, mai multe deficienţe sistemice în ceea ce priveşte abordarea medico-legală a sănătăţii mintale în România, toate acestea contribuind la îngrijirea şi tratamentul inadecvat al pacienţilor.

Printre acestea se numără lipsa diferenţierii graduale a nevoilor de securitate ale pacienţilor, lipsa unui plan de îngrijire pentru pacienţii cu tulburări mintale şi necesitatea de a înfiinţa facilităţi de sprijin pentru reabilitare şi integrare şi de a dezvolta apoi o îngrijire psihiatrică comunitară adecvată.

Centre de asistenţă socială

Delegaţia a vizitat, în premieră, Centrele de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Costâna şi Sasca Mică, judeţul Suceava, Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Dizabilităţi de la Păstrăveni, judeţul Neamţ, şi Centrul de Îngrijire şi Asistenţă de la Mirceşti, judeţul Iaşi.

Delegaţia nu a primit nicio acuzaţie şi nu a găsit niciun alt indiciu de rele tratamente aplicate deliberat rezidenţilor de către personalul din centrele rezidenţiale vizitate.

Dimpotrivă, mulţi rezidenţi au vorbit în mod pozitiv despre personal, iar atmosfera din centre părea în general relaxată, ceea ce este deosebit de lăudabil având în vedere provocările cu care se confruntă datorită numărului redus de personal.

Atitudinea plină de grijă şi angajamentul personalului au fost vizibile în special în centrele Costâna şi Păstrăveni.

În ceea ce priveşte condiţiile de trai, în toate centrele vizitate, rezidenţii au fost cazaţi în dormitoare care erau în general curate, bine iluminate şi ventilate corespunzător; cu toate acestea, starea de întreţinere a blocurilor de cazare varia considerabil.

În special, condiţiile din Casa Oscar din Centrul Sasca Mică nu erau acceptabile pentru o unitate de îngrijire rezidenţială.

Efectivele de personal din unitate (în principal asistente medicale şi infirmiere) nu erau pe deplin suficiente pentru a oferi îngrijire personalizată adecvată pentru numărul mare de rezidenţi dependenţi aflaţi în responsabilitatea lor.

Ar trebui, de asemenea, să crească numărul de personal multidisciplinar care ar putea oferi rezidenţilor un aport psiho-social, ocupaţional şi recreativ.

CPT a observat că majoritatea personalului din cadrul unităţilor (cu excepţia notabilă a Centrului Păstrăveni) nu primise nicio formare specializată şi, prin urmare, nu avea cunoştinţele şi competenţele necesare pentru a îngriji persoanele cu dizabilităţi intelectuale moderate şi severe, în special în ceea ce priveşte limbajul semnelor şi alte forme de sprijin pentru comunicare, sprijinul în luarea deciziilor şi prevenirea şi gestionarea comportamentelor dificile.

A fost pozitiv faptul că izolarea şi imobilizarea mecanică a rezidenţilor nu au fost, în general, practicate în centrele vizitate, întrucât rezidenţii cu tulburări grave şi cei agitaţi erau transferaţi cu promptitudine la un spital de psihiatrie.

Deşi toţi rezidenţii erau consideraţi în mod oficial ca fiind admişi voluntar, doar câţiva dintre ei puteau părăsi centrele pe cont propriu, fără a fi însoţiţi de un membru al personalului sau de o persoană autorizată (cum ar fi un membru al familiei sau un tutore). În plus, niciunul dintre rezidenţii din cele patru centre vizitate nu era liber să părăsească instituţia, în mod permanent, de bunăvoie.

În opinia CPT, aceşti rezidenţi ar trebui să fie priviţi ca fiind privaţi de facto de libertate. Cu toate acestea, plasarea şi şederea lor în centrele rezidenţiale nu a fost pe deplin însoţită de garanţii adecvate.

Autorităţile române ar trebui să instituie un cadru juridic clar şi cuprinzător care să reglementeze plasamentul şi şederea rezidenţilor în centrele rezidenţiale (inclusiv situaţiile în care orice restricţii impuse pot echivala cu o privare de facto de libertate).

CPT a luat act de dezinstituţionalizarea în curs a persoanelor cu dizabilităţi şi de adoptarea Legii şi a Strategiei naţionale privind dezinstituţionalizarea şi a invitat Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale să colaboreze îndeaproape cu Ministerul Sănătăţii pentru a dezvolta în continuare, în comun, o gamă completă şi adecvată de îngrijire rezidenţială, de zi şi ambulatorie pentru persoanele cu tulburări mintale din comunitate.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Echipele CSS Botoșani, în drum spre finalele de MINIVOLEI. Profesor Constantin Nacu: „Vă așteptăm în sala Liceului cu Program Sportiv pentru a susține echipa”

Publicat

Publicitate

Iubitorii de sport din Botoșani sunt așteptați, în acest weekend, în sala Liceului cu Program Sportiv, pentru a susține echipele de Minivolei fete și băieți vor participa la Turneul semifinal de Minivolei după cum urmează:

  • la Botoșani, în sala de sport ”Olimpia”a Liceului cu Program Sportiv va avea loc semifinala Campionatului Național de Minivolei fete, echipă antrenata de doamna profesoară Aluculesei Ana Maria.
  • la Buzău se va desfășura semifinala Campionatului Național de Minivolei băieți, echipa antrenată de d-l profesor Borcea Mihai Daniel.

            

Urăm succes echipelor noastre! Vă așteptăm în sala Liceului cu Program Sportiv pentru a susține echipa Botoșaniului”, a declarat directorul Clubului Sportiv Școlar Botoșani, profesor Constantin Nacu .

 

Citeste mai mult

Educație

Botoșani: Cinci note de 10 la matematică la simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naționale – 2025. Rata de promovare, pe discipline

Publicat

Publicitate

Rezultatele obținute de elevii claselor a VIII-a, care au participat la simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naționale – 2025, au fost centralizate de către Ministerul Educației și Cercetării și transmise, de către Inspectoratul Școlar Județean, tuturor unităților de învățământ.

Rata de promovare pe discipline, la nivelul județului Botoșani, sunt următoarele:

  • Limba și literatura română – procent de promovare: 54,51%. Nu sunt elevi cu nota 10.
  • Matematică – procent de promovare: 62,48%. Cinci elevi au obținut nota 10. Aceștia sunt elevi la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani (2 elevi), Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi și Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani.

 

„Rezultatele obținute sunt aduse la cunoștința elevilor și a părinților de către profesorii de la clasă, urmând ca acestea să fie analizate, la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral. Notele obținute de elevi la simularea examenului de Evaluare Națională nu sunt publice, iar notele se trec în catalog doar la solicitarea scrisă a părinților.” ne-a transmis Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

 

Evaluarea lucrărilor s-a derulat în condiții similare cu cele de examen, digitalizat, lucrările fiind distribuite aleatoriu evaluatorilor din toată țara.

Publicitate

Dat fiind faptul că obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unei examen real și optimizarea rezultatelor elevilor, unitățile de învățământ vor folosi aceste analize ca fundament pentru adoptarea măsurilor adecvate în acest sens.

Următoarea simulare județeană pentru elevii cl. a VIII-a se va desfășura în perioada 14-15 aprilie 2025.

Citeste mai mult

Administratie

S-a dat ordinul de începere al lucrărilor pentru eficientizarea energetică a două săli de sport din Dorohoi

Publicat

Publicitate
Primarul celui de al doilea municipiu al județului, Dorin Alexandrescu, a dat ordinul de începere al execuţiei lucrărilor pentru două din cele trei săli de sport finanţate prin Administrația Fondului pentru Mediu, în temeiul Autorizațiilor de Construire nr. 111 şi 112 din 22.11.2024 şi al Contractelor de proiectare şi execuţie lucrări nr. 18142 şi 18143 din 29.11.2023, încheiate între administraţia publică locală şi Asocierea S.C. GAFCO CONSTRUCT S.R.L. (lider) -S.C. GT ARHITECT S.R.L. (asociat) pentru modernizarea şi reabilitarea energetică a sălilor de sport amplasate pe Str. George Enescu nr. 53 şi Bulevardul Victoriei nr. 120 B.

Lucrările, în valoare totală de 6.447.710,68 lei inclusiv T.V.A., vizează modernizarea instalaţiilor de distribuţie a căldurii, lucrări de izolaţie termică, utilizarea surselor regenerabile de energie, iluminat cu tehnologie LED, ventilare mecanică a aerului pentru asigurarea necesarului de aer proaspăt şi a nivelului de umiditate, repararea/înlocuirea şarpantei, repararea acoperişului tip terasă, refacerea finisajelor interioare, refacerea trotuarelor, repararea/înlocuirea sistemului de colectare a apelor meteorice etc.

Urmează lansarea execuţiei de lucrări şi pentru sala de sport din Aleea Dumbrava nr. 2.
Totalul fondurilor atrase pentru creşterea performanței energetice a celor trei săli de sport este de 10.402.784,14 lei inclusiv T.V.A., cu o durată de implementare de 24 de luni, având ca ţintă crearea unor condiţii la standarde înalte de calitate și siguranță pentru copiii dorohoieni.

Citeste mai mult

Eveniment

Ziua Păcălelilor: Care este istoria acestui obicei. Idei de farse, tradiții și superstiții legate de 1 aprilie

Publicat

Publicitate

Ziua de 1 aprilie, cunoscută și sub denumirea de Ziua Păcălelilor sau Ziua Nebunilor, este o zi celebrată în întreaga lume, chiar dacă nu este o sărbătoare oficială, scrie alba24.ro.

În această zi, oamenii își fac farse și încearcă să-i păcălească pe prieteni, colegi, membri ai familiei sau chiar străini. Este o zi în care riscul ca cineva să creadă povești sau informații neadevărate crește, iar știrile false pot deveni rapid virale.

Practic, în această zi, toată lumea încearcă să joace câte o farsă altora.

Istoria din spatele Zilei Păcălelilor

Tradiția păcălelilor își are originile în Roma Antică, potrivt unor istorici, fiind inclusă în sărbătorile „Hilaria” din 25 martie, când romanii celebrau echinocțiul și începutul primăverii.

În această perioadă, oamenii râdeau și glumeau, iar primăvara, cu schimbările sale bruște de vreme, le juca adesea feste. În timp, acest obicei de a păcăli s-a păstrat și a evoluat, devenind ceea ce știm astăzi ca Ziua Păcălelilor.

De-a lungul anilor, au existat multe farse memorabile, iar una dintre cele mai celebre a avut loc în 1993, când primăria din Köln (Germania) i-a păcălit pe alergătorii din parc, spunându-le că o nouă lege impune limitarea vitezei de alergare la 6 km/h, pentru a proteja veverițele din parc, aflate în perioada de împerechere.

Publicitate

Tradiții ale Zilei Păcălelilor în Europa

În Europa, Ziua Păcălelilor este celebrată în moduri diferite și fiecare țară are obiceiuri proprii.

Potrivit euronews.ro, în Franța, Belgia, Italia și regiunile din Elveția unde se vorbește franceza, tradiția constă în lipirea unui pește de hârtie pe spatele oamenilor, fără ca aceștia să observe, iar apoi se strigă „Poisson d’Avril” sau „Pesce d’Aprile” (adică „Pește de aprilie!”).

În Anglia, însă, farsele sunt permise doar până la ora 12:00, iar după această oră, cine mai face glume este considerat „nebun de aprilie” și trebuie să recunoască farsa.

În Irlanda, tradiția spune că trebuie să trimiteți o persoană într-o „misiune a nebunului”, iar aceasta trebuie să ducă o scrisoare către altcineva, care o va redirecționa mai departe, până când ajunge la mesajul „Trimiteți nebunul la altcineva”.

În Spania și Portugalia, Ziua Păcălelilor este sărbătorită la date diferite. Portughezii nu marchează 1 aprilie, ci preferă duminica și lunea dinaintea Postului Mare, când obișnuiesc să arunce făină asupra trecătorilor.

În schimb, spaniolii sărbătoresc farsa pe 28 decembrie, cunoscută ca Ziua Sfinților Nevinovați, când cei care fac farse sunt considerați „nevinovați” și nu pot fi trași la răspundere.

Superstiții legate de 1 aprilie

  • Se spune că ar fi bine să faci farse înainte de prânz, altfel vei avea ghinion pe tot parcursul anului. Cei care nu apreciază glumele și nu le tolerează vor avea, de asemenea, ghinion;
  • O altă superstiție spune că, dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să devii prietenul ei;
  • Nu este recomandat să te căsătorești pe 1 aprilie, deoarece bărbatul care se căsătorește în această zi va fi sub „papucul” soției până la sfârșitul vieții;
  • De asemenea, copiii născuți pe 1 aprilie se vor bucura de noroc în multe aspecte ale vieții, dar ar trebui să evite jocurile de noroc, care le-ar putea aduce doar nenorociri;
  • Deși 1 aprilie este cunoscută pentru farsele și glumele, se spune că, dacă faci o minciună uriașă în această zi, aceasta s-ar putea întoarce împotriva ta.

Farse simple de făcut pe 1 aprilie

Rearanjarea tastelor de pe tastatură

  • Dacă cineva folosește o tastatură fizică, o poți încurca puțin schimbând pozițiile tastelor. De exemplu, schimbă locul literei „R” cu „M”.

Schimbarea limbii pe telefon

  • Modifică limba de pe telefonul sau computerul unui prieten într-una mai puțin obișnuită, cum ar fi japoneza sau araba.

Ziarul „fals”

  • Creează un ziar cu știri inventate sau titluri amuzante despre oamenii din jurul tău.

Gelatina în cana de cafea

  • Pregătește gelatina ca un lichid și toarn-o într-o cană de cafea. Las-o să se întărească și vei avea o „cană de cafea” solidă.

Mouse-ul „blocat” 

  • Pune o bucată mică de bandă adezivă pe senzorul mouse-ului unui coleg. Când va încerca să-l folosească, nu va înțelege de ce nu merge.

Sare în loc de zahăr

  • Poți înlocui zahărul cu sarea și invers, aceasta este o farsă simplă, dar clasică.

Farse simple de făcut pe 1 aprilie pentru copii

Șosete cu „surprize”

  • Pune o jucărie mică sau un obiect amuzant într-un șoset (de exemplu, o figurina de plastic sau un săculeț cu confetti). Când copilul își pune șosetele, va fi o mică surpriză

Păcăleala cu laptele colorat

  • Adaugă câteva picături de colorant alimentar într-un pahar de lapte, dar asigură-te că acest lucru este sigur. Când copilul va bea laptele, va fi surprins de culoarea neașteptată.

Farsa cu „magia apei”

  • Umple un pahar cu apă, dar lasă un strat subțire de gelatina incoloră pe deasupra. Când copilul va încerca să bea, va fi foarte confuz să observe că apa nu poate fi băută.

Farsa cu pasta de dinți în loc de cremă la biscuiți

  • Schimbă crema de pe biscuiți cu pastă de dinți. Când copilul va încerca să muște din biscuite, va descoperi rapid că acea „crema” are un gust complet diferit și va fi foarte surprins de farsă.

Farsa cu broccoli în loc de bomboane

  • Înlocuiește bomboanele dintr-un pachet sau o cutie cu buchețele mici de broccoli fiert sau crud.

Ziua Păcălelilor în presă

De-a lungul anilor, presa internațională a pregătit farse amuzante de 1 aprilie, care au fost apreciate de cititori. Printre acestea s-au numărat scaunul pentru câini de la Ikea, lansat pe 1 aprilie 2011, și documentarul BBC cu pinguini zburători din 2008.

Un alt exemplu celebru a fost în 1998, când Burger King a publicat o reclamă în USA Today, anunțând un „Whopper pentru stângaci”, un burger cu aceleași ingrediente, dar cu toate condimentele rotite de 180 de grade, pentru a se potrivi clienților stângaci. Această farsă a rămas una dintre cele mai reușite.

În 1998, pe 1 aprilie, un ziar din Alabama a făcut o glumă, anunțând că parlamentul statului a decis să schimbe valoarea lui Pi, rotunjindu-l la 3.

În 1950, o televiziune olandeză a spus că Turnul din Pisa s-a prăbușit, iar pe internet, în China și Coreea, au circulat zvonuri false despre asasinarea lui Bill Gates.

Un alt anunț celebru a fost cel făcut de astronomul britanic Patrick Moore, care a spus pe 1 aprilie 1976 la radio că, la ora 9:47, planeta Pluto va trece în spatele lui Jupiter, provocând o aliniere care ar reduce gravitația Pământului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending