Connect with us
Publicitate

Eveniment

Actorul Mitică Popescu a trecut la cele veșnice la vârsta de 86 de ani

Publicat

Publicitate

Cunoscutul și îndrăgitul actor de televiziune și teatru, Mitică Popescu, a încetat din viață la vârsta de 86 de ani. Cu sute de roluri la activ, Mitică Popescu a încântat spectatorii și telespectatorii zeci de ani, pe parcursul unei cariere în lumina reflectoarelor sau în fața camerelor. 

Mitică Popescu va rămâne în memoria publicului drept Cocoşilă, rol memorabil în filmul „Moromeţii” de Stere Gulea. De asemenea, a fost prezentatorul uneia dintre cele mai longevive producţii TVR, emisiunea ”D’ale lui Mitică”, difuzată din 1999 la postul TVR 2.

A debutat la Teatrul Mic din Bucureşti, în 1973, în piesa ”Philadelphia eşti a mea” de Brian Friel, în regia Soranei Coroamă Stanca. În anul următor a jucat în spectacolul ”Matca” de Marin Sorescu, în care a interpretat rolul logodnicului, alături de regretata actriţă Leopoldina Bălănuţă, care i-a fost soţie din 1977. A rămas fidel acestui teatru, unde a jucat până în 2010, menționează agerpres.ro.

Publicitate

Cea mai mare parte a carierei, actorul Mitică Popescu a jucat pe scena Teatrului Mic. A realizat roluri de excepţie în piesele de teatru ”Cititorul de contor” de Paul Everac (1976, regia Paul Everac), ”Să îmbrăcăm pe cei goi” de Pirandello (1978, regia Cătălina Buzoianu), ”Maestrul şi Margareta” de Bulgakov (1980, regia Cătălina Buzoianu), ”Nişte ţărani” de Dinu Săraru (1981, regia Cătălina Buzoianu), ”O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord” de Eduard Radzinski (1986, regia Dragoş Galgoţiu), ”Pescăruşul” de Cehov (1993, regia Cătălina Buzoianu), ”Cum vă place” de William Shakespeare (1996, regia Nona Ciobanu), ”Sonata fantomelor” de August Strindberg (1999, regia Cătălina Buzoianu), ”Şcoala femeilor” de Moliere (1999, regia Alexandru Dabija), ”Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni (1999, regia Mihai Constantin Ranin), ”Viitorul e maculatură” de Vlad Zografi (2000, regia Nona Ciobanu), ”Alex şi Morris” de Michael Elkin (2004, alături de regretatul Ştefan Iordache, regia Gelu Colceag) sau ”Colonia îngerilor” de Ştefan Caraman (2007, regia Nona Ciobanu).

Memorabil, în cariera sa cinematografică, rămâne rolul lui Cocoşilă din filmul ”Moromeţii”, de Stere Gulea, în care a jucat alături de Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu. Un alt rol de referinţă este cel din filmul ”Vânătoarea de vulpi” (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului ”Nişte ţărani” de Dinu Săraru, în care Mitică Popescu are o apariţie de neuitat.

Filmografia sa mai include roluri în filme precum ”Stejar, extremă urgenţă” (regia Dinu Cocea, 1973), ”Mere roşii” (regia Alexandru Tatos, 1976), ”De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1981), ”Înghiţitorul de săbii” (regia Alexa Visarion, 1981), ”Glissando” (regia Mircea Daneliuc, 1985), ”Căsătorie cu repetiţie” (regia Virgil Calotescu, 1985), ”Secretul armei…secrete” (regia Alexandru Tatos, 1988), ”Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu, 1993), ”Dulcea saună a morţii” (regia Andrei Blaier, 2003), ”Păcală se întoarce” (regia Geo Saizescu, 2006), ”Ticăloşii” (regia Şerban Marinescu, 2007) sau ”Umilinţă” (regia Cătălin Apostol, 2011), conform site-ului imdb.com.

Publicitate

A fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, ”pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc”.

La 27 aprilie 2009, la cea de-a 17-a ediţie a galei Premiilor UNITER, actorul Mitică Popescu a fost distins cu premiul UNITER pentru întreaga activitate. Actorul a fost premiat la gala de decernare a premiilor Municipiului Bucureşti pentru artă şi cultură, secţiunea „Artele spectacolului”, care a avut loc la 14 decembrie 2009 pe scena Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Capitală.

sursă foto: Facebook, D’ale lu’ Mitică

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cum poți face ITP la mașină, chiar dacă aplicația nu funcționează. RAR a emis o decizie temporară

Publicat

Publicitate

Cum poți face ITP la mașină, chiar dacă aplicația nu funcționează: Stațiile ITP din toată țara efectuează marți inspecția tehnică prin înregistrare manuală, din cauză că aplicația utilizată în mod uzual nu funcționează de câteva zile.

Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor centrale ale Registrului Auto Român, generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a provocat o întrerupere a echipamentelor vitale care susțin infrastructura IT a RAR.

Decizia temporară pe care instituția a decis să o urmeze este ca stațiile ITP din toată țara să efectueze inspecția tehnică prin înregistrare manuală, până la reluarea funcționării aplicației.

Publicitate

Măsura a fost luată pentru ca șoferii să nu fie amendați din cauza lipsei dovezii inspecției tehnice. Reprezentanții RAR explică faptul că această măsură este temporară, deoarece aplicația online care gestionează evidența inspecțiilor nu funcționează încă, după incidentul cibernetic de săptămâna trecută.

Între timp, specialiștii lucrează pentru a repara sistemul cât mai repede posibil, spun reprezentanții Registrului Auto.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului internațional de colinde al diasporei române va avea loc la Iași

Publicat

Publicitate

În acest an, Festivalul Internațional de Colinde al Diasporei Române, ediția a VI-a, se va desfășura la Iași, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan și a Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și implicarea Ateneului Național din Iași și al Asociației Culturale Educație ReCreație, evenimentul reunește în acest an cinci corale din diaspora.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif și sub egida Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale (MOREOM), Asociația „La Chorale les Saints Archanges – Paris” a organizat, la inițiativa președintelui Ionuț Furtună, prima ediție a „Festivalului Internațional de Colinde”, care a avut loc la Catedrala Ortodoxă Română „Sfinții Arhangheli” din Paris, în 2016.

Festivalul a continuat în anii următori la Torino (2017), Viena (2018) și Nürenberg (2019), bucurându-se de aprecierea atât a comunităților de români, cât și a diverselor comunități din spațiul gazdelor. La fiecare ediție, peste 500 de persoane au fost prezente în cele două zile de desfășurare, iar peste 8000 de auditori au urmărit evenimentul online. Au fost prezenți reprezentanți ai Centrelor Culturale Române, ai Ambasadelor și Guvernului României, membri ai fundațiilor și asociațiilor internaționale cu care colaborăm, reprezentanți politici locali, precum și mass-media locală și internațională.

Publicitate

După pauza pandemică, sub egida și împreună cu Episcopia Ortodoxă Română din Italia, asociația „La Chorale les Saints Archanges – Paris” a organizat, în perioada 1-3 decembrie 2023, a V-a ediție a Festivalului, la Roma (Castel Gandolfo, Centro Mariapoli). Spre deosebire de edițiile anterioare, festivalul a marcat și Ziua Națională a României, devenind un festival al colindelor și al apartenenței naționale, având titlul „Festivalul Internațional de Colinde și Cântece Patriotice”, ediția a V-a. Totodată, festivalul a adus pe scenă, pentru prima dată în cele cinci ediții, o corală formată din 35 de copii români și 40 de tineri ai asociației NEPSIS.

În acest an, Festivalul Internațional de Colinde al Diasporei Române, ediția a VI-a, se va desfășura la Iași, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan și a Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și implicarea Ateneului Național din Iași și al Asociației Culturale Educație ReCreație, evenimentul reunește în acest an cinci corale din diaspora.

Vor participa Corala „Sfinții Arhangheli” din Paris, Franța; Corul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Viena, Austria; Corala „Cântăm Domnului” din Torino, Italia; Corul „Sfântul Roman Melodul” al asociației tinerilor NEPSIS din Irlanda; Ansamblul etnofolcloric „Izvoraș” din Cernăuți, Ucraina; Corul mic de copii „VITEJII” al IPLT „Mihai Viteazul” din Chișinău, Republica Moldova. Participanții vor fi întâmpinați cu căldura caracteristică gazdelor ieșene, în glasurile îngerești ale coralei de copii a Școlii „Varlaam Mitropolitul” din Iași.

Publicitate

Festivalul Internațional de Colinde contribuie la promovarea imaginii României în Europa, prin intermediul artei și culturii românești. Identitatea națională a unui popor nu se limitează la granițele sale. În procesul de integrare într-o nouă societate, este esențial să ne păstrăm identitatea românească. Aceasta se realizează prin implicarea în activități care vizează conservarea și transmiterea culturii și tradițiilor românești.

Sărbătoarea Nașterii Domnului, alături de Sfintele Paști, constituie un pilon esențial al culturii românești. Tradiția de a asculta și cânta colinde în ajunul Crăciunului face parte din ființa noastră, devenind un simbol al identității noastre culturale, naționale și spirituale.

Sursa Doxologia.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Programul manifestărilor culturale la Casa Memorială „Nicolae Iorga”, prilejuite de împlinirea a 84 de ani de la trecerea în eternitate a istoricului

Publicat

Publicitate

Muzeul Judeţean Botoşani organizează miercuri, 27 noiembrie 2024, ora 13.00, la Casa Memorială „Nicolae Iorga”, manifestările prilejuite de împlinirea a 84 de ani de la trecerea în eternitate a istoricului.

Programul manifestărilor:

  • depunere de flori la bustul lui Nicolae Iorga, opera sculptorului Oscar Han;
  • vernisajul expoziției foto-documentare „Nicolae Iorga – elev la Botoșani”;
  • fragmente din opera lui Nicolae Iorga, în lectura istoricului Andrei Pippidi.

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Deputatul PSD Marius Budăi: „Cu PSD putem avea o guvernare a păcii, a stabilității și a dezvoltării. Nu ne putem întoarce la o coaliție a austerității de tip PNL-USR”

Publicat

Publicitate

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, spune că duminică botoșănenii vor avea de ales între o guvernare PSD „a păcii, a stabilității și a dezvoltării” și o guvernare a austerității de tip PNL-USR. Social-democratul spune că prezența PSD în viitoarea guvernare oferă botoșănenilor două garanții certe: creșterea veniturilor și finalizarea Autostrăzii Moldovei.

Indiferent cine va fi ales președinte, România va trebui condusă de un guvern competent care să asigure stabilitatea economică și creșterea nivelului de trai. PSD poate fi factorul de echilibru și garanția creșterii veniturilor în viitorul guvern. Știm sigur că prezența PSD în viitoarea guvernare înseamnă finalizarea Autostrăzii Moldovei care va genera investiții și locuri de muncă în județul nostru. Cu PSD putem avea o guvernare a păcii, a stabilității și a dezvoltării!”, a scris Marius Budăi pe o rețea de socializare.

Pe de altă parte, deputatul PSD spune că formarea unei coaliții a austerității de tip PNL-USR nu poate fi exclusă, pentru că PNL Botoșani deja s-a pronunțat că va vota pentru șefa USR, Elena Lasconi. „Nu ne putem întoarce la o coaliție a austerității de tip PNL-USR, cu înghețări de pensii și de venituri, cu subfinanțarea sistemelor de educație și sănătate, dar cu achiziții inutile și la prețuri exagerate (amintiți-vă de achiziția de vaccinuri și alte lucruri din pandemie) cu liberalizarea sălbatică a prețurilor la energie. Acest scenariu sumbru nu e imposibil: PNL Botoșani a anunțat deja că va vota cu președinta USR, Elena Lasconi,”, a avertizat Budăi.

Publicitate

În final, reprezentantul PSD Botoșani îi îndeamnă pe botoșăneni ca la alegerile din 1 decembrie pentru Parlamentul României să voteze „pentru pace și dezvoltare” și să oprească austeritatea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending