Connect with us

Eveniment

Actorii botoșăneni pleacă în Polonia

Publicat

Publicitate

Actorii Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani s-au întors recent de la Constanța, unde au jucat spectacolul „Eroine” în regia lui Andrei Măjeri, la SEAS – Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului. Spectacolul, prezentat vineri, 5 august 2022, pe scena din Parcul Arheologic din Constanța, s-a bucurat de un real succes, publicul numeros prezent la spectacol aplaudând la final minute în șir prestația actrițelor botoșănene. În public a fost prezentă și Aura Corbeanu, vicepreşedinte executiv al Asociației UNITER – Uniunea Teatrală din România, care a venit special pentru acest spectacol.

Actorii botoșăneni se pregătesc de o nouă deplasare, de data aceasta în Polonia. Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani va participa, cu spectacolul „Bocitoarele vesele” în regia lui Alexandru Vasilachi la Festivalul Internațional de Arte TRANS/MISSIONS – THREE SEAS INITIATIVE’22 care va avea loc la Rzeszow (Polonia) în perioada 19 -28.08.2022. „Bocitoarele vesele”  vor urca pe scena festivalului în data de 25 august 2022.

„Bocitoarele vesele”  este o realizare artistică totală, dar mai ales unicat în România. Este singurul spectacol în care tradiţiile arhaice şi geto-dacii reuşesc să intre în lumea lui Shakespeare. „Totul a pornit de la o idee din una din piesele lui Shakespeare, „Mult zgomot pentru nimic“. Eu am mai făcut încercări de a adapta texte din Shakespeare la legendele noastre, la folclorul nostru. Pe de altă parte, cunoscând trupa Teatrului „Mihai Eminescu“, mi-am dorit să aduc în prim-plan o echipă de fete care poate trece de la dramatic, de la tragic, aşa cum sunt bocitoarele, la o situaţie comică, plină de viaţă – de unde şi veselia din spectacol. Iată că Shakespeare ne dă posibilitatea să ne „jucăm“ cu textele sale… Totul se construieşte pe ideea veşniciei. Liniile de dragoste din opera lui Shakespeare arată tocmai raporturile de dragoste veşnică dintre oameni. Spectacolul este construit cu ecouri care vin de la daci, cu felul lor de a fi, cu îndeletnicirile lor, cu cântecele lor. Tot ceea ce am moştenit noi din folclor vine tocmai din măreţia acestui popor. Se află la mijloc, în spectacol, un colaj din cele mai puternice linii de dragoste pe care ni le-a oferit marele dramaturg!”, regizorul Alexandru Vasilachi, managerul Teatrului „Mihai Eminescu”.

„Bocitoarele vesele“ a fost considerat un spectacol total în special de spectatori, a umplut sălile de spectacole, ori de câte ori a fost pus în scenă și s-a bucurat și de aprecierea criticilor și de numeroase premii pe plan internațional.

„Bocitoarele vesele” a primit 4 premii la Festivalul Internațional de Comedie „Aplauzele de Aur ale Bucovinei” de la Cernăuți. „Cel mai bun spectacol”, „Cea mai bună regie”, „Cel mai bun scenariu” şi „Cea mai bună coregrafie”.

Dramatizarea și regia artistică sunt semnate de Alexandru Vasilachi, scenografia este realizată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia și ilustrația muzicală sunt realizate de Victoria Bucun.

Publicitate

Din distribuție fac parte Marius Rogojinschi, Cezar Amitroaei, Dana Bucătaru, Lidia Uja, Irina Mititelu, Gheorghe Frunză, Narcisa Vornicu/ Lenuș Moraru, Crenola Muncaciu, Silvia Răileanu, Sorin Ciofu, Ella Nistor, Bogdan Muncaciu, Gina Pătraşcu Zamfirache, Ioan Creţescu, Cristina Gheorghe, Dragoş Radu, Lorena-Petronela Chiribuţă, Răzvan Amitroaei, Alexandra Vicol/ Anastasia Șoptică și Volin Costin.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Botoșaniul se pregătește de Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă ,,Din străbuni, din oameni buni…”. Va avea loc în Piaţa Revoluţiei din Municipiul Botoşani

Publicat

Publicitate

Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoşani,  instituţie publică de cultură a Consiliului Judeţean Botoșani, a anunțat astăzi că în ziua  de 22 decembrie 2024 organizează Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă ,,Din străbuni, din oameni  buni…”, ediția a XLIX-a.

Într-un comunicat, Georgiana Ciotoi, consultant artistic al compartimentului Tradiții Culturale și Educație Permanentă, a explicat că toată manifestarea va avea loc în Piaţa Revoluţiei din Municipiul Botoşani.

„Suntem încântați să anunțăm că pregătirile pentru festival sunt în plină desfășurare! Evenimentul, care va celebra tradițiile și obiceiurile noastre de iarnă, va aduna sute de participanți și vizitatori într-un spectacol de neuitat al obiceiurilor străvechi. Avem un număr semnificativ de formații și ansambluri folclorice înscrise din județul Botoșani, 28 la număr, dar și câte un ansamblu special invitat din județele Bacău, Piatra Neamț, Suceava, Vaslui și Iași.

În acest context, din cauza limitărilor bugetare conform OUG 107/ 04.09.2024, dorim să invităm potențialii sponsori din mediul de afaceri din județul Botoșani să se alăture acestui proiect cultural de mare impact, care va aduce împreună comunități din zona Moldovei și va oferi o vizibilitate semnificativă brandurilor și companiilor care aleg să ne susțină. Avem deja susținerea domnului Răzvan Baltă, dar mai avem nevoie de ajutor. Aceste sponsorizări vor contribui la organizarea evenimentului și la promovarea acestuia pe plan local și național”, a transmis Georgiana Ciotoi, consultant artistic al compartimentului Tradiții Culturale și Educație Permanentă din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoşani.

Festivalul se va desfășura, ca de obicei, după următorul program: duminică, 22 decembrie 2024, începând cu ora 10:00 – PROIECȚIE „ÎN RÂND” – film documentar realizat de Raluca Radu și Bogdan Raba despre obiceiul „Rândurile” din Muntenii de Sus (Vaslui), de la ora 11:00, formațiile și ansamblurile de datini și obiceiuri vor participa la PARADĂ, pe traseul: Primăria Botoșani – Casa Sindicatelor – Colegiul Naţional A.T. Laurian” – Podul de Piatră – Calea Națională – Direcția Muncii – Hotel Rapsodia – Piața Revoluţiei, după care formaţiile de datini şi obiceiuri de iarnă vor evolua pe scena amplasată in Piața Revoluţiei (în intervalul orar 12:00-20:00).

„Botoșănenii sunt așteptați să se bucure împreună de frumusețea datinilor și obiceiurilor de iarnă românești!”, a mai adăugat sursa citată.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Când intră banii în luna decembrie pe VOUCHERELE SOCIALE. Cu ce sumă vor fi încărcate pentru perioada sărbătorilor de Crăciun

Publicat

Publicitate

Aproximativ 2,6 milioane de români vor beneficia în luna decembrie 2024 de o nouă tranșă de 250 de lei pentru achiziționarea de alimente, relatează alba24.ro.

Începând cu data de 12 decembrie, cardurile pentru alimente (tichetele sociale) vor fi încărcate cu suma de 250 de lei, iar beneficiarii acestui sprijin sunt:

  • Persoanele cu dizabilități (copii și adulți) încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei
  • Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, cu venituri lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 675 lei;
  • Familiile monoparentale, cu venituri lunare realizate pe membru de familie mai mici sau egale cu 675 lei;
  •  Familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutor de incluziune, în conformitate cu prevederile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune;
  •  Pensionarii sistemului public de pensii, ai caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi speciale, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;
  • Persoanele fără adăpost, conform legislației în vigoare.

Ce se întâmplă dacă nu le folosești corect

După data la care intră banii pe voucherele sociale, va fi urmărită respectarea indicațiilor de folosire a lor.

Sunt prevăzute amenzi uriașe pentru cei care folosesc incorect aceste carduri sociale. Amenda care poate fi primită de cei care folosesc incorect cardurile sociale este de 2.600 de lei (persoane fizice), dar aceasta poate ajunge la 6.500 de lei pentru comercianți.

Prin intermediul cardurilor sociale 2024 nu se pot cumpăra alcool sau țigări.

Se poate, cumpăra însă orice produs alimentar de la comercianții parteneri. De exemplu, carne, pâine, ulei, făină, zahăr, cafea, bulion, conserve, apă, legume, brânzeturi.

Publicitate

De asemenea, se pot cumpăra mese calde de la partenerii din lanțurile de supermarketuri, dar și magazinele mai mici.

Situații întâlnite de beneficiari, explicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

  • Am primit cardul, dar nu este încărcat

Sunt câteva situații în care, din motive tehnice, confirmarea distribuirii cardului către fiecare beneficiar se efectuează cu întârziere.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene nu poate efectua plata până nu primește această confirmare de la C.N. Poșta Română.

Dacă aveți card și nu este încărcat, sunați la 031.9268.

  • Am pierdut cardul / cardul nu funcționează

Beneficiarul care a pierdut/nu îi funcționează cardul social trebuie să anunțe emitentul, apelând serviciul de Asistență Clienți sau utilizând aplicația mobilă a emitentului.

Emiterea unui nou card și expedierea la adresa emitentului se vor face, prin grija emitentului, în termen de 60 de zile de la data la care cardul a fost declarat pierdut.

Numerele de telefon oficiale sunt următoarele:

– Edenred: 021 301 33 03

– Sodexo: 021 204 46 64

– UP România: 0374 66 22 73

Citeste mai mult

Eveniment

Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar între laureaţii Galei Canotajului Românesc 2024

Publicat

Publicitate

Sportiva Simona Radiş a declarat, marţi, la finalul Galei Canotajului Românesc, că anul 2024 a fost unul împlinit şi a subliniat că împreună cu colega sa de barcă, Ancuţa Bodnar, a reuşit să treacă peste toate greutăţile întâmpinate, relatează agerpres.ro.

„A fost un an împlinit. Am trecut prin multe momente dificile, însă Ancuţa m-a suportat pe mine, iar eu pe ea. Împreună am reuşit să trecem peste toate greutăţile care ne-au apărut în cale”, a spus Radiş.

La rândul ei, Ancuţa Bodnar a menţionat că aşteaptă să cucerească alături de Simon Radiş alte trofee şi medalii în anii care urmează.

„Avem acasă adunate foarte multe trofee, multe din acest an. Aşteptăm şi altele, se găseşte loc, pentru că fiecare este unic. Îi mulţumesc Simonei pentru că împreună am ajuns acolo unde ne-am propus”, a precizat ea.

Medaliate cu aur şi argint la Jocurile Olimpice de la Paris, Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar s-au aflat printre laureaţii Galei Canotajului Românesc 2024. În cadrul acesteia, sportivii Marian Enache şi Andrei Cornea, medaliaţi cu aur în proba de dublu vâsle masculin la Jocurile Olimpice de la Paris, au primit trofeul „Echipajul anului”.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Ziua ANOFM, marcată în mod deosebit de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani

Publicat

Publicitate

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani a marcat astăzi 10 decembrie Ziua ANOFM într-un mod deosebit, prin organizarea unei activități care reprezintă un punct de plecare al modului prin care Serviciul Public de Ocupare la nivel județean va îmbina serviciile oferite în prezent cu activități non formale, activități care să conducă la maximizarea rezultatelor privind facilitarea accesului tinerilor pe piața forței de muncă și prevenire stării de NEETs .

Activitatea  cu tema “Importanța activităților non-formale în cadrul orientării în carieră” a avut loc într-un ambient prietenos în incinta Centrului de Formare Profesională a adulților – Casa Constantin Zamfirescu , activitate la care au participat reprezentanți ai autorităților cu rol în dezvoltarea activităților educaționale formale și non formale pentru tineri precum și elevi de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din municipiul Botoșani .

Startul activităților non formale a fost dat prin organizarea unei expoziții de pictură care să constituie un prilej de a celebra diversitatea creativă , de a încuraja tinerii talentați să își exprime pasiunile și viziunile prin artă, de a crea posibilitatea înlesnirii unui dialog cu autoritățile prezente .

Astăzi este o zi specială pentru AJOFM Botoșani și suntem onorați că am sărbătorit acest moment alături de Asociația Institutul Bucovina din Suceava, oameni de artă și tineri talentați, care ne arată cât de importantă este educația în dezvoltarea unei societăți armonioase  .

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending