Connect with us
Publicitate

Eveniment

Activitățile online în universități, reglementate prin modificări în Legea educației

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat joi modificarea Legii Educației, astfel încât să fie reglementate și cursurile online în universități, așa cum s-a procedat temporar în perioada pandemiei, relatează alba24.ro.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că este vorba despre ”măsuri în domeniul educaţiei din care face parte introducerea posibilităţii de a organiza în format digital unele activităţi corelate cu specificul domeniului începând din toamna acestui an, pe baza unor standarde de calitate pe care ARACIS urmează să le elaboreze într-un termen de 60 de zile”.

VIDEO aici: Declarații de la minutul 14.00

Publicitate

Prin ordonanță de urgență, se prevede că unele activități de învățământ și/sau de cercetare din cadrul formei de învățământ cu frecvență se pot desfășura prin intermediul resurselor electronice, informatice şi de comunicaţii specifice sincrone prevăzute în standardele de calitate elaborate și aprobate de ARACIS.

Art 139 alineatul (1) litera a) din Legea Educației:

  • Forma de învățământ cu frecvență este caracterizată prin activităţi de învăţământ şi/sau de cercetare programate pe durata întregii zile, specifice fiecărui ciclu de studii universitare, aproximativ uniform distribuite săptămânal/zilnic pe parcursul semestrului şi presupunând întâlnirea studenţilor cu cadrele didactice şi de cercetare în spaţiul universitar.
  • Unele activități de învățământ și/sau de cercetare din cadrul formei de învățământ cu frecvență se pot desfășura prin intermediul resurselor electronice, informatice şi de comunicaţii specifice sincrone prevăzute în standardele de calitate elaborate și aprobate de ARACIS.

Completarea art. 139 din Legea Educației cu trei noi alineate, alin. (2), (3) și (4):

Publicitate
  • Activitățile de evaluare continuă și sumativă de tip examen, în cazul formei de organizare cu frecvență, frecvență redusă și la distanță a programelor de studii universitare de licență și masterat, se realizează în condițiile întâlnirii nemijlocite în spațiul universitar.
  • ARACIS va elabora standarde de calitate cu privire la modul de desfășurare a activităților de predare, învăţare, cercetare, aplicaţii practice şi evaluare, diferențiat pentru formele de organizare prevăzute la alin. (1), și în raport de domeniile și ciclurile de studii prevăzute la art. 137 alin. (4) din Legea 1/2011. Standardele de calitate prevăzute la alin. (3) vor fi elaborate de către ARACIS în termen de maximum 90 de zile, de la intrarea în vigoare a prezentei OUG.
  • Pe baza aplicării standardelor de calitate, instituțiile de învățământ superior au dreptul de a organiza programe de studii în condițiile prevăzute la alin. (1), urmând ca ARACIS să verifice respectarea acestora în cadrul procedurilor de evaluare externă a calității desfășurate în condițiile art. 31, respectiv, după caz, art. 33 alin. (3) din OUG 75/20015, cu modificările și completările ulterioare.

Legea nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare definește forma de învățământ cu frecvență în cuprinsul la art. 139, ca fiind caracterizată prin întâlnirea nemijlocită, în spaţiul universitar, a studenţilor cu cadrele didactice şi de cercetare. De asemenea, acreditarea instituției de învățământ superior realizată în urma evaluarii calității programelor de studii are în vedere conform prevederilor legale doar formele de învățământ consacrate în Legea nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare. În actul normativ anterior menționat nu este reglementată forma de învățământ online sincron, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Se reglementează definiția cursului online sincron:

  • cursul la care studenții și cadrele didactice participă în același timp, dar în locații separate, în general altele decât campusul universitar.

Studiile universitare de licență în domeniul artele spectacolului, prelungite la 4 ani

Modificarea art. 150 alineatul (2) din Legea Educației:

Publicitate
  • La învăţământul cu frecvenţă, durata specifică a studiilor universitare de licenţă este de 3-4 ani, după caz, şi corespunde unui număr de minimum 60 de credite de studii transferabile pentru un an de studii.
  • Durata studiilor de licenţă pentru învăţământul universitar din domeniile: artele spectacolului, ştiinţe inginereşti, ştiinţe juridice şi teologie pastorală este de 4 ani, iar din domeniul ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică este de 3 sau 4 ani, în funcţie de arma sau serviciul şi specialitatea militară.

Instituțiile de învățământ superior care au în structura lor programe de studii universitare de licență în domeniul artele spectacolului au constatat necesitatea extinderii duratei programului de studii de la 3 la 4 ani, se arată în documentație.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Orașul Flămânzi votează cu PSD pentru că un Guvern social-democrat este garanția creșterii pensiilor și salariilor și accesului tinerilor pe piața muncii

Publicat

Publicitate

PSD e singurul partid cu programe dedicate tinerilor și familiilor din diaspora care decid să se întoarcă în România și să se angajeze sau să-și deschidă o afacere.

„PSD a prevăzut în programul de guvernare măsuri concrete pentru tinerii care se întorc acasă. Mai mult decât atât avem și măsuri fiscale pentru scutirea de impozitul pe profit sau cifra de afaceri pentru tinerii care se întorc în țară și decid să investească în România banii câștigați în străinătate!”, a declarat Florin Gavril, candidat PSD Botoșani pentru Camera Deputaților.

Măsurile din programul de guvernare pentru tineri:

Publicitate

Prime de instalare de 12.500 de lei pentru persoane singure și 15.500 de lei pentru cei cu familii pentru toți românii care se întorc și rămân să lucreze în România
Prime de angajare de 1.000 de lei în primele 12 luni și 1.250 de lei până la 24 de luni.  și prime de stabilitate pentru tinerii si românii întorși în țară care se angajează și subvenții de 2.250 lei/angajat cu contract de muncă pe 18 luni pentru companiile care le crează locurile de muncă.
Programul Start-Up Diaspora Next Gen, care se va derula în următorii 4 ani și va oferi finanțări de 50.000 de euro pentru fiecare tânăr întors din diaspora care decide să devină antreprenor.
„PSD are în programul de guvernare și măsuri fiscale pentru scutirea de impozitul pe profit sau cifra de afaceri pentru tinerii care se întorc în țară și decid să investească în România banii câștigați în străinătate! Votează candidații PSD Botoșani pe 1 Decembrie, Poziția 3 pe buletinul de vot!”, a îndemnat Florin Gavril, candidat PSD Botoșani pentru Camera Deputaților.

 

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Se renumără toate voturile din turul I al prezidențialelor. Solicitarea făcută către BEC, de CCR

Publicat

Publicitate

Se renumără toate voturile din turul I al prezidențialelor: CCR a cerut joi, Biroului Electoral Central (BEC), renumărarea tuturor voturilor, pe baza cererii lui Cristian Terheș.

Ședința CCR s-a suspendat, dar va fi reluată vineri de la ora 14:00, după ședința CSAT. Decizia pe cele două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale, depuse de candidații Cristian Terheş şi Sebastian Popescu, a fost amânată tot pentru vineri.

”E aproape imposibil ca BEC să facă până mâine renumărarea, dat fiind că e vorba despre 9,4 milioane de voturi. Asta înseamnă că e posibilă o nouă amânare”, a declarat pentru G4Media o sursă oficială.

Publicitate

Decizia de renumărare a tuturor voturilor se bazează pe cererea candidatului Cristian Terheș, care a susținut că în câteva secții au existat corecturi la numărul voturilor pentru Ludovic Orban.

E vorba despre corecturi care au dus la scăderea voturilor pentru Ludovic Orban de la 35 la 1 sau de la 58 la 1, potrivit informațiilor G4Media.

Decizia este cel puțin ciudată, în condițiile în care nici unul dintre candidații de pe primele locuri nu au contestat rezultatul.

Publicitate

Nici măcar Marcel Ciolacu, aflat la o distanță extrem de mică de Elena Lasconi.

Citeste mai mult

Administratie

Proiectul de modernizare și eficientizare a sistemului de iluminat public din Botoșani: Trei oferte se află în evaluare

Publicat

Publicitate

Operatori interesați de modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public al municipiului Botoșani!
În evaluare financiară se află 3 oferte depuse în urma licitației pentru „Creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat – etapa 4”.
Proiectul se derulează prin Programul privind Sprijinirea Eficienței Energetice și a Gestionării Inteligente a Energiei în Infrastructura de Iluminat Public, desfășurat prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
Pe etapa 4 se vor realiza următoarele obiective:
– demontarea vechii infrastructuri (lămpi, console, brățari de prindere) și înlocuirea cablurilor de alimentare
– furnizarea și montarea a 1.250 aparate de iluminat LED și module de telegestiune pentru puncte luminoase, cu sistem de telegestiune
– furnizarea și montarea punctelor de aprindere și senzori multifuncționali
Etapa 4, estimată la valoarea de 4,1 milioane de lei, va acoperi 106 străzi și alei din municipiul Botoșani, printre care Tulbureni, Humăriei, Cernavodă, Simion Bărnuțiu, Plopilor, Grigore Ghica, Doboșari, Cărămidari, Bradului, Gheorghe Hasnaș, Ioan Missir, Luizoaia, Ilie Ciolac, Mihail Sorbul, Iazului, Berzelor.
În cadrul aceluiași proiect, la nivelul municipiului Botoșani au fost schimbate 3.130 corpuri de iluminat, în cadrul etapelor 1 – 3.
„Cu acest proiect, modernizăm 90% din rețeaua de iluminat public stradal și pietonal și vom depune documentația și pentru etapa următoare, pentru a înlocui întregul sistem de iluminat”, a precizat primarul Cosmin Andrei.
Contractul pentru etapa 4 ar putea fi adjudecat la jumătatea lunii decembrie.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Deputatul Marius Budăi: „Aprobarea creșterii salariului minim de la 1 ianuarie 2025 este o probă în plus că PSD va realiza creșterile de venituri din programul de guvernare”

Publicat

Publicitate

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, a declarat că decizia Guvernului de a majora salariul minim brut de la 3.700 de lei la 4.050 lei începând de la 1 ianuarie 2025 arată că PSD își respectă angajamentele din Programul de guvernare pe care l-a propus la aceste alegeri.

Este prima creștere din seria prevăzută de noi pentru următorii 4 ani, în care salariul minim ar trebui să crească cu 61%, prin aplicarea mecanismului salariului minim european. Iar faptul că PSD deja implementează acest program este o garanție în plus că vom realiza ceea ce am promis”, a declarat Budăi.

Social democratul a arătat și cât a crescut salariul minim după intrarea PSD la guvernare în 2021, dar și cum va evolua acest venit în următorii 4 ani.

Publicitate

Ca să fie mai ușor de înțeles, mă voi referi la salariul net, „în mână”. În urmă cu trei ani când PSD a intrat la guvernare, salariul minim net era de 1.474 de lei. Astăzi este cu 60% mai mare, adică 2.363 de lei, iar în programul nostru am prevăzut să ajungă la peste 3.800 lei în următorii 4 ani”, a arătat prim-vicepreședintele PSD Botoșani.

Marius Budăi a mai subliniat că „PSD este singurul partid care a crescut veniturile românilor de fiecare dată când a fost la conducerea țării! Votați pe 1 decembrie candidații PSD Botoșani la alegerile parlamentare pentru a avea garanția creșterii veniturilor dumneavoastră!

 

Publicitate

https://www.facebook.com/share/15cgLGQBtX/?mibextid=WC7FNe

 

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending